Trvalý pobyt v zahraničí. Máte skúsenosti s dokladmi?

Profilova fotka
Ahojte vsetky, ktorych sa to tyka a ktore mi viete poradit. Ked mate trvaly pobyt v zahranici, konkretne EU (Holandsko), mate aj slovensky obciansky preukaz? Alebo mate iba pas? A mozu mi do slovenskeho obcianskeho zapisat trvaly pobyt mimo SR?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, Ikke! Ja sice nemam trvaly pobyt v zahranici ani sa ho zatial nechystam mat, ale kamoska sa vydala do Nemecka. Takze po svadbe, ktora bola na Slovensku, si chcela vybavit pas, ale bez noveho obcianskeho jej to nechceli spravit. Darmo im tvrdila, ze ona ho uz nebude potrebovat, kedze bude zit v Nemecku...Takze si najskor musela vybavit obciansky a potom dostala aj pas. Ci Ti tam moze zapisat trvaly pobyt mimo SR to teda neviem (ale skor by som povedala, ze asi nie). Ja mam na Teba inu otazku. Tusim som tu niekde videla, ze uz ste vybavovali legalizaciu sobasa na Slovensku. Prosim Ta nemohla by si mi hodit kontakt na tu matriku v Blave, kam treba ist so sobasnym listom zo zahranicia? Ako rychlo sa to da vybavit a co k tomu pripadne este treba? Dakujeeem! :-)
Odpovedať
ikke, ja mam trvaly pobyt v Rakusku a po svadbe, ked som si vybavovala novy slovensky pas (zahranicny mozes mat az po nadobudnuti statneho obcianstva), tak som stary obciansky s menom za slobodna musela odovzdat. Kedze som vedela, ze sa stahujem do zahranicia, ani ma nenapadlo, ze by som si mala vybavovat aj novy OP, vybavovala som si iba pas. Odvtedy mam iba slovensky pas a potvdenie o tom, ze som OP odovzdala, takisto som si musela vybavit aj novy vodicak. Ale to bolo v r. 1997, pred vstupom SK do EU, je mozne, ze to je teraz inak. Na pasovom ti ale urcite budu vediet poradit. Miriam, matrika zavisi od tvojho posledneho trvaleho pobytu na Slovensku. Ja som z Ruzinova a ked som si na matrike na Mierovej vybavovala Potvrdenie o sposobilosti k uzavretiu manzelstva, tak mi povedali, ze po sobasi mam prist k nim a zlegalizuju mi ho aj pre Slovensko.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte! Mai ja to potrebujem vybavit co najrychlejsie, preto by som asi radsej isla hned na osobitnu matriku (cez nasu dedinsku matriku by to asi trvalo dost dlho). Neviem, ci je to vobec realne, ale chcela by som to vybavit za dva tyzdne - slovensky sobasny list, obciansky preukaz aj pas. Ci som optimistka?
Odpovedať
Ked si tam zavolas a prides tam uz so vsetkym, co potrebuju, tak si myslim, ze by si to mohla stihat. Drzim palce!
Odpovedať
Profilova fotka
Miriam: nerob si nadeje, ide to veeelmi pomaly a vzdy musis ist cez vasu lokalnu matriku, ktora to posle na osobitnu matriku. Na osobitnu matriku proste priamo nemozes ist. Osobitnej matrike to trva 4-5 tyzdnov a v ziadnom pripade nie su ochotni si s tym pohnut, lebo "maju az 1000 podani mesacne a nestihaju to skor" povedala mi tamojsia tetuska do telefonu (a 15% slovenskych nezamestnanych nema co robit! nezasiel by im tam niekto pomoct?). Nasa matrika v Karlovej Vsi v Blave sa navyse stahuje, takze mi povedali, ze to mam ocakavat tak za dva mesiace... :-( Moj problem s obcianskym spociva v tom, ze kym si SR zorganizuje zmenu mojho mena (teda tie dva mesiace), ja sa budem musiet prihlasit k pobytu v Holandsku. Cize ked o dva mesiace pridem na Slovensko, zajdem na pooliciu a poviem im, ze menim meno, nech mi daju novy obciansky. Oni sa ma spytaju, kde mam trvaly pobyt, ja im poviem, ze v Holandsku a oni mi povedia, ze tak to si nemam pytat obciansky, ale rovno pas. Lenze vybavenie pasu trva 1 mesiac, to mam byt zatial uveznena na Slovensku? A bez platneho dokladu? Alebo v skratke - mam si zaplatit styrikrat tolko ako normalne len pre nenormalnost slovenskych zakonov? Este musim prezistit, ci by nestacilo, keby som v NL mala iba nieco ako prechodny pobyt. Alebo sa u nasich polisov budem tvarit, ze stale byvam na Slovensku. Maju sancu zistit, ze som zmenila trvaly pobyt, ak im to ja nepoviem?
