Priateľ si postavil dom pred svadbou a ja mám pocit neistoty

Ahojte žienky :) Začnem možno trochu blbú tému, ale chcela by som počuť Váš názor, ako by ste riešili/vôbec neriešili túto situáciu... začnem rovno s tým, že mi nejde o nadobudnutie majetku avšak žijem s pocitom neistoty do budúcna, priateľa milujem, aj on mňa a naozaj verím že nám náš vzťah vydrží celý život, ale do hlavy nevidíte nikomu a ani čo sa stane za 30 rokov .... Problém je takýto: zatiaľ nie sme manželia, priateľ postavil dom /ja som doteraz študovala takže neprispievala som/. Priateľ niekedy používa ohľadom domu slová "môj" "moje", niekedy mu to vykĺzne ale častejšie hovorí o "našom", že je to naše bývanie, do ktorého sme všetko spolu vyberali, snažili sa a pod. Avšak po týchto jeho občasných slovách "môj" mi napadli myšlienky, že celý život ten dom nebude môj, aj keď budeme mať deti.. a čo keď sa niečo stane, čo keď aj za 20 - 30 rokov ho chytí druhá puberta a pod. a dom bude jeho ... čo potom ja? Kam pôjdem/pôjdeme? Vadí mi ten pocit, že bývanie do ktorého sme všetko spolu s láskou vyberali v skutočnosti môj nie je .. Na druhej strane, neprispievala som a žiadať, aby bol napísaný aj na mňa sa mi zdá nelogické ... Ako by ste to riešili v mojej situácii? Milujeme sa a verím, že sa nikdy nič zlého nestane :) ale chcem mať pocit istoty ...
Odpovedať
1
2
@liliana25 byt je priatelov respektive banky, splaca on a je napisany na neho. Logicky;) domacnost sme tiez zariadovali spolu, pouziva vyrazi len "nas" a "nase" skor som to ja co povie "tvoj byt" Je to zatial takto a obidvaja to berieme s nadhladom, lubime sa, ale nikdy nevies... Mala som podobne pocity ako ty, povedala som priatelovi tak ako to citim..a on povedal, ze hned po svadbe sa prepise byt na obidvoch:))) nie som zlatokopka ale bude sa mi potom lepsie spavat.. Uplne ti rozumiem Porozpravaj sa s nim;)
Odpovedať
Ďakujem :) asi by to bolo najlepšie po svadbe ... vieme, že chceme byť spolu a tiež nie som žiadna zlatokopka ale bude sa mi rovnako ľahšie spávať ..
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa nemylim, tak po 3 rokoch spoluzitia na rovnakej adrese, aj ak nie ste manzelia, mas urcity narok na dedictstvo. musis ale mat trvale bydlisko na danej adrese. ak si chces byt uplne ista, tak sa to da riesit darovacou zmluvou, ale chapem, ze je to dost blba tema a pytat sa aby ti 'daroval' polovicu domu, je osemetne. malo by to vzist od neho. ak tu temu otvarat nechces, v pripade smrti ide dedictstvo automaticky na manzelku - vsetko, a pripadne deti - potom je to 50 na manzelku a 50 medzi deti. v pripade rozvodu nemam predstavu, ale pokial by si nevedela preukazat prispievanie napr. na hypoteku, tak je to asi dost riziko. moj manzel kupil dom tiez predtym ako sme sa vzali. na hypoteku ma nedal kvoli papierovackam - kedze je to mimo SK, museli by si ma preverovat, a nam sa nechcelo zhanat papiere. sam vsak navrhol, ze napisal poslednu volu, kde ma urcil ako jedineho dedica, a tym je to vyriesene.
