Ako vybaviť svadbu zo zahraničia?

Profilova fotka
Ahojte, Potrebovala by so poradit. Ideme sa brat koncom Augusta na Slovensku, ale zijeme v Irsku. Ako dlho pred svadbou by ste odporucili prist na Slovensko? Teda aspon ja. Co vsetko treba obehat a vybavit tyzden dva pred sdavbou??? Nejake skusenosti??
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj... :) aj ja žijem v Írsku /kde si ty??/, ja som Galway. :) my sa berieme v septembri. berieš si Íra či Slováka? a kde chcete mať svadbu? matrika či kostol? ja si beriem Íra, bola som na matrike, ešte som nevypisovala papiere žiadne, teraz vo februári idem zase. tetuška mi povedala, že jeho papiere nemôžu byť staršie ako pol roka, ale ešte povedala, že radšej doniesť papiere včas, aby ich skontrolovali a ak by niečo chýbalo, aby sa to donieslo, daj vedieť, ak si berieš Íra, tak ti napíšem, čo všetko ti treba. ešte treba zistiť, či majú už nejakú svadbu na ten váš dátum a nahlásiť sa a zaplatiť poplatok. ak sa budete brať v kostole, tak krstné listy nemôžu byť staršie ako tri mesiace, písala som na faru u nás v Považskej. ak je tvoj priateľ Ír, tak vám dajú licenciu. všetky papiere musia byť na matrike najneskôr dva týždne pred svadbou. ja idem na Slovensko týždeň a pol pred svadbou, ale v tom čase už musia byť všetky papiere vybavené. budem už len riešiť posledné detaily.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj,aaa dakujem za skvelu spravicku a vela informacii. Berieme sa na Slovensku pri Nitre, dedinka sa vola Jelsovce a je tam uzasne restika tak tam... Palenica Jelsovce. Ano aj ja si beriem Ira. Uz mame vse zajednane kostol, datum a tak. A hej vykala som na nete ohladom papierov a aj farar nam hovoril ze nic nesmie byt starsie ako 6 mesiacov a niektore veci 3 mesiace. Len zavibame vse riesit teraz poslednych par dni. Aj ja som rozmyslala ist koncom februara domov zacat pomaly riesit. Mno ak mas nejake info o uradoch rada si ich precitam. Usetri mi cas. Emailik mam zuzkahruzka@gmail.com.. Vy sa kde beriete? Velka svadba?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@1zuz @nikolobezka Ahojte dievcence, vedeli by ste mi prosim poradit kedze to uz mate za sebou (vsetky vybavovacky). My potrebujeme licenciu k sobasu a slovensky farar povedal ze to musime riesit v mieste bydliska teda dublin kde nam to vystavia, vsetku dokumentaciu tam zaniestt a oni to z dublinu maju poslat na svk. Uz som kontaktovala farara v irsku ze kde a za kym ist ale neodpisal mi. Viete ma nasmerovat kde presne sa to vybavuje? Respektive ako ste to riesili vy? Dakujem velmi pekne :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@ewinkaaa mi sme to riesili v nasom lokalnom kostole kam cela manzelova rodina chodi. Zajdi si na farnost a dohodni si stretnutie s fararom. A povedz naco ze sa idete brat a bude to cirkevny sobas. My sme s fararom atravili asi 3 hodiny vyplnanim vsetkych detailov. Hlavne si so sebou zoberte rodne listy, krstne listy, birmovne aj vse. Len im nic nenechaj, len kopie. A musite mat aj meno farar ktory vas bude sobasit a presnu adresu farnosti kde farar slovensky je prideleny. Kludne pis ak mas este kontrekretnejsie otazky Ja si pamatam som musela ist pravnikovi prisahat na bibliu ze nie som Markova nijaka rodina ani pribuzna. To farar potreboval tiez. Stalo to 50€. Plus kurz pred sobasom len sme museli spravit a priniest potvrdenie / blocik ze sme aspon prihlaseny nato. A potom nasmu fararovi sme niesli uz potom certifikat
Odpovedať
Profilova fotka
@ewinkaaa my sme tiez isli tuto do najblizsieho kostola, lebo podla tých cirkevných vecí patríš do tej farnosti, ktorú máš najbližšie. najlepšie ísť osobne, neriešiť emailom.pán farár nás vybavil za asi 45 minút, nemuseli sme prisahať na nič, mali sme so sebou iba krstné a birmovné listy - moje ani preložené neboli, lebo na slovensku som ich dostala v slovenčine a v latinčine. boli sme uňho v kancelarii po jednom, odpovedali sme na otazky v zapisnici. musela som mu dať adresu na nášho farára na slovensku a on poslal všetky dokumenty. ešte si k tomu nezabudnite vypýtať licenciu, že vám dovoľuje uzavrieť manželstvo vo farnosti na slovensku. a zabukujte si predmanželskú prípravu cez internet tu v írsku. ale spýtajte sa vášho farára na svk, či vám ju uzná. náš s tým nemal problém, ale počula som už aj o tom, že niektorí farári majú problém a aj napriek tomu, že partner nehovorí slovensky, museli ísť na prípravu na svk. nezabudni si vybaviť aj papier "freedom to marry", musíš ho aj appostillovať a potom preložiť do sj kvôli slovenským úradom. ak niečo, kľudne napíš. :)
