Americké zvyky u nás. Čo vy na to?

Chcela by som vedieť, prečo veľa neviest ťahá na Slovensko zvyky z Ameriky, t.j. šaty rovnakej farby pre družičky, či kvietky na ruku pre družičky, či balóny šťastia, atď.....Aj ja som za oživenie svadby, ale nie všetkými zvykmi zo západu. Nemáme svojich tradícií dosť, sú nám málo naše zvyky, naše slovenské tradície, ktoré nám nikto nevezme???Neviem, ale veľmi to neviem pochopiť. Keď chceme mať americkú svadbu, tak si ju spravme rovno v Amerike, no nie???
Odpovedať
Profilova fotka
lolinka3, hovoríš mi z duše. Ja to tiež nechápem. A preto nebudem mať družičky v rovnakých šatách, nebudú na mňa hádzať ryžu, nebudem mať podväzok, hádzanie kytice, krájanie torty, vypúšťanie balonov a podobne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lolinka3 myslim, ze tema je zbytocne vyryvacna, kazdy nech si urobi svadbe taku ako chce a ako sa mu paci a posielat ho za to do Ameriky mi trosku zavana... "nase zvyky, nase slovenske tradicie" ako ty pises naozaj niekedy nie su dost, resp. dost casto su neaktualne, da sa povedat, ze su prezitok. Modernejsie ponata svadba (ako ty mylne pises "americka", ale nejedna sa len o zvyky z USA) predsa len lepsie zapada do ramca tejto doby a lepsie vystihuje jej charakter, preto su podla mna tieto povodne zahranicne zvyky take oblubene :-)
Odpovedať
treba brat ohlad aj na to, v akej dobe zijeme a v akej dobe vznikli tie nase slovenske tradicie.. Mna napriklad niektore slovenske tradicie vyslovene odpudzuju, napr. odobierka - od zaciatku som ju odmietala a ani sme ju nemali, citila by som sa neskutocne trapne nieco nasilu recitovat a neviem, preco by som sa mala citit trapne v svadobny den. Takisto ziadny stolickovy tanec, ked ma na stolicke zdvihnu nad hlavy ostatnych - nikdy, takisto tzv. redovy tanec, kde sa za tancovanie s nevestou vyberaju peniaze.. Podla mna zalezi na spravnej kombinacii starsich a novych tradicii, hoci su aj "americke", nech si kazda nevesta ma na svadbe co len chce, je to kazdeho vec, neviem, preco by niekto mal ineho za to odsudzovat.. Ved teba nikto nenuti tie "americke zvyky" mat na svadbe..
Odpovedať
Profilova fotka
@cusinka suhlas, jednak recitovanie a druha vec, zda sa mi to bezpredmetne, ak nevesta uz 10 rokov nebyva spolu s rodicmi (moj pripad), ;-)
Odpovedať
suhlasim, kazdy nech ma taku svadbu aku chce a netreba riesit ci tam ma to, alebo ono.. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
mne sa slovenské zvyky a hry vobec nepáčia a neviem prečo by som sa k nim mala nútiť,ale tak každého vec.odobierku mať nebudem,lebo mi to príde nelogické robiť,ked spolu už 2 roky bývame. celkovo mi to príde stavané na 20.storočie skôr.podla mňa to je pekný zvyk hádzať kyticu-veď sa aspon slobodné žienky potešia. šaty a náramky pre družičky-tie sa mi síce veľmi páčia,ale až taký rozpočet nemám na taketo maličkosti :D a tie šaty-bolo by to pekné a estetické keby sme všetci ladili,ale nedovolím si celú rodinu buzerovať,čo si majú dať na seba :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
JA som Slovenka celym telom aj dusou, a teda suhlasim, ze americke zvyky u nas vobec nepasuju. Uz len tie rozne "candle a cupcake bary" a "Mrs, Miss, Love, Wedding, Save to date" a neviem co vsetko, akoby sme sa za svoj jazyk hanbili. Nech si kazdy robi, ako mu pasuje, moj nazor je, ze o chvilu Slovensko cele zmizne z mapy, lebo Slovaci si ho vobec nevazia, vobec nie su vlastenci, narodovci, nezaujimaju sa o svoje osobnosti z historie, ani o pamiatky ci umelecke diela. Vsetci na Slovensko nadavaju. Verim, ze je to dosledok zlej politiky. Je to hanba, staci pozriet na nasich susedov, ti su hrdi na svoju historiu tradicie a vsetko okolo. A je pravda aj to, ze dnes uz neexistuje moralka, ani ziadne z tych hodnot, ktore uznavali nasi rodicia a stari rodicia, preto ten "americky styl zivota" uplne aj suhlasi s "americkou" svadbou dnesnych neviest. :(
Odpovedať
Profilova fotka
@skarabeuska absolútne súhlasím. A Slovensko definitívne dorazia homo manželstvá a adopcie :-(
Odpovedať
Podľa mňa každý ako chce, ak nie som členka folklórneho súboru a zbytok rodiny nedodržiava ľudové tradície tak načo nútiť a nudiť hostí trápnosťami a aby sa nasilu tým bavili. Treba prispôsobiť a vhodne odhadnúť spôsob zábavy, každému nevyhovieš, ale prečo nie niečo nové aby tá zábava bola....