Odpovedať
tu ale nie je problem dedicstvo, ale pripadny rozvod...kedze dom nebude sucastou BSM, zakladatelka nan nebude mat nijaky narok a pripadny manzel ju z neho moze bez problemov vysackovat... asi by som sa s nim o tom porozpravala....tak, ako si to tu opisala...ale nie hned, ale skor ked sa bude chylit k svadbe a tesne po nej...a tiez si myslim, ze by mal toto gesto urobit sam....ale na to sa neda spoliehat, chlapom mnohe veci nedochadzaju :-N
Odpovedať
@liliana25 @bajana @klbhko najprv trosku k pravnemu poriadku na slovensku, ako zakladatelka spravne zhodnotila, dom je jej snubenca nech si rozprava kolko chce ze je ich, je toho kto je zapisany na katastri ako vlastnik. K prepisu 1/2 na partnera, ak by som mala som postaveny za moje, nedala by som mu ani 1% z akeho dovodu??? nase pripadne deti maju samozrejme narok, ak sa este len hypoteka bude splacat je to ine ale pokial je dom zaplateny ee, o nie ze 30r ale uz o 5-10 moze byt situacia ina a ze som ja laskou zaslepena sa vzdaa svojej veci? nie!!! a este raz nie!!! ( mam 36, 10r v manzelstve, to len na objasnenie) a k poslednej voli na SK je to 50% deti a 50% manzelka, testamenty ako v zapadnych krajinach u nas nie su, take ak by napisal ze dom priatelke, aj tak pojde jeho detom, alebo ak nebudu tak jeho rodicom
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka To nie je pravda. Ešte za života môže dom prepísať len na manželku, alebo na koho chce a tam je potom jedno kto má nárok, nikto iný dediť nebude, ak ich v závete nespomenie, teda vydedí. Viem, mali sme v rodine taký prípad, je to bežné aj u nás.
Odpovedať
Profilova fotka
K diskusii... Ja by som určite túto tému neotvárala. S tým by mal prísť partner... Aj keď plne chápem pocit neistoty...
Odpovedať
@vlcik1 pleties jablka s hruskami ak za zivota dom prepise hoc aj na susedu uz jednoducho nie je co dedit... a stale trvam na tom ze v dnesnej dobe ked peniaze nerastu na stromoch ale treba si ich tvrdo odmakat prepise dom na osobu ktora do neho nedala ani euro len debil. mne osobne pride naivne ocakavat ze mi muz po svadbe daruje pol domu a kralovstvo k tomu....
Odpovedať
Profilova fotka
testament sa rovná závet... nerozumiem. ja som mala kúpený dom s ex partnerom a vypláca ma do haliera, bez zmluvy, bez bločkov. treba si aj vyberať partnera, málokedy sa z čestného muža vykľuje sviniar. iné je keď niekto nedá do domu ani cent a nárokuje si na min. polovicu. z akého dôvodu? treba mať aj hrdosť a zarobiť si svoje.
Odpovedať
@liliana25 bez urážky, ale prečo má niečo na teba prepísať, keď si neprispela? Že si s láskou vyberala, ale cvakal on. Stavali sme dom a viem čo také niečo stojí, si si vôbec vedomá akú hodnotu Ty žiadaš?
Odpovedať
@eeffka práveže u nás máme dedenie zo závetu a to už dosť dlho a dokonca má prednosť pred dedením zo zákona, samozrejme, že sú dané určité podmienky, ako je dedenie maloletých aj plnoletých potomkov, vydedenie atď., ale to zrejme nie je podstata tejto témy, skôr ide o prípad rozvodu. @liliana25 podľa mňa rozmýšľaš veľmi dobre, že myslíš aj do budúcnosti, pretože si trochu v ošemetnej situácii. Priateľ má na ten dom hypotéku? lebo ak áno, keď budeš zarábať, mohla by si na jej platenie prispievať a on by Ti za to daroval polovicu domu, pozemok nech si povedzme nechá celý. Ale o tom by ste mali hovoriť najmä Vy dvaja. @vlcik1 áno, treba mať aj hrdosť a zarobiť svoje, ale zakladateľka témy je trochu v inej situácii, keďže o chvíľu budú manželia a všetky zarobené peniaze budú ich spoločné, takže aj keď by si chcela pomimo šetriť alebo kúpiť byt a platiť hypotéku, tak to bude z peňazí patriacich do BSM a manžel by si mohol robiť nároky aj na ten byt a ešte by ho musela vyplácať aj z bytu.
