Vianoce s manželom - doma? u rodičov? u jeho? u mojich?

Blíži sa pre mňa najkrajšie obdobie roku a ja riešim pre mňa veľmi ťažkú úlohu... Na vianoce by som chcela byť u mojich rodičov na Slovensku, spolu s bratom pekne podľa našich rodinných tradícii. Vianoce všetci milujeme a veľa pre nás znamenajú, aj preto že sme všetci spolu. Ja s manželom žijeme v Prahe. Od nášho zoznámenia sme všetky (3) Vianoce trávili u mojich rodičov, manžel sa prisposobil, ale ja som na neho netlačila. Tento rok by chcel byť u jeho rodičov v Prahe, čo chápem. Ale oni nemajú takmer žiadne tradície, nechodia do kostola, k večeri sú rezne a cez deň sa pije pivo! Ale najhoršie je, že sa u nich necítim tak dobre. Jasné, že sa nikde nebudem cítiť jako doma, ale u nich tie vztahy proste nie sú také... A hlavne si nechcem ani predstavovať aká by bola mamina nešťastná, keby sme na sviatky neboli doma. Bolo by to 1x:( Keď som zvážila všetky pre a proti rozhodla som sa, že budeme teda každý u svojich rodičov. Ale mamina, napriek tomu, že viem, jako veľmi by chcela mať rodinu pokope mi povedala, že to takto nejde, že už sme manželia a máme byť na vianoce spolu... A jako vždy mama má pravdu... Ďalšia možnosť je byť samy doma, ale to by boli nešťastný úplne všetci... a aj nám by bolo smutno... Poraďte, ako trávite Vianoce Vy, keď rodičia sú tak ďaleko...
Odpovedať
Profilova fotka
@annalicious_ spolu a doma......ste predsa manzelia......a ked nie sami tak u jeho rodicov, myslim ze na to pravo ma, aby to bolo spravodlive....
Odpovedať
suhlasim s @nefertiti...
Odpovedať
Profilova fotka
Ste manzelia...pekne spolu tam kde byvate...a rodicov navstivit ale buvat domov pekne spolu
Odpovedať
Profilova fotka
@annalicious_ inak aj ja mam na vianoce rezen no a co?neznasam file :-) a po veceri nejdem na omsu ale na drink s kamosmi...a to je tragedia?netreba to s tymi tradiciami prehanat preboha, nie sme male deti
Odpovedať
@nefertiti ...rozhodne to nie je tragédia:)... ale ja naše tradície zbožňujem a ctím si ich:)... je to niečo, čo mi v Čechách chýba úplne najviac...
Odpovedať
Profilova fotka
@nefertiti ale kazdy je iny...niekto ma na detstvo pekne spomienky a chce si to uchovaat navzdy a dodrziavat tradície co je podla mna pekne...
Odpovedať
Profilova fotka
@annalicious_ @marshmallow to je sice pekne a mne sa to tiez paci, ale tak si myslim ze ked niekto vstupi do manzelstva, znamena to ze si zaklada rodinu a prenasa do tradicie do nej...ja mam priatela dva roky, tieto vianoce sme kazdy zvlast....ale pravdepodobne budem posledny rok u rodicov, buduci sa ideme striedat 24 u jednych rodicov a 25 u druhych a kazdym rokom obmena.....ked uz s rodicmi tak spravodlivo.....to je co za kompomis stale u jednych? znie mi to trosku rozmaznane....dospely clovek by mal asi uvazovat inak a partneri by mali navzajom respektovat svoje tradicie....a to ma manzela len Cecha, a nie nejakeho zida alebo islam ;-)
Odpovedať
A kto vraví, že tam tradície nemôžeš zaviesť ty? U mojho snúbenca "doma" (uherský brod - ČR) neboli napríklad vôbec zvyknutí sa privítať alebo čo a ja som ich pekne naučila, že keď prídem ja pekne pusy na obe líca....že keď som tam v nedeľu chcem ísť trebars do kostola ( oni sú neveriaci až na babičku ) a snúbenček ide občas so mnou - lebo láska :) a že v nedeľu ja na pole robiť nepôjdem, musia tiež akceptovať....čo sa týka varenia - môžeš im ponúknuť možnosť, že navaríš ty....všetko je o dohode, komunikácii a o tom, ako k tomu pristúpiš. A ak bol tvoj manžel toľkokrát ochotný rešpektovať vaše tradície, tak v najhoršom prípade to zvládneš aj ty. Vianoce sú o narodení Ježiša a o tom, že máš roznášať radosť, lásku, a to môžeš ukázať....tradície si urobíš za rok ;)
Odpovedať
@annalicious_ ahoj, my si vacsinou robime robime stedry vecer na viac krat - teda jednu veceru mame sami, dalsi den u jednych rodicov, dalsi u druhych. Pripadne ked zijete v Prahe, spravte stedry den u vas, pozvite manzelovych rodicov (pripadne aj tvojich) a zacnite si vytvarat vlastne tradicie. Uz si vydata zena, mas vlastnu rodinu, mama to urcite pochopi. Ved sviatky su dlhe, nemusite ich cele stravit na jednom mieste ..
