Svadobné zvyky. Platí sa za polnočný tanec s nevestou?

Profilova fotka
ahojte babenky, prosim vas, poculi ste uz niekedy o takom tanci s nevestou okolo polnoci za ktori budu hostia platit???vlastne by si so mnou len zatancovali kratku chvilu a zaplatili za ten tanec...
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, aj ja som taký mala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
to je klasika jedna z tradícií...niekde to volajú zavíjanka, niekde vykrúcanka...a netancuje sa len s nevestou, ale aj so ženíchom. Tu neplatí žiadne pravidlo ako muži s nevestou, a ženy len so ženíchom...tancujú aj chlapi so ženíchom, aj ženy s nevestou. Ide o tú srandu, a hlavne o to aby ste si niečo "zarobili" na štart no života. Krstná mama, prípadne družička bude mať klobúk (tanier, misku) a keď si niekto s vami bude chcieť zatancovať tak musí tam niečo hodiť...nie mince...len papierové aby to stálo za to. To čo sa vyzbiera je vaše...prajem veľa €€€€€€ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
vola sa to redovy tanec a byva vacsinou sucastou kazdej svadby,tancuje sa cca o pol noci,vacsinou s nevestou a na konci tancuje nevesta so zenichom, popritom urcení ludia zbieraju peniazky do polievkovej misy a nalievaju palenku a krajaju tortu alebo davaju dnes uz ine darceky ako podakovanie ;-)
Odpovedať
takze co sa tyka tradicii Rejdovy tanec nieje na kazdej svadbe, je to skor vychodniarsky zvyk a hra sa na to 23 minutova pesnicka,ked uz tak. U nas :-) no myslim ako Zilina a okolie je v tanec vdaky, kde sa pouziva nejaka ludovka ( valcik, polka) ale nevyberaju sa pocas neho prachy, tie su uz vybrate, len sa podakuje za ucast, dary a peniaze.....any questions?
Odpovedať
Profilova fotka
u nás je to zas vyberanie do vienka, tancuje sa aj s nevestou aj ženíchom a ako uz tu bolo spmínané tak si za tanec s mladomanželmi musia hostia zaplatiť. zbierajú sa peniaze do misy, ktorú ma družička a trieska po nej varechou.. ;-) u nás to býva zväčša po začepčení a po tomto tanci sa idú mlaomanželia prezliekať do popolnočných vecí... :-)
Odpovedať
na strednom slovenku okolí lucenca a detvy sa mu vola nevestin tanec a tancuje iba nevesta krstna mama vybera do misi a ženích netancuje ale ked vsetci dotancuju vytvoria sa kruhy okolo nevesty a yních sa musí k nej dostat cez vsetky kruhy ludí :-)
Odpovedať
no neviem, ja som to na jednej svadbe zazila a prislo mi to hrozne trapne, ako nasilu z ludi tahali peniaze...kto chcel, dal im obalku ako svadobny dar...ale mozno to bolo tym, ze ta druzicka ktora drzala klobuk bola dost taka agresivna a vpodstate ludi nutila, aby sli tancovat a dali peniaze. bolo to cele take neprijemne. A najma ked niekto napriek dost agresivnemu presviedcaniu druzicky nesiel tancovat, tak o tom kazdy vedel a potom sa spustili take tie reci, ze "ten a ten nechcel zaplatit za tanec, to je drzgros" a pritom napr. moj otec tancovat nesiel, ale s mamou dali obalku ako dar. :-( Ale to je len jedna skusenost, moze byt, ze ked je to lepsie zorganizovane, tak je to fajn zabava.
Odpovedať
Profilova fotka
@honeymoo ako tu uz baby spominali, vola sa to redovy a je zvykom na vychode Slovenska, aj my sme to mali. Ale ak to nie je u vas zvykom, neodporucala by som ti ho zaradit do programu, lebo by to hostia nemuseli spravne pochopit. my sme mali par hosti zo zapadneho slovenska, kde tento zvyk nepoznaju a boli z neho dost vyhukani napriek tomu, ze sme im vsetko dopredu vysvetlili.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte nevesticky, neviete niektorá poradit nejako pekne zorganizovaný tanec s nevestou ( poprípade so ženíchom) Chceli by sme to kusok pred začepčením, len kedze sa za tento tanec platí chcela by som aby to bolo milé nejako pekne zorganizované. Dakujem vopred!
Odpovedať
..
Odpovedať
Profilova fotka
asi je to o tom, aká tá svadba bude, ale o polnoci by malo byť čepčenie, nie?
Odpovedať
No musíš poveadať kapele /DJ-ovi aby ti vyhlásil tuším venčekový tanec sa to volá:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
U nás je to tiez zvykom, vola sa to nevestin tanec - nevesta je uz prezlecena v popolnockach a má to aj taky symbolicky nádych - rozlúčka slobodnej ženy a akési privitanie uz výdatej pani. Hostia za tanec zaplatia - najbližšia rodina najviac a ta vzdialenejšía, prípad. kamaráti menej- my sme mali aj veľa 5 euroviek, čiže nie je to az take nákladné. A samozrejme manžel musi zaplatiť najviac, aby si svoju ženu vykupil - u nás dávajú väčšinou celu peňaženku :-) Kto tancovať nechcel, toho nikto nenutil. napr. moji svokrovci to celé presedeli a tvarili sa, že tam nie sú - zvyšok ich rodiny tancoval.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, aj u nás je to zvyk. Nevoláme to redový, tuším vykrúcanka :-D alebo tak nejak podobne. Každý za krátky tanec prihodí, koľko uzná za vhodné, nám sa tam napr. vtedy vyzbierala celkom pekná suma. A pán manžel ako posledný, ten my tam hodil celú buksu... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Na východe je to chápané niečo ako "povinnosť" na svadbe. Nájdeš to na každej jednej. Dá sa na tom pekne zarobiť, takže je to určite skvelý nápad. Je to veľmi bežná a pekná tradícia :) Redovy šea začína, redovy še začina, svatka kolač načína, svatka kolač načína. Jak še Pan Boh raduje, jak še Pan Boh raduje, perši družba tancuje, perši družba tancuje.
Odpovedať
Ai v Polsku to tak je len ze tancuje ai zenich ai nevesta. http://www.youtube.com/watch?v=jlFxoL... Neni to nasa svadba :-) Ide o to kdo vyzbera viac peniazy.
Odpovedať
velmi trapny zvyk:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
je to krasny zvyk, len ho treba vediet dobre podat :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?