Ten koho milujem je gambler. Ako mu mám pomôcť?

Ahojte, chcem sa vám zveriť s mojim problémom. Môj priateľ je skvelý človek, ktorý ma nadovšetko miluje, poznám ho pár rokov a štyri mesiace sme spolu. Poznáme sa navzájom vynikajúco, vo všetkom sme k sebe úprimní. Pred pol rokom sa presťahoval kvôli práci do iného mesta a tak sa vidíme len cez víkendy a niekedy sa nám podarí byť spolu aj cez týždeň. Veľmi túžime spolu žiť a tak sme sa dohodli, že si budem hľadať prácu v meste, do ktorého sa presťahoval a budeme spolu bývať. A teraz to príde: už týždeň ho telefonátmi bombarduje jeho najlepší kamarát a nechcel mi prezradiť o čo ide. Včera večer sa mi však priznal, že krátko predtým ako sme sa dali dokopy prehral veľké množstvo peňazí v kasíne, že sa za to príšerne hanbí, má výčitky svedomia, že mal tri kritické týždne keď sa tomu nevedel ubrániť. Potom dlho nebol a pred dvoma týždňami tam bol opäť. Prosím poraďte, ako mu mám pomôcť, milujem ho nadovšetko a som z toho psychicky na dne. ďakujem
Odpovedať
skús sa s ním porozprávať a dohodnite sa na návšteve u nejakého psychológa. Pokiaľ je priateľ patologický hráč potrebuje asi liečenie. rozhodne treba odbornú pomoc. z hráčske vášne sa ťažko dostáva. je to v istej forme droga. ťažko radiť nám, ja som za odbornú pomoc, no predovšetkým bude musieť chcieť on sám, nie ty.
Odpovedať
Profilova fotka
no skús sa s ním porozprávať o nejakej forme liečenia, v prípadoch, o ktorých ja viem pomohli len psychológovia..držím palce
Odpovedať
a mal by sa vyhybat takym miestam, ani o tom necitat, proste nic
Odpovedať
takisto v mojom okruhu znamych je osoba, ktora mala dlhy 150tis. a stale hral dalej a dalej...rozhodne treba vyhladat odbornu pomoc, jemu to vratilo zivot opat do normalu.
Odpovedať
Hovorila som mu, že je to choroba tak ako závislosť na alkohole alebo drogách, a priznal, že mám pravdu. Dnes celý deň hľadám všetky možné články a informácie o gamblerstve. V živote sa mi ani neprisnilo, že budem musieť riešiť takýto problém. On je totiž dokonalý v každom smere a toto by ma v živote nenapadlo, že by tomu prepadol.
Odpovedať
každopádně souhlasím, že by měl vyhledat odbornou pomoc. Protože i když toho lidé nechají, tak ve většině případů tomu časem stejně zase podlehnou.
Odpovedať
zuzi, čítať články nestačí. budeš musieť tomu odolávať po väčšine života. bude to chcieť aj jeho sebazaprenie a pevnú vôľu. držím palce, aby to bol ten lepší prípad a neprežili ste namiesto pekných chvíľ len samé trápenia. problé rieš čím skôr.
Odpovedať
zuzika, měla bysis asi uvědomit, že se přítel nikdy nevyléčí. Jen posuneš problém dála jen otázkou jak dlouho bude odolávat. Pokud más chuť s jeho závislostí bojovat celý život, je třeba to řešit (jak holky už psaly) odbornou pomocí. Pokud si tvůj příteů uvědomuje, že má problém, je to krok správným směrem.
Odpovedať
práve som telefonovala s jeho najlepším kamarátom, máme sa večer stretnúť a porozprávať sa, ako môjmu najdrahšiemu pomôcť. Ale asi je to vážnejšie než si to viem pripustiť, lebo jeho kamarát mi povedal, že chcel za mnou ísť už dávnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
zuzika,ako vravia baby - jedine odborna pomoc - ak sa da, aspon par tyzdnov v nejakom zariadeni, lebo ani sedenia raz do tyzdna u psychologa nepomozu...chod kludne sama za nejakym psychologom, napr. do centra CPPS (Centra Poradensko-Psychologickych Sluzieb) v tvojom okoli - oni su plateni statom, takze ta to nebude stat ani korunu, a popytaj sa na to...ja som to raz urobila kvoli kamoske, co pila a ta pani mi velmi dobre poradila a ja som vedela na com sme.... tu je zoznam tych centier.. http://www.psychologia.sk/cpps.php
Odpovedať
dakujem ti orchidea, urcite vyhladam pomoc, urobim vsetko, aby som mu pomohla. snazim sa nahovorit si, ze mozno to nie je az take vazne, ale podvedome citim, ze je. celu noc som nespala a dnes len placem a nemozem prestat. bojim sa!
