Nová práca pre čerstvo vydaté

Profilova fotka
Ahojte zienky, rada by som zmenila svoju pracu. Drahy mi dal chrobaka do hlavy, ze mam ostat v starej lebo ma nikde nebudu chciet ked uvidia ze som zasnubena a chystame svadbu alebo cerstvo vydata. Preto lebo budu predpokladat, ze budem chciet mat hned deti a oni mi budu musiet drzat miesto. Aby som tam ostala kym nebudeme chciet mimi. Stalo sa vam take nieco? Alebo su to len hlupe predsudky?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Ahoj, řeším ted trochu podobnou věc, ale já spíš kvůli mateřské, kterou plánuju tak za rok, dva, což by bez smlouvy na dobu neurčitou moc nešlo. Ale pochybuju, že by u pohovoru hrála role to, že jsi zasnoubená nebo čerstvě vdaná, navíc kde by se to dozvěděli? Z životopisu to napsané nemáš a vykládat jim to asi sama od sebe nebudeš :-) Navíc, že by předpokládali, že budeš chtít mít brzo děti? To by ale mohli předpokládat u každé mladé ženy, dnes není podmínkou být vdaná. Však můžeš zkusit něco hledat a uvidíš, zda se něco objeví a nebo neobjeví a zůstaneš, tam kde jsi ted :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 ahoj, do životopisu vůbec nemusíš psát jak dlouho jsi vdaná a oni nemají právo se tě na to ptát. To je diskriminační ;-) Ale pokud o miminku uvažujete v dohledné době, tak bych práci neměnila. V novém zaměstníní často dostaneš smlouvu na dobu určitou a po MD by ses neměla kam vrátit... V tomto případě je lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
A chcete hned mimi? Osobně s tím zkušenost nemám, ale myslím, že je lepší začít novou práci co nejdříve, rozhodně dle mého budeš mít větší šanci se uchytit jako čerstvě vdaná, ale bezdětná, než potom s dítětem/s dětmi... To je vždy komplikovanější a zaměstnavatel ti musí vycházet vstříc kvůli nemocem dětí apod. Myslím, že je pro ně lepší vidina toho, že třeba za rok půjdeš na mateřskou, než že už máš třeba 2 děti... Ale je to jen můj názor...
Odpovedať
Profilova fotka
@kitinka76 @baffiny No svadbu planujeme v auguste 2013 a dieta by som chcela riesit tak najskor v roku 2014 ...teda do 30tky by som chcela mat prve babo, ale zaroven si uzit aj manzelsky zivot este predtym a dokoncit byvanie. Je pravda, ze kde by sa to dozvedeli. Zatial si robim len prieskum kde aka praca. Najradsej by som tu staru pracu zmenila lebo je to len zvyk a nebavi ma to a najvacsi dovod ked sa prestahujem aj cestovne sa mi zvysi.
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 podla mna svadba so zmenou prace nema nic spolocne. Na pohovore sa ta nesmu pytat ci a kedy chces mat deti a pod. Ak mas prilezitost najst si lepsiu pracu, tak urcite kvoli svadbe nevahaj. Aby si potom nelutovala, ze si prisla o dobre miesto.
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 já tě plně chápu, vdávám se v červenci a dítě bych chtěla rok na to (nebo se o něj aspon snažit), abych si užila manželský život. Práce mě začíná lehce štvát a fakt uvažuju, zda to přes ten rok ještě vydržet nebo změnit a doufat, že po roce dostanu smlouvu na dobu neurčitou a mohla jít na mateřskou... ale můžou se mnou právě vybabrat kdyby mi opakovali smlouvu na dobu určitou... to se člověk pak vážně nemá kam vrátit. No nemáme to jako ženské vůbec lehké :-D
Odpovedať
@mata0410 ano je to diskriminacia ked sa to opytaju na vieru, vek, stav. ale co ked sa opytaju? co im povies nepoviem vam lebo to je diskriminacne? tak to nebudes asi nevhodnejsi kandidat pre nich pri takomto pristupe :) mamina je personalistka napr. ona sa to ludi nepyta ale ma skusenosti. a to ze si mlada, vydata im urcite moze vsugerovat,ze chces deti.. cize ak sa tomu chces vyhnut odpovedaj na otazky a vysvetli,ze jednoducho este deti nechces.
