Kategórie

Jedlo na svadobnej hostine - ako vybrať to pravé?

„Láska ide cez žalúdok.“ Pamätná a často využívaná veta, ktorá zdôrazňuje dôležitosť stravovacích návykov a z nich plynúcej spokojnosti. Čeliť životu s prázdnym žalúdkom, dokonca aj počas svadby, neprospeje naozaj nikomu a v rámci zachovania mieru a pokoja v rodine, by sme sa mali venovať aj tejto téme.

Najdôležitejšou súčasťou každej svadby sú nevesta so ženíchom a ich vrúcne manželské sľuby, ktoré nenechajú ani jedno oko suché. Teda až do momentu, kedy prítomných zaplaví vidina lahodného jedla, ktoré sa následne bude podávať na hostine. Jedlo bolo odjakživa alfou a omegou každej spoločnosti a súčasťou dôležitých udalostí, ovplyvňujúcich nielen náladu hodujúcich, ale aj ich rozhodnutia. Králi za hojne prestretými stolmi rokovali o osude vlastnej krajiny a dokonca aj taký banálny kus ovocia ako jablko ovplyvnilo dovtedy neprebádané vody vedeckej komunity. Preto netreba zdôrazňovať, že jedlo je jedna z najdôležitejších vecí, na ktoré sa svadobní hostia tešia a nechcú byť sklamaní a ani ukrátení o gurmánske pôžitky.

Ktoré jedlo je na svadbu najvhodnejšie?

Kedysi sa výber pokrmov až tak neobmieňal a ľudia sa väčšinou držali tradícií, že na svadbe by sa malo podávať to či ono. Svadobné menu záviselo od kraja, kde sa veselica organizovala a od zvyklostí, ktoré sa predávali z generácie na generáciu. V dnešných časoch sa od toho postupne upúšťa a najmä vo väčších mestách uprednostňujú ľudia akúsi voľnosť vo výbere a originalitu. Čím zaujímavejšie, tým lepšie a ak to niekoho aj ohúri, má napoly vyhraté.

V prvom rade nesmiete zabudnúť na to, že si treba zručnosti kuchárov najprv preveriť a uistiť sa, že podávanie jedla nebude fiaskom. Slovné uistenia a krásne vyfotografované porcie vôbec nemusia korešpondovať s realitou a aj tu platí staré známe: „Dôveruj, ale preveruj.“

Klasické menu, alebo radšej švédske stoly?

Existuje viac spôsobov ako ulahodiť svojim hosťom a všetky majú svoje plusy a rovnako aj mínusy. Pri klasickom podávaní jedál so stanovenými porciami treba prihliadať na správny odhad množstva a časový odstup medzi jednotlivými chodmi. Pri príliš dlhom čakaní budú ľudia netrpezlivo vyklopkávať vidličkou po stole a opačným extrémom je nedostatočný odstup, po ktorom sa budú do kuchyne vracať takmer plné taniere, lebo hostia nebudú schopní taký nápor na žalúdok zvládnuť.

Forma švédskych stolov je trochu odlišná a modernejšia verzia takéhoto stravovania a jej výhodou je to, že sa hostia obslúžia sami a naložia si presne toľko, koľko sami uznajú za vhodné alebo za pultom stoja čašníci, pripravení vyhovieť a naservírovať pokrm podľa ich predstáv. Každý sa príde obslúžiť vtedy, keď dostane chuť a nebude sa s gúľajúcimi očami chytať za boľavý žalúdok – hoci aj takéto prípady nevylučujeme, no to už nebude vaša chyba.

Najideálnejší spôsob a kompromis, je kombinácia oboch, keď sa po klasickom menu s príchodom neskorších nočných hodín pre hostí pripravia obložené misy.

Zopár dobrých rád, na čo netreba pri výbere jedla zabúdať:

Rozmanitosť príloh – nik predsa nechce ku každému chodu hranolčeky alebo iba dusenú ryžu. Striedajte a kombinujte.

Dbať na výnimky – nie každému chutí určitý druh potraviny a určite sa medzi hosťami nájde aspoň jeden vegetarián, vegán, prípadne vitarián. Treba sa vopred uistiť o tom, že nebude o nič ukrátený a jeho porcia bude patrične upravená.

Tepelná úprava – treba dbať aj na odlišnosti v tepelných úpravách a ťažšie stráviteľné vyprážané pokrmy kombinovať s ich ľahšou verziou „na prírodno“.

Správne načasovanie – jedlo podávať v správny čas, aby nebolo príliš suché či studené.

Nevhodné suroviny – pri výbere treba prihliadať aj na ročné obdobie, počas ktorého sa svadobná hostina organizuje a vyvarovať sa napr. chybám roztečených dezertov, ktoré nevydržia v príliš horúcich letných mesiacoch.

Dostatočný počet personálu – každému musí byť jasné, že jeden či dvaja obsluhujúci nie sú schopní zvládnuť nápor niekoľkých desiatok hostí. Kým totiž konečne prinesú jedlo aj poslednému, prví obslúžení už budú mať dávno dojedené. To vyvoláva celkovo negatívny dojem, ktorý stavia do zlého svetla nielen manažment hotela či reštaurácie, ale aj mladomanželov.