Odpovedať
zuzika, v prvom rade prestan plakat, lebo to ti vobec, nepomoze... pretoze ked sa tomu strachu poddas,tak ta to moze psychicky polozit... ked chces priatelovi pomoct, tak zacni konat, ako baby radia, najst psychologa.. v horsich pripadoch gamblerstva sa to riesi dokonca u psychiatra. Ale co je dolezite, musi aj on chciet... Drzim palce, a zachovaj si rozvahu. Mali sme to v rodine.. dnes uz (nastastie) byvaly manzel mojej sesternice jej bral dokonca matersku a prehraval ju v kasine, ze nemala co detom dat jest... ale musela to RAZNE ukoncit... dnes su rozvedeni, ale on rpehrava peniaze dalej, pretoze on sa z tho nechce dostat, ale to uz je ina kapitola... uvadzam to iba ako vystrahu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ahoj neviem z ktoreho mesta si, ale ked chces prid do Centra drogovych zavislosti (CPLDZ) v Bratislave na Hraničnu ulicu, poradime ti co a ako, najlepsie aj s priatelom. Nie je totiz jasne, ci je zavisly alebo nie. Treba aby ho videl psychiater a vysetril. Tak neplac dopredu, a hlavne ty sa nemozes liecit za neho ale jedine on. Tak je namieste otazka, ci vobec by to riesit chcel aj on alebo len ty. Aj ked to co prezivas je uplne normalne a velmi caste... Ak chcete dojst napis do IP. Idem prave domov , tak uz nebudem na fore. Ak nie si z BA, v kazdom vacsom meste takeho centra CPLDZ existuju,kuk telef. zoznam, najlepsie je asi postavit sa pred priatela podporujuco , bez vacsich vycitiek s tym ze sa pojdete do centra informovat a potom sa moze sam rozhodnut co dalej. Najhorsie je vyhlasit ho hned za gamblera- moze sa postavit do odporu a vidiet v nejakej odbornej pomoci hrozbu , to na zaciatku skoro nikto zo zavislych neprijima ze ma problem.
Odpovedať
Tohle je velmi nepříjemná a jedna z nejhorších zavyslostí . . . bohužel s tím si musí umět pomoct Tvůj přítel sám. Ani psichyatři neumí moc s tímto pomoct. Můžou si s ním povídat přesvěčovat, ale víc nezmůžou . . . to není patologický problém, je to psychická závyslost! Je tojen v jeho hlavě a on to z ní musí dostat. Můžeš mu pomoct ty sama. U hráčů je dost časté, že se fixují na jednu bednu stále tu stejnou hrají, či chodí do stále stejného místa hrát . . .chodí tam kde to místo znají. Tzn. teoreticky by mu mohlo pomoct přestěhovat se jak píšeš někam kde to nezná. Nebude mít tedy takovou touhu chodit hrát . . . Největší oporou si asi ty . . . pořád a dokola do něj mluvit, pořád a dokola ho přesvěčovat o tom, že je to hovadina a jen a jen trápení . . . každopádně to musí pochopit sám s tím nikdo nic moc nezmůže. Bohužel tahle nemoc se vrací a ty musíš být stále ve střehu pokud s ním chceš žít, nejlépe mít společný účet, abys měla kontrolu, měl by se ti svěřit se všema dluhama, abys věděla jak na tom je a mohla to s ním event. řešit jinou cestou jak dalším hraním a dalším zadlužováním . . . tohle je potíž, každopádně i toho psychiatra bych navštívila . . . Držím pěsti, ale vím, že se to dá zvládnout, jen bohužel člověk, ketrý jednou propadl a záleží na tom jak moc už nikdy nemůže být bez kontroly . . . stačí málo, aby opět hodil prachy do krabičky, či zašel do kasína . . . Musíš mu najít jinej koníček ;-)
Odpovedať
e fuj psychiatři . . . :-p
Odpovedať
Profilova fotka
pre prípad manželstva odporúčam potom rozdeliť BZM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov), mali sme takých známych, skoro prišli o dom, keby sa to vrátilo, tak vám nezoberú strechu nad hlavou, naopak si myslím, že by ste nemali mať spoločný účet, aj keď súhlasím, že by si mala mať kontrolu nad tým jeho (nech to neberie v zlom), ale na to je asi ešte skoro
Odpovedať
zuzika2006: . . . píšu ze zkušenosti můj kamarád byl dokonce 2x na léčení . . . ztratil vše, ženu, byt, práci a tu na vždy ( byl voják z povolání ) . . . ale dnes žije s novou slečnou, mají se rádi, pracuje, nehraje, žije . . .hrál ty debilní automaty. Je to asi rok, co chodil do jedné hospody několik let a jen koukal ( asi pozoroval ) a pak jsem ho u té krabičky opět chytla . . . naštěstí, když je to hned a dá se znovu od ní odtáhnout . . .je to boj, ale dá se to zvládnout! pak se stěhoval za tou přítelkyní, tak ho takrabička opět přestala lákat . . . ale taky jsme to nejdřív řešili tak, že jsme prostě chodili jinam kde to neznal. Drogy a chlast jsou větší svinstvo . . . taky se vrací a navíc agrese, ničení organismu a taky fuč peníze . . . bohužel je to závyslost na látce a ta se dá léčit díky lékům trochu líp ( detoxikaci ) . . .u gemblérství nic takového není . . .tak pevný nervy a bojujte!!! Ale nezapomeň, že ne jen ty musí bojovat i on!
