4 veci, ktoré by ste mali vedieť pri svojpomocnej príprave kvetinovej výzdoby na svadbu.

13. jún 2018

K napísaniu tohto článku ma inšpiroval tento portál. Ako som "blúdila" diskusným fórom, kde si navzájom vymieňame otázkami a radami svoje skúsenosti, som si uvedomila opakujúci sa deficit dôležitých informácii pri rôznych témach. Keďže moja srdcovka sú kvety, vybrala som z nich pre Vás tieto 4 najdôležitejšie. Som si istá, že pokiaľ sa ich budete držať, nie len že budete na seba hrdá, no Vaši hostia sa budú cítiť fantasticky.Najhlavnejšie však je, zostať sama sebou :-)


Na záver Vám položím niekoľko otázok, na ktoré si skúste po prečítaní tohto článku sama odpovedať ;-)

1, Správny výber štýlu svadobnej výzdoby. Alebo, nazvyme to koncept.

Asi každý z nás pozná rozprávku o Popoluške. Aj keď táto rozprávka ukazuje na to, prečo je dôležitejšie to čo je v človeku ako to, čo nosí oblečené. Predsa len ju ako príklad použijem. Popoluška žila na veľkom panskom gazdovstve a keďže tvrdo pracovala, k tomu patrilo aj patričné oblečenie. Nádherné svadobné šaty jej vypadli až z tretieho orieška, pretože si brala princa a svadba bola na zámku.
Úprimne, ani ja si seba neviem predstaviť variť v kuchyni oblečená v spoločenských šatách s obutými lodičkami, či ísť do záhrady napríklad v minisukni. Zámerne som použila tento extrém, pretože nejako podobne máme tendenciu sa správať aj pri výbere svadobnej výzdoby na svadobnú hostinu. Ideme na to od konca.

Čo tým presne myslím? 
Povedzme, že snívate o krásnej romantickej výzdobe, ako princezná. Veľa kvetov, stužiek, volánov, záplava sviečok a lupeňov, trblietok... Každý máme samozrejme svoju hranicu predstavivosti niekde inde, čo je úplne v poriadku. Na základe "nejakých" podmienok, sme však miesto kráľovskej sály, skončili v nádhernej stodole. Nie nadarmo sa hovorí "Človek mieni.... mení". Prídete tam, zavriete oči a čo cítite a vidíte? Cítite vôňu leta, poľných kvetov, počujete štebotať vtáčiky a vidíte záplavu lúčnych kvetov, krásnu trávu a máte chuť sa vyzuť a len tak bežať. Cítite atmosféru okolia, ktorú stodola v sebe má. Nevidíte trblietka, volániky. Cítite a vidíte rešpekt k prírode, nebo plné hviezd. 
Čo je teda správne urobiť, aby ste si dokázali splniť svoj sen o romantickej výzdobe princeznej? Ja vidím niekoľko možností. Hľadať zámockú sálu, až pokiaľ ju nájdete, alebo hľadať čo najneutrálnejší priestor. Taký, ktorý si dokážete krásne doladiť všetkým, po čom túžite. Tak si splníte tento sen.
Môžete však urobiť ešte niečo iné. A to si myslím, že je tá správnejšia a aj jednoduchšia cesta. A vlastne, to by mala byť úplne prvá vec, ktorú by ste si mali ujasniť ešte pred tým, kým začnete hľadať priestor na svadobnú hostinu. Pretože Vám to ušetrí nemálo času aj peňazí a vyhnete sa zbytočnému sklamaniu.
"Čo pre mňa znamená romantika?" Som Popoluška, ktorá patrí k princovi na zámok, alebo som nespútaná víla, ktorá potrebuje mať vo vlasoch vietor? 
Áno, už počujem niektoré hlasy.... To nie je také jednoduché! Potrebujeme dostatok ubytovania, potrebujeme, aby to bolo blízko, potrebujeme aby.... Tých Potrebujeme je ešte dosť. Verte, všetko bude oveľa jednoduchšie, keď hneď na úvod budete mať jasno v tom, čo vlastne chcete, čo hľadáte :-) 


Zdroj foto: Pinterest


2, Správny výber výšky dekorácii na svadobné stoly.

