Dve priezviská po svadbe. Rozmýšľali ste nad tým?

Baby riešila ste niektora ze si necháte po svadbe dve priezviska??Chcem si nechat aj svoje kvôli detom, ktoré mam z predchádzajúceho vzťahu a maju priezviska po mna. Len problém je moj snúbenec 😕Nevie pochopiť ze preco si nechávam aj svoje. Bere to dost zle nedokaze sa stym zmierit. A to máme skoro mesiac do svadby. 🙁🙁🙁Neviem ako mu to uz vysvetliť 😕
Odpovedať
Profilova fotka
A nemohla by si dve priezviská nechať len deťom? Ono je to ťažko vysvetliť podľa mňa, lebo vieš akí sú chlapi. Proste niekedy nemyslia dopredu ale ani dozadu. Treba si nad tým ešte sadnúť a mala by si mu povedať, prečo to prosto chceš tak spraviť. On tie deti osvojené predpokladám nemá, takže prijať len jeho priezvisko, to by tiež nebolo dobré
Odpovedať
Profilova fotka
@jaja1708 ja si nechavam obe priezviska, ale iba kvoli zachovaniu mojho. a snubenec to berie uplne v pohode, dokonca tvrdi, ze je aj celkom rad, kedze som v nasej rodine ja s bratom posledna s mojim priezviskom. A okrem toho si ho nechavam aj kvoli tomu, aby ma napriklad ludia, ktori ma poznaju podla dievcenskeho mena aj v buducnosti nasli
Odpovedať
Profilova fotka
ja si tiez nechavam aj svoje priezvisko a moj stým nemá ziadny problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaja1708 Skús mu povedať, aby sa nad tým zamyslel a pozrel na vec z tvojho uhla pohľadu. Čo by robil on? A nech sa nad tým naozaj zamyslí, nie že za päť sekún povie, že on by si zobral tvoje priezvisko. Potom mu to navrhni naozaj :))) Celkovo si myslím, že partner by ti do toho nemal vôbec rozprávať. Je to tvoje meno, tvoja identita. Viem, že vo vzťahu je ťažké deliť "my" na "ja" a "ty", ale človek by si mal zachovať svoju integritu. Ako sa budeš volať pp svadbe je čisto tvoja osobná vec a partner by to mal plne rešpektovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@petolucka chválim :) tiež to tak budem mať aj keď mali moji blízky k tomu komentáre ale som tiež toho názoru :) inak by som to brala keby sa vydávam ako 20 ročná, že by ma ani nenapadlo mať dve mená, ale kedže mam o 10 viac už mám či pracovne alebo inak vybudované meno a keby ho zmením úplne tak sa musím pripomínať určite veľa ľuďom. Priateľ si robí srandu z toho, že nebudem jeho keď si nechávam aj pôvodné meno ale ja jeho som a aj budem no s tým menom budem žiť ja a nik iný :) postupne sa s tým zmieril. Aj tak po väčšine budem ústne vystupovať s jeho priezviskom ide iba o formalitu na papieri :)
Odpovedať
@jaja1708 a skúšala si mu to teda vysvetliť aj tak, že to chceš aj kvôli deťom? uznávam, že to nemusí vyzerať najlepšie ak má mama iné priezvisko ako deti ale nevravím, že sa to nestáva. podľa mňa na tom nie je nič strašné, že si chceš nechať aj svoje priezvisko ale zase sa na to treba pozrieť trošku aj z jeho strany :-) ale nie je to nič také z čoho by si mala byť nejaká zúfalá, proste sa len treba o tom poriadne porozprávať
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja budem mat tiez dve priezivska, nechavam si svoje + priberem priatelovo bez OVA a ten moj s tym nema ziaden problem. To by mi to skusil zakazovat, by uvidel hehe:D Konieckoncov zakon to umoznuje, tak preco to nevyuzit. Kazdopadne u teba je situacia komplikovana tym, ze uz mas deti z predchadzajuceho vztahu, ktore nesu tvoje priezvisko. Tie deti k tebe jednoducho patria a budu nedelitelnou sucastou vasej novej rodiny, aj ked si ich tvoj priatel neosvojil a nema k nim ziadny pravny vztah. Ale nemoze ta nutit, aby si sa vzdala svojho priezviska a docielila tym toho, ze ta nebudu spojovat s detmi. vysvetlila by som mu to presne na tomto priklade, ale opacne. Ako by sa on ako otec citil, kebyze sa vola inac ako jeho dieta? Kebyze si ty presadis, aby sa decko volalo priezviskom po tebe a tvoj manzel by k nemu navonok nepatril? Ked ma chlap tendenciu kecat do toho, ako by sa zena mala po svadbe volat, otocila by som to proti nemu s protiotakou, ci on by sa vzdal bez problemov svojho priezviska a prijal zenino. Inac ze deti sa budu volat po tebe. Schvalne, co ti na to povie. Drzim palce ale na tvojom mieste by som neustupovala, lebo v danom pripade nejde len o tvoje ego, ci vymysel, ale o 2 deti ktore budu stale tvoje, bez ohladu na to, co dalej bude s vami dvoma.
