Retuš fotiek, je to povinnosť fotografa ?

Profilova fotka
ahojcek, rada by som zistila, ci je povinnostou profi fotografa odovzdat svadobne fotografie uz vyretusovane... Rada by som zistila ako to bolo pri vasich svadobnych fotkach. My sme totiz dostali fotografie na DVD absolutne neretusovane, cize pri vacsom zvacseni je vidiet kazdu nerovnomernost na pokozke a teda nevyzera to dobre :-( Ja som bola v tom, ze je to automaticke a fotograf odovzdava fotky uz "pekne" upravene, aby sa dali urobit na hociaky rozmer :-S aku mate skusenost vy?
Odpovedať
ja svoje este nemam ale pytala som sa na to a vraj by to malo byt uz upravene
Odpovedať
Profilova fotka
dominikaaa - povinnost to urcite nieje. ale vacsina profi fotografov to robi.
Odpovedať
ja tiez myslim, ze povinnost to nie je, my sme sa dohodli, kolko fotiek nam vyretusuje z tych, co urobi...lebo retusovat 5OO fotiek, to asi nie....
Odpovedať
Dominika, povedala by som, že je to podľa toho, ako to stojí v zmluve, ale kvalitný fotograf vyretušuje podľa mňa - najmä fľaky na pokožke, prípadne jazvičky a podobne...
Odpovedať
no minimalne sa ich na to mal opytat, ako si to predstavuju...lebo mna by tiez nenapadlo sa pytat na retusovanie, keby sam fotograf nespomenul :-N
Odpovedať
podla mna zalezi od dohody, co je v zmluve, treba si dobre pozriet cennik sluzieb .. ak ma fotograf nafotenych 300-400 zaberov ... a keby ich mal vsetky retusovat, tak to snad do roka doda fotky :-D; ja co viem, tak retusovana fotka je minimalne 2 Z 3 X drahsia ako normalna ... proste je to makacka retusovat .. samozrejme, ze neratam zakladnu upravu fotiek ... to je samozrejmost .. teda podla mna .. a hlavne sa ten fotograf pod to podpisuje, tak pochybujem, ze da fotky bez toho, aby si prebehol a porobil zakladne upravy ... 8-)
Odpovedať
retus je velmi relativny pojem. to, co vadi fotografovi, nemusi vadit klientovi a naopak. v kazdom pripade je treba sa dohodnut, kolko retusovat (vyrezy, farby, kontrasty, plet, vadiace prvky...) a na kolkych fotkach, hlavne a co konkretne. ak by som chcela, aby mi tomas vyretusoval brucho (odstranil tien, alebo mi ho stiahol), urcite by som u to povedala. ale neziadala by som to od neho na vsetkych fotkach, dokonca nemam v plane od neho chciet retus na 900 zaberoch, ktore nam odovzda. dominikaaa, na tvojom mieste by som si dala vyretusovat len portretovky a momentky by som nechala tak. pokial sa nejedna o nejake velke vady, tak som za prirodzenost. po 20tich rokoch ti aj tak budu pripadat nadherne. ale ak by si predsalen s tym mala problem a chcela retusovat nieco konkretne, daj vediet do IP, dohodneme sa na cene. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
.. my v zmluve mame , ze v cene je zakladna retus, no ja neviem, co to presne znamena. Podla mna tam nie je urobena ziadna :-| Preto som aj chcela poznat aj vase nazory a skusenosti ,pred tym ako fotografovi zavolam ;-)
Odpovedať
dominikaaa, na to sa spytaj fotografa - ja tiez neviem, co je to zakladna retus. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna do zakladnej retuse patri napr. ked niekto v pozadi vbehne do zaberu ,proste nejaka neziadana vec ,ktora rusi celkovy vzhlad fotografie ..je to vacsinou len na malej ploche fotky ,co sa da celkom rychle odstranit,ale take ze retus tvare ,to je na dlhsie. Myslim ze prirodzene fotky su krajsie ,ale napr.jedna moja znama ma dost rapavu tvar ,ani make up jej nepomoze...tak v takychto pripadoch je asi retus na mieste . No vacsinou su nevesty pekne nalicene od profikov ,tak tam je retus podla mna zbytocna ,pokial nevesta nechce vizerat moc umelo....jedine este ,ze by tam nejaky bedar vystrajal :-D tak toho sup prec ;-) Treba sa na teketo veci asi vopred opytat.
