Zdravotné poistenie na Slovensku a v zahraničí

Profilova fotka
Ahojte baby, chcela by som sa opytat hlavne tych ktore ziju vzahranici ako je to so zdravotnym poistenim, na Slovensku som evidovana ako dobrovolne nezamestnana a zdravotne poistenie si kazdy mesiac platim sama, znami ma ale strasia ze by som si to mala platit tu v GB kde zijem lebo ze ked sa mi nieco stane rodicia sa nedoplatia. Mam preukaz europskej unie ale to nestaci. Na Slovensku si nechcem prestat platit poistenie lebo tam chodim pravidelne na gyndu koli cytologii. Da sa platit poistenie aj na Slovensku aj v GB naraz?Dakujem
Odpovedať
nefertiti, ked som studovala v zahranici, mala som platene zdravotne poistenie tam, ked som isla na sk a nieco by sa mi stalo poistka by mi kryla aj starostlivost tu, nebolo potrebne platit si to aj na sk. myslim, ze v ramci eu by malo stacit platit si to len v jednej krajine, problem so slovenskou poistkou v zahranici je myslim ten, ze ti hradi ukony len na urovni nasej standartnej starostlivosti...
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja si platim zdravotne poistenie na Sk aj tu. Na Sk som evidovana ako dobrovolne nezamestnana. Tu si platim najnizsiu moznu poistku, hlavne na uhradu nejakych akutnych ochoreni, ale na pravidelne kontroly chodim domov. nasa poistka, aj ked mas europsky preukaz, neuhradi celu zdravotnu starostlivost, tak ako pise kaciatko
Odpovedať
nefertiti, nenapisala si, co v UK robis. S poistenim je to ine podla toho, ci tu studujes, pracujes alebo robis au-pair. anula, platit si zdravotne poistenie v dvoch statoch EU je proti zakonu. Aj ked este som nepocula o pripade, ze by s tym mal niekto problemy. Ale teoreticky, ked sa raz nedajboze stane vazna poistna udalost, zacne sa zistovat, kde si poistena a slovenska strana s anglickou sa zacnu natahovat, ktora ma platit, tak to moze skoncit v problemoch. Mozno zaplatia obe strany, mozno len jedna a mozno budes platit Ty. Ja som poistena v UK a kontroly na Slovenku u beznych lekarov vratane liekov si zial musim plne hradit. EHIC karta ma sluzit len na potrebnu starostlivost vramci EU, ale nie taku, za ktorou si zamerne vycestovala. A z vlastnej skusenosti viem, ze ani doktori nevedia, ze co si mam hradit a co nie.
Odpovedať
Profilova fotka
nefertiti bajka ma pravdu.... zdravotni pojisteni ze zakona je povinne, ale muze se platit jen v jednom state EU, ale myslim si, ze ani sami urednici nevi co delaji :-D. Ja si platim pojisteni tady v UK, teda plati mi ho zamestnavatel. Doma jsem si zdravotni pojisteni zrusila. Kdyz prijedu domu, tak pravidelne chodim na gynekologii a k zubari (asi tak trikrat do roka)....ale je pravda, ze sami doktori v tom maji zmatek...... i ja sama se v tom nevyznam :-D :-D babenky hlavne at se nam nic nestane a nebudeme muset to pojisteni vyuzit :-|
Odpovedať
Profilova fotka
no a co mam robit ked na slovensku mam vseobecnu a gynekologa ktoreho navstevujem pravidelne-poistenie si platim, ale v pripade ze v gb ochoriem co mam robit ked si poistenie neplatim, mne by vyhovovalo platit aj tu aj tam ale ked je to protizakonne....
Odpovedať
nefertiti, v tomto nie som uplne doma, ale v Anglicku mas narok na osetrenie aj ked si ziadne poistenie neplatis. Nepotrebujes zdravotnu karticku, ani nic take. Nepisala si, ci v UK studujes alebo pracujes. Ak studujes, alebo si au-pair, tak si zdravotne poistenie v UK aj tak nemusis platit a mozes pokracovat na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
pracujem ako aupair bez zmluvy
Odpovedať
Profilova fotka
nefertity ak pracujes ako aupair a nahodou ochories tak by mala stebou ist rodina k lekarovi a oni to uhradia , aspon tak to to bolo ked ja som bola v GB ;-)
Odpovedať
nefertiti, tak nemas problem. Ako au-pair si aj tak nemas z akeho platu platit National Insurance, lebo Tvoj plat sa povazuje za vreckove, nie za riadny zdanitelny plat. Mozes kludne ostat poistena na Slovensku ako samoplatca a navstevovat slovenskych doktorov. Taktiez mas narok na osetrenie v UK, aj ked tam NI neodvadzas. Jediny problem moze byt v tom, ze sa treba zaregistrovat u doktora(GP-general practise) v Tvojom bydlisku a to Ti asi bude musiet potvrdit Tvoja rodina, ze u nich byvas. Mozno by nebolo zle zvazit komercne poistenie, ale to Ti uz neviem povedat, co by to naviac pokryvalo. Mozno napr. Tvoj prevoz na Slovensko, ak ochories a rozhodnes sa byt osetrena doma. yonanevi, Tvoja rodina musela hradit Tvoje osetrenie?