Odpovedať
ze slovenske tradicie hahaha..ludia ved to nase slovensko este pred par rokmi neexistovalo...tak ake tradicie ?? :-D :-D :-D zi a nechaj zit...mne sa dviha zaludok z "tradicie" dat vsetky zakusky do hlbokeho taniera, odobierka ked uz vacsina ludi spolu zije... mam sa ist preto vydat do ameriky ?? to hadam nie :-D
Odpovedať
@petrana01 aby nezabudli, kto sú? :) jeden deň v roku im to pripomenúť je trápne? :) Nepozývaj trápnych hostí! P.S.: bola som na kopec svadieb, nikde nebola lepšia zábava, ako na tých tradičných, bolo tam cítiť, že ľudia sa majú radi, že nepozerajú na nóbl čačky, ale na vzájomnú radosť, smiech, spev, stretnutie ľudí, ktorí chcú byť spolu, či to bude v stodole alebo hocikde inde. To sú tie hodnoty, ktoré nekúpiš ani v Amerike, ani nikde inde na svete :) ...ani ja nie som členka folklórneho súboru, mne len záleží. ♥
Odpovedať
Profilova fotka
To su mi len problemy :-D :-D Co tak trochu tolerancie?Každy nech si robi čo chce a ako chce ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skarabeuska ked chces mat tradicnu svadbu tak si ju maj..nikto ta zato nebude urazat ani osocovat...tak preco ta tak strasne serie to, ze niekto iny si chce spravit inu svadbu ?? ak chce niekto ruzove saty tak nech ich ma..ak chce byt v kroji tak nech...hlavne nech sa citi prijemne a vynimocne vo svoj den
Odpovedať
@kikiballa Mna to neserie :D nech si kazdy robi ako uzna za vhodne. Vyjadrila som svoj nazor a odpovedala som na polozenu otazku. Pripomenula som len, ze ludia by si mali trochu vazit duchovne dedicstvo, lebo to nikde nekupis, a ma velku hodnotu. Ved prides na to snad, ked budes starsia :) Upozornila som aj na to, ze na svadbe casto vidno, ake su vztahy medzi pritomnymi. Suhlasim s Tebou, nech si kazdy robi ako chce, ale mozno ja nechcem byt stastna len v ten jeden den, ale po cely zvysok zivota :) Nehnevaj sa na mna, ked som sa Ta nejak dotkla. Nebolo to mojim zamerom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kikiballa tu naozaj niekto "pozná históriu" . Bože moj :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@skarabeuska vieš prečo sa ľudia sťažujú a hanbia za Slovensko? Kvôli ľuďom! Pretože nemôžem byť dobrý slovák, ak na mojej svadbe netečie chľast prúdom a nenarobím bordel, po ktorom sa za seba budem hanbiť ešte 20 rokov, ak som neveriaca, ak súhlasím s adopciami homosexuálov, ak na Vianoce neklamem svojim deťom, že darčeky nosí "Ježiško", pretože dobrý slovák som len vtedy, ak závidím aj nos medzi očami a odsudzujem všetko, čo je len trochu iné. Milujem slovenskú prírodu, históriu (až na pýr výnimiek), ale tá nulová tolerancia väčšiny slovákov, ktorých som mala možnosť spoznať ma donútila sa odsťahovať.
Odpovedať
@adeala to mi je ľúto, že máš takéto negatívne skúsenosti. Čo sa týka tolerancie, skús si úprimne odpovedať na otázku: Akí rodičia sú lepší? Tí, ktorí ťa milujú, ale určia Ti isté hranice, čo smieš, a čo nie, pre Tvoje dobro, alebo tí, ktorí Ti tolerujú všetko, a je im jedno, ako sa to v budúcnosti odrazí na Tvojej osobnosti?
