Video Studio One - skúsenosti so svadbou

Profilova fotka
Pekný večer nevesty, všimla som si, že tu bola diskusia za daných kameramanov a nikde inde (okrem FB) nie je..... Mal ich niekto prosím???? Vopred ďakujem....
Odpovedať
My sme ich mali teraz v apríli, dnes, zajtra by nám malo prísť video, tak ak nezabudnem sem potom napíšem :D
Odpovedať
Profilova fotka
Vopred ďakujem....... ;-) ;-)
Odpovedať
@mirka191285 takže video dorazilo, 2x na DVD, 1x na USB, ja som spokojná, všetko pekne chronologicky zachytené (čo bola moja jediná požiadavka:D), zajednáš dopredu, zaplatíš zálohu, pár dní pred svadbou si dohodnete detaily kam majú prísť, čo sa tam bude diať. v deň svadby ráno prídu a už sa točí, nezasahujú do deja sú skôr tichí pozorovatelia (čo mne zas vyhovovalo, nechcela som žiadne umelé zábery, len to, čo sa tam naozaj dialo), keď budeš niečo konkrétne chcieť natočiť, treba im to povedať, nebudú čítať myšlienky :D páčili sa mi aj zábery s dronom, ktoré boli v cene (niektorí kameramani to v cene nemajú). Podľa mňa sme si dobre vybrali :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka_266 ďakujem za info...... Môžem sa len spýtať, nemáš náhodou klip???? Či ten nerobia???? To ani mi nechcem, aby boli umelé zábery a "zavadzali"...... Koľko Vás asi natáčali pri svadonom fotení či tak.... Čiže ziadny dotazník neposielali???? Mne "sľúbili"....
Odpovedať
Klip zatiaľ nie je, ale zvyknú robiť, možno neskôr po doručení :D nepýtala som sa. Dvaja boli celý čas, tie detaily prostredníctvom dotazníka, to som zabudla spomenúť, ale to je tiež len o tom kam majú prísť čo sa bude diať a ako to bude prebiehať. Klipy majú na fb nejaké. Ale fakt som si ani nevšimla, že tam boli s nami. Pri prípravách sa rozdelili, jeden u mňa, jeden u manžela a následne prišli na fotenie predsvadobné. Trošku to chaoticky píšem :D
Odpovedať
Dobrý deň, volám sa Marek a pracujem ako filmár v Rakúsku už 11 rokov.Vyrábam dokumentárne filmy, píšem kritiku, recenzie na filmy a nakoľko robím teraz prieskum svadobných kameramanov na Slovensku a v Čechách pre jednu renomovanú zahraničnú agentúru sledujem všetky fóra a snažím sa poradiť v rámci voľného času ktorého mám málo nielen nevestám ale aj firemnej klientele ohľadne videoprodukcie. Preto som sa zaregistroval aj na tomto fóre. Sledoval som niekoľko svadobných videí, klipov od vami dopytovanej spoločnosti zo Zvolena na platforme Vimeo a musím Vám povedať úprimne, že som bol naozaj nemilo prekvapený tým aká nízka kvalita produkcie si nájde miesto na Slovenskom trhu s tým že vie predať video a nájsť si svoju klientelu. Neviem akú sumu za svoj produkt vyššie spomínaná firma berie ale podľa môjho názoru sa dá vyrobiť oveľa kvalitnejšie video - produkčne / nehovoriac o iných parametroch/ aj na obyčajnom iPhone XS. Ako píše nevesta vyššie ktorá má s nimi skúsenosti a píše o použití dronu, ako som na ich videu videl záber z dronu v klipe cca 10-20 sekúnd možno aj to je veľa a v zázname neviem, pre mňa ako filmára ale určite by somnou súhlasili aj normálni konzumenti tieto zábery z dronu nepridávajú kvalite odvedenej práce žiadnu hodnotu. Neviem na čo filmujú a ako filmujú ale v tom videu nevidno žiadnu emóciu, žiadne moderné detailné zábery , žiaden prirodzený pohyb - hlavne pri tanci sa tam ľudia kývu kadejako čudne raz rýchlo raz pomaly, evidentne s tou kamerou moc nechodia - pre vytvorenie akčných záberov v pohybe ale používajú ZOOM hore - dole čo je na tom videu jasne vidno atď atď. Ohladne záberov v tme resp pri tanci ani nechcem vedieť predpokladám že ich megakamery nebudú zvládať točiť také niečo takže tam budú akurát tak siluety alebo červený ľudia atď atď. O tom ich videu - reklama na Borovičku do ktorej pridali írsku pesničku to je celé zle. Väčšina ich videi má zlý strih - strih kadejako len aby bolo. A o tom svadobnom ďakovaní kde sú nafilmovaní ľudia bez hlavy alebo to video kďe nejaký škót alebo angličan v sukni hovorí akože lovestory sa radšej ako profesionál ani nebuďem vyjadrovať nakoľko tieto počiny urážajú prácu kameramanov ktorý tvoria ozajstné svadobné videa a snažia sa a cenou vedia konkurovať aj týmto špecialistom v úvodzovkách. Toto je však iba môj názor a nemusí sa stotožnovať z názorom ostatných, avšak musím podotknúť že je veľmi smutné niekedy až neuveriteľné čo všetko sa dokáže slovenského zákazníkovy páčiť a do čoho vie slovenský zákazník investovať svoje peniaze. Pokiaľ teda chcete mať video - spomienku z ktorej sa budeťe tešiť a nebude to len také že aby bolo pretože to všetko ostane Vám určite by som hľadal iného kameramana. Pokiaľ by ste chceli ešte z niečim poradiť kludne mi napíšte súkromnú správu.
