Úmrtie v rodine pred svadbou. Poraďte ako to zvládnuť

Ahojte nevesty, mojim dvom najlepsim kamaratkam (sestry) prave zomrel otec. Jedna ma o 4 tyzdne svadbu a ja mam svadbu o 7 tyzdnov. Navzajom sme sa pozvali, priatelime sa uz 16 rokov a aj nasi rodicia mali vyborne vztahy. Vobec neviem, ako to teraz cele v takom velkom smutku prebehne, lebo vsetci sme v soku. Ak ste zazili podobnu situaciu a mate s tym skusenosti, prosim Vas dajte mi vediet. Ono je to este skomplikovane tym, ze sa vlastne naraz vydavame 3 kamaratky v priebehu 2 mesiacov a vsetky si ideme na svadby. Tato kamaratka navyse zije v Bruseli, jej nastavajuci je z Lisabonu a svadbu maju na Slovensku, kde uz pozvali 200 hosti.
Odpovedať
1
2
5
Lenusiatko, úprimnú sústrasť kamarátkam ;-( ...no...kedysi by sa musel dodržiavať smútok pre najbližšiu rodinu rok... teraz si myslím, že je dôležité zariadiť sa podľa toho, ako sa cítia ony a ich maminka... ak sa na rto necítia, nech to nerobia... ak vďaka tomu, že ich ocko by si prial, aby svadba bola aj tak, to chcú spraviť, nemyslite na predsudky a ohováračky a vydajte sa... Ockovi nech potom samozrejme venujú minútku, spomienku... možno jedno prázdne miesto tam kde by sedel, fotografiu, nech zanesú kytice na jeho hrob... proste treba to vymyslieť citlivo... ale s tým, že život ide ´dalej... otec je s nimi naďalej, len sa zmenil na anjela, ktorý čoskoro pošle vnúčatká x-) |-|
Odpovedať
Profilova fotka
Sue pekne si to napísala, ale je to tak. Uprimnu sustrast.
Odpovedať
Profilova fotka
uprimnu sustrast, Lenusiatko. az mi prebehli po chrbte zimomriavky. je to dost chulostiva situacia, no Sue ma pravdu. treba si zvazit vsetky pre a proti. teraz musite byt silne a zvladnut tuto situaciu co najlepsie. a hlavne musite podrzat mamicku, ktora prave prezive tie najtazsie chvile. drzte sa. budem na vas mysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
lenusiatko, viem o com pises. napisala som ti do RP.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj lenusiatko. mojej maminy znama zazila nieco podobne. mali dlhodobo choreho ocka, ktory pred par tyzdnami zomrel a zajtra maju svadbu. ten si prial, aby svadba bola a neodkladali to. ;-) bolo to jeho posledne prianie.
Odpovedať
Ahojte babusky, dakujem za odpovede, dnes sme boli na pohrebe a skoro mi utrhlo srdce. Nevladali sme prejst ani na kar a mama tychto mojich priateliek sa postavila a povedala, ze si velmi zela, aby nase svadby boli, aby sa nic nerusilo, pretoze si to tatino velmi zelal a ona si to zela tiez a ze vsetci sa musia zabavit, lebo nase zivoty idu dalej. Obdivuhodna zena, v patdesiatke vdova a dokaze sa takto vzopriet. Im tatino umieral po srdcovom infarkte tyzden pred ocami a dnes boli skutocne hrdinky. Zivot treba zit tu a teraz, lebo nevieme, co nas zajtra caka.
Odpovedať
Profilova fotka
lenusiatko ... uprimnu sustrast a velmi velmi vam drzim palce, aby ste to vsetky zvladli!
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj lenusiatko. myslim, ze ste sa spravne rozhodli. tak ako ta nasa znama. tiez mali teraz v sobotu svadbu a vsetko dobre dopadlo. drzim palceky, aby vam to dobre dopadlo. a uzili ste si to.