Odpovedať
@skarabeuska neodbočuj od témy, keď chceš diskutovať o tolerantných a netolerantných rodičoch tak otvor novú tému, ty nepatríš k tým tolerantným ľuďom,
Odpovedať
@skarabeuska toto sú dve neporovnateľné veci. Ty hovoríš o výchove a ja hovorím o telerancí okolia - tzn. ak chcem mať americké zvyky, ak chcem aby moje dieťa malo americké meno, aby darčeky nosil Santa, aby som žila s partnerom bez svadby, aby som mala v byte 3 mačky atď., tak na mňa ľudia znechutene nepozerajú a neohovárajú ma na každom rohu. Pretože to je MOJE rozhodnutie, MÔJ život a ich to nijak neovplyňuje! Nesúhlasia s tým, ok, ale nemajú právo vynášať súdy nad mojimi rozhodnutiami.
Odpovedať
@petrana01 hehe mozno narazala na to, ze ked nechces tradicnu svadbu plnu veci, ktore su ti proti srsti, tak to je urcite zlou vychovou tvojich rodicov :-D :-D 8-)
Odpovedať
Nech si urobí každý svadbu takú akú ju chce. Keď chce "americké" zvyky, nech ich má, keď chce slovenské zvyky, nech sa páči, kto chce obed s rodinou, nech ho má. Je to každého slobodná vôľa a osobná vec a posudzovanie výberu druhých je úplne zbytočná vec vedúca len k hádkam a rozporom a to z jednoduchého dôvodu - koľko ľudí, toľko názorov. Takže sa vykašlite na zamýšľanie sa nad svadbami druhých a starajte sa o tú svoju. Aké jednoduché, však? ;-)
Odpovedať
@petrana01, @adeala, @ kikiballa, napisala som to niekolkokrat, napisem to este raz, nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne. Mam sa Vam tu teraz na kolenach ospravedlnit ze som opat napisala len svoj nazor a odpovedala na otazku. JA vas nazor tolerujem, hoci sa s nim nestotoznujem. Neznamena to teraz, ze budem na vas krivo pozerat. Pokial si vsimnete diskusiu, ja na vas v ziadnom prispevku neutocim, ani vysmesne, ani inak, to sa ale o vasich neda povedat. Tak prepacte mi, ze som reagovala na prispevok. Ano, zite si po svojom, ja vam to vobec neberiem.
Odpovedať
@skarabeuska kde som ja na teba útočila? Len som ti dala svoj postoj k tomu, prečo nie som hrdá slovenka - aby si vedela, že to nemá nič so zvykmi a podobne. Nikde som nič z toho, čo som písala nenapísala konkrétne na teba (aj keď si myslím, že tvoj prvý príspevok uráža všetkých, ktorí chcú mať americké alebo iné veci, ale posudzovať ťa na základe toho jedného príspevku rozhodne nemám v pláne, cez net aj tak veci vyznejú inak, než by človek zamýšľal)
Odpovedať
Vonku kopa snehu nieto kam ist ohovárať s kamoškami tak treba aspoň na internete trošku neznášanlivosti a nenavistnych rečí poširiť. A hneď je deň krajší! Kurnik šopa ženy choďte robiť niečo užitočné!
Odpovedať
@katikaq učím sa na skúšky a nebaví ma to, to musíš chápať :-N
Odpovedať
@adeala To bolo skôr adresované vecným hejterkám.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Krájanie torty je americký zvyk? Mala ho moja mama, moja babka.To ako hlboko si myslíš, že siahajú korene amerikanizácie Slovenska? :-N Každý si vysníva vlastnú svadbu a len preto, že chce mať družičky oblečené v rovnakých farbách, ho láskavo neexportuj do Ameriky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
je krasne mat tradicnu slovensku svadbu - muzi sa ozeru uz po prvej pol hodine, zeny z dalekej rodiny ohovoria vsetko naokolo, naberu si kolace do tasky a muzi sa potom bud pobiju alebo skoncia pod stolom <3. Samozrejme, matky a babky predtym vypekaju doma a vysmazaju rezne. Lebo aj catering je teda americkych zvyk. Volakedy (asi tak pred 100 rokmi, ked na dedinach mimochodom ani wc nemali) si tiez nikto neobjednaval jedlo externe, cela zenska cast familie na tom makala. Takze nie zapadnym zvykom. Pekne vsetko tak ako v minulosti. Ziadny posun. To je take slovenske
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?