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať dôležité, verte že je. Spôsob sedenia pri tom nehrá takmer žiadnu rolu. V dnešnej dobe, kedy je internet doslova zaplavený množstvom inšpirácii, máme obrovský výber možností, do čoho kvety naaranžujeme. Vďaka za to. Máme oveľa viac možností výberu. 
Sadnite si doma k veľkému jedálenskému stolu, kde máte vo váze uloženú krásnu kyticu, ktorú Vám niekto daroval. Čo spravíte ako prvé keď si k stolu sadnete? Dáte ju preč preto, že cez ňu neuvidíte na iného člena rodiny. Ako druhé možno preto, že Vám na stole počas stolovania zaberá potrebné miesto. 
Ako teda správne zvoliť výšku a veľkosť kvetinového aranžmá? Áno, správne tušíte. Tak, aby ľuďom nezavadzalo vo vzájomnom výhľade a tak, aby nezapratali miesto na pitie a mňamkoty, ktoré Vás na svadbe čakajú. Ako to docieliť? Sadla som si k stolu a merala. :-)
Výška do 30cm je úplne v poriadku aj pri klasickom obdlžnikovom sedení. Zámerne som napísala aj, pretože pri veľkých guľatých stoloch, sa výška opticky zníži, keďže ľudia sedia od seba ďalej. 
Pokiaľ idete do výšok, výška nosiča kvetov, by mala mať aspoň 45 - 50cm. POZOR! Píšem o tenkých, čí úplne priehľadných vázach, či stojanoch. Bolo by síce fajn, že máte 50cm vysokú hrubú vázu, ktorá je však nepriehľadná. Efekt by bol rovnaký, ako pri tenkej, 40cm vysokej váze. Pokiaľ aj ale budete mať kvety vo výške medzi 30 až 40cm, snažte sa o to, aby boli vzdušnejšie/voľnejšie porozkladané a kvety mali rôzne dlžky. Aby neboli centrované vedľa seba, ale mali odstup medzi sebou. Toto sa dá docieliť, pokiaľ budete mať na stoloch viac rôznych vázičiek, či iných nosičov. 
Videla som množstvo vysokých váz, kde výška nebola prekážkou, no prekážku vytvorilo nesprávne zvolené aranžmá. A síce, kvety síce boli umiestnené vo výške nad 50cm, no bolo z nich postúšťaných veľa kvetov, či zelene, ktoré urobili zrazu stenu. Apropo. Vysoké vázy sa ťahajú k "nebesiam". Čiže v priestoroch, kde sú vysoké stropy ukážu jednoznačne najkrajšie a najpútavejšie. Hľadajte, hľadajte a hľadajte :-)

Takto by to nemalo vyzerať.
Zdroj fotiek: Pinterest

Takto by to malo vyzerať.

Zdroj fotiek: Internet, Pinterest

3, Správny pomer milovanej farby/farieb.

Rovnako ako vo všetkom, aj pri obľúbených farbách platí, že sme každý jedinečný. Pokiaľ ste žena, ktorá doslova miluje záplavú sýtych farieb, tieto riadky Vám určené nie sú ;-)
Pokiaľ ste však žena, ktorá má jednu či zopár svojich obľúbených farieb, ktoré budú súčasťou Vašej svadby, čítajte ďalej.
Ja som taká pink lady, preto ju použijem v mojom príklade :-)

Milujem ružovú, vo všetkých jej odtieňoch a teda chcem mať "ružovú" výzdobu. S čím začnem ako prvým? No predsa kvetmi. Tie "musia" byť ružovééééé. Potom prídu ružové menovky, ružové stuhy na stoličky, ružová štóla cez stôl, prípadne aj sviečky dám ružové. Nech je každému hneď jasné, že ružová je moja najmilovanejšia farba. Joj a zabudla som samozrejme na ružovú svadobnú kyticu. Možno sa pýtate. "No fajn a čo?" Nuž, keď to takto vyskladám uvidím niečo, čo som vôbec, ale vôbec nechcela. Záplava jednej farby o ktorej sa mi bude snívať ešte veľmi dlho a ešte sa mi môže podariť, že ju začnem nenávidieť. Prečo?
Pretože nosná farba, v mojom prípade ružová, má byť dominantná. No nie tým, že bude všade viditeľná, ale tým, že ju nechám vyniknúť ako farbu dominantnú v kontraste s inými farbami. Napríklad, bude vládnuť ako dominantná farba medzi kvetmi, môžem iný jej jemnejší odtieň použiť napríklad na previazanie menu lístkov. Menej je oveľa viac, ako si dokážeme predstaviť. 
Máte viac obľúbených farieb? Perfektné! Dajte im všetkým priestor, aby každá ukázala svoje kúzlo. :-) 
Čiže farebne takto áno....

Zdroj fotiek: Pinterest

... takto radšej nie.

Zdroj fotiek: Pinterest


A poslednú vec, ktorú by som Vám rada priblížila, je nákup kvetov z veľkoskladov. Alebo presnejšie povedané, online nákup. 

4, Ako správne vybrať kvety na svadbu.