Odpovedať
Profilova fotka
:-( :-( :-( Oj! Ikke, Ty si ma vydesila! Ale nie, pravdupovediac byrokracia akehokolvek typu ma uz neprekvapuje. Mozno sa da cela tato procedura vybavit cez nase velvyslanectvo. A ja som sa tak tesila, ze sme za jeden den obehali vsetky peciatky na sobasny list v Kodani a teraz to tak ci tak bude tvrdnut neviem ako dlho na Slovensku. 1000 podani mesacne predsa nie je tak vela - to je zhruba 50 na den a urcite tam nesedi len jedna tetuska. Hmmm... Dufam, ze Tebe sa tiez podari najst nejaky sposob, ako ten zacarovany kruh zlomit. Mimochodom, aky je minimalny cas, za ktory su schopni vybavit pas a kolko to stoji? Diky!
Odpovedať
Profilova fotka
miriam,do mesiaca 1000,-,co je normal,do 24 (alebo 48?)hodin 4000,- ikke,po svadbe budem mat problem identicky s tvojim,takze ak sa ti ho podari vyriesit a podelis sa s tym, zase raz mi pomozes...(aj ked mi je jasne,ze viacnasobne cestovanie domov ma neminie-ale musim povedat,ze teta na matrike ma este v uplnych zaciatkoch upozornovala ako to bude a ze nech si teda dobre rozmyslim,kde bude svadba) inak,neviem ako v NL,ale tu v CH sa neda mat taky prechodny pobyt ako myslis :-| a nasi polisi to zistia, pretoze zahranicna policia najprv zasle ziadost k nam na odhlasenie z trvaleho pobytu a az potom ti daju potvrdenie k trvalemu u nich-aspon tu je to tak...prajem ti pevne nervy :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem, Liska!
Odpovedať
Profilova fotka
miriam ty si uz tuuuuu? no ako? myslela som na tebaaaa fest velmi prevelmiiiiiiiiii? cmukicmuk
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, Henulka! Uz som tuuu! Bolo supeeeeer! Viac Ti napisem do mailu a poslem aj nejaku fotecku! Tuna ich hodim az neskor, lebo este nas caka druhe kolo na Slovensku a nasi pribuzni este fotky nevideli. A Ty mi tiez nezabudni napisat, ako bolo na Slovensku? Ako Vasi? Ako ste oslavili? Som straaaasne zvedava! Pis! Pekny dnicek! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
juchuuuuuuuuuuuuu congratulations ;-) v pekne to bolo? pacilo sa vam? preco sa tak ponahlas s tymi dokladmi? naco ti to v nemecku? ked sme boli doma normalne som dala ziadost a este stale to neprislo z osobitnej matriky vies ako je cas dovoleniek isto to bude dlhsie trvat ale ved mne to neponahla nech si kludne robia nabuduce ked pojdem domov vybavym si op a potom pas a bude to najskor v zime asik :-D nemas sancu to vybavit vsetko naraz aj keby si neviem co robila miriamka...nasim som chcela urobit splnomocnenie na op ale ani to sa neda musis ist osobne tak nech sa daju vypchat kym najblyzsie pridem a basta :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Henulik! A neda sa to vsetko robit cez nase velvyslanectvo? Mne tu v septembri konci stara pracovna zmluva a este nie je iste ci sa bude moct moj projekt predlzit (teraz sa o tom rozhoduje) - t.j. ze sa budem musiet tuna znova poziadat o Povolenie na pobyt a neviem si predstavit ten chaos. Teoreticky som vydata, mam o tom aj v Nemecku platiaci sobasny list ale vsetky dokumenty su na stare meno. Hmm... A tiez sa mi nechce stale behat na Slovensko - tiez tej dovolenky nemame bohviekolko...