Odpovedať
Toto sme tiez riesili. A nevedeli sme sa dohodnut. Tak pekne ostavame v Irsku. Preco smutne? Ake si urobis take mas. Viem, zeto nie je ono kym nemame deti, ale svojou prisahou som z neho urobila najdolezitejsieho cloveka v svojom zivote. Tak jedine s nim. V tradiciach mozete pokracovat. A potom, preco by mala byt tvoja maminka smutna? Vsetky deti musia raz vyletiet z hniezda. To je prirodzene. Neboj zavolate si. Ona vie, ze ju lubis a urcite aj ona teba. Proste nadisiel cast odletiet a zahniezdit sa inde.
Odpovedať
Profilova fotka
My s manzelom zijeme tiez v Prahe. Kym sme neboli manzelia tak sme travili Vianoce kazdy u svojich rodicov, ktorych mame obe strany na SK. A vzdy sme sa na 1. sviatok potom navstivili navzajom. Minuly rok boli prve Vianoce pre nas ako manzelov. Rozhodli sme sa, ze to budeme striedat. U nas su sice tradicie v obidvoch rodinach, ale myslim si, ze aj keby boli ine tradicie alebo neboli, nebolo by fer travit Vianoce vzdy len u jednej strany. Takze minuly rok sme boli u svokrovcov, tento rok zostavame v Prahe a urobime si Vianoce vo dvojici a vobec my to nepride smutne. Chystam sa spravit vsetko tak ako to mavame doma, co sa tyka kuchyne aj tradicii a velmi sa na to tesim. Je to podla mna aj take romanticke. No a dalsi rok potom zase budeme travit Vianoce u mojich rodicov. ;-)
Odpovedať
u nas skor riešime to /hoci ešte nie sme manželia/, že či ísť k jeho rodičom /teda otcovi/,alebo ostať doma,ale pokiaľ on bude sám,treba ho zavolať k nám...len či on bude chcieť ísť. K mojim rodičom nemáme kam ísť. Ale aby nam bolo veselšie príde aspon sestra. Som však za to,že v prvom rade trávim Vianoce s partnerom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pre nás budú toto prvé vianoce od svadby. Nakoľko bola sestra s manželom minulý rok u našich, tento rok budú u svokrovcov...Takže aby neboli naši úplne sami, ideme tento rok k nim my... a na budúci rok sa vymeníme...u nás je to však jednoduchšie o to, že sme z jedného mesta... takže u nás sa jedná iba štedrovečernú večeru...v podstate budeme s obidvomi... btw. sme manželia, takže si neviem predstaviť štedrý večer bez muža...
