Chcem si nechať dievčenské priezvisko. Mám, alebo nie?

Profilova fotka
Dievčatá necháva si niektorá z vás svoje dievčenské priezvisko ?? Ja by som si chcela nechať svoje ale môj snúbenec ma stále nejaké vyhradí nie je predsa jedno aké mam priezvisko ?? manželia budeme tak či tak!! čo si o tom myslite???
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
teraz je možné si nechať svoje priezvisko a mať aj manželove. jedna známa si nechala aj svoje, lebo robí v určitej oblasti kde ju veľa ľudí pozná podľa dievčenského priezviska, tak by to bol problém, ak by ho zmenila. ja osobne prijmem priezvisko svojho nastávajúceho
Odpovedať
daj si to cez pomlcku a budete spokojní obaja. moj sa uz tesi na to ako ma budu ludia oslovovat jeho priezviskom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ach je to ťažké ja mam tiež na mojom mene založenú živnosť a veľa dôležitých veci a len tak sa toho vzdať keď som na sebe drela sa mi nezdá jednoducho fer. Ale aby bol pokoj v rodine asi zvolím tvoju možnosť andrejka31 ;-) uvidíme či to prejde ďakujem že ste sa vyjadrili :-*
Odpovedať
Profilova fotka
@jackie17 pomlcka v priezvisku neexistuje v slovencine.. pri ponechani si dievcenskeho mena + prijati muzovho ide po krstnom muzove meno a potom dievcenske. Teda Anca Novakova sa po svadbe bude volat Anca Kovacova Novakova.. ja som si nechala aj dievcenske - predstavujem sa uz len muzovym, ale prave kvoli dokladom atd som si nechala obe, zmenila som len obciansky a az postupne, ked sa mi bude chceit, zacnem menit ostatne :-) sice to nie je uplne v sulade s predpismi, ale vidia jedno aj druhe meno, tak co :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@usacek79 hmmm my sme sa dohodli že ako povedal môj drahý " keď ti na tom zaleží premna za mna" :-D ale ja by som chcela svoje prve a jeho posledné to sa teda nedá ???
Odpovedať
@winzy podľa zákona musí byť prvé manželove
Odpovedať
Profilova fotka
@winzy neda sa to - prve musi byt manzelove
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@winzy vraj bude onedlho moznost si vybrat poradie priezvisk - t.j. moct dat si svoje dievcenske ako prve priezvisko. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sannussi no pre mňa už neskoro :-D ja už mám jeho prvé a moje druhé a ak by to bolo o 3 roky tak by som bola zasa len dopletená :-) . Inak celkom ľahko som si zvykla nie je to až také strašné ako som si myslela :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Práve nad tým premýšľam aj ja, keďže nechcem prísť o svoje priezvisko :-) Včera nám na matrike oznámili presne to, čo ste povedali - najprv jeho priezvisko a za tým moje. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pri prvej svadbe som si menila priezvisko, mne to pride take spravne, je to pekne sa volat rovnako ako manzel, takyprijemny pocit to bol... ale manzelstvo skoncilo skor nez zacalo a menila som si priezvisko naspat. Kolko s tym je vybavovaciek, na kolkych miestach (niekedy aj na jednom urade na viacerych miestach !) som to musela nahlasovat, to vas ani nebudem strasit, ked ma clovek auto, byt, uvery nejake, tak je to fakt narocne :-) A aj tak mi este po polroku prislo nieco na stare meno... Hlavne banky boli take nechapavejsie. Pri tejto druhej svadbe som mala dilemu... zmenit ? Nezmenit ? Moj drahy mi na to povedal - mne sa tvoje priezvisko paci, ziadna zmena nie je potrebna :-) Je uzasny, nie ? :-) A tak nemenim. Napriklad v Taliansku vobec nieje zvyk menit priezvisko, tam ked sa muz a zena volaju rovnako tak su surodenci :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@winzy ono sa to teraz este ani neda, to mi minule pani matrikarka u nas oznamila, ze sa to bude zachvilku vraj dat aj v opacnom poradi. A mas pravdu, na vsetko sa da zvyknut, len to chvilku trva. :-D @ascotka ja si tiez nechavam svoje priezvisko-pokial s tym obaja suhlasia, nevidim v tom najmensi problem. :-) Len ludia tu nie su na to zvyknuti, to je vsetko. Nedavno som tiez o tomto diskutovala tu na fore a jedna nevesta sa tu na mna osopila, ze naco sa teda vydavam, ked nebudem mat draheho priezvisko. :-D Holt, asi som "divna", ale pre mna ma svadba hlbsi zmysel ako len zmenu mena. 