Depresie z bývania. Čo s tým? Ako ako ďalej?

Ahojte, mám strašnú depku a ešte som aj v práci. Depku mám z bývania. Tak radi by sme bývali sami, ale finančne si to nemôžeme dovoliť. :-( Už strácam aj nejakú nádej. A to nehovorím o tom, že by sme mali mať bábo.
Odpovedať
Profilova fotka
vydrž, my sme sa najprv za sebou trmácali hore dole celý rok každý víkend, potom nás prestali baviť telefónne účty a cesty, tak sme začali bývať v 1izbáku, ale skôr pôsobí ako garsónka krpatá, ale strašne sme sa tešili...odvtedy je 1,5 roka a o chvíľu by sme mali ísť konečne do väčšieho, takže teraz sa zas tešíme na väčší..aj že konečne začneme pracovať na bejby...neboj, dočkáš sa, len vždy všetko nejde hopem ;-)
Odpovedať
Ja to ani nechcem riešiť hopem. Ale nemáme to nejaké ružové ani do budúcnosti. A už mi dochádzajú riešenia. Keby sme si mohli aspoň ten 1-izbový dovoliť. Najväčsou iróniou je na tom všetkom to, že robíme ako sa dá a aj tak nemáš právo na to aby si mohla žiť vo svojom. A to bývame v Bratislave a platy mizerné.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to ťažké, pokiaľ nepomôžu rodičia alebo nemáš bonusový plat...my sme ten prvý prípad...a už ste skúšali nejaký prieskum úverov alebo hypoték? nie je to veru sranda...ale držím palce! ;-)
Odpovedať
Zatial som si len počítala na hypokalkulačkách na internete kde by sme spĺňali podmienky aspoň zhruba no a vyšlo nám, max. milón na 30rokov s platením 6,5 tis mesačne a to iba vo VUB. Tak asi tak.
Odpovedať
neboj, vsetko sa da riesit. Len neupadaj do depresie. Dnes predsa nie je nic hrozne zobrat si hypoteku a pomaly splacat. Je to bezny standard a skoro kazdy ma nejaky ten uver - pozicku na krku. Pochod si banky, zober rozne prospekty, pytaj sa, skumaj. A nakoniec zistis, ze to nie je az take hrozne ako sa ti to zdalo. Uvidis, bude dobre. A nakoniec sa aj vy osamostatnite a budete byvat vo svojom. Neskusaj len uvery, porozmyslaj aj nad stavebnym sporenim. Je tam statna podpora, aj ked uz nizsia ako kedysi, aj uroky sa mi zdaju vyhodnejsie. Ja som si dala svojej poradkyni - velmi mila a zlata, ochotna v comkolvek pomoct a vymysliet co sa da - vypracovat navrh, co sa mi pozdavalo. Ale nakoniec z toho aj tak vzislo ale pacila sa mi jej ochota pomoct. Chces kontakt?
Odpovedať
babenko, a musi ten byt byt v BA, mimo BA su lacnejsie byty a ani s dochadzanim to nie je az take zle, za milion zozenies aj 3 izbovy byt cca 60 km od BA
Odpovedať
danii pošli mi ho prosím do ip. Ďakujem baby ste hrozne zlaté. Aj mi to trošku pomohlo. Idem ďalej hladať nejaké riešenia.
Odpovedať
csikike ja nehladám byt v BA. Rozmýšľali sme nad malým (stačil by 2-izbový) domčekom mimo BA (pri Galante alebo smer Dunajská streda. S dochádzaním by problém nebol. Ide mi ale aj o to, že sa bojím zadĺženia na tak dlhú dobu ako je 20-30 rokov.
Odpovedať
babenko, poslem ti to cislo na nu do ip. A neboj, je to sice dlha doba ale clovek nikdy nevie. Ak napr. niekedy vyhrate velky balik penazi, mozete to splatit aj skor ;-) Ano, ten domcek by aj bol realny. Mimo BA ano. Alebo vacsi byt. Kamaratka kupila byt v Samorine, 3-izbovy. Za slusne peniaze.
Odpovedať
babenko, VUB a aj ine banky teraz ponukaju, ze mozes hypo splatit predcasne, bez pokut a navyseni...je to velmi vyhodne, hlavne preto, ze sa ti tym upravi dlzka splacania a aj ich vyska...takze, ak predpokladas, ze vase platy asi klesat nebudu (vynimka je materska) tak to nie je az take zle...pred tyzdnom sme brali hypo na 940.000 na 25 rokov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
veru, 25-30 to je normálka, aj my sme na tom tak..tak si hovorím, len aby sme boli zdraví, aby sme vydržali splácať do dôchodku ;-)
Odpovedať
tak tak. Ale to bývanie predsa za to stojí. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Aj som rozmýšľala nad tým, že dobre máme úver, máme bývanie a za čo to zariadiť. To je len otázka: nábytok atď.