Odpovedať
este odporucam nastudovat stranku www.londyn.sk Tam sa to urcite rozoberalo.
Odpovedať
Profilova fotka
bajka ale ja som bola v GB asi pred 1o rokmi :-D to vtedy este vsetko hradila rodina :-D
Odpovedať
uz mi je to jasne, vtedy sme este neboli "plnohodnotni Europania" :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nie vtedy som este v rade cakala a ma kontrolovaly akoby som v kufry neviem co mala :-D to boli casi :-S
Odpovedať
Profilova fotka
no ja len tak lebo ma par ludi strasilo ze ked sa mi nieco stane ze rodicia budu musiet predat byt aby mi zaplatili lekarov, ale zase ked uz pojde do tuheho pojdem sa liecit domov. bajka ked si spomenula ten prevoz na slovensko som si predstavila sukromne lietadlo a ja v truhle.... 8-)
Odpovedať
nefertiti, no s tou truhlou, to snad nie. Ja som si vzdy, ked som isla do UK doplatila aj komercne poistenie. Clovek nikdy nevie. Ale odkedy platim zdravotne poistenie z platu tu v UK, tak som sa na komercne vykaslala. Aj ked, kto vie, kto by ma kam odviezol v pripade nudze. Nechcem byt morbidna, ale Ty si zacala :-p. Ked som bola v polskom kostole v Stokholme, tak tam robili zbierku pre Poliaka, ktory prisiel pred dvoma tyzdnami do Svedska aj s bratom, ale naspat sa vrati uz len s truhlou. Neviem co sa presne stalo, ale poistovna mu to nehradi.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ked som uvidela tuto temu tak som sa rozhodla ze aj aj sa nieco opytam. presla som si predosle odpovede a ja by om sa spytala ze ked mam tu v uk karticku europskej unie co mi treba na to aby som mohla byt normalne osetrena u nas na svk? bola som na vianooce doma a chcela som ist cez tu karticku ale m ju nerespektovali a musela som si hradit celu sumu. pocula som ze mi treba z posty vypytat formular E111 nevie mi niekto poradit?
Odpovedať
feuer, formular E111 sa uz nepouziva. Nahradila ho prave ta EHIC karticka. K tomu, aby si mohla byt plne osetrena aj na Slovensku potrebujes formular E106(ak ten vobec este funguje), ale s tym robi UK problemy. Pocula som, ze par ludi ho uz dostalo, tak to skus. Tento formular pouzivaju ludia, ktory maju trvaly pobyt v jednej krajine, ale pracuju v druhej, aby mohli byt plne osetreny v oboch krajinach. Vacsina Europskych krajin nema problem s vydavanim tohto formulara narozdiel od UK. Podla nich nemoze clovek byvat v jednej krajine, ked na plny uvazok pracuje v druhej. V com maju urcite svoju pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem pekne za informaciu. a nevies nahodou kde si mam zaobstarat tento formular? je to tiez na poste?
Odpovedať
to uz neviem, ale na poste nie. Treba ho vyziadat na nejakom urade. Citala som o tom v diskusiach na www.londyn.sk Skus to tam pohladat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobry den prajem chcela by som vas poprosit o radu ohladom platenia poistneho.Som v zahranici uz 5 rokov,tu si ho platim cely cas na slovensku som bola v poistovni union.Kedze som pravdepodobne nebola odhlasena s poistovne tak bola podana na mna exekucia.Poradte mi mam ju vyplatit alebo mam zaslat exekutorovi potvrdenia ze ja si tu cely cas platim poistne.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som sa opytala...co ak cestujem do statu ktory nieje v EU.....90% ze aj na trvalo....neda sa nejako zdravotna aspon na rok pozastavit...? nerada by som si tu platila zdravotnu ked ju nebudem vyuzivat...mam sa odhlasit zo zdravotnej a urobit si poistenie v zahranici? a ak sa budem chciet po roku vratit moze sa opat prihlasit v SR? ci ako to je?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte. Potrebujem poradit. Bývam v Česku, mám tu prechodný pobyt ešte som nepracovala a som tu na úrade práce. Trvalý pobyt mam na Slovensku kde si aj platim každý mesiac zdravotné poistenie. Chcela som si v Česku vybavit poistovnu aby mi štát mohol platit zdravotne kedže som na urade. Pani mi povedala že sa to dá ak donesiem nieake tlaciva a medzi nimi aj formular E-104 ktorý mi maju dat v zdrav. poistovni na Slovensku kde sa mam odhlasit aby ma v Cesku mohli hned prihlasit. Problem je ten že vraj ma nemožu zo SLovenska odhlasit lebo nemam potvrdenie ze pracujem v Cesku. Nevidim dovod byt v zdravotnej poistovni na Slovensku ked zijem v Cesku a chcem si tu vybavit doktorov, a zbytocne neplatit kazdy mesiac poistovni ked v Cesku mi to može platit štát. Je to hlupost. Neviete mi prosím poradit? Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte :) ja som sa len nedavno prestahovala do UK :) chcela som sa odhlasit zo slovenskej poistovne, ale povedali ze sa to neda kym nemam neake tlaciva. bola som sa nahlasit u lekara tu v uk a vybavila som si EU(UK) preukaz poistenca. Myslite ze im to bude stacit? zatial nie som zamestnana a chcem studovat od septembra ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?