Odpovedať
ja som povodne chcela len priatelove bez ova ale v poslednej dobe rozmyslam ze si necham obe nech je ten prechod taky menej drasticky :-D otazka ale je.. mozem napr v buducnosti prestat pouzivat moje dievcenske a pisat si len priatelove? aj ked na dokladoch budu obe.. zo skusenosti ludia maju bezne viac mien a nepouzivaju vsetky nutne...
Odpovedať
Profilova fotka
@aandrejjka: mne bolo povedane, ze akonahle mam v oficialnych dokumentoch napisane dve priezivska, musim pouzivat obe a podpisovat sa tiez obomi. Len v praci a medzi znamymi budem pouzivat svoje dievcenske. Pokial by si to chcela v buducnosti zmenit a mat len manzelovo, musis si dat klasicku ziadost o zmenu osobnych udajov, co je spoplatnene (tusim ze snad 100€, ale ja som sa pytala na zmenu z dievcenskeho na manzelovo po x rokoch od svadby).Toto ti povedia urcite na matrike, opytaj sa.
Odpovedať
@aandrejjka @kikadu ano zmena by stala 100, ak by si chcela napr mat uz len manzelovo bez dievcenskeho....nerobi sa tam rozdiel z akeho na ake menis a podobne
Odpovedať
Neviem ako velke mas deti, ale myslim ze je aj taka moznost ze zmenis priezvisko detom..ale to uz je na zvazenie.
Odpovedať
@kikadu @kikadu tak to je v pohode to by som prezila :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pochopila by som keby sa hneval, že si chceš nechať iba svoje ale prečo sa hnevá keď si chceš dať dve to mi teda nejde vôbec do hlavy.. Veď tak je logické, že nechceš mať teraz iné priezvisko ako deti, teda neviem v akom veku ich máš ale ak sú také menšie tak by ich to mohlo koniec koncov aj miasť keď sa ich budú pýtať napríklad v škole a podobne.. Treba to s ním ešte všetko poriadne prediskutovať..
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to berie nejak moc vážne. Neviem prečo by mu malo vadiť, že budeš mať dve priezviská. Predsa je to v dnešnej dobe normálne. Možno by si mu mala dať prečítať túto diskusiu, aby sa mu trocha otvorili oči a videl, že vôbec nie si jediná, ktorá tak zmýšľa, že by si to s menami takto poriešila.
Odpovedať
Podla mna to pochopi do svadby. Len sa o tom treba poriadne porozpravat a rozumne mu vysvetlit dovody, preco si sa tak rozhodla. Ja ako cudzia osoba, to normalne chapem, preco a co ta k tomu vedie. On si ta mozno chcel vziat tak, ze by si bola len jeho. Mozno to druhe priezvisko v nom nieco evokuje, predsa vieme, aki chlapi su
Odpovedať
@jaja1708 myslim, ze toto je tazko riesit. Chlapi toto beru tazsie. Beru to akoby si nechcela byt len cela jeho alebo akoby som to napisala. On to akoze nemysli zle. Mala by si sa s nim porozpravat a vysvetlit mu preco to tak chces riesit, preco to tak bude lepsie. Mam kamosku, ktorej bolo luto sa vzdat svojho priezviska pretoze uz bola posledna, co ho mala akoze zo surodencov. Tiez viem, ze sa so snubencom kvoli tomu velakrat pohadali, ale cim viac mu prizvukovala preco to tak chce, preco je to pre nu dolezite. Tak mu to doslo a zmieril sa s tym.
