Citrín. Aký je to vlastne kameň?

Profilova fotka
Milé nevestičky, viete mi povedať, aký je rozdiel medzi citrinom a zirkonom? AKý druh kameňa je vlastne ten citrin? Je to iba druh zirkonu (t.j. žltý zirkon) alebo nie? Veľmi sa mi totiž páčia takéto snubné prstene : žlté zlato, jedno očko - žltý kamienok. A preto ma zaujíma, aké vlastnosti má citrín, najmä čo sa týka kvality, ceny a pod. Máte niektorá takýto snubný prsteň? Ďakujem za odpovede ;-)
Odpovedať
Nie som teda odborník, ale zaujímam sa o to trochu a pokiaľ viem, tak zirkón je samostatný kameň, naopak citrín je jedna z odrôd kremeňa podobne ako napr. ruženín. Tieto druhy kameňov sú pomerne lacné, aspoň čo viem náramky, náhrdelníky nejak moc nestoja. Neviem, či je vhodný do prsteňa, ktorý bude stále nosený, lebo citrín môže na slnku vyblednúť, čo by bola škoda. Treba si dať pozor na to, aby citrín bol originál, lebo údajne sa v súčasnosti využíva upravený ametyst. Ako rozoznať rozdiel, a či je to možné, ale neviem. Prípadne si pozri nejaké stránky napr. kamennesperky.com, je ich veľa, väčšinou nájdeš údajné liečivé účinky a iné veci o pôvode, náleziskách a tak. Alebo skús vypátrať nejaký iný kameň. Npríklad žltý jaspis alebo mookait - ten má rôzne farby, ale dá sa nájsť aj krásne silno žltý.
Odpovedať
Profilova fotka
@nakvarky Hm, tak to si ma veľmi nepotešila :-| A ani som len netušila, že ten citrín môže vyblednúť...hmm....tak sa zrejme budem musieť poobzerať po niečom inom. Myslela som si, že ten citrin bude kvalitnejší, keďže v jednom zlatníctve som videla zlatý prsteň s citrinom - klasika jedno očko, nádherný - a stál okolo 300 €..... pričom niečo podobné ale so zirkónom nestálo ani 200 ečiek ... tak som si myslela, že to zrejme bude aj kvalitnejšie, ked je to drahšie ... A ten žltý jaspis je kvalitnejší ako citrín? A ako je to s kvalitou v porovnaní so zirkónom?
Odpovedať
ja teda osobne skúsenosť s vyblednutím nemám, ale nájdeš to všade v informáciách, nielen citrín, ale aj ruženín, ametyst, záhneda v podstate to sú práve odrody kremeňa. Či je iný kameň kvalitnejší to je taká zvláštna otázka. Sú to kamene a tie výdrž majú, všetky tieto klasické polodrahokamy, ak máš na mysli trvácnosť, tak určite sa ti nerozpadne ak máš to namysli :) tie kamene ďalšie som ti uviedla ak by si chcela niečo žlté. alebo ešte žltý opál, žltý flourit, musíš zas hľadať aj podľa odtieňa, priepustnosti svetla čo sa ti páči. ale o jaspis a jeho kvalitu v šperku by som sa nebála
Odpovedať
Profilova fotka
@nakvarky jj, mala som na mysli trvácnosť a celkovo akúsi odolnosť proti poškrabaniu a tak ... ďakujem pekne za info ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
citrín je najvzácnejšia žltá odroda kremena, vela sa používa tepelne ošetrený amethyst ktorý je lacnejší.ked píšete že "zircon bol lacnejší,tak nebol to náhodov zirconia,čiže syntetický zircon (cz),ktorý stojí pár centov za karát.zircon má lesk ako diamant a preto sa používa ako jeho náhrada,ale pokial nieje tepelne stabilizovaný,tak na slnku postupne tmavne,kdežto citrín naopak stráca farbu. na porovnanie- 20caratový zircon(13x16x9 ovál) čistota VVS vyhrievaný-2250dolárov 20 karátový citrín rovnaká zlatožltá farba čistota VVS ovál bez ošetrenia/natural -čo je lepšie/-120dolároc 20 karátový cubic zirkonia(CZ) 5dolárov odolnosť je podobná,len zirkon je krehkejší na náraz,takže nemlátiť sním :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?