Odpovedať
Ešte som zabudol napísať jednu dôležitú vec, pesničky ktoré pridávajú do videa, toto je problém viacerých kameramanov nielen ich, určite niesu kóšer, to znamená že nemajú na ne licenciu a porušujú autorské práva.
Odpovedať
Profilova fotka
@markhamza ahoj. no takto tu funguje. keby si patral dalej, natrafis na "skvosty", o ktorych sa ti ani nesnivalo. problem je, ze svadobny trh je velky. cez 30 tisic sobasov umoznuje, aby si zarobili aj amateri. statistika nepusti - vacsina naroda je priemerneho uvazovania a to sa odzrkadluje nielen v citanosti bulvarnych medii, ale aj v povrchnom vybere svadobnych dodavatelov. za kvalitu sa plati, avsak nevesty su presvedcene, ze vyssia cena foto a video je sposobena nenazranostou dodavatela. nevidia rozdiel, ani ked im ho ukazes rovno pod nosom. saty vyberaju pol roka, foto a video za par hodin..... ani netusia, co je klip. mylia si ho so zostrihom a myslia si, ze sa klip da urobit z trojhodinoveho zaznamu. aj jedna z diskutujucich to povrdzuje: "Klip zatiaľ nie je, ale zvyknú robiť, možno neskôr po doručení" tesia sa z dronovych zaberov, neriesia pritom, ze na dron treba drahu licenciu a skusky a ze z tychto dovodov dron takmer ziadny profesional uz nepouziva. za tych par sekund materialu sa neoplati riesit licenciu. no a hudba je dalsia kapitola... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka_266 ďakujem pekne za písmenká, kľudne chaoticky, ma to štýl :) :) @markhamza ďakujem za Váš cenný názor... Akmsa smiem spýtať ohľadom hudby, tým pádom by vlastne kameramani mali robiť bez hudby či ako to myslíte???? Lebo samozrejme automaticky si dávajú nevesty/ novomanželia hudbu.... Myslím teda kým nevybavia autorské práva - povolenie nemôžu používať, áno???? @photostancik ďakujem aj Vám za Vás názor a koment....
Odpovedať
Profilova fotka
@mirka191285 nemate za co. k hudbe vam kolega kameraman iste povie viac, ale strucne sa vyjadrim aj ja. hudba je umeleckym dielom, ktore je chranene autorskym zakonom a pouzit ju mozete iba vtedy, ak na nu mate licenciu, za ktoru zaplatite. standardne profesionali pouzivaju platene sluzby, kde za nejaky rocny poplatok maju pristup k mnozstvu zaujimavej hudby, ktora pre ich pracu postacuje. problem je vsak pri hudbe, ktoru bezne pocuvate napriklad v radiach. hovorim napriklad o sheeranovi a podobnych zalezitostiach. cena licencie na komercne pouzitie takejto skladby je velmi vysoka. za predpokladu, ze sa s vami poskytovatel licencie vobec bude bavit. pretoze majitel autorskych prav na sheerana sa nema preco vybavovat s nejakym lokalnym svadobnym kameramanom... :) je este moznost, ze to kameraman spravi "na hulvata" a vo videu pouzije akukolvek hudbu, na ktoru si zmysli. taketo video je vsak len do suflika a nemoze byt nikde zverejnene, cize nevesta ho nemoze zdielat a ukazat v online priestore svojim znamym.
