Rozpad manželstva. Ako ste zabezpečené?

Mame tu uz temu o rozvode,tak ma napadlo,ze (snad tu este nie je podobna tema) by bolo dost zaujimave zisti t nazory na to,ako to vlastne vsetko funguje v manzelstve. Mate vlastny alebo spolocny ucet? Navrhli ste to vy alebo partner/manzel.Vyhovuje vam to? Ratate s tym,ze raz by sa vas vztah rozpadol a vy mozete zostat na ulici? Alebo ste sebestacne a budete zabezpecena aj tak? Ma podla vas vyznam vstupovat do manzelstva,ak uz teraz rozmyslate nad tym ako sa poistit pred pripadnym rozpadom manzelstva?
Odpovedať
Svadbu sme uz mali,ale ak by som este pred svadbou rozmyslala nad tym,co bude,ak sa nevydari,tak by to asi znamenalo,ze nieco nie je v poriadku a asi by som sa ani nevydavala.. Vedela som,do coho idem a vedel to aj moj drahy,chceme byt spolu,robit vsetko spolocne,ved to robime pre nas a aj pre nase deti,ktore chceme mat a neviem si predstavit,ze by kazdy z nas mal svoj vlastny ucet,vlastny byt a neviem,co este..,ako poistku do buducnosti.Zda sa mi to hlupe a zbytocne vo vztahu,ktory ma fungovat a byt ako rodina,kde plati ze dvaja su jeden..
Odpovedať
Profilova fotka
Damia - vobec neuvazujem nad tym, ze ako sa zabezpecit pred pripadnym krachom manzelstva. Osobne beriem manzelstvo ako zavazok na cely zivot s jednym partnerom a budem sa zo vsetkych sil takto zit...
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim s evatu a majcik, mame teraz vsetko spolocne a verim, ze tieto problemy nebudeme musiet riesit. Stat sa moze hocico, ale len ked to pripustas :-) takze kedze sme si slubili ostat spolu v dobrom aj v zlom, niet co riesit. Aj keby sa stalo nieco tragicke, na ulici snad nezostanem, mam kopec kamaratov a milujucich pribuznych. 8-) A ci ma vyznam vstupovat do manzelstva, ak uz teraz rozmyslas nad zadnymi vratkami... :-) ... :-) neviem, ja by som to asi nerobila.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som na tom ako baby, proste sa tym nezaoberam,nezijem v buducnosti ale v pritomnosti ;-)
Odpovedať
Ja sa nad tym nezamyslam,ale ked uz tu vznikaju taketo temy,tak ma napadlo,ze by bolo dobre rozobrat aj toto a poznat tak aj vase nazory.
Odpovedať
Mi sme toho uz zazili dost pred svadbou,byvanie spolu,vedenie domacnosti s malym prckom,strata prace,nizke financie,stresy z platenia uctov a hypotek,takze nam ziadna poistka netreba.Vieme ako sme na tom a dokazali sme to riesit a stale sa lubit ;-)
Odpovedať
Damia, myslim si, ze uvazujes velmi triezvo. Je krasne chystat si svadbu, prezivat vsetko okolo toho, ale realita po 10 alebo 20 rokoch je uplne ina. Staci si len pozriet www.lady.sk, kolko zien tam riesi rozvod, majetkove spory, rozbite srdiecko. A neverim, ze vsetky sa brali len preto, ze museli. Urcite aj my vsetky planujeme ostat s nasim polovickami cely zivot, ale stat sa moze hocico. Moze sa pobabrat podnikanie a rodina ostane uplne bez prijmov a byvania (ak to nebolo zabezpecene uz predtym), moze sa do vztahu vmontovat nejaka .... ktora si robi zalusk na nasich muzov, alebo jednemu z nas streli v palici... Ak si ludia dokazu poriesit oddelenie majetku kvoli podnikaniu, podla mna nie je nic zle zriesit to aj v ramci manzelstva. My sme sice ziadnu predmanzelsku dohodu neuzavreli, ale zhruba to mame medzi sebou poriesene. A pritom to nebolo myslene ako chystanie sa na rozvod.
Odpovedať
Suhlasim ak mate firmy alebo velke majetky,ale ak nemate nic nie je co riesit :-D
Odpovedať
sunny6 - :-D . inac, nenapadla vam myslienka, ako by ste reagovali, ked budete mat 2-3 deticky a vas muz si najde "priatelku" ? Je to blba otazka na svadobnom fore, ale je to bezna realita...
Odpovedať
Profilova fotka
nooo to je tazka otazka, ale ako sa poznam mohli by sme mat deti aj sest ale isto by som s nim neostala...