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sannussi tak to sme divne dve, aj pre mna ma svadba hlbsi zmysel nez zmenu mena a rovnako aj hlbsi zmysel nez sou pre rodinu... Rodina trosku valila oci, ked som povedala, ze svadbu robim pre mna a draheho a nie pre nich a ze ked budu velmi vymyslat, tak aj tu malu veceru, co maju mat, tak zrusim :-) A v podstate za tie roky som uz s tym mojim priezviskom dost zzita :-) Uplne chapem umelkyne alebo podnikatelky ktore maju meno ako obchodnu znacku, tam by som o zmene ani neuvazovala. A vobec, preco by clovek aj po svadbe nemohol ostat individualnou osobnostou ? ;-)
Odpovedať
@jackie17 Na Slovesnku pomlčku nemôžeš mať... môžeš mať dve priezviská ale bez pomlčky
Odpovedať
tiez o tom rozmyslam nechat si svoje, ako to budete riesit ked budete mat deti? nebudu s tym problemy? uradné, pocitové?
Odpovedať
Profilova fotka
@oli_ ja si nechavam obe priezviska a dieta bude mat meno po buducom manzelovi, a vobec mi to neprekaza
Odpovedať
Profilova fotka
@ascotka uplne s tebou suhlasim... A rodine si dobre povedala! :-) @oli_ este pred svadbou, pokial budete mat kazdy svoje priezvisko, vyberate priezvisko aj pre deti. Pokial si nechas aj svoje aj manzelove, deti automaticky maju priezvisko spolocne - cize manzelovo. Cize ked chces mat svoje rodne priezvisko, riesis priezviska deti uz pred svadbou, nie az ked sa narodia (co mi pride divne, ale co uz narobime. :-D) Uradne problemy s tym teda urcite nebudu, pocitove - to uz neviem... Osobne poznam zeny, ktore maju deti so svojim partnermi - nie su zosobaseni a dieta sa vola po partnerovi - a ze by im to nejako vadilo sa neda povedat. To asi naozaj zalezi na konkretnej osobe. A asi ked by to niektorej malo vadit, ze sa deti volaju inak, tak si svoje povodne priezvisko nenecha uz len z tohto dovodu. (Aspon si to myslim. :-))
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@oli_ uradne nie, ako Sanussi napisala, priezvisko deti sa riesi este pred svadbou, dokonca uz na uplne prvom papieri co podavas na matriku :-) Pocitove - neviem, asi trochu ano. Moj drahy uz napriklad dieta ma, maly ma priezvisko po nom... ale zatial mi vobec nevadi ze sa budem volat inak ako oni dvaja. Mne by teda skor vadilo keby mala po mojom buducom manzelovi priezvisko jeho byvala manzelka :-) Ale taky pripad nemam.
Odpovedať
kludne si nechaj svoje,,,prečo nie,,,už to začína byt pomaly bežné..dokonca herec Lasica čo má vnučku tak ona sa volá nie po otcovi ale normálne po matek Lasicová a dobre je.............dakedy to bolo normálne...............ja tiež chcem si nechat svoje. iné je ked sa vydávaš v dvadciatke a iné po triciatke
Odpovedať
Ahojte, aj ja mám v pláne nechať si aj svoje aj manželove priezvisko. Tiež na to nevidím nič zlé, je to jednoducho moje meno, prečo by som sa ho mala vzdať. Komukoľvek som to spomenula, tak sa im to nepáčilo, ale neriešim to, je to výlučne moja vec.
Odpovedať
uz by som si jednoznacne nechala aj svoje priezvisko. Ked som sa vydavala tak som zvazovala moznosti ale nepacilo sa mi poradie priezvisk. Tak som pristupila na zmenu a prijatie manzelovho priezviska. Dnes toho lutujem. Najma kvoli blbej svokre. Takze ak by som sa vydavala este raz, jednoznacna volba - ponechanie si aj vlastneho priezviska, uz bez ohladu na poradie v akom by sa uvadzalo. A pokial sa uvazuje konecne aj o volbe poradia, tak neni o com. Vsade inde maju zeny vlastne priezvisko tak ako prislucha, hned za menom a prijate az za nim...nechapem tento slovensky obycaj!