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 v tom případě bych do změny zaměstnání klidně šla ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@livulienka stalo se mi na pohovoru, že se mě zeptali na díru v životopise mezi SŠ a prvním zaměstnáním, tak jsem jim po pravdě odpověděla, že jsem byla na MD, personalista zrudl a začal se mi omlouvat :-N
Odpovedať
@mata0410 ak máš nové miesto že ťa ozaj zoberú v pohode vymeň. Ale ak ešte nemáš nič a dáš výpoveď tak ideš do risku. Zamestnávatel nie je hlúpy, nemusíš tam udávať že si zasnúbená alebo vydatá, stačí mu dátum narodenia a hneď si v kategorii "chcem dieťa" a teda zamestnanec, ktorý je vlastne na prijatie na krátkodobo. A úprimne? v dnešnej dobe sa práca hľadá ťažko, nakoľko je kvantum nezamestnaných a na jednu pozíciu je viac ako 50 kandidátov. Takže, ak nemusíš špekulovať, vydrž do materskej a ak tam nie si spokojná že je to na psychyatriu tak ju skús zmeniť. Možno sa pošťastí, možno nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@baffiny @kitinka76 @liss_durman @kaktusik @livulienka Podla mna je hlupost predpokladat, ze niekto chce mat po svadbe hned dieta. Ved uz je aj ina doba, su take vynimky, ktore to tak chcu ale co ked chcem byt karieriska? a to je tak, ked vam niekto da chrobaka do hlavy, chcete si byt isty ako to je. A ked ste zacali o zivotopisoch ako sa pise ked som studovala 2 roky Vš potom som musela opakovat cely rocnik kvoli jednej skuske a potom skoncila Bc.? Lebo do zivotopisu sa pise rozsah a mne to vychadza 2005-2009 a to su 4 roky. Nie 3 ako sa studuje na titul Bc. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 v tomhle mi to hold příjde zastaralé, však taky to nemusí být žena, která půjde na mateřskou, že? ale s tím my nic nenaděláme co se školy týče tak tam normálně dej 2005-2009 vysoká škola, já to tak taky měla... byla si na vysoké škole? byla :-) tak proč to tam psát jinak, vždyt máš nárok prodloužit ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@maruska24 tak na psychiatriu to nie je ale chce to zmenu strasne po tom tuzim, a zase cestovat cca 50 km sa mi zda byt narocne ci uz financne alebo psychicky :-|
Odpovedať
@mata0410 tak skús, len a by si potom neskončila na psychiatrii že nemáš prácu ;-) ono ja som si tiež myslela že o veku to nie je a že otázky tohto typu na pohovore ani len nepadnú, no haha, som sa mýlila, a koľkokrát ma napadlo, že keď by som si pustila na mobile nahrávanie tajne, tak aj súd vyhrám. Mnohí boli taký, kde rovno povedali, že potrebujú zamestnanca ktorý im o rok nepovie že ide na materskú, a potom keď som sa informovala u známej personalistky, tak mi rovno povedala že životopisy selektujú nielen podľa skúseností, ale aj podľa veku a až tak volajú na pohovor. Momentálne je stav taký, že je nezamestnaných veľa a majú si z čoho vyberať. Tak preto to zváž, najskôr si hľadaj prácu a až tak daj výpoveď. Ak budú mať o teba ozaj záujem, dokážu počkať.
Odpovedať
Profilova fotka
@maruska24 tak urcite by som neodisla zo starej keby som nemala novu, a pustili by ma na dohodou mame dobry vztah, ja by som im aj bola ochotna aj prist cez moj volny cas urobit co som robila kym by si nenasli niekoho noveho... ale s tym nebudu mat problem...