Odpovedať
Profilova fotka
@photostancik fuuuuuha, vidíte????? Zase dačo nové viem..... Veľmi pekne ďakujem... Biznis....
Odpovedať
Profilova fotka
@mirka191285 mozeme to nazyvat biznisom, pretoze v konecnom dosledku pri umeni ide nielen o jeho tvorbu ale aj o zivobytie. :) pre zaujimavost, keby sme isli do detailov, tak ani s fotkami nemoze nevesta narabat podla toho, ako si zmysli. moze si ich vytlacit, moze ich dat na facebook alebo sem na stranku, ale nemoze ich nijako upravovat (ani instagramovym filtrom) a uz vobec ich nemoze poskytnut nejakemu casopisu alebo prihlasit do sutaze bez suhlasu fotografa. a tak dalej a tak dalej.... :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Uf...podľa mňa stačí pozrieť ukážky, čo majú na stránke a na FB... ale keď to niekomu stačí 8-(
Odpovedať
@mirka191285 , dobrý deň, môžu používať hudbu na ktorú majú licenciu, ako napísal pán Stančík licencie na populárnych autorov typu Sheeran a podobne ktorých pesničky sa hrajú v rádiách a v TV je prakticky nemožné získať z dôvodu ako napísal p Stančík, ak sa vôbec budú s kameramanom baviť tak mu kľudne ponúknu licenciu za tisíce dolárov/eur a to nezaplatí žiadna nevesta ani kameraman pretože iba licencia na pesničku do klipu môže stáť viac ako celá svadba. Nerozumiem preto ako môže niekto kto si hovorí profesionál takto benevolentne pristupovať k tejto problematike a kľudne si pridávať resp predávať nevestám svoje služby do ktorých pridáva ilegálnu hudbu akoby sa nechumelilo :-) Preto aj kameramani ktorý používajú menej známe za to dobré pesničky, ktoré sa do videa častokrát viac hodia si musia za to platiť mesačné poplatky ale za to predávajú svojim klientom legálne ošetrenú hudbu. Čo sa týka svadobného záznamu tam by som skôr povedal že ak kameraman použije hudbu od kapely ktorá hrala na svadbe ako podmaz lebo si nahrá presne to čo tam hrali na nejaké svoje zariadenie - audiorekordér tak to je v pohode pretože pochybujem o tom že niekto buďe rozširovať svadobný záznam na internete a taktiež o tom že by kapela nesúhlasila s tým aby to čo hrali na svadbe nemohlo byť použité v zázname pre mladomanželov. keď si dávajú novomanželia hudbu automaticky ako píšeťe a kameraman im to kludne urobí napríklad z Sheeranom bez toho aby ich upozornil a ešte si to dokonca aj zverejní ako svoje portfolio tak to je potom naozaj neuveriteľné a samozrejme za to ešte vypýta aj peniaze a ľudia mu ich dajú tak to je ešte neuveriteľnejšie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@markhamza inak k tej hudbe od kapely. kolega mal problem na vimeu, pretoze vo videu bolo pocut pri tanci v pozadi hudbu od DJa. cize aj napriek tomu, ze on pouzil licencovanu hudbu, dostal od vimea strike :)
Odpovedať
Profilova fotka
Všetky ďakujem za cenné rady, naozaj
Odpovedať
Pozrel som si ich prácu a podľa môjho názoru je ich práca hodná tak max za dve stovky. Žiadny color grading, žiadne nápady, bez emócií, kompozícia nijaká, estetickosť už vobec nie. Celé bez nápadu a nejakej snahy urobiť z toho niečo poriadne. To i tro na začiatku jedného videa kde sú akože biele oblaky na modrom pozadí prosím vás to je ako z roku 92. Hrôza... Ale ako vravím ak boli lacní tak to je hlavné no..
Odpovedať
Profilova fotka
@zeliah ďakujem za Váš názor
Odpovedať
@mirka191285 pozrite si na porovnanie portfólio od českých štúdií Primetime alebo Kaco films - to sú za mňa momentálne top ateliéry na video..keď porovnáte s týmto Studiom One tak to je iný svet..už len záleží či máte možnosť investovať..ale otázne je, či má zmysel platiť čo i len 100€ za podradnu kvalitu..