Odpovedať
@annalicious_ ahoj, síce sa nepoznáme, ale chápem, ako sa cítiš. Chceš prežiť sviatky s vašimi, kde cítiš veľkú pohodu a sú to tie pravé Vianoce :) Ako sa citi tvoj manzel doma? Je to pre neho dolezite byt s rodinou cez sviatky? Pises, ze po tri roky ste boli u vasich :) Myslim, ze by bolo fajn sa troska prisposobit a prezit Vianoce v kruhu svokrovcov, mozno budes prijemne prekvapena a predsalen budu nejake zvyky :) Pises, ze si u nich na viatky este nebula, tak im daj sancu :)
Odpovedať
my bývame spolu prvý rok ale ešte nie sme manželia ... minulé vianoce, hoci sme už mali naše bývanie každý sme šli domov k rodičom ... brala som to normálne ... tento rok však máme vianoce svoje vlastné a doma ... pôjdeme len okolo obeda ku našim pre šalát a dáme si s nimi asi obed a potom pekne domov chystať večeru ... mamka trošku protestovala ale rozumie tomu, že už máme svoju domácnosť a ona nechce aby boli prieky, že by sme šli k nim a nie k mojim svokrovcom ... hoci k mojim svokrovcom sa nehrnie ani ich vlastný syn .. možno smutné ale realita ... inak potom ideme na druhý deň k našim a na Štefana ku svokrovcom ... takže takto to bude u nás :) a tú vzdialenosť moc ako argument nepoužívaj ;-) v dnešnej dobe už nie také osvedčené ako kedysi :) a čo sa týka tradícií ... tie si môžeš preniesť aj do prahy :) rezne a pivo neodsudzuj :) oni ťa tiež neodsudzujú za tvoje tradície :) ale ak chceš byť so svojimi rodičmi silou mocou tak drahý nech ide ku svojim a ty ku svojim rodičom ... myslím, že po takých vianociach rýchlo nájdeš riešenie ;-)
Odpovedať
@annalicious_ spravte si s manzelom vianoce doma podla tradicii ktore schvalujes a ktore sa vam pacia ,po veceri sa zoberte na navstevu k manzelovym rodicom a na druhy den odcestujte k tvojim rodicom . Ja by som to takto spravila a nikto by nemohol namietat ,ved uz mas svoju ((rodinu))(( ty a manzel ))
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si tento rok kúpili vlastný veľký 3-izbový bytík, takže to budeme riešiť tak, že pozveme aj jednych rodičov aj druhých kunám :-D a takto budeme všetci pekne spolu :-)
Odpovedať
Ja ta úplne chápem, my tiež bývame v Prahe, rodičov máme obaja na sk , ale keby mal jeden rodičov v prahe, tak určite by sme šli na vianoce na sk každý rok a to z toho dôvodu, že k rodičom čo byvaju tam kde ste skoro celý rok môžete dôjsť kedykoľvek a k tým druhým len pár krát do roka .... Alebo by som to riešila pozvaním oboch do Prahy a začiatkom nových tradícií
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ majú tvoji a jeho rodičia s kým byť (teda že nebudú sami na Vianoce), tak jednoznačne ostaňte sami dvaja u vás doma. Spomienky a rodičia sú síce fajn, ale vy ste predsa nová rodina, ktorá má byť teraz spolu. Určite by som neriešila žiadne "separovanie" - ty u vašich, on u svojich. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tiež mám dilemu.. so snúbencom ešte nemáme svoje bývanie a doteraz sme 4 roky boli každý u svojich. Nakoľko drahý momentálne pracuje v zahraničí tak sa mu cnie za domovom a rodinou. A tiež mi povedal, že mám byť u nich. Lenže naše rodiny sú od seba takmer 200 km vzdialené a v jedeň deň by sa to nedalo obehať. Tiež bývame so st.rodičmi a mamina pracuje tiež v zahraničí, a tieto VIanoce musí ostať tam, takže som mu hneď povedala že ostávam doma aby som pomohla starej mame, nakoľko som v domácnosti jediná vnučka. Myslím, že ho to trochu zarazilo, a mrzí ma to.. ale nedá mi to nebyť doma na Vianoce aj keď už doma tak často nebývam, lebo pracujem v inom meste. Zase uz 3 roky som celý silvester a nový rok bola s jeho rodinou.. ani jedno ani druhé nie je fér a neviem ako to vymyslieť aby sme boli obaja spokojní.
Odpovedať
presne toto isté riešime každý rok aj my no a asi budeme rodinu obiehať, čo je pre rodinu dobré ale pre nás ani nie, lebo celé sviatky len cestujeme. :( navyše u mamy je v byte pes, čo peťo veľmi zle znáša, tak nechce dlho zostavat :( niekedy si hovorím, že aké by to bolo super, keby sme mohli byť celé tri dni na vianoce spolu sami dvaja, spravili by sme si aj stromcek v byte, ale potom si poviem, že by to bolo sebecké, takže hor sa na cesty
Odpovedať
My tiez teraz prvy rok budeme travit vianoce spolu .. predtym, ked sme spolu len chodili a byvali, tak sme ich travili kazdy u svojich rodicov a teraz, ked sme uz manzelia a nakolko sme sa prestahovali do podkrovia k svokrovcom, tak budeme sviatky travit u manzelovych rodicov .. k mojim pojdeme bud po veceri alebo na druhy den, kedy tam pride i moj brat :-) sice mi bude smutno, kedze som nikdy nebola bez rodicov na vianoce, ale uvidim ich na druhy den alebo len o par hodin neskor ako obvykle ... :) neviem ake tradicie su u svokrovcov, ale asi nieco podobne ako u nas, len s tym rozdielom, ze svokra je viacej krestansky zalozena...
