Predmanželská zmluva - ako postupovať?

Profilova fotka
Ahojte, kočky :) Riešili ste niktorá v poslednej dobe vybavovanie predmanželskej zmluvy? Ak áno, ako ste postupovali a kde ste začali? Ďakujem za pomoc. :)
Odpovedať
1
2
Moja otazka skor znie, co vas vedie k tomu, aby ste si nejaku predmanzelsku zmluvu medzi sebou vlastne spisovali?
Odpovedať
Profilova fotka
@rybienka Obaja vstupujeme do manželstva ako podnikatelia, takže máme každý vlastné nemalé firemné záväzky, ktorými by sme v akomkoľvek prípade neradi zaťažovali jeden druhého. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, veď na SVK neexistuje predmanželská zmluva (jedine, ak si berieš cudzinca v jeho krajine), môžete spísať iba notársku zápisnicu, a to až po uzavretí manželstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@weja146 Nič konkrétne som o tom na internete nenašla, tak preto sa pýtam, či s tým niektorá nemáte skúsenosti. Na SK je v tom totiž v rámci práva trošku chaos. Ďakujem ale za info.
Odpovedať
@annie89 tiez chcem taketo neico riesit, ale z osobnych dovodov, dohodli sme sa s priatelom na tom obaja, ze kvoli mojim majetkom a kvoli jeho pozemkom v zahranici aby sme si to poriesili predmanzelskou zmluvou, nevidime v tom nic zle mat to takto pre istotu...co sa tyka na slovensku viem ze sa predmanzelske zmluvy vobec neriesia ale myslim ze nejaky sikovny pravnik by vedel nieco pripravit aby sa to potom podpisalo pred notarom
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, že nejaký skúsený a dobrý právnik by vôbec nemal mať problém zostaviť takúto zmluvu, isto to nebude lacné ale ak vám na tom záleží. potom to isto bude treba ísť podpísať k notárovi aby to boli overené podpisy
Odpovedať
Profilova fotka
@miss_tins Výborne, som rada, že nie som jediná takto zmýšľajúca. Podľa mňa v dnešnej dobe je to už bežná vec. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@mina22 Ďakujem za radu ;)
Odpovedať
@annie89 aj ja si myslim, ja by som mozno na tom ani nejako netrvalo ale priatel hlavne chcel ze to co casom nadobudnem po rodicoch atd nech je vzdy moje, nechce si na to robit nejake naroky, takze uvidime :) a nejaky vzor na nete si nenasla?
Odpovedať
@miss_tins Mozem sa opytat, co presne ste potrebovali osestrit v ramci majetkov a pozemkov a dedicstva? Majetok nadobudnuty pred manzelstvom ostava aj v manzelstve aj v pripade rozvodu vylucnych vlastnictvom tej jednej osoby, ktora ho nadobudla pred manzelstvom. To iste sa tyka dedenia - aj v manzelstve dedi vzdy len dedic do svojho vylucneho vlastnictva. Manzel by mal v pripade rozvodu narok iba na polovicu sumy, ktora bola do takychto majetkov investovana aj z jeho penazi teda pocas trvania manzelstva - napriklad oprava, prerabka a pod.
Odpovedať
@miss_tins to, čo nadobudneš od rodičov dedičstvom, či darom je vždy tvoje, na to nepotrebuješ predmanželskú zmluvu, pretože dedičstvo ani dary nepatria do BSM. Rovnako tak partnerove pozemky, ak ich nadobudol pred uzavretím manželstva, sú v jeho výlučnom vlastníctve ☺️
Odpovedať
@fokuska no ide o to, ze byt co sme kupili je na moje meno, lenze investovali sme do neho obaja, to je este pred manzelstvom, a po nom do buducna ked bude nejake dedicske konanie alebo nieco, tak vsade pomahal priatel s pracami ci uz stavebnymi alebo inymi, on co ma pozemky v zahranici tak tiez sa budu prepisovat az po svadbe niekedy...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Predmanzelske zmluvy na Slovensku skutočne neexistujú a na sude ani nejaká zmluva tohto typu neobstojí. Ak sa vám však jedna o majetok nadobudnutý pred manželstvom, tak pri prípadnom rozvode je to, čo si nadobudla pred manželstvom a vieš to dokázať tvoje a co on tak jeho. Po svadbe už vzniká spoločný majetok. Na Slovensku sú tie zákony na hlavu, dokonca, keď ešte nie ste svoji, ale partner ti chce odkázať niečo v prípade smrti, tak ani rodičov nevieš úplne vydedit, lebo dedia v prvej línii, nech sú aki su... Čize postavis dom pred svadbou a potom sa budeš s nimi dotahovat, lepší prípad je, keď sú dobré vzťahy..
Odpovedať
@miss_tins Cize vy chcete osetrit to, ze byt je iba tvoj, ale aby na neho praveze mal narok, kedze ste do neho investovali spolu? A pozemky ak sa na manzela prepisu az po svadbe budu len jeho - ak to bude dedicstvo alebo dar. Ak kupno-predajna zmluva, tak budu v bezpodielovom vlastnictve manzelov. Takze stale vlastne nerozumiem co ste tym chceli osetrit.