Odpovedať
My planujeme teraz kupovat byt. 3 izbovy. Viem, ze jednu izbu vobec zatial nezariadim. Hypo si berieme v takej vyske, aby sme si zakladne veci vedeli zariadit hned- ale myslim, ze je uplne bezne (staci ked zhodnotim ako byvaju znami), ze byt sa zariaduje aj 1-2 roky.
Odpovedať
Hlavne ze bude kde byvat. Vsak nemusi byt vsetko hned, casom sa to dokupi. Na zaciatok postaci zakladne vybavenie - postel, skrina, hrniec do kuchyne, taniere .... vsak nejako zacat treba. A vacsina ludi nema vsetko hned na zaciatku, najma mladi ludia. Ale bude kde hlavu zlozit. To je dolezite. A urcite uz aj teraz nieco mate, tak to proste prenesiete. A zvysok - postupne ;-)
Odpovedať
no jasne, ani my nemame vsetko, na zaciatok si mozete kupit roztahovaciu sedacku a spavat na nej...splna ucel ako postel aj ako zariedenie do obyvacky, a neboj casom sa dokupi vsetko, ved mozes zacat uz teraz nakupovat kazdy mesiac daku drobnost, aby potom toho nebolo vela ;-)
Odpovedať
presne! Kazdy mesiac nieco a za chvilu bude byt zariadeny. Len sa nevzdavaj! ;-)
Odpovedať
babenko,hlavne odozen depku, s tou vsetko len pokazis a Ty to chces nejako vyriesit,vsak?? musite si spolu s priatelom sadnut a spolocne uvazovat a snazit sa riesit Vasu bytovu situaciu,urcite nieco vymyslite! hlavne to neodkladajte!drz sa!
Odpovedať
babenko - myslim, ze podobny problem riesi vela ludi... nestracaj nadej... v BA je vela pracovnych prilezitosti, skus nieco pohladat a urcite najdes nieco so zaujimavym platom... potom si budes moct dovolit aj viac... - ak ten prijem nie je moc vysoky, vyskusajte fond rozvoja byvania - je tam strasne maly urok a dobre podmienky...
Odpovedať
babenko - čo sa týka nábytku - my máme stôl a stoličky od uja, rozťahovací gauč od našich a písací a počítačový stôl v jednom skonštruoval môj drahý sám...a iný nábytok ani nemáme. a je to romantika, postupne bude aj všetko ostatné ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nika.r kuk IP
Odpovedať
ahojte. Dai čo sa týka pracovných miest v BA tak s tým mám osobnú skúsenosť, že niekedy si nevyberieš. Bola som rok nezamestnaná a to som chodila mesačne na 3 pohovory. Takže až také slávne to tu nie je. :-( všetkým ďakujem za rady. Začneme to viac riešiť ale realizovať to môžeme až po svadbe keďže teraz šetríme peniažky na ňu. :-)
Odpovedať
babenko - my sme zobrali na 30 rokov uver 2.3 miliona. Drahy povedal, ze si kazdy rok na 1. maja otvori flasu sampusu a odrata si jeden rok... :-D a ja som mu povedala, ze kym nesplatime hypo, nemoze ma opustit :-D (co dufam, ze ani potom samozrejme) nasa splatka cini viac, ako hruby plat niektorych kociek, co tu pisali na inom fore, a co sa zariadenia tyka, tiez nebudeme robit vsetko hned. mame vyhodu, ze ja som mala nasetrenych dakych 200tis, dostali sme svadobny dar peniazky od babky+tiet dalsich 100tis, od mamy aj otca nejake peniaze, takze na zakladne upravy (okna, kupelna, zariadenie spalne + mozno? obyvacky) mame ale tiez nechceme minut uplne vsetko, aby nam ostala rezerva, ked pojdem na matersku... babenko, neboj sa uveru. Ber to z toho hladiska, ze to, co je teraz pre teba 10tisic bude o par rokov mat hodnotu iba 8tisic, po prechode na euro to bude este menej a co som citala, tak po prechode na euro pojdu minimalne o 1 az 1.5 % dole uroky, kedze ich nebude urcovat uz NBS, ale Europska centralna banka vramci celej EU a tam su tie urokove sadzby nizsie.. plat uz nizsi nebude po prechode na euro a hodnota penazi v pomere s tym, co si za ne kupis sa bude znizovat, takze o takych 15-20 rokov bude ta splatka mat mozno len polovicnu hodnotu, ako ma dnes. cely svet zije z uverov, v kanade napriklad ma len velmi mizive percento ludi vlastne byvanie, bez toho, zeby ho splacali niektorej banke a to si myslim, ze tam je zivotna uroven o hodne vyssia ako u nas. si mlada, m as perspektivu, pre banku nie si rizikova (starsi ludia = vacsie riziko choroby, straty prace, umrtia a pod...) takze sa len treba odhodlat. drzim palceky!!!
