Požiadanie o ruku po nekonečnom čakaní (dlhé čítanie pre tých čo majú čas :D)

Ahojte baby, túto tému zakladám, lebo rada premýšľam o veciach na celý život dopredu a potom kľudne aj roky zbieram názory a hľadám riešenia. Tak a tomuto celkom dobre nerozumiem. Možno ste sa niektoré s tým už stretli, alebo možno sa to stalo práve vám. Určite poznáte príbehy, chalan a baba sa mladí do seba zaľúbia, chodia spolu roky, 3-4-5-6 a holka by sa už aj rada vydala. Všetci sa vydávajú a ženia ale chalan nič. V tomto príbehu zanedbáme dôvod, či je len spomalený, alebo príliš zodpovedný, či chce najskôr postaviť dom, aby sa cítil hoden, alebo chce priateľku, seba a svoje budúce deti uchrániť pred nepríjemnosťami, tak si chce byť 100% istý, že to zvládne. To je jedno, pozrieme sa na to čiste zo ženskej perspektívy. Keď ona si je istá, že je to čestný a dobrý človek, ktorý ju miluje a chce len to najlepšie pre ňu a pre ich deti a ona ho tiež miluje a cíti, že on je ten pravý. A rozhodne sa, že svadbu nebude riešiť, že s ním chce žiť, že láska je trpezlivá a všetko má svoj pravý čas, pretože aj ovocie je skutočne dobré len až keď dozrie. Tak žije šťastne, svadbu nerieši. Alebo z pohľadu svadby - čaká kým on do toho dozrie. No a tento príbeh má dva možné konce, že sa to nikdy nestane, nikdy ju nepožiada a svadba nebude. To je ten jednoduchší. Alebo, že jedného dňa ju predsa požiada. A tu sa dostávame ku koreňu môjho problému: PREČO MUŽI ŽIADAJÚ O RUKU? Dajme tomu, že už majú spolu hypotéku a dom, majú spolu bábo a zrazu on by sa chcel brať. Určite to nie je preto, že by chcel svoju drahú urobiť šťastnou, lebo to by ju predsa požiadal o ruku 10 rokov dozadu keď ona chcela. Určite nie preto, aby mohli spoločne bývať, lebo už bývajú. Určite nie preto, lebo by chcel mať deti lebo dieťa už majú. Ani preto, že rodina ho donútila, lebo tá ho nútila už celé veky a on stále len odvrkne nech mu dajú pokoj. Prečo muži takto žiadajú o ruku? Nie je to tak trochu EGOISTICKÉ? Že on už chce, tak to musí byť? On už chce "byť na poriadku"? Nie je to práveže od neho nepekné gesto? Ona počkala, ale počkal by aj on keby to bolo naopak? A to ma privádza k tomu, že rozmýšľam, prečo vo všeobecnosti muži žiadajú ženy o ruku. Prečo sa chcú muži brať? Svadba nie je žiadna istota, žiadna záruka. Hocikedy sa môže druhý človek zdvihnúť, pobaliť si veci a navždy odísť. Tiež svadba už v dnešnej dobe nie je nutnou podmienkou pre spoločné bývanie, alebo založenie rodiny. Síce, nie sú aj toto len EGOISTICKÉ dôvody? On chce mať deti, tak ju požiada. On chce mať ženu, tak ju požiada? On chce mať zdanlivú istotu, on sa už na to cíti, tak ju požiada? Nie je požiadanie o ruku práve prejavom nelásky? Čo by ste odpovedali vy, keby vás priateľ po 15 rokoch chodenia, bývania a rodinného života, zrazu prekvapí a požiada o ruku? Ďakujem za zdieľania, názory a podnety na zamyslenie. :)
Odpovedať
1
2
Nečakala by som ani prvých 10 rokov...po 10 rokoch zrazu "chcem si ju vziat?"...vraj su muzi do svadby nuteni...vraj "nepoviem mu nic nechcem ho uhanat"...Mam skor pocit ze zeny su castejsie nutene mu prat,zehlit a starat sa o domacnost,porodit a starat sa o dieta a k tomu splnat dalsich x kriterii ako vyzerat nejako,reprezentovat ho,vediet vystupovat,sebarealizacia priniest do domacnosti peniaze...v kazdy cas..a on nedokaze ani vyjadrit jej lasku,respekt a podakovanie za vsetko co urobila a tak nejako jej oficialne priznat ze to s nou mysli vazne rovnako ako ona co ich vztahu venovala 10 rokov...Je to len moj nazor ale podla mna to nieje ok...Vziat zodpovednost to je sila chlapa-nie dovolenky a kyticky..