Odpovedať
@vvladkaa ja viem ako to je s dededim a ako som pisala prist do hotoveho vyplateneho domu s holym zadkom = neprispela na jeho vystavbu a ziadat alebo si nejak narokovat 1/2domu je dost scestne, a to ze spolu vyberali do spolocneho domova.... pri rozvode je moje a tvoje ziadne spolocne, co je na katastri to plati... pisala som ze ak dom nie je vyplateny a bude sa podielat na splacani hypoteky je to ine... ja osobne by som kupila byt a dala ho napisat iba na mna a ten by sme mohli splacat aby som nemala pocit ze ostanem po 20r s holym zadkom neviem... mam 36r musela som si na kazdu utierku v byte zarobit sama, nemam lovatych rodicov...preto by mna poziadavka teraz som tvoj manzel, napis mi 1/2domu prisla kus odveci...
Odpovedať
Článok sa načítava...
este m anapadlo preco vsetky zlatokopky hned tehotneju??? lebo ich chlapi nie su padnuti na hlavu aby nejakej chudere co vie len jedno darovali co len cent zo spolocneho. mendrejova, heringova, najnovsie babisova ta zabila uz uplne ( ani vydata za neho nie je len si dala uradne zmenit meno) az sa pani rozhodnu zostanu na ulici s igelitkou s ktorou prisli ( teda pardon Vuittonkou :-) )
Odpovedať
áno je to scestné táto požiadavka, ktorú zatiaľ nežiadam ... takže keby ste v mojej situácii nechali by ste to tak a žili tak ako to je?
Odpovedať
@eeffka áno, aj to je riešenie, že sa kúpi byt len na jej meno, ale ked sa bude splácať so spoločných peňazí, aj s tým môžu byť problémy :( navyše, lillian písala, že sa jej zdá nelogické žiadať niečo načo neprispela a nemyslím si, že bude nejaká zlatokopka, zlatokopky určite neriešia na mojej svadbe svoje majetkové pomery :) ale vzhľadom na to, že dnes sa už mladí berú v neskoršom veku, je bežné, že jeden z nich alebo obaja už majú nejakú nehnuteľnosť. pri bytoch nie je problém, dva byty sa predajú a kúpi sa jeden, pri dome postavenom vlastnými rukami je to už horšie. Inak, ja som tiež taká "emancipovaná", na všetko, čo mám, som si sama zarobila, byt máme na polovicu, na polovicu splácame hypotéku aj účty :)
Odpovedať
@vvladkaa no ja zasa predpokladam ze ludia v podobnom veku maju mat podobne majetkove pomery, aj keby som ja napr mala postaveny dom tak ocakavam od manzela ze do "domacnosti" prispeje napr 1/2 sumou v peniazoch, novom aute... a vtedy aj suhlasim s prepisom 1/2domu nan, ale mam pocit ze zakladatelka ma vacsi vekovy rozdiel co tiez nerobi dobrotu, kedze on uz ma dom a ona nic. Teraz je laska prevelika ale o rok, dva ,10 ??? verte tomu ze kazda si vypocuje ze to je moj dom a ona nan nema pravo, este ste neboli na MD, nejedna zena si uz vypocula ako si sunky vala v jeho dome.... preto sme ja aj moj manzel vstupovali do manzelstva s rovnako holym zadkom :-D , pekne sme zi zarobili, prerobili byt, kupili prve auto sunku, druhe lepsie, tretie najlepsie, zmohli sa na dovolenky a mozeme si vykrikovat tak 1/2 zostatku hypoteky :-D a to mam stastne manzelstvo, ale uz aj ja som si vypocula od muza ze ked sa mi nepaci mozem ist prec z "jeho bytu" , haha vtedy som mu pekne vysvetlila ze jeho je v manzelstve len to co zje e stihne prehltnut :-)
Odpovedať
@liliana25 ano kedze si neprispela ani eurom ano, ides do rizika ze odides tak ako si prisla. a popravde ja kedze som dieta z rozvedenej rodiny a mam uz co to odzite by som si zalozila ponozkovy fond na horsie casy... ked nepridu lowky potesia a ked pridu sa zidu. ale ty si este mlada a zalubena, ja som uz vytriezvela :-D
Odpovedať
Ďakujem za reakcie, čítam aj podobné diskusie a páči sa mi aj tento chlapsky názor: "Mame v rodine podobnu situaciu. Tiez mladi byvaju na hromade zatial bez papierov. On ma skvelu a dobre platenu pracu, kupil byt a vybavenie do bytu, ona bohuzial aj ked studovali na rovnakej skole ma pracu kde dostava par sto Eur. Problem nastava az by sa rozhodli sa vziat a mat rodinu. Vzijte sa do pozicie zeny, ktora necha pracu venuje sa len domacnosti a detom, t.j. ziaden prijem. Moze byt laska akakolvek ale ta zena vzdy bude zit s pocitom, ze co ak chlapovi hrabne ci na stare kolena zacne druha puberta a pozenie manzelku s detmi z bytu. Toto nemoze vylucit ziadna zena u svojho chlapa. Na druhy svet si nikto nic nevezme a ked chlap ma rad svoju polovicku a vezme na vedomie ze ona obetuje svoj karierny rast v prospech rodiny myslim ze podelit si svoje starosti a radosti na polovicu je zakladom fungujuceho manzelstva. Takze ja byt zenou minimalne nadhodim tuto temu. Lebo podla mna nie je to len o tom ze niekto sa nadrie a niekto pride zadarmo k polovici, skor o tom dat tomu druhemu pocit istoty, najma ked nebude svet podla predstav (najma v pripade choroby)." Avšak stále nie som rozhodnutá či túto tému načnúť ....