Sledujem už dlhšiu dobu, ako budúce nevesty hľadajú nové a nové možnosti nákupu kvetov. Ja to celkom chápem. Rozpočet nepustí. Avšak, keď už ste sa takto rozhodli, pozorne čítajte, aby Vám nezostali "oči pre plač."
Keďže väčšina svadieb sa odohráva v lete, v čase plnom slnečných lúčov a vysokých teplôt, kvety v tomto období vyžadujú zvýšenú starostlivosť. Áno, toto je najúžasnejšie obdobie, kedy nájdeme v ponuke veľké množstvo rôznych druhov kvetov. Príroda je teraz k nám najštedrejšia. Sú plné prirodzenej vône, farieb a majú svoju prirodzenú veľkosť. Áno, slnečnice kúpite už aj v januári, no nie je to slnečnica, ktorú kúpite v čase jej prirodzeného kvitnutia. Nehovoriac o tom, že mimo bežného kvitnutia (pestované v umelých podmienkach) sa odzrkadlí nie len na cene, ale aj na kvalite a celkovom vzhľade kvetu. Bývajú drobnejšie, nemajú farbu, akú im dodáva prirodzené slnko a aj menej vydržia.
Takže. Skôr kým urobíte online objednávku kvetov domov, majte na pamäti, že kvety v horúčavách rýchlo podliehajú vädnutiu. Uistite sa, že Vám dodávateľ kvety dovezie v chladiarenskom aute. Pretože v rozpálenom aute, kde je cca 50 stupňov, Vám kvety asi ťažko dlho vydržia, keď tak majú cestovať niekoľko hodín! Verte, nepomôže ani to, že máte stopky v namočenej servítke a zabalené v celofáne. Kvety sú po takejto ceste tak tepelne zošokované, že sa z toho nespamätajú. A nepomôže Vám, ani keby ste mali doma profesionálnu výživu na rezané kvety. Kvety sa potrebujú aklimatizovať postupne. Ešte nejaké riziko? Áno. Že Vám kuriér privezie prevalenú krabicu a budete sa modliť, aby kvety neboli polámané a pri veľkých vzdialenostiach, že kvety budú "nocovať" niekde v depe, kým ku Vám prídu.
Pozn.: Pokiaľ by som neurgovala doručenie kvetov v sľúbenom čase, prišla by som o kvety úplne, aj keď som ich objednala v januári.
Pokiaľ máte veľkosklad "po ruke", perfektné. Dajte im deň, aby sa stihli aklimatizovať, pokiaľ budú kvety vonku. Určite Vám kvety odložia a nechajú nakvitnúť keď ich o to požiadate a prídete si po ne, keď ich budete potrebovať. Pokiaľ budú v uzavretom, klimatizovanom priestore, nie je potrebné ich brať skôr. Videla som osobne viackrát zvädnuté kvety, ktorým žiadna pomoc už nebola. Stane sa, že si prinesiete domov kvety, ktoré pri kúpe vyzerali úžasne a na druhý deň bolo po nich. Ani my floristi nemáme rontgenové oči, aby sme vždy a hneď videli, či prišli všetky kvety zdravé a v poriadku. No máme väčšiu šancu na záchranu pred nepríjemnou situáciou, ako nepoužiteľné kvety určite sú. A aj keď si možno poviete, že je to vina veľkoskladu, nemôžem s Vami súhlasiť. Pri tých zodpovedných, určite nie. Pretože na svadby a akcie, ktoré sa konajú cez víkend, sa kvety objednávajú ku koncu týždňa. Preto, aby bol zaručený čo najčerstvejší tovar a aby mohli do dňa D potrebne nakvitnúť. 
Objednajte si ich aspoň dva až tri týždne pred svadbou, aby ste dostali to, čo som vyššie napísala a dostali ste to, čo potrebujete. Pokiaľ sa do dovozu nestane akákoľvek nepredvídateľná situácia, máte oveľa väčšiu šancu, že sa budete vyťešovať zo svojich vysnívaných kvetov.
Viacerých neminulo "hasenie" na poslednú chvíľu. Aj to sa stáva. No nemá to byť dôvod na paniku, ale hľadanie spôsobu, ako to spokojne vyriešiť :-)
Čítajte recenzie, pýtajte sa ľúdí na ich skúsenosti. Určite Vám ochotne tú svoju povedia. Či na kvalitu, alebo ceny kvetov. Cena nie vždy odzrkadluje výborný nákup obchodníka na burze, alebo u pestovateľa. Odzrkadľuje aj ich kvalitu a veľkosť. 