Odpovedať
Toto je uz take polemizovanie nie uplne stastnych zien, ako o sliepke a vajci, alebo o nesmrtelnosti chrusta..... Je to individualne, ak si stretla takeho egoistu a si s nim.stastna tak to je vas problem, ak s nim zostavas a cakas alebo sa snazis presvedcit samu seba ze ti to tak vyhovuje lebo vies ze je dobry a ta lubi....tak fajn.... Ale nie kazdy chlap je taky :) a nie stale musi ziadat o ruku muz (mojho stryka poziadala zena, ale nepovedal jej nie)... Spravny chlap spozna ten spravny cas, spravi krok vopred a poziada ju, ci vtedy ked sam chce (aj taki su), ci ked zistia ze cakaju prirastok a chce aby sa malinke narodilo do rodiny.. Spravny chlap nepozera len na to co chce a vyhovuje len jemu, ale ak ma v srdci niekoho, tak pozera na nich oboch, na jej sny, na ich spolocne.... Aaaale dilino bude stale dilino, egoisticky, bude sa tvarit ze to obaja nechcu, nepotrebuju (bude sa snazit presvedcit o tom aj svoju polovicku, ako im nic nechyba) ale ona bude zasnena navstevovat svadobne portaly a rozmyslat, ci je egoisticke, ze chlap ziada o ruku :-D bohuzial su aj takyto "chlapi" a ich priatelky lutujem, hlavne ked citam podobne prispevky :) dovi dopo
Odpovedať
Profilova fotka
Môžem hovorit iba za seba.. U nas to bolo tak ze ja som sa ho opytala ci sa vezmeme.. no on bol ten co navrhol spolocne byvanie ani nie po roku tak po dvoch rokoch spolu vedeli sme ze sme sa nasli a nevieme si predstavit zivot jeden bez druheho. A bola rec aj o svadbe ale ziadost o ruku nebola pretoze ja som sa ho opytala ci dalsi rok sa zoberieme a on bol rad ze som to vzala do vlastnych ruk. A sme manzelia uz😊 pretoze ja som vedela ze niet naco cakat ja uz som cakala dost vo svojom zivote a nanic to nebolo.. takze moze to aj zena navrhnut ak si je ista ze on je ten pravy .. a ked obom vyhovuje zit na divoko tak naco to menit..
Odpovedať
Profilova fotka
prečo muži žiadajú o ruku? lebo chcú :-D to čo je toto za úvahu...v konečnom dôsledku je to na nás, či povieme áno, takže egoistické to rozhodne nie je. Takže miesto týchto zbytočných úvah by som sa kukla po nejakej voľnočasovej činnosti, ktorá mi zamestná myseľ ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dzulietka no ja si myslim ze jej to moc nevyhovuje ked tu stale chodi. Ale Inak suhlasim s tvojimi nazormy. Myslim si ze dvaja dospeli Ludia vedia predsa co chcu. U nas to bolo podobne ako u vas. A vzdy mi to pride neuveritelne ked mi niekto povie ze z Cista jasna ju poziadal o ruku a nikdy pred tym sa o Tom nebavili. To je Ako mozne? :)
Odpovedať
@chris131313 Myslim si, ze ked sa cloveku opakuju rovnake vztahy jeden za druhym, tak sa z nich musi nieco naucit, musi nieco pochopit, aby ten dalsi bol potom dobry. Teraz s nikym nechodim, nie som ani na zoznamke, nechavam zivot nech mi sam ukaze, co je vo velkom rozpore s mojim prirodzenym pristupom naplanovat si vsetko na cely zivot dopredu. :D Moja spoluziacka zo strednej mala teraz svadbu, ked uz ich dieta ma viac ako 1,5 roka. Preto nad tym rozmyslam, citim ze v tomto musim nacerpat nejake nazory a skusenosti inych. Inak mam viacero volnocasovych aktivit, len ked som zena tak toto patri medzi moje priority, preto o tom zakladam diskusiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinanr moja nic v zlom ale nemyslis, ze ak sa niekomu opakuju rovnake vztahy jeden za druhym, tak tam bude problem asi v nom samotnom? Cloveka ma kazdy vztah posunut niekam, kazdy je iny, kazdy partner je iny a z kazdeho vztahu si odnasame nieco nove az kym nedozrejeme do toho praveho. Za seba mozem povedat, ze som prezila par vztahov a kazdy jeden bol iny...Vysledok? Ja sa idem vydavat...
