Mám zmeniť návyky v jedle po svadbe?

ja viem ze nepatrim do kolonky "po svadbe" :-D ale chcem sa spytat na vec ktora ma trosku aj trapi ako sa hovori, laska ide cez zaludok, a setky vieme aky su nasi muzi spokojny ked su napapany moj nazor je ze netreba jest setko co sa doma najde len preto ze to je, netreba dojest cely tanier a prasknut len aby neostalo, jest meso kazdy den, cez zimu nejest zeleninu a ovocie lebo je to zbytocne drahe, radsej kolace a klobasu - toho je vzdy dost a ked nie tak sa napecie... ja uz dlhsie papam zdravo, vzdy vela zeleniny, nevyprazane - napr aj meso, ktore papam ale tak dva krat do tyzdna - hlavne rybu a kuracie, morcacie, vecer ked som hladna si nedam chipsy ale jablcko, nepijem stale kolu ale skor mineralky, vodu prip dzusy prichadza pointa ;-) moja buduca svokra svojho syna tak trochu rozmaznala v jedle, stale ho prepchava, po kazdom obede dostane sladkost, meso ma 6 krat do tyzdna, nekedy aj dve hlavne jedla (obed+vecera) a este sunku alebo salamu na ranajky (zasadne na biele pecivo, ktore si myslim ze je zdrave obcas vymenit za tmave, celozrne), kazdy vikend vypeka zakusky a kolace, ine ako kolu a tie sladke mineralky nekupuju...to nechcem kydat na nu, ani nanho ze sa nevie vzopriet - to je blbost, len je to proste tak ze on na tom vyrastol a berie to ako prirodzene... samotna pointa ;-) ked mu zacnem (nebyvame este splu) varit cestoviny s omackami, meso naprirodno, ryby-file, zeleninu na ranajky tak si myslim ze ist obedovat ku mame "neco normalne" bude prenho sviatok, na to sa bude tesit ze sa poriadne naje a nebude az tak platit ze laska ide cez zaludok pretoze sa nestotozni s tym ze by som chcela aby sme my (aj nase deti v buducnosti) jedli zdravo este musim dodat, ze sa rozpravame o vsetkom, ale toto sa neda rozumom vysvetlit, proste ked chlap ktory miluje meso a je ho skoro kazdy den 27 rokov ho ma obmedzit - to sa moc neda vyrozpravat ako na to? poradte prosim dakujem a prepacte ze je to take dlhe :-) :-) :-)
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
aktak... je fajn, ze sa stravujes zdravo, pochopila som, ze je to pre teba prirodzene... je fajn, ze ti zalezi na tvojom buducom manzelovi a chces, aby sa stravovali spolocne.... ale po tvojom. pre neho je prirodzene maso, kolace a podobne... kedze budete rodina, myslim, ze naj bude najst kompromis... nechcem ti tu davat rady, lebo vlastne ti poradit neviem, ale ti chcem ukazat, ze co je pre teba uplne samozrejme, nemusi byt pre neho a opacne... drzim palceky, aby ste pisli na nejake rozumne riesenie ;-)
Odpovedať
aj ja som za kompromis, ale to, aby papal zdravsie nechcem preto lebo je to po mojom, ale preto ze sa to odrazi na jeho zdravi, na tom ako sa citi... mozno by sa nejaky muz mohol vyjadrit ;-)
Odpovedať
aktak, poviem ti ze moj otec, zaryty "masozrut", obcas podotkne, ze kedy urobim tie syrove cestoviny, pricom moja mama nic take nevari ani nevarila a slovo cestoviny u neho nevzbudzovalo ani najmensiu doveru ;-) tak ziadne strachy, nejaky rozumny kompromis sa najde :-D chlapov sa neda stresovat s tym ze "toto je nezdrave" "toto je zdravsie"... to budes musiet vyriesit nejakym kompromisom a zenskou sikovnostou tak, aby mal sam pocit, ze to chce jest 8-) a ked sa bude tesit k mame na "poriadny obed", nevid na tom nic zle... no a z casu na cas mu uvar nejaku poriadnu "nezdravost" :-D
Odpovedať
:-D zatial som striktne odmietla len klobasu a krvavnicky, tie bude papat na vianocnych trhoch a na opekacke, o ostatnom som ochotna sa bavit 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ajoj aktak, moj drahy bol vychovany podobne, v jeho rodine zdrave jedlo znamena salat - s majonezou, vajciami a sunkou - a bol zvyknuty na same klasicke slovenske jedla. Myslim ze ryby u nich (okrem Vianoc) este nemali. Na druhej strane ja sa stravujem presne ako ty -zeleninka, kuracie a rybky. Ked sme zacali spolu byvat, tak sice najprv ohrnal nostek, ze on nema rad cestoviny, ale teraz ich miluje, dokonca ked si ich robi sam, urobi si aj zeleninovy salat :-) . Ja varim hlavne kuracie biele masko a ryby a milacik to teraz zboznuje a vzdycky mi hovori aka som vyborna kucharka. Ked ma chud na steak, tak mu poviem ze nech ma vezme najest sa von dor rstauracie a moze si ho dat - takto ja sa nemusim hovadziny ani dotknut a obidvaja sme spokojni. Byvame momentalne v Anglicku, takze samozrejme ked ideme na Slovensko, tak sa doma nevie dojest klobasy a kapusty a svieckovej, ale dokonca aj svojej mame povedal ze varim vyborne. Treba mu raz za cas urobit nieco sladke, tiramisu alebo tortu a bude happy. A ked mas este stale obavy, mozem mu navrhnut nech kazdy druhy vikend vari on - uvidis ze sa mu chciet nebude a bude ti bozkavat ruky ze mu nieco prichystas :-)