Odpovedať
my to striedame - jeden rok sme na Stedry vecer u nasich, druhy zase u svokrovcov. A na Stefana cestujeme vzdy k druhym rodicom a znovu si robime Stedry vecer so vsetkym, co k tomu patri - ryba, salat, kolaciky a rozbalovanie darcekov. Celkom sa nam to osvedcilo a obe rodiny si na to takto zvykli.
Odpovedať
@annalicious_ tak za mna: napad kazdy sam u vlastnych rodicov uplne vyskrtni, ved ste predsa cerstvi manzelia, zalozili ste len teraz spolocne novu rodinu-to by si vazne chcela byt na sviatky bez svojho manzela? =-) Sviatky trvaju 3 dni. Chapem ze vzdialenost je velka ale kombinacii je viacero-staci zaviest pravidla-jeden rok u jednych rodicov, druhy rok u druhych alebo sami doma na Stedry den a obidve strany rodicov navstivit dalsie dni alebo ich pozvat na Stedry den k vam.. proste treba to vyskusat a co sa tyka zvykov, tak aj na SK mas regionalne rozdiely a co ja viem, kazdy si prinasa tie svoje vianocne zvyky a nie je nic krajsie ako ked sa spoja u jedneho stedrovecerneho stola :-) daj svokre šancu, mozno sa aj inspiruje tvojimi zvykmi, prines k nej nieco z vasho tradicneho vianocneho menu a najma pohodu a lasku do domu :-) a na polnocnu predsa mozes ist aj bez svokry, nevidim v tom problem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme spolu u mojich rodicov uz 4 alebo 5 rokov po sebe travili stedry den a potom sme sli na druhy sviatok vianocny ku jeho rodicom a potom uz len sami dvaja doma
Odpovedať
@annalicious_ ty máš už novú rodinu - ty a tvoj manžel, v nej si vytvoríte tradície, ktoré sú príjemné pre vás oboch. Vôbec nerozumiem vete, že vám bude smutno, ako ti môže byť smutno s človekom, ktorého miluješ? O rok, dva, možno neskôr, prídu deti, to sa s nimi tiež budete tralágať po všelijakých cestách, aby ste zažili tradičné Vianoce? Máš teraz úžasnú šancu vytvoriť s tvojím manželom Vianoce, na ktoré budú neskôr spomínať vaše deti. A môžete to aj skombinovať, na Štedrý deň doma, na 2.sviatok ísť k manželovým rodičom a na 2. sviatok k tvojím. Ale určite by som neuprednostňovala čaro slovenských Vianoc pred čarom prvých Vianoc a manželom. nech už sa rozhodnete akokoľvek, želám ti Šťastné a veselé.
Odpovedať
Vianoce milujem, rovnako ako Ty, aj u nas je to o tradíciách a aj ked som dospela, vzdy mi pohlad na ozdobeny stromcek, pod ktorym su darceky, rozlieta motyle v bruchu :o) Ked som sa vydala, manzel vyhlasil, ze nikam z domu na stedry den nepojde, kedze ja som bola zvyknuta, ze travime Vianoce cela rodina spolu, tak moja rodina chodi k nam, u nas sa urobi kapor, salat, kapustnica, mamina prinesie sosovicovu polievku, teta kolaciky a mame aj rezne, ako pamiatku na dedka, ktory ich miloval a na Vianoce museli byt :o) Na 1. sviatok vianocny sme u manzelovych rodicov zase s jeho bratom a neterkami a tak, takze zase nas je viac ako dost a je to nadherne... a tento rok o to krajsie, ze nam pribudol k dcerke, syncek :o) Zelam Ti krasne Vianoce a netrap sa, vzdy sa nejake riesenie najde :o)
Odpovedať
no tak toto riesim aj ja a riesila som to aj minule vianoce, mas svoju rodinu svoj domov, my s manzelom budeme na vianoce spolu u nas spolu s nasimi rodicmi, jeho rodicia kedze je ich viac ostanu doma u seba, ja som chcela, aby aj on mal rodicov pri sebe , aby teda prisli ku nam na veceru, ze ja nemam problem pre vsetkych navarit, moj manzel navhrol kompromis, ze nech veceriame o 15 a potom u nich o 18.00 co sa mi nepaci navhrujem tento kompromis, ze my budeme vecerat vecer 17 a potom nech oni veceraju neskor, lebo za jednak je to skoro a moji rodicia su samy, moji surodenci nepridu, su prec a ani nahodou ich nemienim nechat samých tak neviem , ci je to spravne riesenie, ale je to kompromis
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?