Odpovedať
Ahoj,ja som podobne stresovala,napokon som v auguste nastupila do prace a v septembri sa vydala.vzali to celkom v poho, vybavila som si i dovolenku na pia a pondelok a mozno by mi dali i viac,len som nechcela. Len si uvedom,ze vacsinou,ked nastupis si prve 3 mesiace v skusobnej dobe a nemas narok na dovolenke (zalezi na dohode) a vacsinou fakt dostanes zmluvu na dobu urcitu 1/2 roka, rok, myslim,ze maximalne mozes dostat na dobu urcitu az na 2 al 3 roky ( resp ti to mozu 2-3x predlzit vzdy len na dobu urcitu)... Ak by si mala nejaku pracu,kde ta "stiahne" napr zakaznik a dostanes dobru zmluvu,tak preco nie....oni to mozno na pohovore nezistia, i ked v uzsom kole sa mi viackrat stali,ze sa pytali a musis nejako zareagovat (i ked nemusis odpovedat,ale i to je odpoved) a tiez pocas skusobnej potom pozor na to,co komu povies...mne by teraz koncom mesiaca mali predlzovat zmluvu a vsetko vyzera byt ok,len mam pocit,ze kolegyna sondovala,ci nie som tehotna,resp na sama akoby na to navadzala- mat deti,kym som este mlada,ze je to lepsie.... Samozrejme,ze som jej nepovedala,ze vobec nechcem deti,len,ze zatial nie,ze este mame cas ze najskor chceme poriesit ine veci (byvanie)
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, stalo, někde je to skutečně problém. Já dala po svatbě výpověď v práci a hledala novou. Už po nějakém třetím pohovoru jsem zjistila, že to, že je mi 28 a jsem čerstvě vdaná ( to jsem jim neříkala, ale všímavý člověk si třeba všimnce prstýnku nebo se zeptá jestli tě má oslovit paní/slečno) může být problém (a zaměstnavatelům se ani nedivím, když jim tam přijde někdo mladší a single, tak proč by radši nevzali jeho). Vyřešila jsem to jednoduše, nemám tyhle údaje v CV a dokonce jsem na některé pohovory pro jistotu sundala prstýnek. To, jestli jsi vdaná je tvoje osobní věc, stejně i to, kdy chceš mít děti, oni se tě na to vlastně ptát nemůžou. Nakonec jsem sehnala práci kde jim záleželo jen na mě a ne na mém stavu ;-)
Odpovedať
Já bych řekla, že to může být problém, zažila jsem to, ale pro změnu s bydlištěm, nikdo nevěřil, že budu schopná dojíždět 40 - 50 km denně. Výslovně mi to takto řekli, že kvalifikace super, ale nebudou nabírat někoho, o kom si myslí, že to po dvou měsících vzdá kvůli vzdálenosti. Neskutečně mě to nakrklo, takže jsem si vyndala ze životopisu stav, datum narození i bydliště a našla jsem práci snů ;-) Takže taky doporučuju vyjmout všechny údaje, které tam být nemusí. Na tyto věci by se rozhodně neměli zeptat ani při pohovoru. Pokud nejsi spokojená, udělala bych to takto ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kamaratka bola na pohovore ako cerstvo vydata. Opytali sa jej ako mieni zladit svoj sukromny a pracovny zivot v pribehu najblizsich 5 rokoch. Pochopila, ze narazaju asi na babatko. Tak odpovedala: "Ak by som momentalne neuprednostnovala pracovny zivot, tak by som sa neuchadzala o takuto ponuku. Ked vsak pride cas, aby som sa venovala rodine, tak sa budem venovat jej". Len sa pousmiali... Mozno trosku samanska odpoved, ale mala navrh v porovnani s ostatnymi, a tak ju prijali....:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@wikina123 @fallingstars @yumy @maria117 ako som uz pisala nesla by som do rizika ze by som odisla zo starej a az potom hladala novu. Ale aj tak to nemaju ti zamestanavatelia iste ked nevidia obrucku na ruke, lebo nie kazdy je za manzelstvo a deti maju aj slobodne zeny ktore ziju s druhmi. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@mata0410 to jo, já jen říkám svou zkušenost...pocítila jsem drobný handicap, možná je to oborem, chápu to, pokud bych byla na místě zaměstnavatele, a přišla 23letá holka která má sice o něco menší zkušenosti a řekne si o míň peněz, je větší šance, že tam třeba déle vydrží. Jinak myslím, že tenhle problém souvisí spíš s věkem než s tím, jestli jsi vdaná nebo ne.