Myslite na drobnosti – občas by ste neverili, ako aj malé drobnosti vedia potešiť a vylepšiť celkový dojem. Podávanie kávy k zákuskom v správny čas, dostatok slaného a sladkého na stoloch, prípadne nejaké to ovocie, pozornosť v podobe sladkého balíčka mandlí v čokoláde pre každého hosťa atď. Možností je veľa a okrem financií závisia aj na kreativite páru, ktorý pre svojich hostí chce len to najlepšie a aby sa na svadbu spomínalo v dobrom.

A čo svadobné jedlo v zahraničí?

Iný kraj, iný mrav. Nemožno očakávať, že to čo je vyhovujúce u nás na Slovensku, bude vyhovovať aj svadobčanom v iných krajinách sveta – a naopak. Nikdy však nie je na škodu nabrať aj trochu inšpirácie od susedov alebo exoticky zmýšľajúcich národov a preto sme pre vás pripravili zoznam tradičných svadobných pokrmov, ktoré žnú úspechy vo svete. Možno sa inšpirujete tiež.

AnglickoOvocný rumový koláč. Nie, nepodáva sa iba počas obdobia Vianoc, ale dokonca aj na svadbách. Podľa tradície sa vrchná vrstva svadobnej torty nechávala až do prvého výročia a v časoch absencie akýchkoľvek chladiarenských zariadení bol tento alkoholom nasiaknutý zákusok tou najvhodnejšou voľbou vďaka svojej trvanlivosti.

MexikoKozie mäso. V mnohých krajinách mu prisudzujú afrodiziakálne účinky a ani Mexiko nie je výnimkou. Práve preto je pokrm s názvom „birria“ tak populárny na mexických svadbách a predstavuje prosperitu pre rodinu. Tradične sa birria pripravuje niekoľko hodín vo vyhĺbenej jame na horúcich skalách a uhlí, no určite existuje aj upravená a pohodlnejšia verzia pre moderne vybavené kuchyne.

ZimbabweKrémová polenta s mäsovým ragú. V tejto krajine berú podávanie jedál veľmi seriózne. Ak načrieme hlbšie do histórie, tak nie veľa ľudí si kedysi mohlo bežne dovoliť mäsité jedlá a práve preto dostali v takýto slávnostný deň možnosť užiť si toto tradičné, dusené mäso pozostávajúce z kuraciny, kozľaciny, či hovädziny.

ČínaPolievka z ryžových guličiek. V Číne sa traduje, že nevesta a ženích musia mať na svadbe alebo deň pred ňou „tang yuan“, čo je vlastne sladká polievka s ryžovými guľkami. Predstavuje vraj bezproblémové a sladké manželstvo. Menším háčikom však je, že hladké guľôčky nesmú mladomanželia požuť ale prehltnúť vcelku, aby im tak v manželstve prialo šťastie.

Jedlo a jeho tradície na Slovensku

Aj Slovensko má samozrejme svoje tradície, čo sa svadobného jedla týka. Prikladal sa mu veľký význam, pretože sa každému podávanému pokrmu prisudzovali iné vlastnosti. Pripravovalo sa jedlo, ktoré malo mladomanželom zaručiť šťastie, plodnosť a prosperitu.

K jednému z týchto tradičných jedál patrila napríklad kaša predstavujúca hojnosť a podávala sa buď na úvod hostiny alebo pri jej závere. Veľmi dlho pretrvával zvyk, aby ju mladomanželia konzumovali zo spoločného taniera.

K všeobecne obľúbeným a rozšíreným jedálm patrili aj koláče a rôzne druhy pečiva v tvare podkovy, venca alebo zdobené pletencami, dokonca samostatné zákusky, určené pre slobodných hostí. To malo podľa tradícií urýchliť ich sobáš.

V priebehu rokov sa v jednotlivých regiónoch Slovenska postupne vykryštalizovali jedlá, predstavujúce typickú súčasť miestnych svadieb. Na severe Slovenska sa podávala polievka z kapusty alebo húb, zahusťovaná smotanou, zatiaľ čo na východe to boli pirohy plnené varenými zemiakmi, syrom alebo bryndzou. Na južnom Slovensku mali úspech plnené kapustné listy a ku každej hostine neodmysliteľne patrili samozrejme alkoholické nápoje – domáca pálenka a víno.

Od tradícií sa časom začínalo postupne upúšťať a charakter jedál prešiel zmenou najmä od 60. rokov 20. storočia. Nároky sa zvyšovali a tak aj medzi svadobné menu začala postupne prenikať modernosť, rozmanitosť a hostiny nadobudli oveľa prestížnejší charakter. Niekde sa tradície dodržiavajú dodnes, inde inšpirácie z veľkých miest prenikajú aj do menších mestečiek a dedín, kde postupne preberajú miesto zvykov.


Autor článku: Klaudia Podolcová / Fotografie: Isifa / shutterstock.com