Čepčenie - čo k tomu treba

Ahojte, uvažujem na tým, že by som mala na svadbe čepčenie, ale nechcem byť v kroji. Videla som, že na niektorých svadbách celé čepčenie zabezpečoval starejší. Viete mi povedať, či mám povedať družičkám, aby mu asistovali alebo si mám radšej zo súboru zavolať dve tri dievčatá. Ešte by ma zaujímalo, či môžem mať po sňaní závoja na hlave kvetinovú partu, alebo sa to nehodí. v niektorých albumoch som videla, že po čepčení hádže nevesta kyticu, ženách podväzok a následne nasleduje redový tanec, je to tak v poriadku? či to má mať inú postupnosť? ďakujem :-)
Odpovedať
Ahoj, ja som sa sice rozhodla pre ludovy subor, ale v nasej rodine sme si robli zacepcenie aj vo vlastnej rezii. V rodine zvykne snimat vencek (moze to byt zavoj alebo kvetinovy vencek) a nasadzovat cepiec krstna mama ,ktorej moze asistovat dalsia zena s rodiny. Do svieckoveho sprievodu zase mozes zapojit kamosky prip. mladsie dievcata z rodiny. netreba zabdnut na klobuk pre polovicku - to je zase symbolom, zenaca. :-) Po zacepceni vyzyva starejsi hosti do tanca s nevestou a zenichom- tzv. vykrucanka alebo redovy tanec (na vychode). Ak mas starejsieho, tak ten to cele urcite bude vediet "odmoderovat", aby kazdy vedel, co ma kedy robit. ;-) Ja osobne planujem hadzat kyticu a stahovanie podvazku este pred zacepcenim - to budem mat o polnoci. Pride mi to tak logicky - postupne sa zbavovat toho, co neveste patri - kytica, podvazok, potom vencek no a posledne svadobne saty. :-) Myslim si, ze nie je nikde predpisane, aka naslednost ma byt, hlavne aby to vyhovovalo vam dvom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nemusíš byť v kroji. Tradičné čepčenie spočíva v tom, že Ti zoberú vienok ako symbol dievčenstva = kvetinovú partu (na moderných svadbách často iba závoj, ak nevesta nechce partu ani nič folkórne) a dajú Ti čepiec ako symbol vydatej ženy. V žiadnom prípade by som nedávala namiesto čepca kvetinovú partu. Nemalo by to zmysel, lebo tým by si akoby dala dole symbol dievčenstva a namiesto neho si nasadila druhý symbol dievčenstva. Ale svadba by mala byť hlavne podľa Tvojich prianí, takže ak si to tak želáš, svet sa nezrúti :) Osobne som členkou folklórneho súboru a zvykneme aj čepčiť - my po čepčení ideme hneď do redového tanca, ešte nikdy sme nemali verziu, žeby nevesta hádzala pred redovým kyticu a ženích dával dole podväzok... ale opäť, ak to tak chceš, sprav tak.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?