Odpovedať
Profilova fotka
@wikina123 ono totiž ze zákona - nemůžou tě nepřijmout kvůli věku, stavu, dětem atd...to by byla diskriminace. Jenže - mají x jiných uchazečů a posuzovat to budou, to je jasný. Ty jim na tyhle otázky můžeš odmítnout odpovědět, ale kdo to udělá že jo....tohle je dobrá diplomatická odpoveď! Já když jsem hledala práci, tak jsem si říkala, že to bude tak na rok, dva...ale samozřejmě to nesmíš nikdy přiznat ;-)
Odpovedať
Tak mi napadá, kedy plánujete svadbu? :-)
Odpovedať
@mata0410 napis si normalne rozsah kolko rokov si mala bc. ak ich to bude zaujimat tak sa ta rovno opytaju. je vsak velmi pravdepodobne ze si to ani nevsimnu
Odpovedať
Profilova fotka
@baffiny Na to jsem narazila já - bohužel. Studovala jsem dlouho, do současné práce jsem nastoupila v 27 letech (ale už s tříletou praxí). Dali mi smlouvu na rok, pak mi dali smlouvu na tři roky (do roku 2015) a pak mi ji snad prodlouží na neurčito - ale to kdo ví, protože můžou na určito dát ještě jednou a navíc roku 2015 se můj zaměstnavatel sloučí s jiným a spíše se bude propouštět. No a letos mi bude třicet a já nevím, jestli mám dítě risknout nebo si ještě počkat do roku 2015, jestli mi prodlouží smlouvu. Je to prostě dneska blbě nastavené - mladí se vůbec nepodporujou!
Odpovedať
Profilova fotka
@pomme 10.8.2013 ale deti nechcem hned, urcite najskor rok po svadbe presnejsie zalezi od okolnosti
Odpovedať
@mata0410 Tak jistého není určitě nic, ale řekla bych, že personalisté přece jen s určitými zažitými vzorci a statistikou pracují, a statisticky je pravděpodobnější, že po svatbě za pár let přijde dítě, než že nepřijde...Ono jak by to mělo být je asi jedna věc a jak to chodí je věc druhá... :-| Já jsem taky nechápala, proč by měl být problém dojíždění do zaměstnání, ale zase na druhou stranu chápu, že pokud jim tam třeba někdo takový už nevydržel, dají od podobného případu - pokud mají na výběr - raději ruce pryč.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetaml já teda asi oddočím od tématu, ale jak to souvisí s nástupem na mateřskou, že máš smlouvu na dobu určitou? vyhodit tě jako těhotnou nemůžou a vlastně ti smlouvu jen tak ukončit taky nemůžou ne? a mateřská se počítá od toho, co máš odpracováno...nebo je to jinak?
Odpovedať
@mata0410 no a keby si si novú prácu našla pred svadbou, kde je problém? :-) ako ja chápem, ono to nie je tak že lusknem prstom a mám prácu, ale zas máš ešte osem mesiacov... to, že si zasnúbená, potenciálny zamestnávateľ predsa nijako nezistí (pochybujem, že bude skúmať snubný prsteň) ;-) a aj keby sa opýtal, tak si slobodná a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
Jo, jelikož se všude snižují stavy, tak je velmi pravděpodobné, že když budu na mateřské v roce 2015, kdy mi končí smlouva, tak mi další smlouvu (prodloužení) nedají.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?