Život v celibáte alebo sobáše pre kňazov? Čo myslíte?

Profilova fotka
co je lepsia moznost? celibát alebo svadba?? práve som dopozerala tel. noviny a poviem vám, ze to (zasa) bude mega-skandál. Vatikán uz raz bol stredobom pozornosti, co sa týka znásilnenia maloletých a i dospelých mníchov (medzi sebou...). V Nemecku, USA a Taliansku sa to permanentne opakuje a chýry neutíchajú.... moja otázka na vás je: " Co by ste radili, nech sa farári ozenia, aby sa vyhli.... :-S alebo nech zijú v celibáte ako to káze biblia alebo kto to vlastne povedal...?? moja mienka k tejto téme je: - nech sa schváli zákon, podla ktorého sa knazi (ako to je aj u evanielikov) MÖZU zosobásit a zalozit si rodinu. Myslím, zeby v takom normálnom vztahu pracovali sústredene a predovsetkým by nemali ziadne úchylky a ak hej, tak by sa to castým sexom doma nejako kompenzovalo....ale ak sú "zatazení" na maloletých, tak by som jednoducho zakázala akýkolvek prístup, ci uz je to v kostole alebo v záujmových relig. krúzkoch..... ale zasa, co ak práve tým co chcú pomöct (Afrika...), ukrivdíme, lebo ich pomoc odmietneme na základe pár "ciernych oviec"?? vás názor k danej téme si rada precítam....ak to niekoho zaujíma....samozrejme. ciao s. ;-)
Odpovedať
Celibat bol zavedeny v stredoveku, aby sa nedelil majetok cirkvi. Oni v podstate porusuju:"Chodte a mnozte sa..."
Odpovedať
Profilova fotka
biblia to nekaze :-) ved ostani krestanski farari sa zenia, zidovski rabini sa zenia...to bude odinakial vietor fukat :-D ja osobne celibat neuznavam, je to proti prirode aj biblii ved boh povedal plodte sa amnozte sa :-D podla ma by bolo tychto pripadov menej keby mali rodinu ti knazi
Odpovedať
podla mna je celibat ta najvacsia somarina aku kedy kto vymyslel; 1. je to proti prirode 2. aj podla Biblii 3. strasne veci to robi so psychikov tych muzov
Odpovedať
no a ahmon ma teraz zvozi za gramatiku :-N
Odpovedať
Ahojte:) Vela som rozmyslala nad touto temou... Poznam viacero knazov z mojho sirokeho okolia a da sa povedat, ze vacsina berie celibat v pohode. Dokonca niektori su celibatu radi a bol to jeden z dovodou, preco sa stali knazmi. Ini maju popri svojej knazskej poinnosti aj tajne - rodicovske zavazky... Je tazko, aby sa k tomu vyjadrovali bezni ludia, pretoze nezijeme v podmienkach (vonkajsich ani vnutornych) ake maju knazi. No ako cloveku z vonka sa mi zda, ze keby bolo manzelstvo knazov povolene, tak by mozno boli niektore deti stastnejsie, muzi spokojnejsi a vyrovnanejsi a zeny by sa nemuseli delit o manzela s cirkvou... Tak asi tolko:) pekny vecer:)
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze sa k tomu mozu vyjadrovat bezni ludia lebo sa ich to tyka, akonapr rodicov toho 11rocneho ministranta...
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím že takáto téma sa nehodí k svadbám ani k volnej diskusii. Je to ako názov článku v novinách.keby sa tu na každú tému založila nová téma, ak by to tu vyzeralo. ]-( . Zasa sa rozoberá len Cirkev. Prečo nik neodsudzuje politikov, že nás okrádajú alebo mladých a to že sa im rodičia nevenujú alebo neustále rastúca erotika či násilie v TV...no ale to asi nikto nevidí.
Odpovedať
Profilova fotka
pekne babenky! ;-) núka sa tu otázka, ako: ved ak sa tí studenti teológievedia co ich caká a oni sa napriek tomu rozhodli pre dané povolanie, (co prísne nadriaduje, ze musia zit v celibáte) tak preco si to neopakujú pri kazdej chorej myslienke?? alebo návrch! ak by som cítila, ze mi sex chýba, tak by som vystúpila- akoze z povolania, myslím.... =-) to sa nedá, to sa musí cakat na dalsí priestupok....az potom sa to zverejní a vatikán im dá "padáka?? nevidím v tom nic neetické, ked sa clovek rozhodne inak, lebo mu tá práca "nesedí"...ved to robíme aj my- aj ja som zmenila obor....a som tomu velmi rada!
Odpovedať
Profilova fotka
Mimochodom píše sa návrh a nie NÁVRCH...
Odpovedať
Profilova fotka
jachin ved toto je volna diskusia :-) ved kazdy vyjadruje len nazor :-) ved mozes zalozit aj temu o politikoch :-D preco ta to tak nastvalo?
