Priezvisko po svadbe bez "-ová". Dá sa to?

Profilova fotka
Alooha vsetkym :) citala som jednu diskusiu o srandovnych priezviskach :) a napadlo ma, niektore nevesty si chcu dat meno po nastavajucom bez koncovky OVA. Je to mozne? Na matrike nieco take povolia? Ja by som chcela spravit nieco podobne. Meno po nastavajucom, bez koncovky OVA. Len si myslim, snad sa mylim, ze to je na SVK nemozne. Mate nevesticky ine info?
Odpovedať
1
2
25
no niekto tu spominal, ze ak si zmenis narodnost, tak sa to da. Mne to zmenili bez zmeny narodnosti, ale ja som si brala cudzinca.....Pri vyplnovani "ZIadosti o uzavreti manzelstva", tam si len proste vypises inu narodnost. Teda tak som to pochopila.
Odpovedať
Profilova fotka
takze len medzinarodne zvazky? nuz som Slovenkou a nou aj zostanem :-) Narodnost menit nejdem x-) Ale aj tak ti dakujem vierica
Odpovedať
no to prave baby spominali, ze je to vyslovene formalita. narodnost aj tak nikde nepouzivas, iba Obcianstvo. Len asi na tom doklade to tak vyplnis....aby si dostala to meno...
Odpovedať
priezvisko bez OVA nie je problem, aj ked si beries slovaka, zmena narodnosti je len formalita. ja mam ale pocit, ze je to zrazu nejaka moda, vsetci to tak chcu..preco?
Odpovedať
Profilova fotka
preco? ja neviem, mne sa to paci... mozno to bude zniet gycovo, ale mne to proste k niektorym priezviskam pristane:) a ked to nie je problem, porozmyslam nad tym...aktivne :-) nastavajuci ma pekne priezvisko. Teda, mne sa paci. A nekazila by som ho tym ova. btw... mam osobnu skusenost s problemom. kedy v zahranici necheli uznat "familiu" lebo zene meno koncilo koncovkou OVA. Oni to nechapu tak ako my. Tazko sa to vysvetlovalo.
Odpovedať
no, ja tiez nemam ova 8-) ale preto, lebo moj manzel je cudzinec a zijeme v zahranici. ale na slovensku mi to pripada byt trosku divne, neuraz sa prosiiim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
neurazim, nie je problem. Je to tvoj nazor :) beriem. VIdis, mas manzela cudzinca a zijes v zahranici.... rozmyslala si niekedy nad tym, ze keby si suhlasila s OVA pri manzelovom mene, ako by to bolo? Myslim, ze ci by vas brali ako manzelov alebo ako dve rozlicne priezviska:) Nuz a na Slovensku? Klasicky stereotyp. Jozef Hrusticka a Tamara Hrustickova \mena su vymyslen\ :) klasika... A co je na tom divne? to by ma celkom zaujimalo :-)
Odpovedať
vydavamsa ... ahoj :-) vstúpim vám do toho ak môžem :-) , my sme obaja slovenskej národnosti, budeme mať cirkevný sobáš, v žiadosti pre matriku niekedy v 02/07 som síce uviedla, že budem používať priezvisko manžela s ova, ale sme si to rozmysleli a chcem mať priezvisko bez ova... volala som na matriku či sa to dá zmeniť, alebo či s tým je nejaký problém, či treba niečo špeciálne riešiť... povedali mi, že žiaden problém to nie je, že zákon to povoľuje... tak sme tam šli teraz pred týždňom, pani mi dala papier, kde ako manželka žiadam o zmenu a budem používať priezvisko bez ova... ten papier si ona dala do našej zložky a keď prídu papiere z kostola, že sme sa teda vzali a ona bude mať vystaviť sobášny list, tak na základe toho môjho papiera, ktorý som tam teraz vypísala, ona vystaví sobášny list bez ova... nemusela som meniť národnosť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
andre...ahoj... skvela informacia. my tiez planujeme cirkevny sobas. Tak super, staci sa na matrike pani povedat. DIIIIKY x-) Ale som rada, ze nie som jedina, kto ma taky nazor na priezvisko bez OVA :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mne osobne sa priezviska zien bez -ova vobec nepacia. mne to pripada, akoby to bolo chlapske meno a nie zenske. a nakolko som vystudovala pedagogiku, na slovencine sme mali profesora, ktory bol zasadne proti tymto menam, a vravel nam ze to je nespisovne a bla bla bla. no, ale chcela som povedat to, ze mne osobne sa to nepaci z toho hladiska, ze mi to skor pripomina chlapa. len tolko som chcela. dufam, ze nikho neurazim.