Odpovedať
ahoj kočky-a čo sa ma pýtala kamarátka že má žltšie zuby, tak v tedy ako to je s retušou??? :-N
Odpovedať
baby, ako sa dohodnete s fotografom, tak bude... ja zuby tiez nemam biele, ale do zlta, malicke - ako keby detske, ale na fotografiach je to zanedbatelne, nefotil detail tvare :) ale da sa dohodnut na vsetkom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
no to dúfam...
Odpovedať
ale ako vravim - retus je v podstate zanedbatelna zalezitost - ide len o to, co konkretne ma klient na mysli. ak vybielenie zubov, tak je to pomerne rychla vec, ale treba dat pozor, aby to nevyzeralo potom umelo - ako napr. na obalkach casopisov alebo v inej tlaci. ak sa jedna o plet, tak je treba brat ohlad aj na dalsie odkryte miesta na tele, pretoze potom sa tieto plochy budu lisit. retus vbehnuteho cloveka do zaberu sa neriesi, robi sa viac zaberov takmer sucasne - kvoli zmurknutiam a inym mimickym deformaciam. vseobecne - co sa ale robi na svadobnych fotkach, nie je retus, ale postprodukcia - uprava fotky ako takej.
Odpovedať
ahojte, nasa fotografka sa so zabermi pohrala, je pravda, ze mam relativne cistu plet, ale taku hladku, ako na fotkach, veru nie. Pokladam za samozrejme, ze ked si objednam profi fotografa, zaplatim nielen za fotenie, ale aj za upravu fotiek, nepotrpim si na vselijake "specialne efekty" (lietajuce srdiecka, holubicky, ramiky, rozostrene okraje...) :-p ale ocakavam, ze ak budem mat na tvari cerveny flak, alebo vyrazku, na fotke sa neobjavi. kamoska sa vydavala pred dvomi rokmi, ma velmi zlu plet, nazivo to ani make-up uplne nezakryl, ale na fotke je ako princezna :-) a to sa mi paci, nic neprirodzene, ale vynimocne pekne ako pamiatka na cely zivot ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
recnicka otazka... na co mi bude fotka na ktorej nevyzeram ako "ja"? :-N to potom rovno mozem chciet po fotografovi aby mi odretusoval "kila naviac", pridal zopar vlasov, zvacsil (v mojom pripade zmensil :-D) poprsie.... nie? :-D to uz je ale skor robota pre grafika a nie pre fotografa :-) alebo potom pre plastickeho chirurga... :-D baby... nas (buduci) muzicek nas lubi take ake sme a take by sme mali byt aj na fotkach....
Odpovedať
jeanka... plne suhlasim :-D tiez som si myslela, ze fotografa vyzmykam, a donutim ho, aby som na kazdej jednej fotke zhodila aspon 6 kil, ale nakoniec som si to rozmyslela :-D uz nemam chut sa klamat. (dufam, ze to predsalen neurobil, lebo to by ma porazilo - ze som si to ani nevsimla!!! :-D :-D :-D :-D :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Dobry den prajem, som svadobný a portrétny fotograf z Košíc a rád prispejem do sudka odpovedi i ja. Svadobný fotograf ma niekolko moznosti co spravi s fotkami po svadbe: 1)Fotografie pretriedy a odovzda klientovi - vhodne pre nenarocnu klientelu, ktora vyzaduje hlavne cenovu usporu a i nizkou kvalitou fotografii sa uspokoji. 2)Povenuje sa i orezu, vyrovnavaniu horizontu, vyvazeniu bielej, farbam, doostreniu, ... - vhodne pre beznu klientelu, ktora nechce najlacnejsieho fotografa a akceptuje beznu kvalitu. 3)Portretne fotografie prejdu nielen upravami ale i retusou: - na oko: pouzije sa automaticky program. Mnoho laikom to staci, no narocnejsi klient bude nespokojny, pretoze to vyzera hrozne - profesionalnou: mravencia praca kedy fotka moze zabrat i 2 hodiny prace a pracuje sa nielen na pokozke, ale i na obleceni, prostredi, ... a svadobne fotky dostavaju punc kvality 4)K tomu vsetkemu sa mozu pridat i kolaze co svadobne fotografie posuva do umenia A ci to je povinnostou? Urcite nieje, preto existuje ponuka a dopyt. Pokial fotograf retus neponuka a klientka ju ziada tak si vybera takeho, ktory to poskytne a vie sa i prezentovat retuserskou pracou. Ja osobne, pridavam na www stránku do albumov fotky pred a po retusi aby klient vedel co moze ocakavat. Ine je pokial fotograf tuto sluzbu ponuka a neposkytne ju. A to je uz na Vasich ramenach, ako to riesit. Verim, ze som dostatocne odpovedal a pomoze to i mnoho buducim nevestam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?