Je lepšie fotiť umelecké fotky pred alebo po svadbe?

ahojte baby, chcem sa spytat na vase nazory a skusenosti...co myslite je lepsie umelecke fotky fotit pred svadbou napr. vo stvrtok alebo po svadbe pondelok a podobne ....vdaka za kazdy nazor :)
Neviem... ako nad tým uvažuješ ty? My všetko nafotíme pred sobášom v deň svadby, najprv ateliérové, potom exteriérové a keďže budeme celú dobu blízko kostola, tak hneď z fotenia pôjdeme na sobáš, tak sa úplne teším, ako sme si to logisticky vymysleli. Fotografka s nami potom ostane až do večera.
Profilova fotka
jednoznacne exterierove den po :)
Profilova fotka
lepsie ako den po, je pondelok(ak bola svadba v sobotu a hlavne zabava az do nedelneho rana) :-)
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
štatisticky 80% fotení mam po svadbe ... alebo dokonca aj pred svadbou .... je to väčšia pohoda,posvadobná uvoľnenosť sa prejaví aj na samotných fotografiach ... ale rozhodnutie je na vas .... Krásny den prajem :-)
Profilova fotka
My sme sa nechceli fotit v iny den ako v den svadby ale nas fotograf robi exterierove fotenie zasadne v iny den aby bolo dost casu. To ci sa budeme fotit v piatok alebo pondelok bol jasny vyber..urcite by som nesla v piatok.po prve som nechcela aby ma snubenec videl pred sobasom, po druhe ked budeme cely den fotit tak by som v den svadby bola unavena a po tretie v piatok treba dotahovat posledne veci a nestihalo by sa to. Takze ja odporucam pondelok po svadbe
Profilova fotka
Dobry den prajem, som svadobný a portrétny fotograf z Košíc a velmi rad prispejem i ja do sudka. Portrétne svadobné fotenie v den sobasa i v iny maju svoje uskalia: - v den obradu: vsetko je tip-top co sa tyka vizaze, no moze vzniknut casovy sklz a tym to narusi program fotenia, pripadne cas vobec nieje - pred obradom: pohodicka, moznost spojit so skuskou vizaze, no poniektore nevesty si nezelaju byt zhliadnute pred obradom - po obrade: pohodicka, nutnost investovat opat do vizazistky a kadernicky pre adekvatny vysledok, plus riziko, ako budu vyzerat saty po hostine. Mnohokrat su minimalne v dolnej casti spinave v extremoch, mozu byt obliate a umastene co kladie vyssie naroky pri vybere fotografa, ktory dokaze retusovat fotografie Realita je taka, ze keby vsetko bola lahke, tak zivot nieje zaujimavy. ;)
my sme mali foto v pondelok po svadbe, saty boli prekvapivo ciste (cela svadba bola vonku) a najviac dostali zabrat prave na foteni...ale to uz nikomu nevadilo ;-)
Profilova fotka
@marekjanicko no tak ja radsej budem mat znicene svadobne saty na fotkach po svadbe ako priamo na svadbe (ale verim ze fotograf to vyretusuje). Predpokladam ze fotenie v prirode im da zabrat viac ako svadobna hostina...
Profilova fotka
Ahoj, aj keď nespadám do kategórie ,,baby,, :-) Fotenie, výber času či prostredia je v prvom rade na Vás, fotograf je tam na to aby Vás prípadne usmernil či poradil dobré miesta vo vašom okolí.Čo sa fotenia pred počas alebo po svadbe týka, prispôsobujem sa požiadavkám maldomanželov. Niektorí sa nemôžu vidieť pred sobášom lebo nechcú alebo nechcú rodičia. Iní to nepovažujú za problém. Fotenie pred v rámci generálky u kaderníčky a vizážistky je spôsob ktorý uprednostňujem ak sa dá. Má to výhodu v tom, že ste obaja pekne nazdobení a všetko je čisté atď.. Fotenie po, no to je iné, hlavne u dlhších šiat to je po svadobnom dni horšie. Tiež perko a kytica. @Mishka18 - nečakal by som že niekto z nás fotografov bude vo photoshope robiť čiastiaren šiat. Áno pár bodiek sa dá no upravovať šaty na 200-300 fotkách to asi nie.Tiež nesúhlasím s tým že by šatám dalo fotenie zabrať viac ako hostina na ktorej počas XY hodín čistíš šatami podlahu :-D Stihnúť sa to dá v pohode aj počas svadobného dňa, niečo pred sobášom a niečo navečer. No fotenie mimo svadobného dňa má už hore spomínanú výhodu v uvoľnenej a pohodovej atmosfére bez časového stresu. Nech už si vyberiete hocakú možnosť, dobrý fotograf z toho vyťaží maximum :-) Želám krásny NAJ deň
Profilova fotka
@mishka18 Ano suhlasim a rad by som dodal, ze kazde fotenie je vzdy specificke a prisposobuje sa poziadavkam.