Odpovedať
myslim,ze priatelku,frajerku,milenku-hocijaku inu zenu by netolerovala ziadna z nas..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si tiež myslím, že ak sa niekto bere aj s tou najväčšou láskou na svete, po rokoch žitia sa to môže zmeniť.Preto treba riešiť aj tieto nepríjemné záležitosti, ktoré každá znás dúfa, že sa nestanu skutočnosťou. my sme s milým prebrali a nič sa na našej láske nezmenilo ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
My sme sa o tom vsetkom uz rozpravali,ale nadalej chceme mat vsetko spolocne..,inak by to podla mna ani nemalo vyznam.
Odpovedať
No ak si najde priatelku zabijem ho :-D nie vazne,na to sa mi nechce myslet,mam dost beznych starosti a kebyze sa este aj toto stane tak neviem. Strasne sa lubime a chceme spolu zostarnut,ale neviem co bude za 20,30 a viac rokov,mozno to budem ja kto si najde mladho zajka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte nevesticky. My sme si pred sobasom uzavreli predmanzelsku zmluvu, pretoze manzel je podnikatel. A povazujem to za dobru vec. Ja som momentalne nezamestnana a pre mna ako pre zenu, ktora doteraz bola zarobkovo cinna je uplne neprijemne ist do jeho penazenky a zobrat si peniaze, ked idem nakupovat. Rozpravali sme sa o tom, neskor som si otvorila ucet, kde mi mesacne posiela zo svojho uctu peniaze, ktore budem minat na domacnost a co si usporim bude pre mna plus, tekze si mozem daco kupit na seba. Takze som aj za dva ucty v domacnosti
Odpovedať
som za to, aby v pripade ked je jeden z paru podnikatel sa uzavrela predmanzelska zmluva ;-) inak my mame stale kazdy svoj vlastny ucet a vydavky platime na striedacku s tym, ze potom si to navzajom dorovname, aby kazdy platil polovicku (tych "nevyhnutnych") resp. kazdy svoje :-D niekomu to mozno znie cudne, ale nam sa to takto osvedcilo uz davno pred svadbou a nevidime dovod to menit :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my fungujeme ako snemcurka, ale nemame predmanzelsku zmluvu, manzel je podnikatel, a ja som len maly zivnostnicek, ktory asi hlavne nahana poplatky a odvody, a ked mi chybaju peniaze, manzel mi cosi da... je to vec zvyku a pohladu na vec. ale asi sa to neda s kazdym clovekom. pri nom je to normalne, ale tiez - musela som si na to zvyknut. ale co sa rozoberalo vyssie, ma zmysel. zazila som vztah, kde som zo dna na den zostala na ulici, v cudzom meste, bez rodiny a bez cash. a mala som co robit, aby som zohnala novy byt, pracu a vsetko ... aby sa dostalo do vtedajsich normalnych kolaji, ale clovek zvladne vsetko, len treba sily a odvahu. a hlavne bolo z toho ponaucenie. preto si myslim, ze ak sa uz vydavame a sme vydate, ideme do toho s presvedcenim a vierou. momentalne mame kazdy niekolko uctov, musime mat aj podnikatelske , aj osobne a neriesime to. aj tak vacsinu platieb vykonava manzel, pretoze moj prijem je smiesny, a ked cochvila pojdem dufam na matersku, tak si moc neskrtnem :-) inak my sme vyriesili pre pripad najhorsieho zivotnymi poistkami - a s odkazanim na seba navzajom. aby ak sa nahodou nieco stane, aby sa dali splatiti hypo, lizing a deti boli zaopatrene. v dnesnej dobe nevies, co sa moze stat...
Odpovedať
Profilova fotka
a este dodavam, ze to nie je vec optimizmu ci pesimizmu, ale skor praktickeho predvidave myslenia. trochu zdraveho sedliackeho rozumu :-) takze baby, ak mate nahodou - hoci len drobne obavy, nerieste to, ale vzdy sa vam zide nejaka korunka, tak si cosi odkladajte a kludne fungujte kazdy so svojim uctom. nie je na tom nic zleho.... kazdej rodine predsa vyhovuje nieco ine... :-) a aj ked sa nic zleho nestane, peniazky sa daju minut na zenske nakupne hormony- nieco pekne na seba... ze.