Odpovedať
nuz ja mam na to iny nazor, asi som staromodna .. mam kolegynu, ma priezvisko bez -ova, a ked som potrebovala pre nu povybavovat veci, tak to bola poriadna fuska, pretoze pri prihlasovani na poistovniach, mi vratili vyplnene formulare, ze je to vraj chlap a pod.. trvalo mesiac, nez sa to dalo do poriadku... a takisto, ked volaju klienti, tak stave vysvetlovat, ze to nie je pan XY ale pani XY... Treba trosku mysliet aj na to... Na tuto alternativu by som asi pristupila iba v pripade, ze by som zila dlhodobo v zahranici.... Inak myslim, ze su podaktore priezviska, pri ktorych to bez -ova vyznieva pekne, ale su aj take, pri ktorych krstne meno v kombinacii s priezviskom bez -ova vyznieva trochu komicky... ako v pripade jednej mojej kamaratky, ktora si ani po siestich rokoch nevie na to bez -ova zvyknut...
Odpovedať
skús si tam u Vás zavolať na matriku a si to over, ale malo by to tak byť všade :-) ... síce som ten papier vypisovala akože manželka už, teda s jeho priezviskom s ová (čo teda ešte nie som vlastne ;-) , ale to len preto, aby tá pani ak dostane papiere z kostola, nevypisovala sobášny list s ova (na základe našej žiadosti z 02/07), a potom znova druhý bez ova :-) ... takže takto bude mať ten môj papier a na základe neho už bude sobášny list bez ova... :-) mňa to napadlo cestou domov vo výťahu... hovorili sme potom o tom len v rámci srandy a potom čím viac sme o tom hovorili, tak tým viac sa nám to páčilo... tak sme si povedali, že sa popýtame na matrike a ak to nebude problém, tak to dáme bez ova... naši rodičia o tom netušia, tak to bude mierny šoking pre nich, ale necháme to tak, nech sa to prevalí samo :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nuz, ked sa nakoniec s polovickou dohodneme na priezvisku bez OVA, tak to rodicia budu asi trosicku predychavat. Zistim si to na matrike a uvidim. Ale aj tak sa mi to paci :-) samozrejme v dobrej kombinacii s krstnym menom. Lebo je pravda, ze to moze vyzniet komicky. AAAA... slovencina nasa, nepusti... Skoda, ze su len dve alebo tri krajiny vo svete / co o nich viem / ze sa priezviska koncia OVA. Inde taketo veci neriesia ;-) Nuz ale... zijeme na SVK
Odpovedať
Profilova fotka
vydavamsa, kludne do toho ;-) Vsak podla mna je krajsie, ked sa manzelia volaju rovnako, no nie? Mojim neslovenskym kamaratom to pripada strasne divne a smiesne, ze manzelia sa u nas volaju rozne :-D Ja som slovena a beriem si slovaka a nejdem mat OVA. Budem Eva Schön. Pripada mi to jednoducho krajsie, šik, praktickejsie, lubozvucnejsie a chvalabohu ani nase urady uz s tym nerobia problemy. Moj nazor: Smelo do toho ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ewwwi_, som rada, ze tak pozitivne zdielas podobny nazor. Inak tvoje buduce meno v kombinacii s krstnym fakt znie "sik". Presne na ten isty problem, ze zahraniciari nechapali rozdielnost mien v rodine, som natrafila aj ja. ako som to uz spominala vyssie. Doooooost tazko sa im vysvetluje, ze i napriek rozdielnosti mien, je to vpodstate to iste meno a sme rodina :-) Este raz dik ewwwi_, coraz viac sa utvrdzujem vo svojom rozhodnuti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja budem tiez bez OVA, a to len z dovodu dlhodobeho pobytu v zahranici..kto si to neskusil, nevie ake trampoty mozu mat manzelia ak sa kazdy vola inak.. Ked sa raz vratime do SR, tak si zrejme zmenim priezvisko na OVA - opat len z praktickych dovodov. Na matrike som tiez nemala ziadne problemy a nemusela som menit narodnost kvoli priezvisku bez -ova.