Odpovedať
@mirinkaa to je len obyčajný zvyk...však treba pekne v rade stát, nevytrčat,,dakedy to bolo aj tu normálen len Maria Terezia si zmyslela že žena musí mat mužove potom priezvisko..inak nechápem potom prečo ona si nechala celý život to svoje :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ja si idem ponechat vlastne a nase deti sa budu volat po mne. Neuveritelne kolko negativnych reakcii som uz zozala, Slovensko je v tomto stale 100 rokov za opicami... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@taenia zelam vela trpezlivosti a pevnych nervov! a drzim palce kazdej priekopnicke ako si ty! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne ked sa pojdem pod cepiec, tak si jednoznacne necham moje dievcenske meno. Bohuzial moja praca mi neumoznuje, aby som zmenila meno. Nakolko by potom moji obchodny partneri netusili "kto to je" :) Ano, je to moje slobodne rozhodnutie. Bohuzial tiez som za to zazila vela kritiky, ale hadzem to za hlavu. Vsetky doklady, diplom mam na moje meno. Niekedy je to tazke, ale nevzdavam sa..moje meno je moja identita, moja dusa. Budem si vazit buduceho manzela, ako mojho manzela a otca mojich deti, ale nech aj on pochopi, co to vsetko znamena aj pre mna. A potom, priezvisko je meno mojho milovaneho otecka. A ja som sa rozhodla, ze takto, ze si ponecham moje meno si jeho pamiatku zachovam a uctim vzdy.
Odpovedať
@eliska31 argument, ze "Bohuzial moja praca mi neumoznuje, aby som zmenila meno. Nakolko by potom moji obchodny partneri netusili "kto to je" ma ozaj pobavil :-D ..... ale inak OK, je to kazdeho rozhodnutie
Odpovedať
ja som si nechala LEN dievcenske meno...manzelovi to nevadi, jedine svokrovci a ted ahlavne svokor sa s tym nevie zmierit ]-( pre mna to co sa tyka lasky nie je vobec dolezite, mozno keby na tom muz lipol tak by som inak zvazovala, ale nemusim :-) pre mna je to moja identita, navyse mam dobre a velmi ojedinelne meno a viaceir mi hovorili nech si ho necham, hoci aj manzelovo meno je pekne. Co si mapatam ma volali po priezvisku a citila by som sa akoby som sa mala zriect svojho krstneho mena, svojej identity a to sa mi nechce :-) mozno raz s tym manzela prekvapim, kto vie, ale necitim to tak, nepovazujem to vobec za dolezite. Nasa dcerka sa vola po manzelovi btw ;-) a nevadi mi ze sa vola inak ako ja, je to predsa moja dcera, nemusi mat rvonake pismenka aby som citila to puto :D
Odpovedať
Profilova fotka
Nuz mozno teba pobavil...ale ja pracujem so zahranicnymi ludmi, kde je to uplne normalne a bezny jav, ze dievcina si ponecha svoje meno aj ked pojde pod cepiec...a bohuzial stalo sa mi, ze ked som sa zahlasila na recepcii s titulom, tak to uz robil problem lebo ma nevedeli identifikovat...mozte sa mi vysmievat kolko chcete, ale ja sa drzim svojich skusenosti, ktore som nadobudla. Nastastie svet je dost velky a tolerantny ako nase Slovensko, ktore mi pripomina "malu dedinu" kde nedajboze je niekto iny, lebo sa hned dopusta velkeho hriechu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@bajana Súhlasím s Eliškou. Napríklad ja som vedkyňa a moja kariéra je založená na publikáciách s mojim menom ako autorkou (okrem iného). Môj profil sa hodnotí pomocou databáz, ktoré ma majú indexovanú pod mojim menom. Ak by som si ho teraz zmenila, tak môžem budovať kariéru odznova, ako keby všetko čo som doteraz publikovala ani neexistovalo. Nehovoriac o tom, že môj teraz už manžel publikuje so mnou, často sme spolu prvý a druhý autor, a neviem si predstaviť, že by zrazu na našich ďalších publikáciách moje meno zmizlo a objavilo sa jeho dvakrát :) to by potom už len bol bordel :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?