Spoločné či oddelené financie po svadbe? Čo myslíte?

Ako to máte/budete mať u Vás doma? Máte spoločné peniaze, alebo každý z partnerov obhospodaruje svoj plat a na nájom sa skladáte? My s manželom máme spoločné peniaze a o väčších nákupoch rozhodujeme spoločne, ale moja kamarátka bola nemilo prekvapená, keď na materskej dovolenke ostala s dieťaťom odkázaná len na materský príspevok, lebo manžel chcel zachovať oddelené peňaženky . Ako je to u Vás?
Odpovedať
1
2
41
My spolu bydlíme téměř pět let a peníze byly vřdycky společné. Je potřeba něco koupit. Koupíme to a nemusíme se dohadovat, kdo co platil. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kveta, odkedy sme spolu, bývame spolu .. peniaze, čiže peňaženku máme spoločnú. Myslím, že by to tak malo byť. Aj ja mám jednu kamošku, už majú aj bábo (5 ročné) a peniaze majú oddelené, vôbec sa mi to nepáči. U nich sa hádajú aj o tom, kto platí toaletný papier. A ešte horšie veci. Mne osobne sa to nepáči.
Odpovedať
Profilova fotka
My bude mít taky společný účet, určitě je to lepší, než když partner přispívá jen přesně stanovou částkou na domácnost a když jsou výdaje větší, tak přes to nejede vlak.. Naši měli každý svůj účet a rozhodně to nedělalo dobrotu, mamka musela z táty horko-těžko tahat peníze.
Odpovedať
Profilova fotka
kvetka, ja neviem. doteraz som nad tym vlastne nikdy nepremyslala, ale teraz zacinam. akosi si neviem predstavit nemat vlastny ucet v banke....no uvidime, musim sa porozpravat s 'manzelikom':)
Odpovedať
my uz teraz davame peniaze na jeden ucet -teda moj existujuci, ktory bude a uz teraz pred svadbou je nas spolocny.
Odpovedať
ja si to tiez v praxi neviem predstavit, popiste blizsie ako to prebieha, nakupy, vadavky, poplatky,...
Odpovedať
Profilova fotka
no kattum, asi to prebieha tak (ja si predstavujem), ze existuje jeden ucet spolocny, na ktory chodia obe vyplaty a z toho sa plati vsetko. a kazdy partner si berie, kedy potrebuje...jednoduche...
Odpovedať
tiez mam kolegynu, ktori maju oddelene financie..a veru..neviem si to predstavit..ved je rozdiel a dost veeeeeeeelky medzi mojim a drahusikovym platom..takze ucty sice mame dva..ale o financiach rozhodujeme spolocne (alebo viacej ja????).. ;-) :-D :-D
Odpovedať
Aj my mame spolocnu kasu. A aby sme aj usetrili, lebo ja vsetko co mam, tak miniem, tak to mame tak: manzelova vyplata sa odklada na poistky a setrenie a z mojej zijeme. Su to spolocne financie, uz to nie je ako moja a jeho vyplata, ale "nasa na setrenie" a "nasa na zitie" ;-) :-D Ale vychadza to LTT
Odpovedať
My spolu zijeme 3 roky a financie mame spolocne. Si neviem predstavit, keby sme ich mali oddelene a kto by co platil... Takto sa vzdy dohodneme co sa kupi a je jedno koho su to peniaze. Ucty mame zatial sice 2 ale po svadbe zostane uz iba jeden. A myslim, ze nam to vyhovuje, lebo kvoli peniazom sme sa este ani raz nepohadali :-D a to uz je co povedat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my mame financie kombinovane :-) teda kazdy mame vlastny ucet, kam nam chodi vyplata, z ktoreho si kazdy plati poistku a tak.. a mame jeden ucet spolocny, kam mesacne obidvaja posielame pat tisic. Odtial sa plati najomne, nakupy a vsetko co vramci mesiaca treba. Teraz sme tam este dali vsetky nazbierane svadobne peniazky, je tam celkom slusna palka, pojde z toho rolldor, telka a tak. Takze mame spolocne a kazdy aj vlastne peniaze, co maximalne ocenujem, lebo otazky typu "milacik, mozem si kupit tamten svetrik (topanocky, kabelku, cokolvek) ?" mi vyvolavaju nervovy tik v lavom oku. Fungovalo to skvele uz pocas spoluzitia a preto sme na tom po svadbe nemenili nic.
Odpovedať
Profilova fotka
Pikha, tak to s tebou souhlasím, taky to máme tak, jen s vyjímkou, že nemáme spol. účet, ale každý svůj. Cokoliv, co platíme pro nás oba - platíme napůl, i každý malý nákup. A na druhou stranu nám zůstanu penízky se, kterýma si můžeme dělat co chceme, a nemusíme se ptát a vysvětlovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je fakt, ze ak sa mas pytat na kazdu kravinu, co si chces kupit, tak je to asi otravne a ten tik v lavom oku celkom chapem. Len u nas tieto otazky nefunguju. Ked nieco potrebujem tak si to kupim. Naco by som kupovala nieco, co nepotrebujem, ked viem, ze peniaze potrebujeme na nieco ine... (ja som ale seriozna partnerka :-D :-D :-D ) Maximalne sa opytam, ci sa to mojmu milacikovi paci. A pravdu povediac skor do nakupovania nuti on mna ( to som ale stastny clovek, ze? :-D
Odpovedať
Pikha a Hela, ako to urobíte neskôr na materskej ?
