Priezvisko po svadbe. Potrebujem si nechať to svoje!

caute. chcela by som sa spytat, ci bude problem s priezviskom po svadbe? z urciteho dovodu si potrebujem nechat svoje a od nastavajuceho nechcem aby si vzal moje. Vdaka.
Odpovedať
lin, nemusíš mať z toho problém. Je to len na dohode Vás dvoch, akurát sa musíte dohodnúť aké priezviská budú používať Vaše deti.
Odpovedať
Profilova fotka
Lin, ja si taktiež nechávam svoje meno - ale beriem si aj po "manželovi", takže budem mať priezviská dve. On si necháva svoje pôvodne. Ako píše kiki, dôležité je dohodnúť sa ako sa budú volať deti - to píšeš aj do žiadosti. Naše deti budú mať priezviská po "manželovi". Takže sa to dá, dokonca si nemusíš zobrať ani jeho priezvisko a nechať si len svoje, záleží to len na tebe. ahoj
Odpovedať
ahoj Marcelka, Podľa teba ak si nechám moje a beriem aj priezvisko po manželovi - budem mať dve taktiež, dá sa do tej žiadosti zapísať, že naše spol deti budú mať tieto dve priezviská???
Odpovedať
Profilova fotka
ja chcem tiez obidve priezviska,ale este uvidim a rozmyslim si to do septembra. ale deti by mali priezviska asi po manzelovi.
Odpovedať
Profilova fotka
Astra, tak toto neviem, nechcem ti klamať, na toto som sa nepýtala, lebo naše deti budú mať priezviská po "manželovi". Ale ak ty môžeš mať obe, tak si myslím, že aj deti môžu mať. Ale to si len myslím, neviem to určite... Asi som ti nepomohla... :-(
Odpovedať
Vieš, moje veľké EGO. Chcem, aby aj moje priezvisko mali tie detičky. Ale tento detail dozviem až v júni, lebo vtedy idem odovzdať na matriku doklady.
Odpovedať
Profilova fotka
Zistiť si to môžeš aj skôr, aj telefonicky, aby si nemusela "tŕpnuť" do júna. Držím palce!
Odpovedať
Astra, ja mam meno manzelove, aj svoje, manzel len svoje, deti budu mat po manzelovi, moje ego sa nezmesti ani do nasho bytu, ale moznost, ze by deti mali priezviska nas oboch som nepreverovala, pretoze ked sa budu svadbit moje deti a chceli by si nechat svoje priezviska plus nove priezvisko, uz by mali tri a to by bol pekny blazninec. Tak nech maju po otcovi, nejako to prezijem.... :-D Ja som povodne ani manzelove nechcela, ale nesuhlasil s tym.... :-(
Odpovedať
ani ja som nechcela, ale bol taký smutný chudáčik, že som si to rozmyslela. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
podla zakona je to tak: meno ktore prijimate ide prve. Takze ak sa niekto vola, co ja viem, afrodita krasna, a ide si brat chlapa z priezviskom kováč, tak ked si chce afrodita nechat aj svoje priezvisko, bude sa musiet volat afrodita kováčová krasna. Ja som to chcela presne opacne, ale bohuzial sa to neda. Ale da sa odpilit to -ova z konca priezviska, na to treba zvlast ziadost.
Odpovedať
Ja to mam vymyslene tak, ze budem pouzivat meno v tvare "meno, prve pismenko z noveho priezviska s bodkou, povodne priezvisko".....
Odpovedať
Profilova fotka
to sa tak da??? takze vlastne manzelove meno tam ani velmi nefiguruje...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Jasne, ze sa to da, ved kto povedal, ze sa musim podpisovat tak alebo onak? Jasne, ked chceli napr. na matrike podpis celym menom (skoda, ze som to necvicila, netrafila som sa ani do noveho mena, nieto este do noveho), tak som sa podpisala oboma priezviskami, ale nevidim dovod, preco by som mala pouzivat obe, ved kolko ludi sa podpisuje haky-bakmi, ze ani nemaju -ova, pripadne vies rozlist prve pismeno, tak preco by som menila vizitky, podpisove vzory a pod., staci, ze menim doklady. Moj podpis skratka bude prve pismeno s bodkou, rodne priezvisko na oficialnych dokumentoch, normalne ostanem pri svojom priezvisku. Nikto ma neprinuti predstavovat sa oboma priezviskami, ani k nicomu inemu.... Urady su jedna vec, prosim, tam sa prisposobim, ostatne je moja vec, no nie?