dakujem za rady...preto by som umelecke chcela mimo den svadby lebo jednak aby nato bolo viac casu a chcela by som ich niekde v prirode a podobne nech aj nejak vyzeraju a na take premiestnovanie v den svadby asi by nebol cas...nepacia sa mi fotky typu v parku v centre atd.....a presne nad tymito dovodami som rozmyslala ze ak by to bolo pred tak spoji sa to s generalkou u kadernicky atd ale obavam sa ze saty by sa mohli zatiahnut, pokrcit, zaspinit ked sa bude fotit v exteriery a predsa len na svadbe by mali vyzerat tip top ....ale nenapadlo mi ze na svad. hostine by sa mohli az prilis znicit, skor ze ak nejaka spinka tak retus by to vyriesila :) no teraz uz fakt neviem na kedy to dat :D
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@phototomas tak asi planujem narocne fotenie v prirode, lebo pocitam ze sa tam zaspinim :-D No kazdopadne, ja by som sa pred svadbou fotit nesla. a saty sa mi po zemi urcite tahat nebudu (ten kusok na spodku to snad prezije), takze verim ze po svadbe budu tip-to pripravene na fotenie. No zhodnotit to budem vediet az po svadbe :-)
Profilova fotka
@mishka18 - ty najlepšie vieš čo chceš, nechcel som aby to pôsobilo že chcem poučovať ani nič podobné. Len som chcel svojou trochou upozorniť na možné riziká spojené s fotením po 8-) nech je ako chce, dúfam že sa ti bude dariť a všetko dopadne tak, ako si si naplánova
Profilova fotka
@phototomas dakujem :-) neberiem to v zlom, pisem tiez len svoj nazor z pohladu mojich planov na fotenie.. No kazdopadne spinave saty su pre mna jeden z najvacsich stresov tak snad to dobre dopadne :-)
Ohľadom toho, čo písala katuska89: Ja s polovičkou sme sa fotili v deň svadby asi 40 km od miesta svadby a zvládli sme aj takýto presun, dokonca aj s tým, že sa vybila baterka v aute a bolo treba ho rýchlo roztláčať :-) A domov sme prišli včas, aby sa všetko stihlo. A tiež ohľadom toho "nepacia sa mi fotky typu v parku v centre atd"... Cim viac fotiek si pozeram z pohladu fotografa, tym viac sa priklanam k tomu, ze cim jednoduchsie, tym lepsie, alebo v jednoduchosti je krasa. Vsetko, co clovek potrebuje ku krasnym fotkam, je hlavne spokojny a stastny par, ostatne je len "tapeta", "křoví", cize na pekne fotky staci hocijaky pekny strom, krík alebo iný kúsok zelene, zopár kvetov v pozadí, nejaká fontána, pekná lavička alebo pekná pouličná lampa - a môže to byť kľudne aj "v parku v centre", pretože sú to PORTRÉTY, nie krajinárske fotografie, čiže majú byť na nich vidieť hlavne mladomanželia a ostatné je len doplnok. Netrval by som na fotení na zámku (aj keď tam sa pravdepodobnosť výskytu vhodných doplnkov zvyšuje, ale opakujem - sú to len doplnky, dajú sa nájsť aj inde) a už vôbec nie v kadejakých polorozpadnutých továrňach pri hrdzavom zábradlí, ošarpaných stenách popísaných grafitti a podobne... Ale to je len môj názor, môj vkus, a vlastne už mimo témy.
Profilova fotka
@zorzo Suhlasim a rad by som dodal, ze fotografie je o jemnych detailoch. Z toho dovodu, ano stredobodom moze i nemusi byt manzelsky par, no rozdiel medzi tou istou pozou+svetlom v atleieri a exterieri moze byt priepastny. Mnohokrat staci zakomponovat do fotky malicky detail a fotka zaposobi po emocnej stranke. Keby to nebolo o tych detailoch, tak medzi sebou nemame svetovo uznavanych najlepsich svadobnych fotografov.