Odpovedať
@bridalicious Ano! To si presne myslim. :) Preto tolko rozmyslania.
Odpovedať
podla mna by si si mala viac uzivat zivot, ako rozmyslat nad nesmrtelnostou chrusta ... koniec koncov, ked sa ti nepaci fakt, ze (zvycajne) muzi ziadaju o ruku, ... maju ziadat zeny ? vtedy by to nebolo podla teba egoisticke ? (kks, ze egoisticke :-D , ma pobavilo)
Odpovedať
@mo_tylik Aj nadtym rozmyslam :D Ked zena poziada muza, tak je podla mna maximalne egoisticke a este aj posliape jeho ego, lebo mu dava najavo, ze je neschopny, ze ona musi miesto neho robit nieco co prislucha len jemu. Predstav si, ze potom na rozlucke so slobodou sa ho kamosi spytaju, no pochval sa ako si poziadal o ruku a on povie ze viete co pani, ona poziadala mna. Doteraz som zazila len cca 5 muzov ako v spolocnosti opisovali poziadanie o ruku, ale vzdy sa velmi tesili ze to bolo nieco velke a specialne. Takze asi je to podraz na cely zivot :D
Odpovedať
@katarinanr a mozes nam teda prezradit, co neni egoisticke? :-D a ci si dospela k nejakemu rozumnemu zaveru svojho problemu? :-D
Odpovedať
@giziinka Nedospela som, preto sa tuzim poradit a dozvediet nazory a podnety k zamysleniu od vas ostatnych. Zatial len to, ze podla mna nie je egoisticke, ked sa clovek obetuje, ked sa vzda svojich predstav a urobi kompromis na polceste k druhemu. A tiez nie je egoisticke, ked clovek daruje lasku svojim detom. Rozmyslam tiez, ako sa mozu krestania zenit a vydavat. Matka mojho kamarata bola cely zivot rozvedena, sama vychovala 3 deti, tie uz dospeli a odisli z domu. Nasla si priatela, tiez je rozvedeny veriaci. Maju sa radi, ziju spolu, chodia spolu na omse, ale nemozu prijimat ziadne sviatosti, lebo prvy sobas mali v kostole. Tiez sa nemozu znova vziat pred Bohom, jedine na urade, co je z hladiska cirkvi este vacsie "zlo". Je to smutne. Clovek v mladosti pri sobasi zveri cely svoj buduci zivot a vsetky svoje sviatosti v zivote do ruk druheho cloveka. A ked ten sa po svadbe zbali a odide, tak zostane clovek, ktory ma na vyber, ci zostane 50-60 rokov sam, co je velmi tazke, alebo dozivotne nemoze prijimat sviatosti, co je pre veriaceho cloveka, ktori veri ze pozemsky zivot nie je dolezity, tiez velmi tazke. Takze preco cirkev vobec v dnesnej dobe dovoluje sobase? Keby sa nesobasili, mohli by prijimat vsetky sviatosti, sviatost zmierenia a potom ostatne. Ked sa rozvedu, nemozu ist ani len na spoved. Cirkev by v zaujme svojich veriacich mala praveze sobase obmedzovat. Vsak ako moze clovek, co s akym dobrym umyslom, prisahat nieco, co naozaj skutocne nevie, ci moze aj dodrzat? To je len take zbozne zelanie, rozhodnutie, ktore sa moze casom utvrdit, alebo na zaklade zlych okolnosti zial aj zmenit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
No ja neviem, ale podľa mňa, keď ma chlap požiada o ruku, chce so mnou žiť zvyšok života a potvrdiť to pred Bohom aj takto oficiálne. Nehľadala by som v tom väčší zmysel a už vôbec nie možnosť, že by bol egoistický, chcel by mať istotu prania, žehlenia alebo podobne. Keď ma miluje a chce ma za ženu, je to egoistické? Hm, tak potom čo je tým prejavom lásky....