Odpovedať
Profilova fotka
hela.. nemusime se ptat a vysvetlovat 8-) to je presne ono. Preco by som si mala pytat dovolenie na nieco, co je mozno pre muzsku stranu "drahe, zbytocne, ved take uz mas (co samozrejme nie je pravda - len podobne :-D )" ? Poctivo makam, spolocne zavazky plnim, pre stav nudze tiez nieco odkladam, takze ked si chcem kupit osem nafukovacich krokodilov, nepotrebujem predsa nicie dovolenie ;-) . A co ma tesi, drahy je na tom podobne. Vlastne peniaze su pre radost :-)
Odpovedať
My už jsem před svatbou používali společně peníze. Teď ještě zatím mám já svůj účet a manželovi chodí výplata na maminčin, ale od srpna změníme všechno na můj. Oba umíme s penězma docela dobře zacházet a nevyhazujeme za nesmyly, takže žádné vysvětlování ani nepotřebujeme.
Odpovedať
Profilova fotka
my tiez mame financie kombinovane uz dlho, kazdy ma svoj ucet a mame aj spolocny, to je podla mna naj riesenie, lebo ked chcem napriklad kupit drahemu darcek jasne ze nechcem aby videl na vypise kde a za kolko som ho kupila...a tiez nemusi vidiet, kolko presne som dala za topanky (ak su drahsie, tak totiz "zaokruhlujem", niezeby mu to vadilo, ale ja sa lepsie citim, je to skoro ako keby naozaj stali menej :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
kvetka, materska sa pocita do stavu nudze :-) a zase, drahy s tym rata, ze vtedy to bude viac na nom. Katicka.. si silne seriozna partnerka :-) klobuk dole :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa priklanam k pikhe... zatial mame samostatne ucty, ale penezi nedelime na moje a tvoje, ale nase... v bud by som chcela, aby sme si nechavali aj peniazky kazdy pre seba na take veci ako su handry, sminky a vseliake blbosti, na hobby. Ide tu cisto len o moj pocit, ze zase som si nieco kupila a vobec to nepotrebujem. aspon budem pokojnejsia, lebo to budu "moje prachy, ktore som si minula na zbytocnosti" - take male ospravedlnenie pre mna samotnu. Milacik to nechape, ale ja to tak jednocucho potrebujem... koli vycitkam, ze okradam vlastnu rodinu :-D . Ked pridu deticky, tak si myslim, ze moje priority sa zmenia a prejde ma tento nakupny osial a vsetko budemme spolocne investovat do nich... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jsme spolu přes sedm let a tak 5 let máme společné peníze. Já se o ně tak nějak starám (šatičky,botičky..) No a přítel když něco potřebuje, tak se jde a koupíme to. Žádný problém. Ale to také záleží, kolik těch penízků je, taky to tak vždycky nejde. :-))
Odpovedať
my mame tiez spolocnu kasu a jeden ucet..
Odpovedať
Profilova fotka
A tato diskusia je jasnym prikladom stareho vcelieho prislovia "ina rodina, iny mrav" :-D Komu ako vyhovuje, tak si zariadi :-) Inac, kvetka, skvela a prakticka tema. Vzdy si clovek moze nieco uzitocne nachytat aj z tych inak hospodariacich jednotiek :-D
Odpovedať
my tiež máme spoločný účet a to ešte spolu ani nebývame :-D
Odpovedať
pikha, ja som ťa tu stretla????? Ani si mi nenapísala ako si sa mala a také krásne fotočky máte.... A k tým účtom. Pred svadobnou cestou sme si s drahým zriadili spoločný účet, lebo budeme bývať onedlho vo svojom a všetko budeme spoločne platiť. Ale keďže každý z nás zarába vyberať si bude všetko ako predtým, predsa sa nebudem drahého vypytovať či si môžem kúpiť nové nohavičky???? hihihi
Odpovedať
To není o kraji, ale o lidech. Pokud na to přistoupí oba je to jen jejich věc pokud ne tak je to taky jen jejich věc.
Odpovedať
Profilova fotka
bublinka :-) pracujem na tom
Odpovedať
Profilova fotka
kokojitko.. preco kraj? o kraji to urcite nie je :-)
Odpovedať
ahojte....osobne si myslím že pikha to urobila najlepšie.....samostatný a spoločný účet....
Odpovedať
my mame tiez spolocny ucet v banke pisany na draheho, ale sledujem ho ja...on na to nema nervy. ma sice karticku do bankomatu, ale nevyuziva ju, iba v nutnych pripadoch. no a ked potrebuje peniaze, pyta si odo mna... :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
bubli,diky ;-) ale .. nic nie je lepsie ani horsie.. Kazdy ma proste o financiach vlastne predstavy. A tak to ma byt.. kam by sme dosli, keby bolo vsetko ludske zmyslanie na jedno kopyto ;-)
Odpovedať
1
2
41
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?