Profilova fotka
@zorzo - v mnohom sa stotožním, no nie v tých továrňach či hrdzavom zábradlí (viac na konci ). Ak je voľba miesta na mne, lebo svadobčania nevedia, snažím sa nájsť miesto, ktoré sa tematicky hodí k ich minulosti, vsťahu a podobne. Otrepané fotky z parkov, pri rybníčkoch či z hradom na pozadí má každý. Názor, že každý strom a pod je podľa mňa mimo. Pre novomanželov, hlavne pre nežnú časť je ten deň a každý jeho okamih dôležitý do posledného detailu. Mám svojich zákazníkov presviedčať že netreba ísť tam kam chcú? Že ich odfotím v centre pri stole/strome/lavičke? BTW v sobotu som fotil svadobné foto v ZŤS tie rozpadnuté továrne, ošarpané steny a hrzdavé zábradlia. A prečo? Lebo v tom areály obaja pracovali, denne tadiaľ chodili aj oni aj ich rodičia. Mali ste vidieť radosť nevesty a ženícha, keď sme tam boli. Určite boli uvoľnenejší ako v centre mesta kde na nich všetci civia, gratulujú im a podobne. Je fakt že ako píšeš, je to o vkuse. No pre mňa je možnosť fotiť tak dôležitú udalosť veľkou zodpovednosťou. Fotenie nie je len cvak cvak a kopa postprocessu. Pre mňa je to umenie
@phototomas presne suhlasim ze fotky z parkov a podobne su dost otrepane a myslim ze v kurze boli zopar rokov dozadu :)...aspon mne sa nepacia ale je to samozrejme vec vkusu a prilezitosti...nepotrebujem hned zamok alebo neviem co ale ta priroda les luka je na fotke hned krajsia a pekne to dotvara ...a hlavne ma tam clovek sukromie a necumi nanho kazdy kto ide okolo :)....chcem sa este spytat panov fotografov ze ak fotili pred svadbou napr. vo stvrtok tak ci saty sa nezaspinili alebo nejak neznicili ak sa fotilo napr. v lese ?
Profilova fotka
my ideme pred svadbou
Profilova fotka
@katuska89 - keď sa fotí mimo svadobného dňa, tak je vždy viac času, nič sa nerobí rýchlo rýchlo a tak klesá riziko poškodenia šiat. Ale vylúčiť sa to nedá tak buď opatrná :-D Osobne nemám zlú skúsenosť s poškodením šiat. Akurát toť v sobotu si nevesta prepálila závoj cigaretou. Ale tam je chyba jednoznačne na jej strane takže ja som čistý ;-)
@phototomas Zhodneme sa - ak to má súvislosť s ich minulosťou, vzťahom, rodinou a podobne, je to iné. Len nasilu by som ich nevkladal do nejakého prostredia, ktoré je niečím iné, ale pritom s nimi nijako nesúvisí. A aj tak... aj keby som robil v ZŤS a cítil by som sa tam dobre, neviem, či by som si do spálne na stenu zavesil svoju fotku v obleku s táčkami a lopatou... No, ako hovorím, je to o každého vkuse. Mne sa páči taká klasickejšia portrétna fotografia. A katuska89, hovorime v podstate obaja o tom istom, len inak... priroda, les, luka vytvara krasne pozadie na portrety, len sa nemusis hnat kdesi mimo mesta, staci najst nejaky park alebo zahradu poruke... Ak fotograf zvoli vhodny objektiv, clonu a svoju polohu vzhladom k paru a pozadiu, tak nikto nespozna, ze to bolo fotene tuto za plotom v mestskom parku. Videl som fotky, ktore boli fotene na tych najobycajnejsich miestach, ale fotograf mal schopnost najst v tom prostredi ten najkrajsi kusok a spravit z neho super pozadie. A tvrdi, ze velmi casto sa ho okolostojaci pytaju s divnym pohladom, "Preco prave tu???" :) Ale ja sam mam malo do toho co hovorit, lebo mam len malo nafotene, este mi vela chyba, aby som ziskal to spravne fotograficke oko. Ozaj, nenajde sa niekto ochotny na trening - nezáväzné fotenie fotografií vo dvojici, len tak na pamiatku? Nemusí byť ani predsvadobné, stačí, že spolu chodíte.. :)
Profilova fotka
podla mojho nazoru pred.. po svadbe bud budete rozbity alebo uz nebudete tak naladeny, ze ideme sa fotit.. proste to nebude mat to caro ako pred svadbou.. navyse pred svadbou, kedy este nie ste svoji to budu posledne fotky, na ktorych budete zachyteny ako slobodny par :) po svadbe to uz tak nebude a fotiek po svadbe zo svojho zivota budete mat este milion.. takze ja som za to, ze portrety pred svadbou..