Odpovedať
@malaopicka Ja neviem. Co sa s nim deje, ked to roky nevedel a potom by sa rozhodol ze chce so mnou zit po zvysok zivota? Mozno je proste pravda to co pises, ze to nema ziadny vacsi zmysel :D
Odpovedať
@katarinanr a možno vedel, len ešte necítil takú tú potrebu. Podľa mňa je to, čo som povedala vyššie najväčší zmysel aký sa dá nájsť. Určite by som na tom nehľadala to negatívne ;-)
Odpovedať
@katarinanr tak za prve, clovek prisaha nie preto ci vie alebo nevie ci to dodrzi a aby o tom polemizoval, ale prisaha a snazi sa to dodrzat tak ako prisahal navzdy, aj ked pride problem, tak nie hned riesit rozvodom (hoci aj to je akysi trend) a nevytiahniite na mna priklad dakeho tyrana a spitaka (to je tiez o inom) Za dalsie, rozvedeni mozu prijmat ine sviatosti, mozu sa ist spovedat aj na prijmanie, avsak musia napisat ziadost (k cirkvy a tymto jej praktikam sa nevyjadrujem)... A za dalsie, prosim nerozmyslaj nad takymito zalezitostami nahlas, lebo potom vyznies dost divne.. Myslim ze toto ti odporucilo viac bab, a nielen v tomto fore...nesnaz sa vsetko pochopit...pozri nemala si asi stastie na vztahy, mozno aj preto ze privelmi polemizujes o tom, co by malo prist samo, co by sa malo samo vyvinut....takze si sprav caj, vyloz nohy, behni na diskoteku a uzivaj si a neries toho chalana, ktory ti dal kosom
Odpovedať
@giziinka Nastastie ze existuje toto forum pre zeny, nastastie ze ste tu vy :) a nemusim to hovorit nahlas a vyzerat divne, vdaka za vsetky vase rady a postrehy <3
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinanr len pre zaujimavost, neziadala si svojho ex o ruku ty? ci si ta s niekym pletiem?
Odpovedať
@mimca77 Ano, ja som bola velmi trafena za svadbou, vyskusala som vsetko, natlak, citove vydieranie, davala som mu ultimata, odstahovala som sa, aj som ho poziadala a on povedal nie. A o 3 mesiace na to sa so mnou rozisiel. Cudujem sa mu, ako to mohol so mnou tak dlho vydrzat :D Ja v zivote velmi predbieham a rozmyslam o vsetkom. Tak sa snazim teraz vyuzit tento cas a najst nejaku harmoniu, zistit ako to robia ine zeny a byt "normalna" :)
Odpovedať
Profilova fotka
čo tak sa spýtať chlapov na ich názor? že prečo toľko čakajú, alebo kam sa ponáhľajú a aký majú dôvod sa ženiť? nevidím nič zlé na tom, keď žena požiada o ruku muža.
Odpovedať
@mimca77 Mojej tete teraz po 7 rokoch manzelstva nahle zomrel manzel. Manzelstvo proste nic neposkytuje, nic nezarucuje, aj tak bude sama na vsetko.