Odpovedať
kacenqa ten úver je pekný ale nám nedajú vysokú sumu. Ako som už asi písala na 30 rokov po 6500 a to iba 1mil. Ale to som si počítala akurát na hypokalkulačkách. Takže si to musím ešte skúsiť pobehať a potom sme ešte rozmýšľali, že nejaké 3-4 roky bývať u našich a peniažky šetriť na stavebnom sporení a pôžičku potom cez nich. Ak by nám to finančne vychádzalo tak by sa mohol odkladať môj plat. Len ešte sme neriešili ako to bude ak by do toho plánu prišlo baby. Všetko chce čas. Uvidíme po svadbe čo a hlavne sko ďalej.
Odpovedať
babenko, urcite chod do banky, lebo tie hypokalkulacky nie su 100% spolahlive, mozno by vam dali aj viac, ono to zalezi od mnoho faktorov (zaratala si si oba prijmy plus vsetky odmeny plus trinasty plat?) mne tiez vychadzalo na webe menej, ako by nam dali v reale... k stavebnemu sporeniu len tolko, ze sporit ano, ale brat uver od nich rozhodne nie. je to lakave, ale pozor n a to: nasprosi si dajme tomu 150tis, dalsich 150tis ti daju oni, ale uroky splacat budes z celej sumy 300tis, takze vlastne aj zo svojich VLASTNYCH nasporenych penazi. s babom je to biedne aj u nas, najblizsie 2 roky nehrozi (a to mam uz skoro 29 rokov), aj ked by som chcela, presne preto, aby sme nasporili na splacanie hypo pocas mojej materskej, aby sme potom z 1 platu vyzili....
Odpovedať
no boli to platy nás oboch v čistom. A trinásty plat u nás nehrozí a s odmenami je to tak ako kedy. Včera mi písala kamilecka a, že oni to tak teraz brali a výchadza tam menej rokov splácania ako cez banku. Najhoršie je to, že keby sme si brali úver teraz tak celý môj plat ide tam takže nič by sme neušetrili a ešte neviem či by sme vyžili z jedného platu keď je toľko platenia účtov a kedečoho. Preto sa bojím zaviazať na tak dlhú dobu.
Odpovedať
babenko, menej nie je vzdy lepsie. ako vravim o tych 15 rokov bude hodnota penazi uplne ina ved si len vezmi to, ze pred 15 rokmi som sla do obchodu s 10korunou a kupila som 10 rohlikov a 2 litre mlieka. teraz za 10 korun pomaly ani tych 10 rohlikov nekupim... naozaj, ak si precitas aj ine fora, kde sa rozobera financovanie bytu, tak zistis, ze mnohe kocky maju taketo problemy, a to o tom splacani urokov z vlastnych peniazkov ti potvrdia viacere tiez.... skus tieto fora http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... a pripadne skus este cez vyhladavac najst ine...
Odpovedať
Ďakujem. Budem študovať. ;-)
Odpovedať
babenko,kacenqa ti dobre radi amyslim si,ze ti takto poradi kazda z nas ...ci si myslis,ze my ostatni sme vyhrali v loterii ;-) alebo mame,,dotaciu,, od rodicov,hm? ;-) nevesaj hlavu,jednoducho sa do toho puste! JA som si zobrala uver na 2.5 mil CZK a ver,ze tiez mi to nie je jedno,ale taky je zivot a namiesto toho aby som sa spoliehala na inych alebo na stastie, spolieham sa sama na seba ... ale ja mam napr.2 prace... no inak to nejde a to mi 30tka vysi na krku a este nemame babo :-(
Odpovedať
Aj my hľadáme nejakú brigádu. Ale oni pozerajú na HPP a ni či zarábam ešte pomimo, nie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?