Kategórie

Svadba v zime (4): Sviatočné svadobné menu

V zime si môžete pochutnať doslova na hriešnych kúskoch. Veď z tých kalórii aj hneď vymrznete, tak prečo ich zbytočne počítať. :) Poďte si s nami slovami zamaškrtiť a hľadať inšpirácie pre maškrtné jazýčky na vašej zimnej svadbe. Hostina s príchuťou Vianoc sa môže začať.

Predjedlo

Skvelou voľbou, za ktorú vám poďakuje nejeden hosť, sú oblátky s medom. Ďalšou možnosťou sú oblátkové trubičky, ktoré môžete podávať s plnkou zo škorice, orechov alebo čokolády. Krásne budú vyzerať naaranžované vo dvojiciach na tanieri, previazané stužkou dozdobenou napríklad vetvičkou čečiny.

Alebo môžete svojim hosťom pripraviť ďalšiu originálnu maškrtu - pečené jablká so škoricou. Pekne vyzerajú aj chutia, ak sú prekrojené na polovicu a posypané sekanými orechmi. Môžete tiež vymyslieť rôzne obmeny tejto delikatesy, napríklad miesto jabĺk použiť karamelizované hrušky alebo prizdobiť jabĺčka javorovým sirupom, medom či kopčekom lahodnej domácej šľahačky.

Hlavné jedlo

Zimné svadobné menu môže byť pripravené aj z ťažších a sýtejších pokrmov. Pripravte hosťom napríklad svadobnú kapustnicu, pečené prasiatko, morku alebo chrumkavú kačicu s medom. Rozhodne im ulahodíte.

Dezert

Skvelým doplnkom zimného svadobného menu je dezert. Hodí sa podávať teplú jablkovú štrúdľu so zmrzlinou a šľahačkou, puding (napríklad aj s hrozienkami namočenými v rume) alebo horúci, čerstvo pripravený jablkový kompót so škoricou a klinčekmi.

Nápoje

Pri príprave nápojového lístka nezabudnite ani na teplé nápoje. Podobne ako na jeseň, aj tu sa bude skvelo hodiť teplý aromatický čaj, grog, medovina, varené víno, horúce jabĺčko alebo mušt či horúca čokoláda. Zimný čas je tiež obzvlášť vhodný pre podávanie špeciálneho vianočného punču. Zo studených nápojov nikoho neurazíte dobrým vínkom, pivom, a samozrejme aj niečím ostrejším. Príjemnou obmenou môže byť vaječný, orechový, čokoládový alebo karamelový likér, na ktorom si pochutia hlavne dámy.

Zákusky

Napečte koláčiky, ktoré pripravujete na vianočné sviatky. Medvedie labky, vanilkové rožky, kokosové pusinky, zázvorníky, medovníky, kremrole, medové alebo punčové rezy... možností je mnoho. Vyberte si svoje sladké „favoritky“ a pamätajte si, že všetky zákusky a koláčiky, ktoré dozdobíte jemným práškovým cukrom a kokosom, budú vyzerať ako zasnežené.

Ak chcete ponúknuť aj nejaké modernejšie sladké kúsky, zvážte švédske stoly, kde môžete na podnosoch ponúkať muffiny a cupcakes špeciálne zdobené vianočnými motívmi. V ponuke môže byť šampus chladený na ľade, sladké lízatká, snehuliaci z kokosových guliek napichnutých na špajli, zdobené medovníky, mini perníkové chalúpky a iné dobroty.

Torty v zimnom kabáte

Ak chcete trochu netradičnejšiu zimnú tortu, nezabudnite ju zasnežiť bohatou vrstvou práškového cukru. Môžete ju tiež obliať kvalitnou bielou čokoládou a posypať kokosom. Alebo tortu potiahnite fondánom či marcipánom a dozdobte lupienkami mandlí. Z fondánu (prípadne z hmoty zo sušeného mlieka) tiež môžete vytvoriť prekrásne biele kvety, lístky cezmíny, hviezdičky, snehové vločky... Všetky tieto drobnosti môžete použiť ako dekoračné tortové ekvivalenty spoločne s tylovou stuhou a trblietavým práškom.

Zaujímavou môže byť torta poskladaná do ihlanu v tvare stromčeka z kokosových guliek Raffaelo. Ak máte dizajn svadby celkovo ladený skôr do „tepla“, použite guľky v tmavej čokoláde Ferrero Rocher. Prípadne nech vám cukrárka vyrobí vlastné, s višňou v rume alebo orieškom uprostred, zabalí ich do zlatých či strieborných papierikov a vsadí do košíčkov. Svadobná torta môže mať podobu aj jednej veľkej svadobnej perníkovej „chalúpky“ novomanželov, z ktorej si napokon všetci budú môcť kúsok vziať. Alebo si dajte upiecť „svadobnú“ štólu a zasnežte ju práškovým cukrom. A ak sa vám to všetko zdá málo, obzvlášť šikovná cukrárka vám iste vyčaruje napríklad aj svadobné iglu.

Netradičné zimné chuťovky

Jablkové chipsy, sušené ovocie a všakovaké druhy orieškov ochutná v priebehu večera každý veľmi rád. Môžu byť naaranžované v krásnych mozaikách tvaru stromčeka, hviezdy, namáčané v čokoláde alebo jogurte. Aby dekoračné oriešky zapôsobili trochu rozprávkovým dojmom, môžete ich nastriekať zlatou alebo striebornou farbou a naaranžovať do misiek na stoly, alebo môžu byť len tak popadané medzi taniermi. Najlepšie sa na to hodia naše vlašské orechy a lieskovce. A nezabudnite k nim prichystať luskáčik. :) Budú to priam popoluškine dobroty, čo poviete? Ak však máte radšej tyčinky a zemiakové lupienky, nemusíte sa ukracovať ani o ne. Aj v tomto prípade však bude lepšie, ak si vyrobíte domáce slané pečivo. Bude to zdravšie a hostia určite ocenia originálnejšiu variantu.

Výslužky pre hostí

Darčeky pre hostí sú stále v móde. Z tých nejedlých im môžete pribaliť na cestu mini mydielka, malé sviečky, spomienkové vianočné gule či svadobnú vykrajovačku na koláčiky. Z tých jedlých pre nich môžete pripraviť vrecko sušeného ovocia, popoluškiných orieškov, čaju alebo fľaštičku medu.

Máte aj vy nejaký svoj tip na svadobné menu alebo výslužku pre hostí? Ktoré vianočné koláčiky by na vašej zimnej svadbe nesmeli chýbať? Ak máte akúkoľvek dilemu ohľadom svadobného pokrmu, zákuskov alebo torty, napíšte nám alebo sa obráťte na našich profesionálov.


Autor článku: Kristína Cimeráková / Fotografie: isifa/Shutterstock