Odpovedať
Ja som si obe mena nedala, vzala som si manzelovo a bez koncovky -ova. Nemusela som menit ani narodnost ani nic podobne, akurat som podpisala nejaku ziadost a sobasny list nam dali v sobotu uz bez ova a aj pre dcery v tomto tvare. Trosku mimo temy, ale viem, ze sa tu spominala nejake komplikacie ohladom toho. Nie su.
Odpovedať
Profilova fotka
aha, ja som to zle pochopila. Teda oficialne tam mas jeho meno, len sa budes podpisovat inak. Jasne, ved podpis je jedna vec, ja ten podpis nejako naskrabem
Odpovedať
ja budem tiež bez -ová. chvála bohu.
Odpovedať
Profilova fotka
astra, podla zakona deti mozu mat bud tvoje alebo manzelovo priezvisko, nie obe, aj ked ty mas obe. ak mi, teda, ujo na matrike neklamal..
Odpovedať
Virginia, tak to si mala stastie na matrikarku, lebo podla zakona tam to -ova musi byt. Ja som musela prehlasit, ze mam inu narodnost, tak teraz to mame take pomylene, moj buduci ma narodnost slovensku a obcianstvo americke a ja mam na papieroch americku narodnost a obcianstvo slovenske. Strasne chory system, ked Ti este aj matrikarka odporuca klamat !!! Sila, ze? Vimi
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa to vybavit aj 3 tyzdne po sobasi. Ale to by zase trvalo. Nieje to lepsie vybavit radsej hned, ak je to mozne?!! Lahsia cesta, ta spravna cesta!!! :-D
Odpovedať
Profilova fotka
hm, babulky, a co ak si necham svoje rodne priezvisko aj po sobasi? budem musiet aj tak vybavovat nejake urady? :-S
Odpovedať
Profilova fotka
pokial viem s tym ova nie je ziadny problem, vobec sa nemusis prehlasovat k inej narodnosti. Treba len vypisat istu ziadost.
Odpovedať
Profilova fotka
lenny, ja nechcem ova. ja si chcem nechat svoje rodne priezvisko. alebo tvoja odpoved nepatrila mne? ;-)
Odpovedať
my sme boli na matrike vcera a pani na matrike mi povedala, ze su 2 moznosti ako ziskat meno bez pripony -ova: 1. napises si inu narodnost, narodnost je volitelna a da sa kedykolvek menit, ze jeden rano vstanes a povies si, ze si Madar, druhy den ze si Nemec.. atd. takto nejak to povedala.. ;-) no a potom je to automaticky bez -ova. 2. napises si slovensku narodnost. v ziadosti o sobas bude uvedene tvoje meno s -ova, aj na obrade sa bude hovorit meno s -ova a takisto sa podpises s -ova.. potom hned po sobasi prides na matriku a podas si ziadost o zapisanie priezviska bez -ova, vraj na zaklade paragrafu 19 Zakona o matrikach.. Nechapem preco s tym robia take drahoty, ked sa to aj tak da obist.. ;-) Ja som si z neviem akeho dovodu zvolila 2.moznost, asi preto, ze si to este musim rozmysliet ci budem s -ova alebo nie a tiez sa mi nechcelo vymyslat aku si dam narodnost. ;-)
Odpovedať
ahojte kočky, poraďte so zmenou priezviska, kedy sa mení, čím najskôr po svadbe?To musím ísť na políciu, alebo kde? Som z toho blbá, tie ktoré ste vydate, poraďte prosím, aby som nemala nejaké problémy .Ďakujem vám :-)
Odpovedať
Tlačivo sa volá: Žiadosť o vyhotovenie úradného výpisu z knihy narodení uvedením priezviska bez koncovky slovenského prechylovania. / je to podľa par. 19. ods. 5. zák. číslo 154/1994 Z.z. o matrikách :-)
Odpovedať
díky astra a trvá to dlho, kým si vybavím doklady?? Teda aj pas, že?