Odpovedať
dakujem arietiska za rady a podporu. prave som hovorila po telefone s jednou psychologickou, poradila mi, aby som ho podrzala a aby sme ju navstivili, az po rozhovore s nim moze usudit ako dalej.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte všetci, podobné problémy s manželom som mala aj ja. Pravda je ale taká, že som do)nho mohla húsť koľko som chcela, jediné k čomu som ho spoločne s ďalšími príbuznými a veriteľmi dotlačila bolo liečenie. Až tam opäť začal cháapať a rozumieť slovám, ktoré som mu hovorilka ja ia iní ľudia. Takže nie celkom súhlasím s tým, že si gambler musí uvedomiť veci sám a nijaký psychológ mu nepomôže. Môžem zodpovedne povedať, že manžel išiel na liečenie, lebo nemal iné východisko (ulica, basa) a na liečení až po troch týždňoch (asko mi neskôr sám povedal) porozumel a akoby sa zobudil zo zlého sna. A to práve vďaka liečeniu, atmosfére na oddelení, ľuďom a príbehom a tiež času, ktorý mal pre seba. Veľkou oporou mi počas procesu bola aj stránka určená pre patologických hráčov a ich príbuzných, kde som lepšie porozumela mnohým veciam - takže doporučujem aj Vám NEHRAJ.SK. A držím palce! :-) P.S. Manžel t.č. abstinuje 2 mesiace...Sú to krehké začiatky. Ale krásne.
Odpovedať
nemam cas to tu vsetko citat, ale poznam par, kde muz bol nekonecnym hracom a vyvrcholilo to tak, ze poodnasal a rozpredal VSETKO cenne, co bolo v byte, dokonca vybielil od nabytku aj ich celu izbu (byvali u jej rodicov), a to mali dve deti. nic tej zenskej neostalo, keby nemala rodicov, je na ulici s 2 detmi a bez cohokolvek. predal aj jej oblecenie... :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ahojte neviem,co robit,moj priatel mi povedal,ze je patologickym hracom,zavisly na automatoch...
Odpovedať
ja by som zobrala nohy na plecia....aspon z toho, co som videla v par reportazach alebo citala...zatial ziadny happy end sa nekonal... :-S
Odpovedať
a ak teda mu chces dat sancu...tak ako podmienku by som mu dala liecbu...ziadne sluby...lebo tie nefunguju...je to zavislost ako kazda ina a na tu len silna vola nestaci
Odpovedať
tu je iba jedina moznost, vzat nohy na plecia a odist, najst si niekoho, kto zato stoji a je tzv. cisty |-| .... a jeho dat liecit sa a zostat s nim maximalne ako kamaratka.
Odpovedať
ja som mu dala podmienku...liecbu...uz dva krat bol na lieceni ,(kym sme sa nepoznali),ale nepomohlo.Povedal mi,ze az teraz ma inspiraciu aku doteraz nemal...mna.Ze chce s tym prestat,ale sam to nezvladne,preto som ho nenechala v tejto tazkej chvili milujem ho ako nikoho pred tym
Odpovedať
vidim, co robi gamblerstvo v rodine s mojou kolegynou :-| v strede mesiaca uz nema na obed, na jedlo pre svoje deti. obava sa o ich zivot, ze im nejaky typek, ktory vymaha dlhy, ublizi na ulici. liecenie nepomaha, nepomaha nic!! na tvojom mieste by som si stanovila pravidla a ak ich raz, jediny raz porusi, davam nohy na plecia. btw., vies, aka je jeho financna situacie? ci ma dlhy, kolko, od koho si to pozical, ci ich splaca? a este, bez odbornej pomoci sa z tejto choroby nikdy nevylieci, ani pre lasku drzim palce
Odpovedať
ja som mu dala podmienku...liecbu...uz dva krat bol na lieceni ,(kym sme sa nepoznali),ale nepomohlo.Povedal mi,ze az teraz ma inspiraciu aku doteraz nemal...mna.Ze chce s tym prestat,ale sam to nezvladne,preto som ho nenechala v tejto tazkej chvili milujem ho ako nikoho pred tym super si rozumieme...ma sancu jednu jedinu a on to vie
Odpovedať
jehofinancna sytuacia je mizerna...ma dlhy...bola som u nich teraz prvy krat,predstavil ma svojej mamke,ona mi vsetko povedala,ale ja som uz o automatoch vedela pred tym prisla som na to sama...chcel,aby mi jeho mamka vsetko povedala,pretoze on by mi to vraj nikdy tak nepovedal,...
Odpovedať
ten, kto miluje, da sa velmi lahko prehovorit na dalsiu poslednu sancu a potom este jednu... tak bud razna a nanajvys opatrna.
Odpovedať
ja viem,budem a dakujem Ti za povzbudive slova,vies,je to uzasny inteligentny clovek a ked vidim,ako sa sam nici...som na dne
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?