Odpovedať
ahoj Lenusiatko, po prečítaní tvojich slov mi bolo do plaču. Spomenula som si totižto ako sa vydávala aj moja sesternica :-( Vydávala sa asi tak pred 12-15 rokmi,ale na jej svadbu nikdy nezabudnem. Jej totižto asi týždeň pred svadbou zomrel otec. Ale svadbu nezrušili,pretože už čakala bábätko...Hostina bola len u nich doma. Hoci som bola vtedy ešte dieťa,pamätám si na to,pretože tá svadba bola taká pochmúrna.Veď komu by sa aj chcelo v takej chvíli zabávať. :-( No a potom ako naschvál im ešte zomrelo aj to bábätko ;-( Teraz už má našťastie 2 dietky :-) Tvojim kamarátkam nezávidím. Je na nich ako sa rozhodnú,či mať svadbu alebo nie. Ale poviem ti otvorene , ja by som nato asi nemala odvahu.Ani nie že odvahu,ale náladu. Hovorila by som si : veď predsa môj otec je mŕtvy a ja sa tu zabávam... No určite by ma to mrzelo. Každý má však inú povahu. Ja sa len modlím,aby sa niečo také hrozné neprihodilo mne,lebo to by som asi neprežila ;-( Držím im palce a samozrejme aj mamine,pretože vidieť,že jej veľmi záleží na dcérinom šťastí.
Odpovedať
lenusiatko,naozaj mi je velmi luto,co sa prihodilo. Ja mam podobnu skusenost,ked mi maminka zomrela pocas sesternicinej svadby ;-( svadba pokracovala dalej,nalada bola smutna a na ten den nikdy nezabudnem. Cloveka to preboli a zivot ide dalej.Teraz si hovorim,ze sa na nas diva z nebicka. A ako pise sue,ich ocino by si urcite prial,aby sa vydali a boli stastne. Prajem tvojim kamaratkam vela,vela sil a akokolvek sa rozhodnu,ich rozhodnutie bude urcite spravne.
Odpovedať
Kdesi som pocula, ze svadba "rusi" pravidlo o smutku, a teda sa moze konat. Samozrejme to zalezi od tych, ktorych sa to tyka. Ja si takuto situaciu neviem predstavit. Ale oslava moze byt aj vaznejsia, nie len pit a tancovat (ako si to bohuzial predstavuje vacsina - hlavne to pitie, co sa mi odjakziva hnusilo). Ak to bolo posledne zelanie ich otca, tak by bolo namieste, aby sa svadba konala. Ak nedudu chciet povodny planovany termin, mozu ho posunut o par tyzdnov, ale podla mna nie o rok a pod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj kocky, dnes sme pochovali moju babicku :-( a ja mam teraz velmi zmieasane pocity zo svadby, ktora ma byt v auguste.. rozmyslam, ci to uz nechat tak, alebo presunut.. na svadbu som z nasej strany chcela pozvat najma surodencov mamy s partnermi (je ich 5) a teraz sa obavam, ze po tomto, ako im zomrela mamina, svadba nebude to, co som si predstavovala /mame zajednanu zivu kapelu/.. nayse babka bola blizka i mne, kedze to bol jediny stary rodic, ktory sa ma dozil.. ja viem, ze by si tu svadbu urcite priala, no predsa sama neviem, ako sa v tejto situacii zachovat.. co myslite?
Odpovedať
Článok sa načítava...
hm, to je tazke, moja babicka na tom tiez nie je zdravotne najblizsie a este sa aj museli posunut svadbu, tak len verim, ze to zvladne, moc si prajem aby na svadbe bola. urpimnu sustrast zahara....