Odpovedať
OP treba zmenit do 15 dni od zmeny akehokolvek osobneho udaja. Vydaju Ti ho na pockanie, 50,- kolok. Potrebujes ziadost, 2 fotky, ten kolok, sobasny list, stary OP. Odtial prejdes na vodicske preukazy (ak to potrebujes), na zaklade OP si uz nahodena v evidencii, odfotia Ta na CB fotku (vyrazy typu "WANTED BY FBI"), vydanie za tyzden, 100,- kolok. Potrebujes OP, ten kolok a stary vodicsky. Pas Ti vydaju alebo zrychlene (asi 3 dni) alebo cca. 3-4 tyzdne, ale pas som este nevybavovala, tak neviem presne. Zrychlene je vyssi poplatok, normalne je vraj okolo 1000,-. Ale nemam to potvrdene.
Odpovedať
ja osm pocula ze zrychlene je pri pase do 24 hodin 6000,- sk
Odpovedať
Bezplatné je vydanie cestovného dokladu v prípadoch uvedených v § 14a zákona: ak došlo k zmene rodného čísla občana z úradnej moci, ak bola v cestovnom doklade zistená chyba zapríčinená výrobcom cestovného dokladu alebo chyba zapríčinená orgánom, ktorý cestovný doklad vydal. V ostatných prípadoch sa vydanie cestovného dokladu spoplatňuje (položka 23 sadzobníka správnych poplatkov) nasledovne: do 30 dní pre dospelú osobu 1000 Sk do 30 dní pre dieťa od 5 do 15 rokov 400 Sk, do 30 dní pre dieťa mladšie ako 5 rokov 250 Sk. Ak sa cestovný doklad vydáva urýchlene na výslovnú žiadosť poplatníka, poplatok sa vyberie vo výške štvornásobku príslušnej sadzby, teda 4 000 Sk. Cestovný pas môže prevziať: žiadateľ, za žiadateľa iný občan starší ako 18 rokov na základe úradne overenej plnej moci na zastupovanie, za občana mladšieho ako 15 rokov osobne jeho zákonný zástupca. Doklady potrebné k prevzatiu cestovného pasu: občiansky preukaz, rodný list dieťaťa, ak ide o prevzatie cestovného pasu pre dieťa do 18 rokov, neplatný cestovný pas. K žiadosti o vydanie cestovného dokladu treba pripojiť dve ostré neretušované fotografie s rozmermi 3,5 cm x 4,5 cm na hladkom, lesklom polkartóne. To neplatí, ak je orgán, ktorému sa žiadosť o vydanie cestovného dokladu podáva, vybavený prístrojom na nasnímanie podoby. Občan, ktorému má byť cestovný doklad vydaný, je povinný sa nasnímaniu podrobiť.
Odpovedať
Som este zabudla :-) snad som pomohla K žiadosti budete musieť uviesť i tieto ďalšie údaje a podklady: predchádzajúce a rodné priezvisko, adresa súčasného trvalého pobytu, a ak je kratší ako 10 rokov, aj adresa predchádzajúceho trvalého pobytu s uvedením jeho začiatku, údaje o cestovnom doklade, ak už bol vydaný, vyhlásenie rodiča, ktorý žiada o vykonanie zápisu svojho dieťaťa mladšieho ako 5 rokov do cestovného dokladu, o tom, že dieťa nebolo rozhodnutím príslušného orgánu zverené do výchovy druhého rodiča ani inej osoby, odôvodnenie žiadosti, ak ide o vydanie diplomatického pasu alebo služobného pasu, doklad o dosiahnutí vedecko-pedagogického titulu, vedecko-akademickej hodnosti alebo iného titulu absolventa vysokej školy, alebo vedeckej hodnosti. Tento doklad sa nevyžaduje, ak titul alebo hodnosť sú zapísané v občianskom preukaze alebo v odovzdávanom cestovnom doklade.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?