Kategórie

Tipy pre svadobné menu

Svadobné prípravy sú v plnom prúde a vám veľmi záleží na tom, aby boli vaši hostia spokojní a bavili sa. Musíte myslieť na všetko a jednou z vecí, na ktorú musíte prihliadať a dôsledne si vybrať, je aj svadobné menu.

Svadobné menu - koľko chodov ponúknuť hosťom?

Svadobné menu sa skladá z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Po polnoci sa podávajú švédske stoly s teplým a studeným bufetom alebo guláš či kapustnica. Počas celého večera sú ponúkané zákusky, prípadne slané pochutiny.

Niektoré z jedál sú na Slovensku zaužívané a nájdete ich na mnohých svadbách. Ako polievka sa väčšinou podáva slepačí alebo hovädzí vývar, no dobrou voľbou môže byť brokolicová polievka, prípadne iný druh krémovej polievky. Na svadbe sa treba vyvarovať aromatických jedál ako je napríklad cibuľová či cesnaková polievka.

Ako hlavné jedlo sa zvyčajne podávajú tri druhy mäsa, medzi ktorými nájdete kurací či bravčový rezeň, gordon blue a na rôzne spôsoby pripravené hovädzie mäso. Tento typ hlavného jedla je výhodou, keď neviete, aký druh mäsa vaši hostia uprednostňujú. Dobrou voľbou sú aj zapekané prsia so šunkou a syrom, prípadne morčacie prsia na šampiónoch. Zaujímavá voľba, ktorú hostia určite ocenia, sú aj kačacie prsia so zemiakovou plackou alebo slávnostná sviečková na smotane.

Nie všetci však chcú svojej na svadbe klasiku, preto by dobrou inšpiráciou do svadobného menu mohlo byť zaradenie rýb, jahňacieho, či teľacieho mäsa, tí experimentálnejší by sa nemuseli báť do svojho svadobného menu zaradiť aj morské plody. Staršie generácie sú zvyknuté a očakávajú klasiku, preto by ste sa pri „modernejších“ jedlách mohli stretnúť s nepochopením. Svadba je však najmä vaša záležitosť, svadobné menu si vyberte podľa vlastnej chuti, menšie kompromisy však určite nezaškodia.

Aj predjedlo a dezert?

Súčasťou svadobného menu je aj predjedlo. Klasikou býva plnená šunková rolka, paradajka plnená syrom či paradajka s mozzarellou. Či sa pre predjedlo rozhodnete, je už na vašich finančných možnostiach a vlastnom uvážení. Keď sa však večera podáva v neskorších hodinách, patrilo by sa hosťom dopriať niečo ľahké na zasýtenie.

Takisto si treba zvážiť, či sa v rámci svadobného menu, rozhodnete podávať aj dezert. Vzhľadom k tomu, že sa na svadbe podáva aj svadobná torta a rôzne druhy zákuskov, mnoho zo svadobných párov to nepokladá za nevyhnutné. Ak sa však tak rozhodnete, hostí v lete určite príjemne osvieži zmrzlinový pohár alebo flambované palacinky.

Alkoholické nápoje

Správna svadba a svadobné menu sa nezaobíde bez alkoholu. Býva však jednou z najdrahších položiek, preto treba zvážiť, v akom množstve ho podávať. Väčšina reštaurácií bude súhlasiť s prinesením si vlastných zdrojov, čo výrazne zníži náklady. Svadba začína aperitívom, ktorý by mal byť podávaný 10 až 15 minút pred jedlom. K vhodným aperitívom patrí šampanské, sekt, Cinzano, Martini či Campari. Rozhodujúca pri výbere nápojov je chuť, ale aj farba, je dôležité, aby ladila s podávajúcim jedlom.

Čo s hosťami s rôznymi alergiami a vegetariánmi?

V dnešnej dobe sa objavuje čoraz viac ľudí trpiacich nepríjemnými alergiami alebo intoleranciami. Sami za to nemôžu a je pre nich ťažké si predstaviť, že by sa na svadbe nemohli ničoho dotknúť. Môže ísť pritom o diabetikov, celiatikov, ľudí s intoleranciou na laktózu, ktorí by sa v mnohých prípadoch klasických jedál mohli na ostatných len pozerať.

K spokojnosti hostí je dobré si vopred zistiť, aké majú obmedzenia. Určite by vám bolo ľúto, keby niekto z vašej svadby odchádzal hladný. V reštaurácii by výroba špeciálnej porcie nemala robiť problém a dnes je bežnou záležitosťou aj príprava vegetariánskeho menu.

A ako o svadobnom menu oboznámiť svojich hostí?


Autor: Stanislava Obložinská, Fotografie: isifa/Shutterstock