Odpovedať
dakujem luko |-| sice uz nie je medzi nami aj tak som vdacna, ze tu bola az doteraz.. dozila sa krasnych 87 rokov a vlastne uz pred 4 rokmi jej lekari davali najskor 12 hodin a potom 2 mesiace zivota.. ale sa pozbierala z 3 infarktov a 3 porazok a veselo si chodila po svete dalej.. sa vsetci cudovali.. ako rodina sme uz odvtedy boli psychicky pripraveni na to, ze ten koniec moze prist kedykolvek.. teraz je to tu, a je pochopitelne, ze hoci su vsetci s tym vyrovnani a beru to ako sucast zivota najma v takom veku, smutok zo straty v srdciach zostava stale.. teraz dost dumam nad tou svadbou, ako sa k tomu postavit.. kedze tuzim po slnecnej svadbe, cakali by sme najskor az do dalsieho leta a ked som navrhla drahemu alternativu bez zivej hudby, o tom nechcel ani uvazovat - vychodniar.. :-|
Odpovedať
hm, no do augusta snad to trosku preboli, aj ked smutok ako pises zostane v dusi este dlhu dobu. na jednej strane, urcite by babicka chcela, aby ste sa naprietk tomu zabavili, na druhej strane clovek sa do tej zabavy akosi nevie odhodlat...v tomto nedokazem poradit, len drzim palce. ja by som zrejme svadbu prelozila, ale ono sa clovek uplne inak sprava ked situacia nastane, mozme len dufat, ze nenastane
Odpovedať
inak pekne to napisala sue vyssie
Odpovedať
to je pekne vystihnute v tom prispevku.. vsetko vsak asi zalezi od "rodinnej povahy". som sa rozhodla, ze zajtra skusim ist pozriet rodinu, co mam nablizku a uvidim, ako sa k tomu postavia, potom sa rozhodne =-)
Odpovedať
drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte zahara . . .úprimnú sústrast aj ja som sa mala vydávať tento rok 3. mája ale v januáry mi zomrel dedko. tak sme ju preložili. zahara aj lenusiatko ... je to každého vec ako sa rozhodne. smútok pre najbližšiu rodinu je rok. porozpravajte sa o tom a na niečo prídete. ja som preložila svadbu kvôli rodine. mama mi povedala ,že z jej strany je to poriadku ale tety to zobrali ináč ( sú štyri sestry ) a mne sa nechcelo na svadbe pozerať ,že tam iba sedia a tvária sa kyslo alebo by vôbec neprišli. takú spomienku nechcem.
Odpovedať
toto je strašne individuálne. manželovi zomrela jedna starká v marci a druhá v utorok pred svadbou a vo štvrtok bol pohreb a svadba napriek tomu bola a (možno som hrozná) nálada aj zábava bola super.. totiž jeho starká bola moc chorá a už o sebe ani moc nevedela, tak to celá rodina brala tak, že sa jej v podstate "polepšilo". no a aj svokor povedal, že aspoň sa aj v takom čase mohol trochu rozveseliť a potešiť zo svadby. no a z mojich hostí to nik okrem najbližšej rodiny nevedel, tak to bolo fakt úplne všetko ok...tak to treba zvážiť z každej strany, ale nemusí to byť nevyhnutne dôvod zrušiť svadbu alebo ju nemať podľa predstáv...
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte no ja sa tohto tiež veľmi obávam, keď sa vydávala moja sestra, tak zomrel ocinov brat, pohreb bol v stredu a svadba v sobotu, a keď sa ženil môj brat tak 2 mesiace pred svadbou zomrela babka a po nej asi 3 týždne aj dedko. Bolo to hrozné, ale tiež musím povedať, že svadby boli fajn. Ja len dúfam, že tá naša svadba bude bez tohto :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, to je zvlastne, prave som natrafila na tuto temu, dnes mi zomrel starky 7 mesiacov po starkej .O 3 mesiace mame svadbu a asi to nebude az take vesele ako sme si predstavovali. Rozmyslala som to tiez presunut, ale starki si zelali aby sme svadbu mali v septembri ako sme planovali a tak im aspon splnim zelanie...Idem si zbalit veci a letim na Slovensko...
