Kategórie

Svadobný plánovač (8): Ako naplánovať svadobné menu?

K svadbe, tak ako ku každej veľkej oslave, neodmysliteľne patrí aj množstvo jedla a nápojov. Keďže svadba trvá niekoľko hodín a často končí až ráno, je dôležité, aby počas celého večera mali hostia k dispozícií nejaké občerstvenie. Tu je niekoľko rád a tipov, na čo nezabudnúť a ako postupovať pri plánovaní svadobného menu.

Svadobné menu a občerstvenie zvyčajne ponúka a zabezpečuje priamo poskytovateľ priestorov, v ktorých sa bude hostina konať. Ak však plánujete svadbu v parku, záhrade alebo na vami zvolenom mieste občerstvenie jednoducho neposkytujú, budete si musieť najať cateringovú spoločnosť. Tieto zvyčajne zabezpečia aj nábytok, doplnky ako návleky na stoličky a obrusy a takisto personál, ktorý sa o vás bude počas večera starať.

Svadobné menu v reštaurácii

Ak máte svadbu v reštaurácii, zistite si, čo všetko vám poskytnú a čo si môžete priniesť sami. Takmer všade vám napríklad bez problémov povolia priniesť svadobnú tortu a zákusky, niekde si však môžete priniesť aj ďalšie vlastné občerstvenie, drobné jedlo alebo nápoje. Vo väčšine reštaurácií tiež máte možnosť priniesť si vlastné fľaše vína a iného alkoholu, za každú ale platíte tzv. „štuplovné,“ ktoré závisí od konkrétneho cenníka. Ak máte možnosť nakúpiť tieto nápoje vo veľkosklade, stále vás to môže vyjsť lacnejšie, ako keby ste nakupovali alkohol priamo od reštaurácie.

Pri plánovaní menu máte viacero možností – môžete servírovať kompletnú večeru (prípadne obed) naraz, od predjedla až po dezert a kávu, alebo môžete jednotlivé chody rozdeliť programom. Okrem hlavného menu treba pre hostí pripraviť aj doplnkové občerstvenie, napríklad švédske stoly so studeným jedlom formou bufetu a ďalšie teplé jedlo (guláš či kapustnicu). Môžete tiež pripraviť grilovanie na terase, to samozrejme záleží od možností konkrétnej reštaurácie. Reštaurácie majú zvyčajne už hotovú ponuku kompletného svadobného menu vo viacerých variáciách, takže ak sa vám nechce vymýšľať nič špeciálne, stačí si vybrať z pripravených možností.

Nezabudnite tiež na to, že niektorí ľudia majú špeciálne stravovacie návyky, diétu alebo alergie na potraviny. Preto si radšej vopred zistite, či niekto z vašich hostí nepotrebuje zabezpečiť špeciálne jedlo.

Obmeny svadobného menu podľa ročného obdobia

Je vhodné, ak sa svadobné menu prispôsobí ročnému obdobiu, v ktorom máte svadbu. Cez leto servírujte ľahšie jedlo, viac zeleniny a ovocia a menej sladkých a krémových zákuskov, keďže tie chutia v teple menej. Namiesto toho môžete ako spestrenie servírovať rôzne farebné ovocné miešané nápoje, či už s alkoholom alebo bez.

Na jar a počas skorej jesene zas môžete usporiadať vonku pre hostí svadobnú grilovačku. Grilovať môžete rôzne druhy mäsa, ale aj zeleninu, aby si každý mohol vybrať podľa chuti.

Ak máte svadbu v zime, nezabudnite pripraviť aj niečo teplé a špeciálne pre toto ročné obdobie, napríklad varené víno alebo punč. Inšpirujte sa vianočnými tradíciami a svadobným hosťom naservírujte kapustnicu, rybu so zemiakovým šalátom, lokše s rôznymi plnkami, husacinu či zdobené medovníčky.

Tradičné 3-chodové menu

V prípade, ak zostavujete celé menu sami, máte voľnosť vymyslieť si akékoľvek jedlo a podávať ho v akomkoľvek poradí. Nezabudnite pritom, že tradičné svadobné menu pozostáva z troch častí - večera alebo obed, drobné občerstvenie zvyčajne formou švédskych stolov a popolnočné jedlo.

1. VEČERA

Je hlavným a zároveň najväčším jedlom, ktoré sa podáva na začiatku slávnosti hneď po obrade a fotení. Pozostáva zvyčajne z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Ako predjedlo môžete servírovať drobný šalát alebo chlebíky s nátierkou. Ak máte hostí s bezlepkovou diétou, pripravte pre nich vhodnú alternatívu k pečivu. Polievka býva zvyčajne slepačia, ako hlavné jedlo sa podáva napríklad morčací rezeň na prírodno s ryžou alebo zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou, a dezert môže byť napríklad tiramisu.

Ak chcete ušetriť, na túto časť svadby môžete pozvať len rodinu a najbližších priateľov a ostatným hosťom na pozvánku napísať ako začiatok oslavy až čas po večeri. Samozrejme, nie vždy je to možné, najmä ak máte obrad a oslavu na tom istom mieste.

2. OBČERSTVENIE

Podáva sazvyčajne niekedy počas programu. Presný čas závisí samozrejme od toho, na kedy máte naplánovanú večeru. Ak ste mali napríklad večeru o 18tej, občerstvenie môžete začať servírovať o 21tej. Treba to však naplánovať tak, aby vaši hostia neboli hladní, a aby bolo v rozumných časových rozostupoch vždy k dispozícii nejaké jedlo.

Švédske stoly bývajú potom vyložené až do konca oslavy, prípadne sa na ne niečo dokladá, ak je potrebné. Súčasťou tohto občerstvenia býva zvyčajne nejaké pečivo, syry, salámy, zelenina, ovocie, nátierky a podobne.

3. POPOLNOČNÉ JEDLO

Posledným jedlom (okrem torty, ktorá sa zvykne krájať v priebehu programu) je nejaké menšie teplé jedlo podávané po polnoci. Môže to byť napríklad guláš alebo kapustnica, ale aj bryndzové halušky alebo menšie vyprážané rezne s rôznymi druhmi šalátu.

TIP: Pri plánovaní množstva jedla a nápojov nezabudnite na vašich účinkujúcich, ako sú členovia kapely, fotograf, kameraman. Aj oni musia niečo jesť a piť, keďže na vašej svadbe strávia niekoľko hodín. Okrem toho myslite na to, že hostia budú veľa tancovať a budú smädní, preto zabezpečte dostatok minerálok alebo čistej vody v džbánoch s plátkami citróna, prípadne aj s ľadom.

Ako efektne predstaviť svadobné menu vašim hosťom? Inšpirujte sa:


Autor článku: Zuzana Maliníková (Svadby podľa Ely) / Fotografie: isifa/Shutterstock

Reklama