Kategórie

Sladký rozhovor o tortách a cake baroch. Aké trendy nás čakajú?

Dnešný rozhovor bude, takpovediac, z druhej strany.. Oslovili sme našu PRO Lucku Cvikovú, aby nám prezradila, ako vyzerá jej sladký život...

Ako sa z Vás stala cukrárka? Ako dlho sa tomu už venujete?
Aj keď nie som vyučená cukrárka, pečeniu sa venujem hádam od narodenia. Vždy ma fascinovalo, ako babka vypekala a tie vône, čo sa pri tom šírili, ma celú pohltili. Dokázala som pri nej stáť celé hodiny a pozorovať ju pri práci a keďže som vždy inklinovala aj k výtvarnej tvorbe, všetko sa to skĺbilo v tomto mojom koníčku.

Vaša práca pod značkou „Kvalitné torty“ šteklí predovšetkým chuťové poháriky, no veru, aj pohľad na ne stojí za to. Skúste nám bližšie predstaviť, kto a čo sú "kvalitné torty"?
Značka Kvalitné torty vznikla tak akosi prirodzene, keďže pečenie a zdobenie tort a koláčikov ma vždy veľmi bavilo. Je to moja vášeň a spôsob ako relaxovať a popritom nemyslieť na nič iné, len na konečný výsledok. Je to pre mňa terapia, odosobniť sa od všetkých vnemov naokolo a byť tak chvíľami v úplne inom svete.

Špecializujem sa na svadobné cake bary, pretože to je doména, kde sa dá podľa možností a okolností najviac skĺbiť estetická a chuťová stránka v jednom. Každý svadobný cake bar je totiž jedinečný, iný a práve to je niečo, v čom sa môžem prejaviť. Cake bar je vlastne taká "miniatúrna cukráreň", ktorá sa celá premiestni na miesto svadobnej hostiny a hostia sa môžu pokochať pohľadom, ale aj si pochutnať na pestrej škále koláčikov.

Koľko máte už za sebou svadobných tort?
Počet svadobných tort nemám presne zmapovaný, pretože ich nerobím na množstvo na úkor kvality. Každá jedna torta ako aj cake bar vyžaduje istý čas na prípravu, realizáciu a ak má byť výsledok stopercentný, nemôžem preceňovať svoje sily. Mam určitú kapacitu, ktorú už dokážem odhadnúť, že je pre mňa únosná na zvládnutie dokonalého diela.

Ak by som si chcela u Vás objednať tortu, aké mám možnosti? Čo si môžem vybrať a ako vyzerá celý proces objednania torty?
Realizácia celého svadobného cake baru je záležitosťou objednávateľa (väčšinou je to nevesta) a mňa ako realizátora. Je veľmi dôležité a potrebné dôkladne si prebrať (osobne alebo písomne) predstavy nevesty, prípadne poradiť a vysvetliť ďalšie možnosti. Dominantou cake baru je svadobná torta (veľkosť je podmienená počtom hostí na svadobnej hostine), ku ktorej sú doladené cupcakes, cake pops, macarons, tartaletky, panna cotty atď.

Možností je samozrejme viac a ja sa vždy poteším každej výzve, ktorá nie je jednotvárna a dokáže nadchnúť svadobný pár a hostí. Veľmi podporujem myšlienku dopriať si aj zážitok prekvapenia a neupínať sa striktne na všetkom vopred nalinajkovanom. Myslím, že ak je dodávateľ skutočným profesionálom vo svojom odvetví, dá sa v tomto smere spoľahnúť, že výsledok bude excelentný.