A tu sa dostávam k poslednému bodu, ktorý si pri výbere kvetov veľa neviest neuvedomuje. Chápem, že je prirodzená snaha nakladať s peniazmi čo najlepšie. Cena je vo väčšine DIY svadieb to najdôležitejšie pri rozdhodovaní sa, či sa obrátiť na profesionála, alebo nie. Úplne tomu rozumiem a tieto nevesty rešpektujem. Koniec koncov, aj preto píšem tento článok :-)
Keď si vyberáte kvety, pozerajte okrem ceny aj na to, aké veľké/dlhé tie kvety sú, aké máte možnosti balení (koľko kvetov, sa v tom ktorom balení nachádza). Zámerne som urobila "pokus" online nákupu pred časom aj ja, aby som si potvrdila to, čo som už vlastne vedela. Začiatkom roka som si objednala takto kvety, veeeľmi ma zaujali ceny. Keď som ešte zvážila, koľko ma bude stáť doprava až ku dverám domu povedala som si, idem do toho! Tušila som, čo mi príde. Objednala som si krásne ružičky, menšieho vzrastu. Samozrejme, že boli nižšie, zámerne som si objednala 40cm vysoké ruže.
Prečo som to urobila? 
Aby som znova videla, že keď je raz kvetina kratšia, nemôže mať kvet veľký ako 50, či 60cm vysoká. Pýtate sa a čo je na tom, veď som ešte ušetrila. NIE, neušetrila som. Pretože aj keď som za kvety zaplatila menej, v konečnom dôsledku som použila kvetov oveľa viac. Väčšia hlava predsa viac miesta vyplní :-) Takže miesto jednej väčšej, som použila dve, aby som vyplnila potrebný priestor. Začali ste počítať? Dobre robíte. Pretože zistíte tak ako každý, že by Vás výzdoba vyšla o dosť viac. Pretože miesto toho, aby ste mali krásne kvetnaté aranžmá, máte kvety, ktoré ledva vidieť a ešte ku tomu diery, ktoré podľa všetkého budete chcieť vyplniť. Pokiaľ však zámerne nejde o malé, drobné aranžmá. A či je to gypsa navyše, alebo akákoľvek iná zeleň, stále sú to peniaze navyše, s ktorými ste tu už nerátala. Takže by sa dalo povedať, "2x meraj a raz strihaj."


                                   Zdroj fotiek: Môj súkromný archív


Na záver mám pre Vás sľúbené otázky :-)

1, Je Vaša túžba po sebarealizácii dôvod, prečo sa do toho púšťate svojpomocne?

2, Máte jasnú predstavu o tom, ako má výzdoba vyzerať?
3, Potrebujete mať všetko pod kontrolou?
4, Sú snaha ušetriť peniaze a čas, dôvod isť do toho s rodinou, či kamarátkami svojpomocne?

5, Je obava z nesplnenia Vašich predstáv o výzdobe dôvod, pripraviť si to svojpomocne?



Pokiaľ ste na prvé tri otázky odpovedali Áno, od srdca Vám gratulujem :-) Pretože v tom máte celkom jasno a svoj čas a peniaze ochotne investujete do príprav.

Pokiaľ ste minimálne na otázky 4 a 5 odpovedali NIE, nie ste si tým celkom istá. Možno Vám pri konečnom rozhodovaní pomôže toto ;-) 
Keď Vám výzdobu pripravuje profík, je to jeho práca. Pokiaľ ju robí srdcom, dokáže správne vycítiť a vypočuť Vašu túžbu a do realizácie dá svoju dušu. Čas, ktorý zaplatíte jemu za zháňanie, objednávanie a prípravu, je Váš čas, ktorý viete efektne Vy využiť inde. Doma, so svojím partnerom, či rodinou. Pri dekoráciách je totiž práve čas príprav a realizácie časovo najnáročnejšie. Stúpajúce skúsenosti profesionála Vám dokážu splniť aj nevyslovenú túžbu.
Ste si istá, že Vašim blízkym nevadí, že budú hodiny deň pred svadbou do večera (v lepšom prípade), viazať, navliekať, rozkladať...? Miesto toho, si môžete v pohode užiť posledný večer spoločne s vedomím, že nebudete v deň svadby unavená a nevyspatá Vy aj Vaše priateľky. Samozrejme, mravenčenie z očakávania zažije asi každá nevesta :-) To však neznamená, že máte ísť spať po polnoci.
Zaslúžite si Vy a Vaši blízki, aby ste boli na svadbe unavení a nestihli si tie dlhotrvajúce prípravy užiť? Nech je tak či tak, užite si nie len svadbu samotnú. Ale aj jej prípravy. :-)

NIE, nepíšem Vám, ako presne sa máte rozhodnúť. Rozhodnite sa podľa seba tak, ako to sama cítite a považujete za správne. Vtedy sa dostanete do najkrajšej symbiózy a budete spokojná a s Vami všetci ostatní.

 

Želám Vám krásne prípravy plné radosti a kreativity, aby Vám zostali tie najkrajšie spomienky.

Katarína

  • sonnensheinJe niekto kto vidi tie foto? 😞
    • drobec33
      AUTOR
      @sonneshein  Ja ich vidím, aj cez mobil 😮
      • drobec33
        AUTOR
        @sonnenshein  Tak snáď teraz už bude všetko ok 🙂