Odpovedať
@cimage Chcela som to riesit len z pohladu zeny. Ale mozno mas pravdu, mozno sa k niecomu dopracujem prave z opacnej strany. Dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
no moj drahy ako pisem v profile nie je prave svadobny nadsenec, ale pomaly sa sam lame, cim viac kamaratov sa nam zeni a vydava (niektori sa uz stihli aj rozviest), tym viac je s tym v poho, lebo vidi, ze to nie je nic coho sa treba obavat...on vseobecne neznasa ceremonie akehokolvek druhu (promocie, organizovane oslavy atd.) ale po xy navstivenych svadbach sa hodil do modu ze "preco nie, ved pohoda", viem, ze ma lubi, planujeme rodinu, bezne sa bavime o buducnosti a detoch a uz sme aj podebatovali o tom, ako by mala vyzerat nasa svadba, pohodova, neformalna zabava s najblizsou rodinou a kopcom priatelov, len ta otazka stale nepadla :-) vacsinou to prezivam v pohode, aj ked dakedy mi mierne hrabe, ale ventilujem si to tu :-D raz som sa ho ale mierne pripitucka opytala, ci nad tym naozaj rozmysla a ci si ma raz planuje zobrat a on mi povedal, ze samozrejme ze ano, to je vsetko co som potrebovala vediet...natlak a ultimata zaberaju malokedy, a ja raz nechcem byt nutena povedat, ze som svojho muza dotlacila k svadbe :-)
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim, ze manzelstvo nic nezarucuje, ale minimalne z formalneho hladiska keby neboli manzelia, tak ona by bola kvazi nikto, takto je vdova, brana ako jeho najblizsia pozostala osoba a ma svoje prava, z ludskeho hladiska jej to samozrejme nenahradi milovaneho muza v takom ci onakom pripade. Mne nejde o to byt nevesta, ale byt manzelka, draheho zakonita polovicka a hrdo nosit jeho meno...v tomto jedinom sa moje konzervativne srdiecko bije s inak liberalnou hlavou :-)
Odpovedať
@mimca77 Niektore moje kamaratky sa s tym chvalia, ze "konecne ho dokopali". Ale aj tak musia cakat potom na ine veci, spolocne byvanie, deti, to nejde ked ten druhy nie je pripraveny. Dakujem za zdielanie, tiez to citim rovnako, ze by som to nechcela uz nikdy tak povedat. Myslim si, ze mas vsetko co si mozes priat a cas je tvoj kamarat, kazdym dnom si len blizsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
:-) dakujem, citim to rovnako :-) byvat sme spolu zacali po par dnoch vztahu, bolo to riziko, ale stalo to za to, presli sme spolu rekonstrukciou bytu, vzali sme si psika z utulku, o rok druheho, prestahovali sme sa do UK, sme spolu tri a pol roka, a su to zatial tie najkrajsie roky mojho zivota a podla draheho takisto, cca o rok chceme zacat pracovat na dietatku, takze ak sa niekde medzi to podari votriet este svadbu, tak to bude ceresnicka na torte :-) keby so mnou ale nechcel zit (nie po tych par dnoch, ale trebars po par mesiacoch), to by pre mna predstavovalo realny problem, to by som radsej hladala ineho, co by o to stal, nastastie tento problem sme nikdy nemali :-)
Odpovedať
@mimca77 Predtym som nechalapa pary, ktore sa zoznamili a hned spolu zacali byvat. Ale potom som nastupila do prace :D Ked som do 8 v praci a o 9 sa konecne dotrepem domov, som uz taka unavena, ze na rande by som uz nesla. Preto si myslim, ze tiez rovnako, keby si najdem priatela, tak zacneme spolu byvat hned od zaciatku, uz len preto, aby sme sa vobec videli na par minut. Aj tak cloveka lepsie spoznas. Je to paradox zivota, ze clovek sa najhorsie sprava ku svojim najdrahsim :D Lebo ku cudzim sa snazime drzat dekorum, spravat sa slusne. Ale doma je kazdy uvolneny, aj ponadava, aj nakrici ked sa nieco stane, co by si k cudzim nikdy nedovolil. Ked clovek cestne buduje vztah a vlozi do toho vsetko, celeho seba, tak aj keby sa nakoniec rozidu, alebo zomru, tak niet co lutovat, urcite je to hodnotny cas a stoji to za to :) Zelam Vam vela stastia a lasky do zivota :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ok co tu vlastne riesime? Stratila som sa...aha, riesime nepodstatnu a neexistujucu dilemu! Ak smiem jednu radu...dobry sex vyriesi vela veci ;-) porucam sa, dobru
Odpovedať
@bridalicious Velmi sa ospravedlnujem, ak som ta obtazovala a musela si na ukor svojho casu pisat komenty do nejakej nezmyselnej diskusie. Posielam este jedno <3 ako bolestne.
Odpovedať
Profilova fotka
@bridalicious dobru noc aj tebe a s tym sexom mas svatu pravdu :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?