Ako prebieha sviečkový tanec? Akú hudbu máme zvoliť?

Ahojte babule, chcela by som mať pred začepčením sviečkový tanec. Poraďte, ako by mal prebiehať, akú hudbu pri ňom použiť.
Odpovedať
co je svieckovy tanec? v zivote som o tom nepocula :-o ale mozete to mat take ake si to zariadite, vsetko zalezi len na vas
Odpovedať
Pre nevestu by mali prist dievcata, ktore drzia v rukach zapalenu sviecku. Vezmu nevestu do kruhu medzi seba a odvedu ju na zacepcenie.
Odpovedať
asi myslis ze ked ta odcepcuju tak druzicky chodia dokola so svieckamy..... :-N
Odpovedať
nie nie, je to pred odcepcenim, aby nevesta len tak nenapochodovala na zacepcenie. Ked snimaju zavod, tak druzicku uz nechodia okolo nevesty.
Odpovedať
pardon, snimaju zavoj
Odpovedať
u nas ano 8-)
Odpovedať
no my sme si zaimprovizovali podla seba :-) - DJ navodil atmosferu na odcepcenie, svedkyna mi nadherne zarecitovala basen "Svadobna svieca rozprava" a kamaratka pri nej drzala horiacu sviecu...mamina mi pomaly dala cepiec, manzelikovi odnala pierko a dala mu klobuk a DJ pustil piesen - tak slovensku ludovu "tradicnu" ale neviem ako sa volala - a malo to svoje caro a aj "tradicny" ucel to splnilo 8-)
Odpovedať
Svadobnu sviecku mame naplanovanu pred prvym manzelskym tancom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som zo suboru a pri zacepcovani sme pouzivali aj sviecky. Moje kamaratky boli vsetky v krojoch a tancovali sme v kruzku. Nevesta ale nemusi, moze kludne stat v strede kruhu resp. sediet. Ja som mala cepcenie z podpolania. Takze som, nemala tie typicke piesne, ale prave detvianske svadobne. Jednu slohu sme so svieckami (pri zhasnutom svetle) spevom prichadzali, dve sme bez spevu tancovali a potom sa ma uz pytali, ci chcem hlavku stat alebo vienok snat. Pomedzi to dievcata spievali a az na treti krat, ked som si konecne nechala vienok snat, ma zacepcili pri krasnej pomalej svadobnej piesni.... Ale myslim, ze je to od regionu k regionu ine. :-)
Odpovedať
presne takto nejako si to predstavujem aj ja, len tie piesne sa tazko zhanaju
Odpovedať
Profilova fotka
Gatar, mozes mat kludne aj tie klasicke svadobne ako "zbohom ostavajte"... Poyri tento link, mozno by stalo za to kupit toto CD SLUKu, kde mas uplne vsetky taketo zname piesne a moyes to kludne pustat z CD. http://www.panorama.sk/index.asp?kam=... VObec sa tazko neznahaju staci kupit jedno CD.
Odpovedať
Profilova fotka
odporúcam CD ale aj life cimbalovku zeleziar. (z KE)majú super piesne extra svadobné z abova a sarisa. ten svieckový je nádherná tradícia, aj ja ju budem mat sko kult. vlozku, uz sa na to velmi tesím, lebo to má byt prekvapko pre moju maminu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
sicilia uz som zohnala partu- bude taká z kazdého rozku- trosku. (ale tvoja bola super)!!
Odpovedať
Profilova fotka
Ahmon, to je super, aj ja som mala samozrejme zivu hudbu. Hlavne pre dievcata, ktore nemaju zivu ludovu hudbu je super aj CD. Ak je moznost mat zivu hudbu, tiez by som ju volila. Poznam tie piesne, o ktorych pises, su krasne a vlastne aj chalanov zo Zeleziaru. Budes velmi spokojna. A tie sviecky, to je riadne romanticka atmosfera... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
hej a mamina zinfarktuje (v dobrom myslené)! ona je spisiak ako hrom a oco je východniarisko ako repa, takze som to vsetko spojila dokopy a dúfam, ze sa im to bude pácit!!?