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Joj, zabudla som sa podakovat za blahozelanie. Dakujeeeeeeeeeeeeem!!! :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ale ved povolenie na pobyt ti daju so starym menom to nevadi ty im tam nemusis vysvetlovat ze si vydata esta nahodou si vas zoberu pod paru budu vam robit problemy ze tu chcete ostat a neviem co potom ja by som na tvojom mieste samozrejme skusila vybavit to do septembra ale kedze cas hra proti tebe tak to nechaj tak a potom ked budes mat vsetko vybavene tak potom im tam len zahlasis ze si sa vydala nech ti daju novy europas.... na druhej strane miriamka ak bude druha svadba aj na SK ja by som to nekomplikovala ved tam vam daju rovno slovensky, ten prelozis do neminy a ides podla mna to tak budes mat rychlejsie ako keby si ten z kodane legalizovala cez osobitnu matriku ci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie Henka to nebude sobas na SK - to bude len zur! ;-) Ale moje najnovsie info - teraz som volala na nase velvyslanectvo v Berline. Povedali mi, ze mam priniest do slovenciny prelozeny sobasny list (ktory je opatreny potrebnymi peciatkami z Danska - co uz mame) a okrem toho 1 pasovu fotografiu, rodny list, vypisat u nich ziadost o zapis do osobitnej matriky, ziadost o novy pas, zaplatit 135 EUR a oni my do 4 mesiacov dodaju aj slovensky sobasny list aj pas a ja sa o nic nemusim starat. :-D :-D :-D Uvidime, ako to bude v praxi, ale zatial sa vytesujem :-D
Odpovedať
Profilova fotka
jaaaaaaaaj tak vy len mecheche robite domka :-D :-D nu supis sikulka si len teraz ta nechapem troskaj pises ze doma to chces stihnut za 2 tyzdne a teraz ti nevadia 4 mesiace? a ked ti nepredlzia pobyt? tak to je potom super ze oni vsetko urobia lebo na slovensku ti pas nevydaju bez toho aby si nemala obciansky :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Za dva tyzdne som to chcela stihnut, lebo budeme teraz dva tyzdne na Slovensku (tym sa sucasne vycerpa moja dovolenka). Ked mi nepredlzia pracovnu zmluvu, tak tu v Nemecku tak ci tak ostanem, lebo moj najdrahsi ma zmluvu do konca jula buduceho roka. Bud budem hladat inu robotu, alebo skusime daco ine... :-D Na to aby som tu mohla ostat staci, ked budem mat nejake peniazky na konte a zdravotne poistenie a byvanie - to vsetko by nemal byt problem. Ohladne obcianskeho preukazu som sa tiez pytala a tetuska povedala, ze to je trochu komplikovanejsie, a ze mi to porozprava osobne, ked prideme do Berlina. Som zvedava!
Odpovedať
Profilova fotka
do berlina? tak to ked tam pojdes mozes si rovno dat termin aj na viza do usa a vybavit si aj to a mas pokoj mozte ist pozriet delfiniky niekedy hihi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Hihi, to by som rada! :-D Ale este to bude musiet trochu pockat, kym bude zase nejaka ta dovolenka. V Berline sa chceme zastavit po ceste na Slovensko, lebo drahy si tam musi aj tak vyzdvihnut vizum. No ale casu asi az tak moc mat nebudeme, aby sme dosli k nasim este v ten den. :-D Ale straaaasne kceme ist pozriet tie Vase delfiniky. Boze ked sme pozerali tie Vase fotky, taki sme boli vybudeni vybrat sa niekam k moru a dopriat si taku romantiku... ;-) Aaaach!
Odpovedať
Profilova fotka
no preto ti pisem ze ked budete mat cestu do berlina tak mozte skusit vybavit aj to aby ste potom raz extra nemuseli ist kvoli tomu a ked dostanes viza na rokov tak ako ja tak mas svaty pokoj hihi... ale tak je pravda ze teraz mate urgentnejsie veci mna to len tak napadlo ze berlin ;-)
Odpovedať
;-) Ahojte kocky je to tu zaujimave,ja som sice chalan,ale chcel by som ist po skole co najskor do rakuska alebo niekam inam v podstate je to jedno len aby som bol fuc odtialto,je jasne ze na svadbu su trba dvaja ale urcite nie zo SR...No snad tam najdem nejaku ktora bude stat za to,aj ked zenit som sa este nechcel...nejake menej narocne riesenie by sa nenaslo?optimista,co?dakujem ak napisete majte sa krasne,a nech vam tie manzelstva vydrzia dlho... 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte reaugujem na zivot v zahranici, my teda ja a moj priatel ideme zit do Kazachstanu. Poznate niekoho tam v tych koncinach? Diky vika
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?