Pozvať oddávajúceho na svadobnú hostinu?

Pozývate Vy (alebo pozývali ste) svojho farára (farárku) na hostinu? Sobášiť nás bude farárka (evanjelický obrad) a teraz ma napadlo či ju netreba pozvať na hostinu... nechodím do kostola každú nedeľu, skôr sporadicky, ale pani farárku samozrejme poznám, aj ona nás (mňa) ale asi tak ako stovky dalsich v zbore... Alebo sa to rieši výslužkou? Ako to budete mať /mali ste Vy?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, u nas je zvyk pozvat aj farara a dava sa vysluzka aj flaska ;-) vacsinou farari nechodia na sobas, teda aspon nasi sa slusne podakuju a ospravedlnia za neucast, ale kolaciky sa davaju a myslim, ze sa z nich aj tesia :-) takze my to isto budeme riesit tak, ze ho pozveme a priznam sa, ze je taky super, ze by som bola aj rada, kebyze sa tam na chvilu ukaze a skoci si so mnou jeden valcik :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj. v mojom prípade sobášiaci pán farár pozvaný na hostinu nebude: ad 1 sobáši nás kňaz, ktorého nepoznáme (svadba bude mimo nášho bydliska), ad 2 naša svadba je taká mini (len rodičia, súrodenci a starí rodičia). keby sme však mali svadbu "štandardnej" veľkosti v mieste môjho bydliska, kde sa s kňazom poznám asi by som ho na hostinu pozvala. na tvojom mieste by som sa asi skúsila spýtať rodičov, čo si o tom myslia. možno budú vedieť poradiť. :-)
Odpovedať
Dakujem za rady. Maminy sa ani nemozem opytat, lebo ona ma postoj, ze pozvime vsetkych (kedze je jej to jedno, lebo svadbu si platime sami :-D )... uz pozvala nedopatrenim jednu pani, ktoru som tam nechcela mat, bola to znama mojej babicky a ja som ju videla asi 5x v zivote... Myslim, ze to bude dost pruser ked jej budeme musiet povedat, ze sa nam do poctu nezmesti... no, uvidime, mozno sa zmesti :-) inak, budeme mat hostinu asi o 60 ludoch, potom pride dalsich 40-50 kamosov... cize pomerne velka svadba a asi by sme pani fararku mali pozvat... jaaaj, nejak sa nam to nefukuje :-S ale v kazdom pripade, kolaciky dame aj jej aj organistovi...
Odpovedať
Profilova fotka
no snáď ti poradia ešte ostatné baby. ja by som ju na tvojom mieste asi pozvala, ale pravdu povediac neviem, či sa to naozaj "patrí". prajem šťastné rozhodnutie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
na dedinach je to zvykom, tam ten faraf s dedinou zije, v meste sa to nenosi... my sme v meste ale farara budeme mat z dediny a je to draheho znamy takze bude aj nasim hostom ;-) no ako sa poznate s fararom, teda fararkou, ked sa poznate asi by sa patrilo ale ak sporadicky chodis do kostola tak sa neurazi urcite, ale vysluzky sa davaju ;-)
Odpovedať
moja rada a skusenost - nie x-)
Odpovedať
My sme mali pozvaného aj farára, pobudol asi do 22. hod., bol by aj dlhšie , ale pred sebou mal dve hodiny cesty, lebo sme nemali farára od nás. Do kostpla sme dali krabicu zákuskov a fľašu koňaku, keďže víno majú stále.
Odpovedať
my urcite pozveme farara.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si myslim ze je dolezite aky mas vztah k fararovi, aku rolu vobec hra v tvojom zivote, ci ta krstil, ci sa ti niekedy prihovori, ci ti v niecom niekedy poradil a podobne. Na druhej strane, chapem ze ak je niekto z malej dedinky a farar sa na svadbu vzdy pozyva, nie je dobre ist proti prudu, na dedine da toho potom dost povie a zvelici....