Odpovedať
@eeffka áno máme 8 ročný vekový rozdiel
Odpovedať
@eeffka ja naopak som zo šťastnej rodiny, rodičia sú spolu 25 rokov, ale nikdy človek nevie čo sa stane preto som chcela počuť názor ostatných na túto tému, verím že nám to vyjde ale zároveň chcem mať tú istotu do budúcna
Odpovedať
@vvladkaa nie, nie som zlatokopka, priateľa milujem :) na jednej strane môžem byť rada , že nemáme na krku 30 ročnú hypotéku a na druhej strane mám tento problém. "Problém", ktorý sa mi nezdá až takým problémom len mám chrobáka v hlave...
Odpovedať
TAKŽE AKO BY STE TO RIESILI KEBY STE V MOJEJ KOZI? .... mimo rád že "mali by byť rovnaké majetkove pomery ...." a pod. ... proste konkrétne VY keby ste v mojej koži a máte partnera ktorému veríte že by Vám nikdy nič zlé nespravil .. nechať to tak?
Odpovedať
Profilova fotka
caute zienky, nechce sa mi to tu cele studovat, len pridam svoj nazor - my sme uz zobrati a sme v podobnej situacii, akurat opacne. Momentalne to neriesime a myslim si, ze je zbytocne to riesit v suvislosti so svadbou. Moj nazor je taky, ze ako rovnocenni manzelia by mali byt obaja vlastnikmi nehnutelnosti, ale kludne sa to moze pravne vyriesit aj par rokov po svadbe. Ten, kto do byvania neinvestoval, nema v takom kratkom horizonte ani co stratit. Ako dokaz lasky a ucty sa moze polovica majetku prepisat aj po svadbe, s manzelskym slubom by som otazky majetku nespajala. Ale hlavne - on byvanie vybudoval, on ma nan narok a nechaj rozhodnutie na nom, ak ta miluje, pride s tym sam (ale ako hovorim, po 5 rokoch stastneho manzelstva mozes aj ty :-) )
Odpovedať
@liliana25 úplne s tebou súhlasím, je to ošemetná situácia.... ja by som ju však riešila ešte pred svadbou - možno sa ukáže aj charakter tvojho nastávajúceho. nebudeme si klamať doba je zlá a naozaj stať sa môže hocičo - stačí si prečítať iné témy tu na fore ako veeeelka laska skončila do roka a pod. je úplne prirodzené, že myslíš na zadné vrátka, kde by si prípadne skončila. ja mám kamošku, ktorá skončila presne ako ty si načrtla - po 5 rokoch chlapovi šiblo, ona ostala sama s 2 deťmi na dlažbe ako sa hovorí, lebo byt predtým kúpil jej manžel ešte pred svadbou a ergo teda bol jeho.... čize pekne skončila naspäť u rodičov vo svojej bývalej izbe. to, čo po svadbe kúpila, z toho sa bralaiba polovica je jej. ja by som to neriešila ani tak, aby mi polovicu domu proste daroval, nakoľko ak by si aj ty niečím do domu prispela po svadbe, berie sa to tak, že to ide zo spoločných peňazí, nie z tvojich - na toto treba dať pozor!!! len taká perlička na koniec, u môjho muža v rodine to bolo tak, že aj jeho teta sa prisťahovala do hotového ako sa hovorí, a tuším po 15 rokoch "dostala" 1/2 domu darovaním, keď už svokra "usúdila" že teda niečo môže dostať :-D :-D :-D len pre info, dom stavali jeho rodičia a potom ho na uja prepísali, ale ako som napísala vyššie, hoci bol dom jeho, ona polku dostala až s požehnaním svokry...