Odpovedať
Profilova fotka
jachin: hej más pravdu, ze som zalozila "dost nedöstojnú" tému, ba trosku psychu, lebo táto webka je o inom.....a preto som supla túto tému sem a nie do fóra: " svadobná róba, kde a za kolko??" ak tá to irituje, skoncíme to- ja som chcela dat myslienku na papier a spustila som debatu- stací povedat a téma je zamknutá!!?
Odpovedať
Profilova fotka
jachin: dakujem, maj pekný den! :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
Jachin, klud...Rozobera sa hocico. Ked sa ti tato tema nepaci, tak do nej nechod...Mimochodom, ty sa nikdy nepomylis a nikde nemas preklep, alebo gramaticku chybu...?
Odpovedať
Profilova fotka
Ale prečo sa hned zakladá nová téma.Mohlo sa to dať do témy Všeličo alebo inej podobnej. Ja len to že každý vidí na Cirkvi len to zlé a dobré si nikto nevšimne (práca s bezdomovcami, charita, opustené deti, Rómovia.. ).Človeku sa lahko kritizuje iných, no len málokto sa ich verejne dokáže zastať. Každý by sa mal sám na seba najskor pozrieť.....Človek vidí smietku v oko svojho brata, ale vo svojom oku brvno nevidí...
Odpovedať
Profilova fotka
jachin: a píse sa akO by to tu vyzeralo a nie ak!! sach-mat
Odpovedať
Profilova fotka
....a ja som co písala o afrike a ciernych ovciach?
Odpovedať
Nikto nekritizuje cirkev, Ahmon zalozila slusnu debatu o tom, co si myslime o celibate. Nikto nezacal osocovat cirkev... BTW tema "Vselico" je trosku o niecom inom, pochybujem, ze by si to tam niekto vsimol...Nerozumiem, o co ti ide.
Odpovedať
No... ]-( Ahmon ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
dám to prec, lebo to je o nicom, este sa tu "zbresem"-..... som pokrstená, pobirmovaná, posobásená....a bude aj krst, ale táto téma sa ma dotkla, tak preto je tu...ale dá sa vymazat a bude mier a ja sa idem kuknút radsej na nevesty a ko rozmýslat o motte , co má sharlotta! pozrime sa pri naozajstných problémoch radsej prec, nez by sme o nich mali diskutovat....super etické!
Odpovedať
Profilova fotka
phuj na mna!!!!!!!! a zasa som sa nechala uniest....sorry, uz som sa aj stipla! |-|
Odpovedať
Profilova fotka
jachin zaloz temu o tom aka je cirkev dobra ked ti to chyba...ved keby bola cirkev taka super tak ju nemusi niktoobhajovat ale svojimi skutkami sa obhaji sama...ako nikto nebude hovorit zle na matku terezu, aj ked drzala celibat lebo jej zivot hovori o tom aka bola...ja len nechapem co sa tak rozculujes a co ta tak trapi ta tema...
Odpovedať
Profilova fotka
ja si myslím, ze choré je i to, ze sú uc. materských sköl muzi! sorry ja sovinista, ale my sme mali v triede dvoch a boli odstemplovaní ako homosi....myslím, ze táto práca je predsa len pre zenské pohlavie- co sa týka ZS a gymnázií mi to velmi nevadí, ved tam nikomu rit utierat nemusia alebo ich dávat do postielky....to je mi prílis intímne a v takýchto sit. ocakávam zeny, nie muzov!
Odpovedať
Akoze, toto je traaapne:) Je uplne smiesne tu "odsudzovat" zakladanie tem, ktore sa niekomu nepacia. Ved by som mohla p....t na temu napr. eroticke hracky, ci ako sa to volalo, pretoze to tiez nema moc, co docinenia so svadbou... A este k tomu to mozem povazovat za perverzne alebo neviem co... No, ak mi nejaka tema vadi, tak si ju asi nekuknem a kaslem na to. Pomyslim si o tych ludoch, co do nej prispievaju, ze su mimo a neriesim. Jachin, ak by si sa sa chcela bavit o teme, co pekne robi cirkev, tak taku temu kludne zaloz. Ja sa do nej rada pridam, pretoze som robila animatorku v jednom salezianskom stredisku a bavilo ma to. Teraz to uz pre ine aktivity nestiham. No som presvedcena o tom, ze uloha cirkvi v spolocnosti je dnes pri dnesnom divnom type socialneho statu nenahraditelna. Teda, nahraditelna by bola, len to by sa museli ludia na Ministerstve PSVaR zobudit a zacat nieco pre ludi robit. Kedze tomu tak nie je, tak je cirkev velmi potrebna (bezplatna a nezistna starostlivost o deti na sidliskach, opatrovanie starych a nevladych, psychicka katarzia pre ludi). to leishmania: ja som nepovedala, ze sa k tomu nemozu vyjadrovat bezni ludia, ja som povedala, ze je to tazko, aby sa k tomu vyjadrovali. To je trosku rozdiel. Myslim si, ze sa k tomu mozu bezni ludia vyjadrovat kolko chcu, no neovplyvnia zrusenie celibatu. O tom sa moze rozhodnut asi len vo Vatikane a je to rozhodnutie na knazoch. Tak som to myslela... OK, to je vse:) Papa:)
Odpovedať
Zuzkut, az na to, ze ti farari tomu naozaj veria, ze je to tak spravne . Celibat by malo byt slobodne rozhodnutie a nikto by ich do toho nemal tlacit...Podla mojho nazoru.