Odpovedať
Profilova fotka
Mne ju robili v kvetinarstve. Bola z kruspanu a ziva. Mne sa velmi pacila. Mohla som si dat aj zo suboru taku tortu na hlavu ako mali aj v Perinbabe, len toto sa mi zdalo take jemnejsie. To vobec nevadi, ze to bude pomiesane, nie su vsetci odbornici na folklor a aj ti, co su Ti to odpustia. Bude to krasne. A poviem Ti, ze hostom sa to veeeeelmi pacilo. Take ozivenie tej svadby to bolo. A mamulka bude plakat uvidis... x-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja sama! ja mám to (ten plac) uz teraz na mále. :-| gatar: odkial si?? mozno ti viac pomözeme, ak nám prezradís kde sa budete "svadobcit", lebo to nemá zmysel ak ti tu opisujem kapely z východu.?
Odpovedať
Profilova fotka
sic: kruspán je brectan??
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, z kruspanu sa robia niekedy aj pierka. Je to taka zelena rastlinka s pravidelnymi zelenymi listkami. Vacsinou rastie ako zivy plot :-) Len zivych plotov je strasne vela druhov. Toto je asi jedina, ktora ma aj tu zakladnu stonku medzi listkami makku. Niekde som videla aj fotku takeho pierka, v nejakom albume. Aj ja som mala na slzicky na krajicku, ale ked som zbadala mojho manzela v kroji (prvy krat v zivote), tak ma tie slzy presli :-D
Odpovedať
Profilova fotka
a ja som si myslela, ze on je pravý detvianec!! (nemyslím to doslovne, ale on tak vyzerá, akoby tancoval profes.)!! takze si mala zábavu?? pockaj, ja som tomu möjmu kúpila valasku z tatier, to bude srandy!! on chudák ani nevie, co je to valaska a o kroji som mu este nehovorila- ak je v soku, tak to sa dá najlepsie a predovs. vzdy nahovorit . :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ahmon, na tejto fotke trochu vidno ten kruspan, ale urcite by si nasla aj lepsiu http://www.mojasvadba.sk/album/view.p... A este jedna http://www.kvetyazahrada.sk/index.php... On vobec nie je na taketo veci, ale na svadbu si sam pytal kroj ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ok, uz viem, tak to si ho asi tiez zozeniem. tomu sa hovorí, ze: láska hory prenása!!? dobrú noc. s.
Odpovedať
Profilova fotka
to príslovie som myslela na tvojho manzela, ze nevie toho vela o lud. zvykoch, ale ( len kvöli tebe) sa prispösobil!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Aj u nas sa pri ocepceni casto pouzivaju sviecky. Tancuje sa okolo nevesty a zenicha v kruhu. Nevesta so zenichom sedi v strede kruhu. Spievaju sa typicke svadobne piesne a so svieckami sa pri zhasnutom svetle prichadza a potom sa tieto dievcata nevesty trikrat pytaju, ci chce nevesta hlavku stat alebo vienok snat. Odvazneho svadobcana niekedy pasuju za kata, keby predsa len chcela nevesta hlavku stat. :-) Od neho ju zase zenich moze vykupit... A aby ju este postrasili, tak aj hrniec na tu hlavku prinesu... :-D Potom sa do hrnceka pri vencekovom tanci vyberaju peniazky do vienka. ;-) Pomedzi to dievcata spievaju, a az na treti krat, ked si nevesta necha vienok snat, sa nevesta moze ocepcit. Stava sa tym z nej mlada pani a zenich sa stava muzom svojej zeny. Zenich dostane klobuk na hlavu a ten potom hadze slobodnym mladencom. Ktory si ho chyti, bude do roka a do dna dobre dievca vedla seba mat. Nevesta predtym hadze kyticu alebo zavoj slobodnym dievcatam a tiez analogicky do roka a do dna... Este sa zvykne aj vajecny bielok slahat a uslahanym bielym snehom ponad zenicha hore dnom prechadzat :-D to akoze aka sikovna dokaze byt nevesta. Ale asi je to od regionu k regionu ine. Niekde to vraj vobec nepoznaju. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?