Odpovedať
@werci super, želám všetko dobré :-D aj ked s tebou nesuhlasim v tom, ze s manzelskym slubom by som otazky majetku nespajala, to nie je o tom, že niekto chce niekoho "okradnut" alebo podobne, je to o istote a buducnosti..... laska je krasna vec, ale realita je uplne ina.... ja sama som sa presvedčila, že ani za 30 rokov človeka neodhadneš a stačí jedna "suka" a je všetkému koniec....ale kazdy sme iny ako sa vravi.
Odpovedať
jaj baby radíte mi každá inak :) jedna po svadbe, druhá pred svadbou, niekto vôbec ...Myslím, že partner s tým nepríde, myslím že jeho to asi ani nenapadlo :D Momentálne ideme riešiť trvalé pobyty vtedy som so srandy reagovala že som tu ako nejaký prisťahovalec že mi musí podpísať aby som tu bývala ... nenavrhol napísanie na mňa
Odpovedať
@lienka.7 áno každý sme iný, ja verím že nám to vyjde a že môj partner je charakter. Moji rodičia sú spolu 25 rokov, preto ja ešte verím :) áno, môže sa stať všeličo, ja som teraz mladá, mohla by som pracovať, vycestovať, zarobiť si viac a kupiť si možno vlastný byť ale keďže partner ma dobrú prácu tu, tak radsej zarobím menej tu a budem s ním ked nam nič nechýba, lubime sa, máme byvanie bez 30rocnej hypoteky ... ale aj tu je tento zadrhel Na druhej strane nechem aby si myslel ze uz ratam s tým ze sa niekedy rozídeme
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka dakujem, pravny poriadok na SK ovladam. tak ako pisala vvladka, dedenie zo zakonu na SK normalne funguje, hoci s obmedzeniami, napr. nie je mozne vydedit vlastne deti. manzel uviedol mna ako jedinu dedicku nasho spolocneho domu, deti narok mat nebudu, je to tak podla miestnych zakonov mozne. obaja prispievame rovnym dielom na hypoteku. ak si obstarame hypoteku na Slovensku, po nadobudnuti nehnutelnosti na manzela prepisem polovicu bud darovacou zmluvou alebo v zavete, podla toho ci by z nieco vyplyvala dan. samozrejme je to iny pripad ako ma @liliana25, kedze na byvanie neprispieva/la. suhlasim s nazorom, ze je trochu nevhodne od neho pytat spoluvlastnictvo, ak druhy neprispieva. ale to je zaroven mozno riesenie - zacni prispievat, a potom bude vhodne danu temu otvorit. moj stryko si postavil dom. este pocas stavby si nasiel priatelku, a aj s nou vyberal zariadenie a pod, ale platil on. po svadbe na nu prepisal 50% domu. po nejakej dobe sa panicka zdvihla, vybielila dom a odisla aj s batolatom. a teraz sa sudi o svoj podiel. aj take pripady su. nikto nevie, ci jej slo cielene o dom - to sa mi nechce verit, lebo zase o nejaku vilu na Slavine nejde, ale mozno sa mylim a slo jej fakt len o prachy.
Odpovedať
@klbhko Áno, ono je to o dôvere na oboch stranách... a k tomu prispievaniu - prispievať na čo? na potraviny? elektrinu, nejaké drobnosti? Moje prispievanie sa nevyrovná cene domu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@liliana25 skor som mala na mysli na hypoteku, ak teda nejaka je, plus tie spolocne ucty. ale to je samozrejme mozne len ak pracujes, a aj vtedy zena vacsina zarobi podstatne menej ako muz, takze je to tazke
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?