Kategórie

Letná svadba (4): Osviežujúca svadobná hostina

Jedlo, nápoje a maškrty na letnej svadbe by mali byť v prvom rade chutné. V závese za tým nasleduje požiadavka na čerstvosť a sviežosť. Jedným slovom „fresh“. Čokoľvek chladené alebo s kockami ľadu bude mať najmä cez vlnu horúčav úspech. Poďte si s nami poštekliť chuťové poháriky. Začítajte sa do našich inšpirácií a osviežte sa už teraz.

Predjedlo

Zostať môžete pri overených šunkových rolkách s chrenom alebo špargľových tyčinkách so syrom. Ak chcete niečo sladšie, na tanieri sa môžu objaviť palacinky alebo vafle dozdobené napríklad šľahačkou, čerstvým ovocím alebo džemom a topingom.

Obľúbené sú aj ovocné varianty predjedla ako napríklad broskyňové polovičky s kuracími kúskami a opečeným toastom, malý šalátik alebo sushi. Na letnú svadbu sa ale perfektne hodia napríklad aj mesiačiky cantaloupe melónu ovinuté plátkom kvalitného prosciutta.

Polievka

Okrem klasických teplých polievok môžete v prípade leta uprednostniť aj polievky na studeno. Výbornou voľbou je napríklad talianska minestrone, španielske gazpacho alebo studená cviklová polievka z pobaltia - šaltibarščai.

Hlavné jedlo

Uprednostnite dusené hlavné jedlá a grilované mäsové a zeleninové špeciality pred ťažšími vyprážanými jedlami a klasickým svadobným menu. Jedlo nezabudnite podávať s čerstvou zeleninovou oblohou, ovocným kompótom alebo studeným zeleninovým šalátom (uhorkovým, paradajkovým, mrkvovým, miešaným...). Zvoliť môžete aj jedlá, ktoré sa priamo pripravujú s ovocím, napríklad grilované kuracie prsia s broskyňou a syrom a podobne.

Švédske stoly

Švédske stoly sú azda už samozrejmosťou na každej svadbe. V lete je vhodné na nich ponúkať rozličné grilované druhy mäsa (kuracie stehienka, bravčové rebierka...) a zeleniny (cuketa, paprika, baklažán...). K tomu môžete pripraviť svieži dip (napríklad bylinkový, cesnakový, tzatziky...). Vhodné sú aj studené zeleninové, listové a ovocné šaláty. Skúste sa v tomto období vyhnúť majonéze. Radšej ju nahraďte bielym jogurtom.

K mise s ovocím môžete navyše prichystať špajle a čokoládovú fontánku. Hostia si tak budú môcť doslova hriešne zamaškrtiť. Prichystať môžete aj zmrzlinový minibar, nanuky a lízanky s jedlými kvetmi, lollipops, muffiny či cupcakes.

Na stoly môžete okrem toho pripraviť aj miešané misy s viacerými druhmi vodových i cukrových melónov, mentolové koláčiky a koláče s citrusovou príchuťou, čajové pečivo, slané praclíky, domáce syrové a bryndzové tyčinky a iné. Originálnym spestrením budú trojuholníky chladených melónov krásne naranžovaných na paličke.

Dezerty

Bodku za skvelou svadobnou hostinou dá dezert. Podávať môžete zmrzlinové poháre alebo aspoň kopčeky zmrzliny s vybranými príchuťami (napríklad obľúbený duet čokoládovej s vanilkovou), jahody so smotanou, čučoriedkové pyré so šľahačkou, melónovú drť, citrónový sorbet alebo chladenú, ostružinovo-malinovú penu.

Zaujímavým spestrením menu môžu byť aj iné studené dezerty a zákusky, napríklad cheesecake (pečený aj nepečený), studená torta z pochúťkovej smotany prekladaná ovocím a piškótami, pravé talianske tiramisu dozdobené čerstvými jahodami a lístkami medovky alebo len chladený pudingový dezert podľa chuti.

Vhodným spestrením svadobného stola sú tiež makarónky a ďalšie koláčiky odolávajúce vyšším teplotám ako sú linecké krúžky zlepované džemom, kokosové hrudy alebo pusinky, vanilkové rožky, kokosové ježe, domino kocky, bratislavské makové a orechové rožky, ovocné koláčiky so želatínou, roláda s džemom a iné.

Na plážovú svadbu sa ako dezert skvele hodí mrazená dreň z manga alebo iného exotického ovocia. V poslednej dobe sa veľkej obľube teší napríklad acai berry.

Nápoje a drinky na letnú svadbu

Nealko nápoje

V lete treba dbať na pitný režim a zvýšiť prísun minerálnych látok. Nealko je preto nevyhnutnosťou. Na každom stole by nemala chýbať minerálka alebo čistá, najlepšie neperlivá voda. Voda môže byť mierne ochutená limetkou alebo inými citrusmi a bylinkami (mätou, medovkou, levanduľou...). Okrem citronády môžete v rámci nealko nápojov ponúkať aj domáci ľadový čaj a kávu alebo pripraviť iné fresh drinky.

Chuťovým pohárikom ulahodíte aj studenými miešanými nápojmi (napríklad mojitom...) či domácimi limonádami (bazovou, ríbezľovou...). Príjemným spestrením môže byť hroznový mušt alebo iná 100 % ovocná šťava.

Alko nápoje

Čo sa týka alkoholických nápojov, dobre sa zásobte pivom a ľahkým vínkom. Obzvlášť vhodné je ružové víno, do ktorého je počas horúcich letných dní povolené pridávať ľad.

Tvrdému alkoholu sa pre tento krát skúste vyhnúť, ale ak to inak nejde, podávajte ho až večer, keď slnko zájde za horizont a mierne sa ochladí. Nebolo by pekné mať ešte ani nie pred polnocou namiesto hostí samé „opice“ :). Slivovicu či inú pálenku odporúčame v lete nahradiť príjemne chladenou Becherovkou (kto nemá rád, môže uprednostniť aj Fernet alebo Whisk(e)y), či potom radšej vodku s džúsom. Podávať môžete aj ovocné bowle so sektom.

Na pláži môžete miešané nápoje podávať hoci aj v kokosových orechoch, s kokteilovou čerešničkou alebo s papierovým mini dáždnikom proti slnku. :)

Tipy na záver

Pripravte pre hostí vlhčené utierky alebo misy s vodou na umytie rúk a postavte ich doprostred stola. Vždy keď si ulepia ruky na maškrtách alebo kockách ľadovej čokolády jednoducho si ich opláchnu pri stole a nemusia zakaždým behať hore-dolu na toalety a späť.

A ak chcete vedieť okolo čoho sa budú točiť trendy v svadobných tortách tento rok, stavte na „nahú“ tortu dozdobenú živými kvetmi, ovocím alebo ornamentmi, jemne poprášenú cukrom. Je dôležité aby bolo vidieť vrstvy krému a korpusu. S uhladenosťou sa príliš trápiť nemusíte. Z chutí bude dominovať belgická čokoláda (aj biela) s príchuťou mentolu, pomaranča, slaného karamelu, levandule a cukety alebo cvikly s limetkou. Uvidíte, že zabodujete!

Či už sa jedná o predjedlo, polievku, hlavné jedlo, dezert alebo nápoj na letnú svadbu, stačí ak sa inšpirujete stredomorskou alebo exotickou kuchyňou, a jedlo bude zaručene jedna báseň. Tak sa do toho poriadne zahryznite, okoštujte mnohorakosť vynikajúcich chutí leta a naplňte svoje chuťové poháriky až po okraj!