Čo sú to vlastne tie "cake bary"?
Cake bary sú veľmi efektívnym a žiadaním spestrením svadby a tzv. "bufetových stolov", keďže sa odčlenia od ostatného jedla. Ponúknuť sladkým sa tak môže kedykoľvek každý hosť, ktorý ma chuť na sladkú maškrtu. Z mojich skúseností a referencií je cake bar veľkým lákadlom hlavne pre deti na svadbe - tie sa doslova nevedia od toľkých sladkosti odtrhnúť.
Do budúcna by som veľmi rada pripravovala aj špeciálny "detský cake bar", viac prispôsobený deťom, ktoré by si ho mohli dosýta užiť a zamaškrtiť si.

Určite existujú aj v tomto odvetví novinky a trendy. Aké boli v roku 2015 a čo nás čaká do budúcej sezóny? Prípadne, čo si už teraz nevesty objednávajú?
Trendy tort a cake barov sa vo veľkej miere prispôsobujú všeobecným svadobným trendom, čiže tak ako bol rok 2015 v štýle "pure nature" a tým pádom do popredia šli tzv. "nahé" torty a všetko doladené v naturálnom štýle, rok 2016 podsúva hravé, farebné odtiene. Na cake baroch bude teda široká škála farieb a torty dozdobené živými kvetmi a čerstvým ovocím. Je to však vždy individuálne, keďže každá svadba je ladená v inom originálnom štýle a tomu sa samozrejme prispôsobí aj vizuálna stránka cake baru.

Stretávate sa aj s nevšednými požiadavkami?
S nevšednými požiadavkami som sa už stretla a to hlavne kvôli skresľujúcim obrázkom, ktoré nevesty obdivujú na rôznych stránkach. Veľmi často je požiadavkou mať na tortách tzv. "frozen" efekt ovocia - čiže ovocie mrazené, ktoré je poprášené cukrom, čím vznikne veľmi pekný efekt. Nevesty sú však sklamané, keď im vysvetlím, že sú to umelecké obrázky fotené pre časopis, prípadne reklamu a nie je možné, aby zamrazené ovocie vydržalo na torte s takýmto efektom dlhšie ako 10 minút. Je mnoho takých, ale aj iných zaujímavých obrázkov, ktoré samozrejme aj ja s radosťou pozerám a nechám sa inšpirovať, bohužiaľ realita je taká, že nie všetko sa dá zrealizovať.

Čo sa týka farebnej kompozície, tak pre mňa bol veľmi nevšedný, avšak s „waw“ efektom cake bar v tyrkysovo-čiernej kombinácii. Takéto výzvy mám naozaj rada a s chuťou sa s nimi popasujem, lebo sa vždy teším na výsledok. Ak sú svadobčania s mojou prácou spokojní a po svadbe mi dajú kladnú spätnú väzbu, je to pre mňa tou najväčšou odmenou.

Nevesty sú čoraz náročnejšie - keďže sú scestované, majú prehľad o trendoch a presne vedia, čo chcú. To nás dodávateľov musí posúvať vpred a motivovať do dokonalých výsledkov.

Na záver som vybrala z Vašej tvorby tento cake bar. Mohli by ste nám popísať, z čoho je zložený a trošku nás navnadiť na sladké chúťky?
Konkrétne na tomto cake bare je svadobná torta: vanilková Victoria s mascarpone krémom, doplnená čerstvými malinami. Cupcakes sú čokoládové s nutelovym krémom a vanilkové s limetkovým krémom. Ďalej sú to obľúbené makrónky v rôznych farbách a príchutiach s gaštanovým pyré a orieškami, panna cotty s pravou vanilkou a čerstvým ovocím a orieškovo-čokoládové cake pops. A ešte sú tam mini tartaletky s kakaovou penou.

Po toľkých sladkých foto-pokušeniach si teraz kľudne môžeme všetci dopriať jednu maškrtu. Ale pozor, nepreháňajte to, svadby sa nám blížia! Lucke ďakujeme za rozhovor a prajeme jej veľa pracovných úspechov!

Ďalšie sladké pokušenia od Lucky pod značkou "kvalitné torty":


Autor článku: Alžbeta Martišková / Fotografie: archív firmy Kvalitné torty