Profilova fotka
@zorzo - povedal som si že som už napísal dosť ale nedá mi to. Prečo by nemohol ženích a nevesta hádzať lopatou do ,,táček,, alebo miešačky? Pozri môj web, v 2010 som tak fotil pár ktorý staval chalupu. Čo je na tom zlé. Takto aspoň budú spomínať v akom stave bola ich chalupa keď sa brali.Asi fotíš prikrátko na to aby si mohol dávať takéto direktíva. Zato že ti niekto povedal že sa to robí tak ako on, neznamená to že to tak má byť. Trend v svadobnej fotografii sa mení. Je fajn mať svoj štýl a názor ale keď zaspíš dobu a neprispôsobíš sa trendu, tak v tomto segmente nemáš šancu. Musíš si uvedomiť že pri fotení svadobného dňa to nie je o tom čo sa tebe páči ale o tom aby bol svadovný deň a fotky podľa predstáv novomanželov. Ty im môžeš ukázať možnosti a smer ale rozhodnutie je na nich. A ako som napísal predtým, novomanželia nie sú hviezdy z Vogue a pod, sú to obyčajní ľudia ktorí väčšinou ešte nefotili s profesionálom. Preto im pohľady okoloidúcich v parku určite na pohodovej atmosféte nepridajú. To všetko sa premietne do výsledného efektu na fotke.... Howkh
Len pre ujasnenie, profesionálne nefotím vôbec. Len tak sám pre seba. Direktíva nedávam, len vyjadrujem svoj názor, čo sa mne páči a čo nie. Nikto mi nič nepovedal, pretože sa nestretávam so žiadnymi fotografmi. Pozerám si fotky slovenských a (častejšie) zahraničných svadobných fotografov a sám vidím, čo sa mi páči a čo nie - nikto mi nepovedal, že niečo nejako musí byť. Že sa trend mení, ok. Pred Tisíc a jedna noc bolo na Slovensku asi dosť málo Šeherezád. Potom ich počet rapídne stúpol, a o rok - o dva už také meno nikto nedá. Ale tipujem, že napr. meno Jana tu bude aj o sto rokov. Rovnako ako tu zrejme aj o sto rokov bude skupina ľudí, ktorá podľahne nejakému novému ošiaľu, a ďalšia skupina bude chcieť tú "klasiku". Preto si nemyslím, že ľudia, ktorí nepodľahnú "trendu", nemajú šancu. Videl som fotky aj slovenských svadobných fotografov, ktoré boli klasické, v starých, "otrepaných" parkoch a podobne, a títo fotografi sú obsadení na dosť dlho dopredu za dosť vysoké ceny. Napr. u Roba Fojtíka si nespomínam, že by som videl nejaké fabriky, fúriky atď. Prečo by (PODĽA MŇA) nemohol ženích a nevesta hádzať lopatou? Pretože sa mi to zdá akési... "nereprezentatívne". Nie je to estetické, preto sa to (PODĽA MŇA) nehodí k takej vysoko estetickej udalosti akou je svadba a okrem toho, priamo so svadbou to nesúvisí. Ak majú aj obrad a svadobnú hostinu poňatú v takom duchu a celé sa to teda odohráva na stavenisku a sú v montérkach, budiž. Ale ak nie, tak: nevesta investuje ťažké prachy do toho, aby: jej vlasy vyzerali úžasne, jej nechty vyzerali úžasne, jej makeup vyzeral úžasne, jej kytica bola úžasná, aby reštaurácia v rámci finančných možností bola čo najúžasnejšia, najkrajšia, aby bola torta krásna, atď., atď., stovky detailov, skrátka aby všetko bolo PEKNÉ. Prečo ich potom stavať k fúriku a lopate? Radšej ich postavím do pekného prostredia. Ešte sa vrátim k tomu, čo som povedal, že "lebo priamo so svadbou to nesúvisí". Do určitej miery chápem, že je fajn mať zdokumentované, kde (v akej fáze života, vzťahu) sme v čase svadby boli. Ale nesilil by som to v svadobný deň. Veď v ten deň nikto na stavbe nerobil, že? Prečo sa nezamerať iba NA TEN DEŇ a veci s ním súvisiace? Veď ich je aj tak strašne veľa, je čo fotiť... A fotky zo stavby si môžeme dať do iného albumu, nemusíme to pchať všetko do jedného. Ale to už je na vzájomnej dohode a myslení aj fotografa, aj páru - aký veľký časový úsek vlastne chcú dať do svadobného fotenia. Mne by stačilo zamerať sa iba na svadobný deň. Ale opakujem, to je iba MÔJ NÁZOR. Veľa ľudí s ním môže nesúhlasiť a som s tým vyrovnaný :-)
Profilova fotka
niekedy umiestnenim "krasneho" vedla "nekrasneho" sa da tymto kontrastom zdoraznit krasa toho krasneho... :-) preto nemam nic proti takym fotkam, len uz je to tak casto pouzivane, ze sa z toho stalo klise, co ale vo svadobnej fotografii nevidim ako problem
Profilova fotka
@katuska89 pozri existujuce diskusie: http://www.mojasvadba.sk/forum/fotogr... http://www.mojasvadba.sk/forum/fotogr... viac cez vyhladavac
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?