Odpovedať
Profilova fotka
@blabla22 ďakujem za ďalší postreh
Odpovedať
Profilova fotka
@blabla22 je to tak, ako pisete. zase na druhej strane si otvorene povedzme, ze nie kazdy potrebuje a chce mat ferrari. je tu dostupna celkom slusna zasoba kameramanov "vyssej strednej triedy", ktora uspokoji aj narocnejsiu nevestu za menej penazi. ale bohuzial, zaznamarov z roku 1994 je tu stale najviac......... a som si isty, ze oni dobre vedia, ze tocia a strihaju na "milujarmilu", no ak si ich trh pyta a dokonca je s nimi spokojny, co sa da robit.... :)
Odpovedať
@photostancik jasné, nie každý potrebuje Ferrari, ale podľa mňa je dobré pozrieť si aké su možnosti. Mám dojem, že veľa ľudí si stále myslí, že svadobné video je proste dvojhodinový chronologicky súhrn udalostí ako za čias našich rodičov a jediný update sú drony a lepšia technika. a keď potom niekde vidí trochu iný prístup, je prekvapený..takže cieľom príspevku je skôr rozšíriť obzory s tým, že budú mať mladomanželia trochu iné nároky a predstavy ako pred 30rokmi
Odpovedať
Profilova fotka
@blabla22 to nie je dojem, vela ludi si to naozaj mysli :) a co uz absolutne nechapu, ze ako je mozne, aby patminutovy klip stal viac ako dvojhodinove video :-D :-D :-D
Odpovedať
Príspevky jednoznačne dokazujú že dotyční kritici nepoznajú slovenský "trh". Táto nevesta určite nechce iba waw 3 minútový klip ale chce mať zo svadby natočené čo najviac. Vôbec jej nezáleží na tom aby to bolo moderné ale stačí jej keď to bude na slušnejšej úrovni. Dron berie ako momentálny módny doplnok, je jej jedno ako vyzerajú zábery, hlavne že sú. Priorita je aby si mohla svoju svadbu pozrieť za pár rokov a potom zasa niekedy na výročie čo jej iba klip alebo kratšie hoci kvalitnejšie video nedá. Nevidím na tom nič zlé, je to iný typ klienta ktorý nechce to čo je momentálne in ale chce klasiku. Aj v zahraničí je takých ľudí veľa, je to úplne normálne. Ďalšia vec je cena, kvalitná práca, aj kratšia niekoľkominútová, stojí 800-1000€ a viac a to je suma ktorú na SK zaplatí menšina neviest, aj to iba tie čo pracujú a žijú v zahraničí. Jednak preto že také video ešte nevideli a nevedia čo si majú predstaviť a jednak kôli samotnej cene. Bežná slovenská svadba stojí 1500-3000€ komplet aj s foto-video čiže nevesta nie je ochotná len za kvalitné fotky a video dať 2/3 tejto sumy lebo tie € ani nemá. A nestrašte tu chúďatá nevesty nelegálnou hudbou, veď keď si nahrá svoje video na YouTube tak sa nič nedeje. Maximálne ak by video bolo veľmi populárne a zobrazovali by sa v ňom reklamy tak zisky z reklám nepôjdu neveste ale hudobnému vydavateľstvu. A ešte sa môže stať že video jej na YouTube nepôjde prehrať na mobile ale iba na PC. Denne sa na YT nahrajú desattisíce videí, aj svadobných, a väčšina má v pozadí hudbu, Slovensko v tomto nie je žiadna výnimka. Nároční kameramani a fotografi si musia nájsť náročné nevesty, bežná slovenská nevesta so svadobným rozpočtom 2000-3000€ nie je cieľová skupina :) s tým sa nedá nič robiť
Odpovedať
Profilova fotka
@realista Neviem kde zijes ale podla mojho viacrocneho “prieskumu” (cca 100 opytanych) stoji bezna slovenska svadba 10.000€ a to si robis vela veci sam, pokial to chces cele na kluc od kvalitnych dodavatelov a skusenej agentury v zaujimavom priestore tak je to 20.000€+ Zvacsa sa vrati mladomanzelom na daroch hostina (jedlo+pitie).
Odpovedať
Profilova fotka
@realista vacsinu tejto diskusie si nepochopil spravne. pocnuc nespravnym zhodnotenim nasej udajnej neznalosti trhu, od ktorej sa cely prispevok odvijal a konciac dojmom, ze narocni kameramani hladaju nevestu v cielovej skupine bez penazi. takze ani neviem, kde zacat, aby som ti vsetko vetu po vete vysvetloval.
Odpovedať
Svadba v dedinskom kulturáku akú má 90% slovenských neviest určite nevyjde na10.000€, bežne do 2000-3000€ plus foto-video-hudba
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?