Odpovedať
@nikolobezka @1zuz dakujem dievcence, pomohli ste mi, no skusim skocit tu do najblizsieho kostola a popytam sa....je len ze my sme obaja slovaci a vsetky dokumenty budu v slovencine. Na naukach sme uz boli vo february, aj papier nam dali...tak tam zajtra zajdem a popytam sa...iste mi pomozu...dakujem velmi pekne a zelam krasny den, zlatucke ste :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@1zuz Ak by si chcela tak je tu aj taká skupina, že plánovanie svadby zo zahraničia :-) Tam sa môžeš spýtať báb, ktoré si tým už prešli alebo tiež ešte vybavujú ako ty :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ejdzens ja som mala svadbu august 2017. @ewinkaaa a betiete v Irsku ked to tam vybavujete? Mi ibe sme sa brali na SR a mame Irov manzelov
Odpovedať
@1zuz no my zijeme v irsku ale brat sa budeme na slovensku kedze to je lacnejsie a tam mame celu rodinu. Sme obaja slovaci, ale ked sme boli teraz v marci doma a prisli sme za knazom so vsetkymi dokumentami a ten nam oznamil ze to vsetko musime odniest do dublinu kedze je to miesto nasho bydliska a ze tu v dubline nam musia dat licenciu k sobasu a musime dostat povolenie o tom ze sa mozme zosobasit kedze moj nastavajuci nepatri do rim-kat cirkvi. Z dublinu vsetky dokumenty odoslu na tamojsi biskupsky urad a odtial to poslu na slovensky arcibiskupsky urad...tak som nechapala ze za kym ist tu v dubline ci za slovenskym fararom alebo mozem kludne aj do irskeho kostola.
Odpovedať
@ewinkaaa ahoj, ja som si brala slovaka, zijeme v Australii a brali sme sa na Slovensku. Moja skusenost je ze vzdy do zavysi od farara.... My sme mali vsetko dohodnute s nasim fararom na SVK, vsetky dokumenty sme mu mali dorucit minimalne tyzden pred svadbou, mali sme si len vybavit povolenie "freedom to marry" od pana farara do ktorej farnosti tu spadame. No pan farar tu nam povedal ze kedze tu zijeme viac ako 3 mesiace spadame pod jeho farnost a musime vsetky papierovacky riesit cez neho... takze ako vravis, vsetko islo cez biskupske urady a ked sme prisli do ZA vsetky papiere uz mal nas pan farar. My sme si uz len vybavili matriku. na druhej strane, moja znama mala taku istu situaciu a ona isla za slovenskym fararom tu v Australii a ten jej dal povolenie "freedom to marry" a vsetky dokumenty doniesli osobne na faru pred svadbou.
Odpovedať
Profilova fotka
@ewinkaaa ano, licenciu musíš mať, aj keď si berieš slováka, lebo nežijete na slovensku, ale podľa cirkevných zákonov patríte pod tú farnosť, kde bývate. my sme mali uľahčenú prácu s tým, že to nemuselo ísť cez žiadne biskupské a neviem aké úrady, ale farár tu z Galway to poslal nášmu farárovi priamo a on mi len poslal email ,že dostal všetky dokumenty. počuj, veď ale myslím, že nemusíš prekladať vaše krstné a birmovné listy, ako som ti už písala vyššie, tak na svk ich dávajú v slovenčine a latinčine, my sme ich preto nemuseli prekladať, lebo farári hovoria latinsky. ale počuj, ak máte v okolí farára slováka, skús skočiť za ním, možno to bude jednoduchšie. :) veľa šťastia prajem. riešiť svadbu zo zahraničia je o držku, ale dá sa to zvládnuť. :)
Odpovedať
Ahojte dievcence, my sa berieme v juni 2019, priatel je Spaniel a zijeme v Irsku...mame dohodute poucenie so slovenskym fararom tu v Irsku ale este som nekontaktovala farara na Slovensku, kde chceme mat svadbu.... to znamena, ze farar tu v Irsku potrebuje nase krstne a birmovne listy na vypisanie papierov?Lebo nic mi nehovoril..A to aku licenciu potrebujeme? Co to je licencia na co prosim vas?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@anitaartis ano potrebujete vse nech farar vypise listy na svadbu a to sa potom posle na faru na slovensku kde sa budete brat. To vam farar posiela. Licencia je ten kurz manzelstva co treba absolvovat Ale hlavne vam treba freedom of marriage. To si musite poziadat
Odpovedať
@1zuz dakujem Ti velmi pekne:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?