Odpovedať
Profilova fotka
Este mas nejaky cas do svadby, treba mu to kazdy den nejako pripominat, tak jemne ho postuchovat k tomu aby to zacal chapat. Niekedy su chlapi ako male deti ale toto nie je taka vec, pre ktoru by si sa mala trapit. Povedal ti, ze si ta nezoberie ak si nenechas iba jeho meno? Ak nie tak sa nic nedeje, ved tam potrebujes tvoj podpis a nie jeho. Proste si ho pojdes dat zmenit a hotovo :)
Odpovedať
@jaja1708 vobec by som to nevysvetlovala, ty mas na ro rozumny a logicky dovod, deti maju meno zrejme po exovi. ja osobne by som si radsej teda nechala meno po detoch nez po nejakom "urazenom snubencovi". Ako co mu na tom vadi? najprv meno...potom aj deti? mam v okoli taky pripad ze presne toto jeje vycital chlapec ostal menom po otcovi ona po novom muzovi a mali 2he dieta. otcim v podstate vystval syna z domu. Matka slepa hlucha ( 44r zena, nie nejaka starena)
Odpovedať
Profilova fotka
podpisujem sa vsade oboma, na neoficialne veci pouzivam ustanik a nieje problem aj kurieri a postarka si zvykli, ze je to stale inak :) A manzel sa to dozvedel ked to citala matrikarka pri obrade :) A zvladol to ja som si priezvisko nechala lebo rodicov pozna dost ludi a vie to celkom pomoct ;) Takze pokial ide o deti?! Myslim ze to nieje o priezvisku aj ked viem si predstavit chlapske ego ktore to nevie spracovat :D Vela stastia, vsak sa lubite tak to daak date :)
Odpovedať
Asi ho ego nepusti. Inak si to neviem rozumne vysvetlit. Predsda len by mal pochopit, ze to je len kvoli detom a nicomu inemu. Budes mat predsa aj jeho priezvisko? Ako by to vyzeralo. Vy dvaja rovnake a deti ine. Podla mna si to vymyslela obre a proste sa netreba nechat odbit a furt si tvrdit svoje a preco to tak chces. Mozno sa mu to v hlavke ulozi a pochopi to ;-)
Odpovedať
nechaj ho nech si to ešte trochu premyslí, možno ho to v prvom momente trochu naštvalo tak reagoval zbrklo ale myslím, že to pochopí a do svadby ešte zmení názor. skús sa s ním ešte raz porozprávať, tak aby z toho nevznikla hádka, proste sa len porozprávajte, každý si povedzte svoje argumenty a nejaký kompromis sa nájde neboj :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja ma v plane si nechat po svadbe normalne dve priezviska, pretoze sme iba dve segry a viem, ze ocina celkom trapi, ze sa vydame a nase priezvisko ako keby zanikne, sice mame aj bratrancov ale ta nasa vetva uz pokracovat nebude takze by som to chcela vymysliet takto aby som ho trosku potesila :-)
Odpovedať
Ahoj nevysvetľuj urob :-D :-D :-D :-D ja som pri vypisovaní napísala obidve a manžel sa na mňa pozrel a pýta sa a nechceš náhodou jedno škrtnúť ;-) a ja ok a škrtla som jeho :-D :-D :-D .... nakoniec mám obidve a nik to nerieši ani on a ani nik...predstavujem sa jeho podpisujem obidvoma....ak má s tým problém nech tvojim deťom uzná otcovstvo a všetci budete mať rovnaké :-) Priezvisko je to najmenej čo by sa malo riešiť....
Odpovedať
Profilova fotka
Asi by som sa s nim uz nezabavala, bud to pochopi alebo nie. ako ja si mysli, ze to treba spravit a moc sa s nim uz nezabavat. Bude to jeho vec. Inak to predsa pe jeho dobro spravit nemas. Treba mysliet hlavne na deti a pre ne je taketo riesenie najlepsie, bohuzial. On sa s tym zmieri ;-)
Odpovedať
@zabell asi by som to nebrala tak lahko. Predsa len, aby sa jej nestalo, ze sa k nej partner otoci chrbtom a nakoniec ziadna svadba nebude. Kolkym sa tak par dne pred svadbou rozpadol vztah. Bola by som trocha opatrna, no to neznamena, ze by som sa mu to cele nesnazila vysvetlit. Podla mna mu musi trocha spasnut to ublizene ego a potom to pochopi
Odpovedať
ti chlapi. niektori myslia len na seba a aby neutrpelo ich ego. ja byt na tojom mieste, asi by som to spravila ako ty. aspon m toproste teraz pride spravne a myslim si, ze aj ani moj priatel by s tym nemal problem. predsa je to len take, hlavne kvoli detom, aby sa necitili odstrcene. takto by to aj na papieri bolo jednotne
Odpovedať
@striebren_ka to s tou vetvou mame rovnako...len deti i tak budu mat meno po manzelovi, takze ta vetva tak ci tak skonci...ci si meno nechas ci nie, akurat pri tebe sa dlhsie zachova:)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som o asi spravila tak, že by som zmenila priezvisko aj deťom. Neviem teda, ako to máte s osvojením, vieš bo ak by si ich chcel osvojiť, tak by mohli mať normálne jeho priezvisko a potom by tvoj nastávajúci nemusel mať problém. Viem si predstaviť, čo pre neho znamená to, aby si mala len jeho priezvisko
Odpovedať
no tak ja by som si chcela nechat aj svoje priezvisko. je to len o tom, ze by sa mi to tak pacilo, ale na druhej strane ho nemienim v tomto zneni stale aj pouzivat. samozrejme, ze ked sa narodia deturence, budu mat len manzelovo priezvisko. v tej tvojej situacii je to celkom tazko viem preco to tak chces aj ty, ale chapem aj tvojho partnera :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@aljusa332 a naco ti budu teda dve, ked ich tak nebudes pouzivat a nebudes sa tak podpisovat. Nepoviem, niekedy tie dve priezviska spolu celkom ladia, no ja by som sa bala, ze sa mi nezmestia do kolonky na podpis :) Je to by som povedala len taka moda teraz mat 2 priezviska, nic viac, ale tak kazda si spravi, ako bude jej vyhovovat
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?