Odpovedať
Suhlasim:)
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem! myslím, ze poniektoré z vás ma pochopili- ze ja neodcudzujem cirkev, ale LEN jedného chorého zvrhlíka/--klamára, za ktorého ciny musí cirkev pykat a ostatní knazi si musia vypocut trápne pripomienky nás krestanov!! za nie kazdého cloveka mözes dat ruku do ohna a clovekom je predsa i sám farár, no nie? prajem pekný zvysok vecera a dakujem za prísp. cu v dalsej téme- veselsej! ;-)
Odpovedať
Moje vysvetlenie celibatu: Jezis Kristus povedal svojim aspotolom pri poslednej veceri ze toto robte na moju pamiatku...tym ustanovil knaztvo a nakolko nemal JK ani zenu ani priatelku ani nic tak aj apostoli sli podla jeho vzoru - a tu mame zaklady celibatu. Celibat nie je len o zriekami sa manzelstva a pohlavneho styku ale o uplnej odovzdanosti Bohu. Ano, su pripady kedy to knaz nevydrzi a stane sa....farara co to spravil tomu ministrantovi nechcem nijak obhajovat len chcem povedat to, ze nemozeme hadzat teraz vsetkych knazov do jedneho vreca zato ze z tych xyz tisic knazov alebo kolko ich je, par zlyha. Myslim, ze celibat by sa nemal rusit...potom by uz to knaztvo nebolo "to prave". Predstavte si knaza co ma rodinu a popritom sa stara o 20.000 farnikov....tak bud sa venujem naplno jednemu alebo druhemu :-) A aj o tom je celibat. Aj manzelstvo je totiz povolanie, takisto ako knazstvo a bud nas Boh povola k jednemu alebo k druhemu. Asi ma teraz zvozite ze sak ale su farari co maju rodiny (nie katolicki knazi) a zvladaju oboje. Nehovorim ze sa to tak neda ale ked je to raz tradicia tak naco to menit? Si predstavte ze by sme z nicoho nic na vianoce nemavali vianocny stromcek a darceky...hrozna predstava 8-) x-) Tak asi tolko k teme :-) A zienky, nehadajte sa a kaslite na gramatiku, ja tento rok maturujem a ked som videla v monitore tie cvicenia ze ktora z moznosti je napisana gramaticky spravne tak som v jednom pripade tiez len tipovala :-D tak pekny vecer vsetkym :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aho veronice: si zlatá, ale ja nie som dislektik alebo ba nejaký blbecek- klepkala som rýchlo do klávesnice ako datel a negramatikovala som.... :-N |-| napísala si pekný príspevok....dodala by som, ze na 100% sa nedá robit nic, aspon myslím. dajme si takýto príklad: keby som sa sústredila LEN na moju kariéru, nikdy by mi nezostal cas na manzela a potomstvo- mnozte sa... preco my musíme robit tolko vecí naraz? myslím, ze sa nedá sústredit LEN na jedno!!
Odpovedať
Profilova fotka
úloha farára je len jedna, on sa nemusí sústredit na nieco iné a predsa sa zaoberajú vecami- ktroými sa nemusia. rada by som sa spýtala nejakého farára aký názor ma na tú vec on, ako knaz- ale mozno by som len nadabila na takého anjela, co za to nemöze a to je ... nie je fair!
Odpovedať
ahmon, nevravim ze si dislektik ci blbecek ci co, aj mne sa stava ze spravim preklep sak sme len ludia :-p x-) a k teme - ale problem je v tom, ze knaz nerobi LEN JEDNO. Ja som myslela jedno akoze povolanie. Sak vezmem si len nasho farara - rano, 6:30 omsa, potom uci na fakulte, na skolach nabozko, potom pride na faru kde musi byt v kancelarii kde uraduje, potom ma rozne stretnutia s birmovancami, prvoprijimajucimi, snubencami a neviem s kym vsetkym, potom vecerna omsa a druha cast stretnuti s horeuvedenymi skupinami. vsak aj manzelstvo - rano sa zobudis, vychystas deti do skoly, manzela do prace, ides do prace, v robote zarabas na chlieb aby bolo z coho zit (samozrejme ze aj manzel x-) ), potom ides pre deti do skolky, do skoly, na nakup, prides domov, varis, upratujes, zehlis a pritom sa snazis aby mali deti dobru vychovu a manzel krasnu a sikovnu manzelku :-) uz chapes ako som to myslela? :-) Jasne ze sa nemozes sustredit len na jednu vec - ako si pisala, kariera, ale povolanie mozes mat len jedno aby si stihla robit vsetky tie veci co s nim suviasia :-) tot moj nazor...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?