Kategórie

Svadba na jeseň (3): Dobroty jesennej svadby

Hokkaido tekvicová polievka, orechový múčnik, lekvárové tašky... aj Vám sa zbiehajú sliny? Plánujete jesennú svadbu a premýšľate, z čoho by ste zostavili jesenné menu? Aké máte možnosti? Veľa síce závisí od Vášho gusta, no nemenej dôležitá je tiež univerzálnosť jedálnička. Myslite na to, že nebudete kŕmiť len seba, ale aj svojich hostí. A aby sa každý dosýta najedol a ešte aj zraku, čuchu a chuti ulahodil, venujte voľbe jedál a dezertov náležitú pozornosť. A nezabudnite Vašu predstavu predebatovať aj s kuchármi. Variácií je ako maku, my Vám preto v tejto oblasti len trochu rozsvietime.

Hlavné jedlo a maškrty

Ak nechcete okukané menu, môžete si prichystať menu napríklad v duchu kačacích alebo husacích hodov. Práve je ich sezóna. Tekvicová či gaštanová polievka sú menej tradičné, to im však neuberá na výbornej chuti. Prípadne si môžete zvoliť vývar z dyňových semiačok, ktorý sa chuťou nápadne podobá na klasický mäsový vývar.

Dezerty a pochutiny z gaštanového pyré, dyne, orechov, čokolády, sezónneho čerstvého či sušeného ovocia budú lahôdkou pre všetky maškrtné jazýčky. So sušeného ovocia môžete dokonca vyhotoviť doslova obrazové mozaiky, a rozmiestniť ich po stoloch v sále. Alebo môžete urobiť priestor na švédskych stoloch pre sekciu z čerstvého ovocia a zeleniny, do ktorého môžu byť povyrezávané lesné zvieratá, či len ozdobné ornamenty. Takto Vám ovocie splní navyše aj estetickú a dekoračnú funkciu.

Nápoje

Z alkoholických nápojov je vhodné podávať napríklad cider, burčiak, červené aj biele víno, zlatý mok alebo pálené. Z nealkoholických nápojov to môže byť napríklad hroznový alebo jablkový mušt, rôzne ovocné džúsy a zeleninové šťavy. Chýbať by nemali ani obľúbené minerálky a malinovky. Alebo pripravte domáci bazový či levanduľový sirup.

Z teplých nápojov sú káva a čaj samozrejmosťou. Na zahriatie je vhodné podávať aj varené víno či kvalitnú horúcu čokoládu. Predsa len sú tie jesenné večery o čosi chladnejšie.

Zákusky a torty

Veľkým plusom jesennej svadby je, že môžete naozaj vypekať zákusky a koláče od výmyslu sveta. Vďaka chladnejšiemu počasiu sa nebudú topiť ani rýchlo kaziť a nebude problém ani s ich skladovaním a manipuláciou. Aj zákusky s plnkami pôjdu cukrárkam od ruky jedna radosť.

Ďalším plusom je dostupnosť surovín a rozličných plodov. Práve dozreté černice, jablká, hrušky, dyne či orechy zo záhradky môžete obrať a za čerstva použiť priamo do koláčov. Ako pochutiny môžete na stoly pripraviť mozaiky so sušeného ovocia, misky s čerstvým sezónnym ovocím, jablkové chipsy, rožteky plnené lekvárom, makom či orechmi, kysnuté buchty, rôzne zmesi orieškov alebo chuťovky z gaštanové pyré. Svadobné torty zaodejte do jesenného šatu a dozdobte listami a kvetmi z jedlého papiera, hmoty zo sušeného mlieka, fondánu či marcipánu, ktorý raz dva prifarbíte jedlými cukrárskymi farbami.

Výslužky

Klasiku poznáme všetci – fľaša a výslužka svadobných zákuskov. Ak ale rada vyrábate rôzne džemy a kompóty, pokojne môžete hosťom podarovať aj takéto výslužky. Ďalšou možnosťou sú orechy v mede alebo vrecko zmesi sušeného ovocia. A namiesto fľaše páleného obdarujte hosťov svadobným burčiakom. Všetky tieto drobnosti môžete oblepiť nálepkou so svadobnou pečiatkou, ktorá im Váš deň D bude pripomínať.

V prípade, že Vám predstava hostiny plnej spomínaných jesenných dobrôt skrátka nesedí, urobte si tradičnú hostinu. Jeseň môžete podávať len na táckach so zákuskami. Okrem toho Vám predsa bude na jesennú nôtu hrať celá výzdoba, takže tam predsa len štipka jesennej chuti bude. Stačí, keď na stoly dáte pekne naaranžované ovocné misy s jablkami a hruškami a máte po starosti.

A ak sa Vám zdá, že máte stále málo nápadov, píšte do komentárov. Naši profesionáli a nevesty to s Vami isto ochotne preberú. Od nás je to tentoraz všetko a čítajte nás opäť. Nabudúce si povieme niečo o svadobných šatách vhodných pre jesenné obdobie a podelíme sa o záverečné tipy, ktoré dotvoria vašu pestrofarebnú jesennú svadbu.


Autor článku: Kristína Cimeráková / Fotografie: thinkstock.com