Kategórie

Jarná svadba (2): Jarné svadobné menu

Po dlhej zime ocenia určite všetci svadobčania na tanieri ľahšie, osviežujúce jedlá. Ako však pokrmy skombinovať tak, aby boli svieže, ale zároveň slávnostné a dostatočne honosné? Pokiaľ si s jarným svadobným menu neviete dať rady, nasledujúci článok je písaný práve pre vás.

Predjedlo

Chutný šalát s čerstvými lístkami mladého špenátu, medvedím cesnakom, reďkovkou alebo pažítkou, v kombinácii s grilovaným mäsom, chutným syrom, bryndzou a čerstvými bylinkami, dokonale naštartuje chuťové poháriky všetkých hostí. Aby zeleninový predkrm nepôsobil príliš obyčajne a fádne, môže byť servírovaný do sklenených pohárov alebo do mexických placiek.

Polievka

Tradičnou svadobnou polievkou je poctivý slepačí alebo hovädzí vývar. Ten chutí vďaka mladej, čerstvej zelenine, počas jarných mesiacov najlepšie.

Pre vegetariánov, môžete zvoliť jarnú, zeleninovú polievku s domácimi rezancami, paradajkovú, či špenátovú polievku s chrumkavými krutónmi alebo netradičný špargľovo - šalotkový krém.

Hlavný chod

Vybrať hlavný chod, ktorým ulahodíte všetkým hosťom, môže byť nesmierne náročné. Svadobné mamy zväčša trvajú na tradičných, slovenských špecialitách, družičky vyznávajúce zdravý životný štýl, zase potešíte ľahkým šalátom a zdatní chlapi nepochybne ocenia poriadny kus mäsa.

Keďže objednávať svadobné menu pre každého hosťa zvlášť, by bolo finančne aj časovo náročné, prinášame vám pár tipov, ktoré uspokoja chuťové poháriky aj tých najväčších labužníkov.

Stavte na zeleninové prílohy

Ryžu alebo zemiaky vymeňte za chutnú, parenú alebo dusenú, mladú zeleninu. Sladká karotka alebo špargľa dusená na masle, grilovaná zelenina, brokolicové, či karfiolové pyré, zdravé, pečené bataty alebo zelerové hranolky, sú vhodné predovšetkým k tučnejším druhom mäsa, ktoré skvelé odľahčia.

Vyskúšajte menej tradičné druhy mäsa

Namiesto kuracieho, morčacieho alebo bravčového mäsa, naservírujte svojim hosťom teľaciu roládu, králičie stehno alebo pečené jahňacie lýtka. Skvelou voľbou sú aj ryby. Ostriež s citrónovým dipom, steak z nórskeho lososa, či opečený filet mladého zubáča na mandľovom masle, sú originálnou voľbou plnou vitamínov.

Myslite i na vegetariánov

Jar praje vegetariánom, preto na nich pri plánovaní svadobného menu nezabúdajte. Chutných bezmäsitých alternatív je nespočetné množstvo, preto sa nebojte vyskúšať zdravé zeleninové rolády, zapekané palacinky s ricottou, cestoviny so zeleninovými omáčkami, dubákové rizotto či netradičné špenátové lasagne.

Nápoje

Alkoholické i nealkoholické nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej oslavy, teda i svadby. I v tomto prípade platí, že je náročné vyhovieť všetkým hosťom, preto vám odporúčame zabezpečiť viac druhov perlivých, sladkých nealkoholických i alkoholických nápojov.

Ovocné a zeleninové šťavy

Pomôžte svojim hosťom zažehnať jarnú únavu pomocou chutných zeleninových štiav, či ovocných limonád. Pokiaľ ich naservírujete na svadobné stoly v sklenených džbánoch s kúskami ovocia, dozaista si na nich pochutnajú deti, i všetci skôr narodení svadobčania.

Odporúčame predovšetkým lipovú limonádu s medom, osviežujúcu rebarborovo - grepovú limonádu alebo chutný nápoj s bazovým sirupom.

Sladké, sezónne ovocie, ako napríklad jahody alebo maliny, sú však vhodné nielen do limonád, ale aj do najrôznejších alkoholických kokteilov. V tomto prípade sa fantázii medze nekladú a šikovný barman dozaista vyčaruje farebné kokteily, ktoré ulahodia nielen mlsným jazýčkom, ale i očiam.

Sladkosti plné farieb

Sladkou bodkou na záver, je svadobná torta a chutné zákusky. K jarnému menu sa hodia ľahšie typy zákuskov plné šťavnatého, sezónneho ovocia.
Ovocie sa výborne hodí nielen do sladkých plniek, ale je i chutnou, zdravou ozdobou svadobných stolov. Misy, s krásne naaranžovaným, vyrezávaným ovocím a chutné, ovocné kytice, sú očarujúcou, zdravou náhradou, za slané pochutiny alebo sladké maškrty.

Nechajte vaše zákusky rozkvitnúť a ozdobte ich jedlými kvetmi. V prípade, že si nie ste istá zakomponovaním živých kvetov do výzdoby, siahnite po novinke – mrazených kvetoch alebo po ich sladkej, marcipánovej napodobenine. V aktuálnej svadobnej sezóne, sa veľkej obľube tešia, takzvané nahé torty, na ktorých kvety obzvlášť vyniknú. Pokiaľ nepatríte medzi nadšencov kvetinových motívov, oživte tortu výraznými farbami.

Trendom posledných rokov, sú zdravé, nepečené raw maškrty plné vitamínov. Raw sladkosti neobsahujú múku, lepok a laktózu, takže sú vhodné i pre tých svadobných hostí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou alebo alergiou. Vďaka krásnej ovocnej alebo kvetinovej výzdobe potešia tieto zdravé dobroty chuťové poháriky, ale i vaše oči.

Chutné jarné ovocie, je ideálne na namáčanie do horúcej, belgickej čokolády. Lákavá čokoládová fontána, bude mať medzi svadobnými hosťami, dozaista úspech. Miesto tradičných zákuskov môžete zvoliť napríklad farebné makarónky alebo chutné cup-cakes. Tieto malé, umelecké dielka, budú nádherne ladiť s pestrou, jarnou výzdobou v svadobnej sále.

Neskorá večera

Keďže slovenské svadby zvyknú pokračovať až do skorých, ranných hodín, je vhodné myslieť i na večerné, občerstvenie. V tejto fáze svadobnej veselice, kedy je veľmi náročné odhadnúť, kto má aký hlad, sú ideálnou voľbou švédske stoly, z ktorých si každý hosť môže vybrať to, na čo má práve chuť.

I v tomto prípade, máte na výber z nekonečného množstva chutných pokrmov. Obľúbenou voľbou sú zabíjačkové špeciality, rôzne druhy mäsa, pečená kačica s lokšami, kapustová alebo gulášová polievka, cestovinové šaláty, morské plody či sushi. Nezabudnite však zabezpečiť, aby misy s teplými pokrmami zostali teplé po celú dobu servírovania.

Čo sa týka prípravy svadobného menu, vždy stavte na overených, skúsených kuchárov, ktorí vám a vašim hosťom pripravia pravý, kulinársky zážitok. Hlad totiž dokáže pokaziť dojem aj z tej najkrajšej a najzábavnejšej svadby.

Autor článku: Michaela Forrová / Fotografie: isifa / Shutterstock