Odpovedať
dakujem za povzbudenie, snad to aj u nas tak bude :-D
Odpovedať
aktak, tak ako bol vychovavany tvoj drahy, bolo vychovavanych vela ludi.. nakoniec aj ja som tak bola vychovavana.. ale odkedy byvam sama (4,5 r.), tak som postupne zacala prechadzat na zdravsiu stravu.. presne ako pises ty - zlenina, cestoviny, salaty a z masa len hydina a ryby.. ani neviem presne odkedy sa takto stravujem, prislo to nejak postupne.. a takto postupne budes musiet ist aj na neho.. tak ako tu niekto uz pisal, nemala by si mu asi hovorit "toto je nezdrave a toto zdrave..". Budete musiet spravit nejaky kompromis - raz varit tak a raz tak a potupne cim dalej tym viac to moze byt ta zdrava strava. Vsak uvidis, mozno mu niektore z tych jedal zachutia a tie mozes potom varit castejsie.. drzim ti palce.. :-)
Odpovedať
Ja som nevedela varit az kym sme sa s mojim drahym spolu nenastahovali a teraz som vraj najlepsia kucharka, dokonca to spomenul aj pred fararom na tom predsvadobnom vyucovani :-) Varim ako sa tu uz spominalo raz tak a raz tak a ak by sa stazoval, velmi sa mi paci Zuzulin navrh o jeho vlastnom vareni kazdy druhy vikend, len mu nezabudni povedat, ze po sebe musi aj umyt hrnce 8-) Na jedno nesmieme zabudnut: kazdemu vyhovuje ina strava, takze varit roznorodo je urcite ta najlepsia cesta pre oboch.
Odpovedať
ja mam vuhodu ze umyvat riady bude jeho praca, strasne to nemam rada, a nechat varit jeho - to ma bude na kolenach prosit aby som mu spravila hoci aj brokolicu s dusenou mrkvou a opecenym karfiolom :-D :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Co tak ozivit tuto temu? Kto sa komu prisposobil ako ste si zladili vase chute v jedle a ako vyzera vas jedalnicek? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
a ja by som sa Vás skôr opýtala, že čo budete variť, keď už z obavy o zdravie nebudeme jesť kura a podobné operence? :-|
Odpovedať
Tak to si neviem predstavit lebo kurca je hlavna zlozka nasho jedalnicka. :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
no veď, to aj nášho. Dneska ho asi urobím posledný krát, keďže vtáčia chrípka je už v Rakúsku
Odpovedať
aktak, ktora zalozila tuto temu pisala v prvom uvodnom prispevku, ze jej nastavajuci /uz sucastny/ musi mat po kazdom jedle sladke. musim povedat, ze aj ja. po ranajkach sa mi sladke vobec neziada, ani po veceri, ale po obede sialene, kolkokrat mi je az mdlo, a musim si dat. dam si banan v cokolade, pripadne inu sladku tycinku a je to v pohode. nemyslim si, ze by som preto mala nezdravy stravovaci rezim, jednoducho, ked si telo ziada, treba mu dat.
Odpovedať
u nas to je tak, ze varim ja a varim to, co sa mi podari. A drahy je rad, ze ma teple jedlo a radsej vsetko chvali, ay ma neznechutil. lara, barbora: v ktorom ste state? mam pocit, ze virus vtacej chripky sa pri mrazeni zahubi, rovnako ho zabije prilis vysoka teplota, takze podla mna, pokial nejete operence surove, malo by to byt ok.
Odpovedať
Ja som v UK, tu to snad este nedorazilo. Takze sa niet coho obavat ak je maso poriadne uvarene. Ja som sa musela prisposobit stravovaniu tu v UK, teda aj mojmu priatelovi. Trvalo mi to dost dlho, nevedela som si zvyknut najma na to neskore jedenie a na zaciatku som aj pribrala kedze som bola zvyknuta na obedy u nas a potom som si dala dalsie teple jedlo vecer. No uz som to zhodila a teraz uz jem normalne ako je tu zvykom. Tiez na ine jedla som si privykla ale zase varim aj nase slovenske, napr. ma rad halusky, vyyprazany syr, makovnik mu velmi chuti a take nase specialitky. Tiez sa ma snazi podporovat vo vareni, a ked sa mi niekedy aj nieco nevydari tak je zlaty a nehundre prilis.