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali na sobasoch 2 knazov - jeden bol nas - posobiaci v nasej farnosti, druhy nas priatel. Pozvali sme obidvoch, prvy odmietol - on ma zasadu, ze nechodi na ziadny sobas .. ten druhy bol na cca 2 - 3 hodinky.
Odpovedať
my farara nie, lebo nas sobasi neznamy, ale kamaratov faraovcov pozyvame
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sme farara pozyvali, lebo sa s nim uz dlhe roky pozname. a aj nas sobasil. tak to bolo pre nas automaticke. ale keby to bol niekto neznamy, tak urcite nie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
vysluzku sme davali aj na faru, aj organistke, aj mladym, co nam hrali na gitarach.
Odpovedať
Profilova fotka
nas farar tiez pobudol par hodin a ma taky zvyk, ze si zatancuje s nevestou a ide domov. takze mi venoval jeden tancek. ;-) bolo to hrozne mile.
Odpovedať
Ahoj, nie, ja osobne by som ju nepozvala.My sme mali svadbu v katolíckom kostole a niesli sme na faru krabičku so zákuskami, polku torty, fľašu bieleho a fľašu červeného.Ale mám kamarátku a tá mala svadbu v evanjelickom kostole a pozývali a farárku na obed. Ja by som ju nepozvala, veď je to jej práca... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, naozaj to zavisi od toho ako sa poznate. my sme ho pozvali, pozname sa uz dlhsi cas, takze boli sme radi, ze nase pozvanie prijal. na faru sme dali vysluzku :-) zavisi to od teba, ak sa nepoznate alebo len z videnia, tiez by som nepozyvala ;-)
Odpovedať
Dakujem Vam vsetkym za odpovede. Vidím ze je vela aj takych co pozyvali aj takych co nepozyvali, zalezi od vztahu k fararovi/fararke a okolnosti. Takze este mame do pondelka par dni na rozmyslenie a uvidime :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
suhlas s anairda ak je vam ten clovek naozaj blizky a radi by ste ho na hostine videli tak preco nie, ale pozyvat z povinnosti kohokolvek urcite nie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali napríklad troch farárov aj na sobáši, aj na hostine - dvaja sú z rodiny a tretí nás sobášil. ale kedže je to naša rodina a známy, tak sme ich automaticky pozývali. Skutočne to záleží na tom, či sa stretávate a poznáte aj ľudsky. Ak Vás len sobáši ale neudržiavate nejaký kontakt či vzťah tak asi by som to nechala len pri výslužke. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Popravde, ja som farara na hostinu pozyvat neplanovala, ale ked som to tu tak citala, rozhodli sme sa ho pozvat. A teda prisiel, ale po prvej veceri a tanci odisiel. Boli sme ale velmi milo prekvapeni ked zacal so mnou tancovat. V duchu som si myslela, ze to bude len tak z nohy na nohu, lebo saty som mala velke a neprakticke a nikto sa neodvazil so mnou tancovat nejako divoko, lenze pan farar sa toho ujal uplne perfektne. Tancoval so mnou ako profesional a pozametali sme satami cely parket. Hostia sa nezmohli ani na slovo - tlieskali a pozerali s otvorenymi ustami, ako ma tam vykruca... Bolo to fakt skvele... Zo zaciatku mi sice stupal po satach, lebo boli fakt dlhe, ale ked to zbadal, zacal ich tak zvlastno podkopavat, aby nam pri tanci nezavadzali. Takze nas pan farar na svadbu urcite patri ... ;-) a este sme mu dali aj malu vysluzku a par fotiek na pamiatku.
Odpovedať
Profilova fotka
anairda my sme nevolali, a tiež sme ani neplánovali.Viem že podaktorý to tak robili ale zvätša už tak dávnejšie / v našej rodine/ mladomanželia boli s dediny a s p. faraom mali nieaký ten vzťah, resp. si to ich niektorý rodinný príslušníci pokladali za povinnosť pozvať ho. Ale teraz čo sa mi za posledných 5rokov vydávali kamarátky tak ani jedna nevolala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?