Odpovedať
Profilova fotka
monku úprimnú sústrasť
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte nevestisticky :-) aj ja sa pripajam do tejto smutnej temy. Tyzden pred svadbou sme sa dozvedeli, ze nasa babicka ma rakovinu a zo dna na den sa jej stav zhorsoval. Metastazy mala vsade a lekari uz nedavali ziadnu nadej. Vyzeralo to, ze sa svadba zrusi, vsetci sme boli uplakani a sedeli kazdy den pri babickinej posteli v nemocnici. Najhorsie bolo, ze drahy bol este v zahranici kde zijeme, sam kedze ja som prisla asi mesiac skor doriesit veci ohladom svadby... a asi najhorsie je, ked je clovek sam so svojim smutkom, place do vankusa a nema ho kto objat. Vsetci sme velmi trpeli, ale velka pomoc bolo objatie a spolocne zdielanie, mat niekoho pri sebe. V piatok vecer sme sa rozhodli, ze ked uz jej vsetko pipravene, tak svadba bude aj preto, ze babicka si to velmi priala. Po obrade sme boli my dvaja za nou v nemocnici a nakoniec aj planovana len spolocna vecera sa pretiahla az do rana. A dokonca sa aj tancovalo. Bolo tam vela nedostatkov, a myslienky nepatrili len nam ako mladomanzelom ale aj babicke. No sme stastni, ze aj napriek bolesti sme si povedali ANO. A este na zaver, mesiac po svadbe bol pohreb :-( Uz je to za nami a i ked svadobny den nebol uplne rozpravkovy, teraz mam po boku milovaneho cloveka a to je podstatne a bojujeme spolu aj v tychto nelahkych skuskach zivota. Prajem vela sil a odhodlania vsetkym nevestickam, ktore postretne taka takza skuska ;-)
Odpovedať
Ahoj dievcata, nikdy by som si nemyslela, ze prave budem pisat do tejto temy. Dnes rano zomrel otec mojho buduceho manzela. Svadbu mame v septembri a nevieme ako dalej...Vcera sme este boli s nim, robili plany, zartovali, nic mu nebolo a dnes rano o 5 volala priatelova mama a vsetko sa naraz zmenilo. svadba sa nam rusit alebo posuvat velmi nechce. A mat to v pohrebnej nalade tiez nie je to co by sme si predstavovali, Berieme tu svadbu ako oslavu nasej lasky, nechceme z toho kar. Tak sa rozhodujeme co dalej...
Odpovedať
alex v prvom rade uprimnu sustrast, v druhom rade zatial nad tym nepremyslaj najskor ho pochovajte... mozno o tyzden bude vhodne tuto temu prebrat a dohodnut sa so snubencom a jeho rodinou ako to zaradite s vasou svadbou aj ked verim ti ze takto dva mesiace pred je tazko taku udalost odkladat... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
caute baby... ja sa chystam tiez vydat... podla mojho by to malo byt v septembri... zatial este nemame termin, lebo nie je akosy na to cas... :-) ale svadbu budeme mat malu - len par ludi... pred 5 rokmi mi zomrel ocino a on sa velmi tesil, ze si raz so mnou zatancuje na mojej svadbe... uz to pre mna nema taky zmysel... tak preto len taku malu a bez tancovania... asi by som ju celu preplakala... bo placem aj teraz ked pisem... ani po rokoch to akosy neuticha, su dni ked sa neda neplakat... a ten moj milacik tiez uz nema ocina... tak som rada, ze nenalieha na velku vadbu s tancovackou... ved zabavit a sprijemnit si tento den sa da aj inak - v kruhu svojich najblizsich... velmi smutna tema, ale zivot je i o tom... zelam dobru noc a co namenej smutnych dni...
Odpovedať
Alexach uprimnu sustrasť to iste sa stalo aj nam svadba zrušena a preložene na neurčito nemali sme toho vybaveneho vela takže ................ :-(
Odpovedať
Profilova fotka
alexach..uprimnu sustrast :-(
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?