Slovenská babka ide varovať vnúčika do Čiech. Poraďte

Profilova fotka
Prosím Vás o akékoľvek informácie. Som dôchodkyňa v SR. Od mája 2010 idem do ČR varovať vnúčika. Dcéra žije v ČR už 8 rokov má tam aj trvalý pobyt. Ja si chcem kúpiť v jej mieste bydliska byt a zostať v ČR. Neviem ale ako je to so zdravotnou starostlivosťou a aké kroky musím urobiť. Už som obvolala všetky inštitúcie a priznám sa že mám v tom chaos. Tu musím zrušiť vraj trvalý pobyt ale tam ho hneď nedostanem a ten je aj podmienkou na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Mám aj európsky zdravotný preukaz a myslela som si že to bude stačiť. Ale hovoria mi aj o nejakom komerčnom pripoistení to však nechcem zase by mi to ukrojilo z dôchodku.i Prosím, nemáte niekto už podobnú skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som síce študentka, ale žijem v Prahe už 4 roky a je to tak, že mi dali zatiaľ len prechodný pobyt, trvalý až po 5 rokoch. Ak človek nepracuje, takže neplatí dane českej republike, nemá nárok na zdravotné poistenie, ale nie som si istá či to neplatí len pre študentov. Každopádne ak máte európsky preukaz, vezmú vás na pohotovosti a v akútnych prípadoch. To komerčné pripoistenie mi na Slovensku rátali a vyjde veľmi draho. Trvalý pobyt na Slovensku je nutné si odhlásiť len ak dostanete trvalý pobyt v ČR čiže až za 5 rokov, ale pozor, tým pádom budete mať neplatný občiansky preukaz, takže treba mať aspoň pas na identifikáciu. Ešte dodám, že na kúpu bytu do osobného vlastníctva potrebujete už predtým prechodný pobyt, takže vám dcéra musí podpísať že žijete u nej. Po prepise bytu na vás, pojdete znova na políciu a adresu v prechodnom pobyte prepíšu.
Odpovedať
Profilova fotka
takže ďaľší problém. Nemôžem kúpiť byt v ČR pokiaľ nemám prechodný pobyt v ČR? Ja zas rozmýšľam že si trvalý pobyt nechám na Slovensku akože bývam u syna. V Čechách by som mala len dlhodobý pobyt cudzinca v ČR. Teda ak to pôjde. Inak ďakujem. Vidím že to bude dlhé vybavovanie.
Odpovedať
mamus ale prechodny vam daju v pohode, to je automaticky. Len potrebujete najomnu zmluvu alebo cestne prehlasenie od cloveka, u kt. budete byvat. Prechodny pobyt nie je povolenie, SR sa neberie ako cudzinec alebo co, prech.pobyt je len doklad o tom, ze sa zdrziavatae v CR. Ziadny dlhodoby pobyt cudzinca teda nepotrebujete. Inak je vsetko ako pisala minniepha, ale ja tiez neviem, ako to funguje s dochodkovymi ludmi. Inak ja som teraz ked kupovala dom, tak po mne ani prechodny nechceli. Takze je to banka od banky (ak si budete brat hypo). Ak by ste si nebrali hypo uver, tak s kupou bytu fakt nebudu problemosy.
Odpovedať
jedine s tym zdravotnym to bude asi prekerka. Ale sak mozete si platit tu zdravotne sama. To neni problem asi, nie? Je to okolo 700-1000 korun, zalezi ktoru poistovnu si vyberiete ;-)
Odpovedať
mamus...přítel je Slovák, já Češka....rozhodně nerušte trvalý pobyt na SR, jak píše cuttysark, máte-li nájmení smlouvu, dostanete od policie cizinecké přechodný pobyt, po pěti letech přechodného pobytu, můžete požádat o trvalý pobyt pro cizince (pozor není to klasický trvalý pobyt, takže ten svůj v SR nerušte, nikdo Vás k tomu nutit nemůže, neměli byste platný OP), a až po dalších pěti letech můžete požádat o klasický trvalý pobyt, ale ten stojí prašulky....jinak dlhé vybavovanie to není, prostě máte smlouvu o nájmu (třeba u dcery), tak zajdete na policii a tam Vám řeknou co je dále potřeba....za další taky jsme si koupili byt na hypotéku a ten trvalý pobyt nepotřeboval, stačil doklad o přechodném pobytu (nevím, zda je nutný všude a vždy) a OP a hlavně peníze :-) jinak ohledně zdravotního to si budete muset asi připlácet, to opravdu nevím, přítel je zaměstnaný :-)
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ viem, tak na kúpu bytu do osobného vlastníctva treba vždy prechodný pobyt. My sme brali bez hypotéky a musela som ho mať.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vám za radu . Najviac ma trápi to zdravotné, ale však nejak bolo nejak bude. Presne som aj chcela - trvalý pobyt si nechám tu napíšem sa k synovi, veď svoj byt predávama tak tam už nemôžem mať a zdravotné si tiež nechám tu a budem podľa potreby pre lieky chodiť na Slovensko. Aj keby niečo vážnejšie tak prídem sem. Inak by som mala mať podľa európskeho preukazu hradenú liečbu. Ale len u štátnych lekárov alebo teda zmluvných. U súkromných nie. Ale aj tak sa asi nevyhnem nejakému pripoisteniu.
Odpovedať
Profilova fotka
mamus..moja segra zije v CR uz nejaky 8 rokov myslim..trvaly si nechala u rodicov normalne..a nasi to nejak porisili ze neplatia za nu nic ani za smeti..Akurat danove priznanie musi podavat aj tu aj tam. Je zamestnana na tpp v CR. co sa tyka pistneho tak ona si normalne nechala tu poistovnu co mala..a az po rokoch si ju bola zrusit..ale myslim ze si to nejak v poistovni zistovala ze ako to je ked zije v zahranici..a mala nejaku inu karticku ako sme mali my..A teraz je uz normalne poistena tam..ale to asi len 2-3 roky mam taky dojem.. A ked si tam chces silou mocou kupit byt..tak nech ti ho kupi tvoja dcera na seba s tym ze jej das prachy a neskor ho prepises na svoje meno..a bude s tym mensi problem podla mna
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?