Odpovedať
joj baby, ani neviete ako ja tuzim po priezvisku bez ova...ale nejde to..ja mam take nikaje a ked budem vydata, tak to tiez nebude ono...jedine uplne zmenit priezvisko... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Tak sa pridavam...ja uz som pani a bez OVA, stacilo iba vyhlasenie o inej narodnosti a bolo to :-) Vela stastia pri vybavovani nevesticky buduce ;-)
Odpovedať
ywett, ty mas idealne priezvisko bez OVA...ti tisko zavidim.... ]-( ]-( ............ :-D :-D . ;-) ... ;-) no ale pockaj, ty si inej narodnosti ci ako?
Odpovedať
Profilova fotka
NO mne sa to pekne hodi ;-) Narodnost mozes mat kazdy mesiac inu /to mi vysvetlovala ta pani na matrike/ - to je vlastne ako sa citim, ku ktoreme narodu sympatizujes...noa ja som si dalu Cesku a bolo to a navyse tam mame aj prechodny pobyt :-D
Odpovedať
jaaaaaj, no ty si mi spekulantka :-D 8-) no ja keby som si mala vybrat, tiez sa hlasim k cechom, k irom urcite nie....ale co mi to pomoze,ked nemame na to ani jeden vhodne priezvisko... :-| :-( no ja utekam,papa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
..baby, ja som si bola vybavit uz papiere na matrike, tiez budem mat meno bez -ova a nikto nerobil problemy, dokonca som vobec neriesila nic ani s narodnostou..akurat deti vraj budu automaticky s -ova pokial nepoziadam o zmenu mena.. ..pekny vecer..
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, takze je to mozne aj bez zmeny obcianstva, narodnosti a podobnych veci. 8-) super, tak uz len pootravovat panicky na matrike a bude to x-) btw.. petarda... povies si ano so svojim drahym v rovnaky den, ako ja :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Caute baby, tak sme zase pri tej hnusnej byrokracii. Ja som si nie ista ze to pojde bez zmeny narodnosti. Moja sestra sa momentalne vola Frierova, super slovenske meno, ze hej? Jej to pani matrikarka zabudla povedat, o tej inej narodnosti, takze ma anglicke skomolene meno. Ale teraz k tej narodnosti. To vy hovorite o tej kolonke uz na ziadosti o uzavretie manzelstva? Alebo sa to potom vyplnuje az po svadbe. No a na cesku narodnost sa ova neaplikuje?
Odpovedať
vydavamsa - dik za super temu adre, a petarda, mohli by ste mi (pripadne do IP) prosiiim napisat, kde ste boli na matrike? (mesto resp. obvod) DAKUJEM :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nuz.. ja to spravim asi takto... pojdem coskoro na matriku. Pani poviem, ze som Slovenka, budem manzelkou Slovaka, obaja mame slovensku narodnost. nemienime ju menit. A ze moja poziadavka je, ze rovnake priezvisko bez OVA napise obom nam :) ak mate niektora z nevesticiek nove info, ze ci je "potreba ritualu" abi matrikarka uznala priezvisko bez OVA x-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ja budem tiež bez -ova. Na matrike nebol žiaden problém. Len do kolonky kde sa píšu priezviská sme ich napisali bez -ova a všetko v pohode. To bolo všetko a v pohode.
Odpovedať
moja skusenost...ja som si vyplnila kolonku narodnost-slovenska...a do kolonky meno, som si dala nove meno bez-ova...takze ono sa to urcite da aj bez zmeny narodnosti, len asi zalezi na aku uradnicku natrafite. Mne nic na to nepovedali, ani sa ma nic nepytali.
Odpovedať
Tak pridavam skusenost - ja som si vzala tiez cudzinca, sice je to Poliak, ale ani v PL neexistuje koncovka OVA, jedine SKI/SKA takze sme chceli mat rovnake meno, aby ma tu v PL nepovazovali za Rusku :-) Aby mi vyhoveli som musela na matrike uviest inu narodnost (smiesne je ze nemohla byt ineho slovanskeho naroda, hoci nie vsetky maju koncovku OVA), tak som si uviedla madarsku..bolo mi povedane ze je to len na tomto jednom dokumente - narodnost si mozete menit hocikedy....to nie je obcianstvo Ale ako sledujem kazda matrika k tomu pristupuje inak, takze v tom je dobry chaos...
Odpovedať
Profilova fotka
uf. uf... chaos nad chaos... cize ak tomu spravne rozumiem, zalezi od matriky, ako vyhoveju poziadavke? :-x neviem, kde si bola ty lienka 77 , ywett, petarda na matrike? mesto? dedina? Mna caka dedina, snad ma za tu poziadavku neupalia :-D
Odpovedať
1
2
25
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?