Odpovedať
Profilova fotka
@miss_tins Bohužiaľ, zatiaľ som žiaden vzor nenašla. :/
Odpovedať
@fokuska nie , my chceme osetrit to , ze byt je iba moj a na neho nebude mat ziaden narok aj napriek tomu ze do toho investoval a prerabal ho, rovnako ako majetok mojich rodicov kde sa nadrel ako kon doslova pozemky nejdu podla nasich slovenskych zakonov ale zakonov v srbsku, tam je to take rozne kedze momentalne nie su nijako osetrene len s tym ze vie sa koho su a nepotrebujes an to papier a chceil sme to mat osetrene aj ohladne toho, ze majetok ktory nabobudneme spolocne po svadbe /okrem tych pozemkov v zahranici/ bude vsetok na moje meno ale to uz vlastne bude po nejakej dohode ak by sme sa nahodou rozviedli v zavislosti od dovodu rozvodu, ako by sa to potom delilo, no je to komplikovanejsie trochu
Odpovedať
@miss_tins Jaj aha, rozumiem
Odpovedať
BSM sa nedá úplne zrušiť iba vymedziť. Tiež to riešime. Po svadbe behneš k notárke. Nám to vysvetlila tak, že nám zamädzí BSM. Ak by sme mali deti, tak nám v prípade rozvodu musí zabezpečiť bývanie, a tak. To všetko spíšeme pred notárom. Povedala, že to nebude problém.
Odpovedať
Mozno by stacila len taka zmluva medzi vami. Samozrejme by som ju nechala spisat poriadnym pravnikom a zasla podpisat pred notara, nech ma aj pravnu vahu
Odpovedať
@jakubcinova rodičia dedia až v druhej skupine(línii), nie v prvej a vydediť ich nemôžeš z toho dôvodu, že nie sú neopomenuteľní dediči,ak ich chceš vynechať z dedičstva treba jednoduch spísať závet. V prvej skupine dedia deti a manžel ale s podmienkou, že manžel nemôže dediť sám. Toto sú neopomenuteľní dediči, ktorých možno vydediť. @miss_tins Predmanzelska zmluva na slovensku nema pravny zaklad. Dom ak je napisany pred manzelstvom na teba tak bude vzdy len tvoj, kym ho ty niekomu nedarujes. A pozemky zo zahranicia ziska mnazel na zaklade nejakeho podkladu- pravdepodobne dedicstva, alebo dar, vtedy su tiez len jeho. ak by ste ich "ziskali" po uzareti manzelstva akoze kupou, este sa da dokladovat, ze boli ziskane vylucne z jeho penazi ziskanych pred manzelstvom, vtedy by tiez mali byt len jeho.
Odpovedať
Profilova fotka
@methexis samozrejme my sme obaja bezdetni, a nie manželia, čiže u nás dedia rodičia v prvom rade. A závet na toto nema 100% dosah. To však nie je touto témou, bol to len ďalší príklad našich zákonov..
Odpovedať
Ak obaja podnikaju, mozu podat navrh na sud na zrusenie bezpodieloveho spoluvlastnictva... A celkovo, ako uz pisali baby vyssie, predmanzelska zmluva u nas neexistuje. Existuju vsak ine pravne prostriedky, ako osetrit, to co potrebujete.. Odporucam najst si na to pravnika, aby ste to dobre nastavili
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine to riešiť cez právnika, no myslím, si, že najlepšou cestou bude cez súd a zrušiť bezpodielové vlastníctvo. NEviem, či by nejaká spísaná zmluva mala v konečnom dôsledku nejakú váhu.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ste uz niekde boli, ci je to stale len uvaha?
Odpovedať
Profilova fotka
Som v soku, ake vselijake veci baby niektore musite riesit. Som rada, ze to nemusim lebo asi by som pri tom osedivela
Odpovedať
Profilova fotka
@1petra5000 heh, žee? Presne to isté som si povedala aj ja :D
Odpovedať
Profilova fotka
Dedicstvo, ani to co ste nadobudli pred manzelstvom nie su predmetom BSM, takze ak je to len kvoli tomu co UZ mate, alebo co budete detit, nemusite kovli tomu uzavierat ziadnu zmluvu. AKo pisali baby, BSM sa moze vymadzit, alebo aj zrusit, ak jednej alebo obaja su podnikatelia.
Odpovedať
slovenský právny poriadok nepozná "predmanželskú zmluvu" ani takúto zmluvu neumožňuje uzavrieť ako inominátnu (neviem čo presne si predstavujete, že bude jej obsahom teda...), ak by ste takúto zmluvu uzavreli nebude platná. Veľmi zjednodušene povedané, to čo si ty nadobudla pred svadbou je len tvoje, čo on, je zase len jeho. Rovnako to tak platí aj pre prípady dedenia a darovania do tvojho/jeho výlučného vlastníctva. Ak máš strach o vaše financie a majetky po svadbe, dajte si návrh na zrušenie BSM. @jakubcinova ak s frajerom žijete v spoločnej domácnosti po dobu min 1 roka, tak dedí spolu s tvojimi rodičmi po tebe aj on, rodičov môžeš prakticky vydediť závetom, pretože nie sú neopomenuteľnými dedičmi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuska_bluzka dakujem, ja sa tejto teme nepotrebujem dalej venovat :) ako pisem... k odpovedi som dodala dalsie nedostatky nasich zakonov vzhladom k tomu, že sme tiež chceli riesiť predmanzelsku zmluvu a dovod toho. preto som to tu uz viac ani nekomentovala :) zijeme v spolocnej domacnosti, no nie na papieri..je to komplikovana situacia, na Slovensku riešiteľná len svadbou... my sme potrebovali praveze vydedit uplne jeho rodicov, nie este aby nebodaj dedili so mnou..nepotrebujem to tu uz ani rozoberať, pretože jedine, čo nám to vyrieši je svadba, ktorú máme za chvilu...čiže tak :)
Odpovedať
@jakubcinova ale vieš, že aj po svadbe dedia v prípade smrti tvojho manžela aj jeho rodičia, pokiaľ nemáte deti, resp. nascitura na ceste? =-) ako manželka taktiež nebudeš v zmysle zákona dediť nikdy sama, pokiaľ nemáte spísaný závet...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?