Odpovedať
Profilova fotka
lara ake halusky robievas?? bryndzove?? my po nich slintame, ale na bryndzu som tu este nenatrafila... :-|
Odpovedať
ja si vzdy donesiem z domu zopar, dam si to zamrazit a sem tam si potom urobime. Som prekvapena ako mu to chuti, no samozrejme na vrchu musi mat kopec anglickej slaninky. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ach so... :-) no v marci idem na vikend domov tak uz vidim ze budem mat pol kufra bryzndze, hehe :-D dik za tip, to by ma nenapadlo zamrazit to, ja trubka ;-)
Odpovedať
moj drahy s papkanim problem nema ...spapa to,co mu pripravim a velmi rad,ani raz mi este nepovedal,ze by mu to nechutnalo, naopak stale to chvali :) a to papame velmi zdravo...masko mame skutocne tak 1x do tyzdna a hoc je chlap ako hora (skoro 2m) nechyba mu .
Odpovedať
No s tym maskom to je u nas priorita. Teda tomuto som sa musela prisposobit. Moj bohuzial neprisiel na chut mojim zdravym jedlam, sice sa snazim varit zdravo ale nesmie to byt bez masa. Sem tam ked uz mam toho masa po krk, si kazdy dame nieco ine a ja si vtedy pochutnam na mojej oblubenej paste so syrom. :-p alebo niecom lahuckom.
Odpovedať
ahoj aktak, moja rada je taka, ist na to postupne, pomalicky, tak aby to velmi nepocitil. pridavaj mu k jedlu zeleninove oblohy, tak ani nezbada, ze ten rezen je mensi, postupne zarad do jedalnicka biele masko a ryby, ale pozor, nie len to, obcas mu priprav aj bravcove aj hovadzie, len uz to nebude mat kazdy den ale napr len raz do tyzdna, pripadne raz za dva tyzdne. postupne mu vyluc teple vecere, jedno teple jedlo staci a priprav mu na veceru nieco lahsie k comu das zeleninovu oblohu, na desiatu do prace mu pribal zase ovocie. robievaj mu ovocne salatiky. neurob mu hlavne sok, ze zrazu mu zmenis jedalnicek na obraz svoj a dostane len zdrave jedlo, lebo to chlap rychlo utecie k mamke :) bud sikovna a lstiva :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no myslím, že my sme sa prispôsobili navzájom. Cez týždeň veľa napovarím, lebo si ani nevyžaduje a pravdupovediac ani sa mi nechce. Ale keď aj zostane z víkendu, tak mi to už nechce. Varím trošku diétne, lebo mám problémy s hrubým črevom a manželík sa prispôsobil v tomto smere mne, ale uvarím čo si zapraje ... skoro :-)
Odpovedať
Ja s manzelom v tomto problem nemam,mame dost podobne chute.Prisposobit som sa musela iba v tom,ze on ma rad masko :-) ,tak ho (az na malinke vynimky) mame skoro stale.Inak vsetko chvali,co navarim,tak ma aj tesi varit.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Milá AKTAK, ...skús mu do pohára s coca-colou dať kosť z kuraťa, nechaj to tam odstáť pekne 48 hodin...a uvidí aký to sajrajt pije. Však je to riadna kyselina (nevravím, že mi nechutí, ale nie je zdravá). No a nehovorím iba o kole, ale aj ostatných nealko nápojov z radu c-c. A s tým mäskom, ...ak má tvoj manžel krvnú skupinu 0, potom sa nečudujme, že papka mäso s mäsom. :-(
Odpovedať
..vyhodou je aj to,ze nevarim kazdy den a ani nemame problemy so studenou stravou alebo s dojedanim z predosleho dna.
Odpovedať
ecatu: pozor na to chvalenie, to je muzska zbran, ako nas udrzat v kuchyni ;-) :-N
Odpovedať
baby ja zatial kaslem na to aku chorobu ma ake maso a aj ja som pocula ze ked sa kura uvari nic nehrozi skor to dostanes keby si s nimi zila v jednej domacnosti co si myslim ze ty barbor nezijes ;-) a presne ako zacas tento problem som si spomenula na mojho uja ktory prestal jest hovadzinu ked prisla choroba sialenych krav ze co bude teraz jest a lebo mastne mu tiez velmi nechuti takze ani bravcovina nic moc ;-)
Odpovedať
dorotka: a takto sa stavaju z ludi vegetariani. Nie je to nahodou cielom nejakej celosvetovej organizacie? Kad dostanu nejaku chorobu aj kraliky, zacnem po tom intenzivne patrat.
Odpovedať
Rebeka :-D
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?