Odpovedať
Cafte, no uvodom by som chcel povedat, ze pokial ste na slovensku, tak predmanzelska zmluva neexistuje (je neplatna). Maximalne sa mozete dohodnut po svadbe, co vyjmene z BSM (bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov). Funguje to asi tak, ze co mate kazdy pred svadbou (kupeny byt, pozemok, firma atd), tak to je konkretne toho dotycneho. Ked zalozite firmu potom / kupite nehnutelnost po svadbe, je to uz spolocne bez ohladu na to, kto do toho kolko dal. Ale samozrejme, to sa da upravit u notara - ale AZ PO SVADBE. Vynimka je z toho tusim len dar (darovany pozemok, byt atd). Viac na www.obcan.sk alebo v prislusnom zakone. Tot vsetko z teorie. Co sa tyka mojej osobnej praxe, tak moj nazor (nevnucujem): Romantika a vsetko je super pokial trva. Osobne sme aj s priatelkou za to, ze romantika musi byt, ale ako tu uz odznelo, potom moze clovek za 20 rokov banovat (a zial obavam sa, ze na Slovensku to byvaju vacsinou zeny). Co sa tyka oddelenych uctov, tak my ich mame, ale z ineho dovodu (kazdy ma hypoteku na svoj byt). Okrem toho si myslim, ze mat vlastny ucet je dobre aj z hladiska bankovej historie konkretneho cloveka. Mozete to riesit trebars tretim uctom, kam sa bude davat nejaka cast vyplaty. Inac co sa tyka toho "poistenia" do buducna, tak sa to asi velmi neda. My sme sa "poistili" aspon tak, ze sme si kazdy zaobstarali byt na hypoteku (ale aj to bola z nudze cnost - to je ale o inom) takze v pripade niecoho ma kazdy aspon kde byvat. Este si myslim, ze je dost nebezpecne, ked sa napriklad len jeden stara o "financie" (jeho ucet -> obe vyplaty, plati ucty a tak) - lebo v pripade niecoho je ten druhy uplne mimo co sa tyka tychto "zrucnosti" s peniazmi / bankou a tak. Dohovoril som :)
Odpovedať
..zic...môžem 1 otázočku???..píšeš tak rozumne a súvislo :-D ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my mame kazdy svoj ucet aj nadalej a urcite to tak aj nechame.. manzel plati skoro vsetko sam, ja tak maximalne urobim nakup do domacnosti. Aj to ked je so mnou, zaplati to on. On je american, cize predmanzelske zmluvy su u nich na beznom poriadku, ale trval na tom, aj napriek odporucaniu jeho pravnika, ze on si ma berie pre lasku a na cely zivot a nie preto, aby uz dopredu planoval rozvod. To mi dokazalo, ze mi naozaj veri, ale zaroven dalo na moje plecia velku zodpovednost, lebo co ked nahodou niekedy...? ;-) Ale momentalne to neriesime, sme svoji 3 tyzdne a lubime sa... ak sa nahodou nieco stane, ja jeho peniaze nechcem, viem sa postarat o seba aj sama. A on to vie tiez, takze my sme taky dvaja rovnocenni partneri ;-)
Odpovedať
no neviem, ci rozumne, ale suvisle to bolo, nie? :-D
Odpovedať
inac teda ak mas nejaku otazku tak skus
Odpovedať
...manžel za slobodna kúpil 3-izb. byt,čiže v liste vlastníctva je ako jediným vlastníkom uvedený len on...na byt si bral hypotéku....po svadbe sme sa dohodli,že aj ja stanem spoluvlastníkom tejto nehnuteľnosti..ALE...na zmenu v liste vlastníctva je potrebný súhlas banky...následne ísť na kataster..z katastra opäť do banky.....skrátka...myslím,že by nás to stálo dosť...tak to xceme vyriešiť tým spôsobom ako si spomínal...u notára....SKUTOČNE tá listina potvrdená notárom má takú váhu ako keby som bola uvedená v liste vlastníctva?????...kapišto??? :-D ...ďakujem ;-)
Odpovedať
no, urcite to aj tak musi ist na kataster. Bez toho sa to neda. Dalsia vec, ked chces byt aj pred bankou ako spoluvlastnik, tak sa stanes spoludlznikom a bla bla bla. Proste na to, aby to bolo kosher a boli ste 50-50 (alebo aj iny pomer - da sa dohodnut zmluvne) vlastnikmi, tak musis odskakat toto vsetko. :(
Odpovedať
inac tu je take prve voditko k ostatnym info o tom: http://www.obcan.sk/Default.aspx?catI... Dokonca som si tam teraz este raz precital a nechapem jednemu riadku - o tom, ze sa ta "pomanzelska" moze vztahovat len na buduce veci... to vyzera, ako by sa nemohli prerozdelit tie uz nadobudnute - no to je asi otazka na pravnika.
Odpovedať
...s tou zmluvou od notára máme ísť ešte na kataster???? :-o ..myslela som si,že originál si nexávam ja a tým to končí????...nabudúci štvrtok ideme ku právnikovi,nex nám to objasní...koľko by sme asi platili na katastri ,keby sme xceli dopísať do listu vlastníctva mňa ?????
Odpovedať
no, ono to bude tak, ze pojdete do banky a tam vam povedia, co vsetko musis doniest, aby si sa stala spoludlznikom (mozno vam prerataju aj urok a tak). Predpokladam, ze tam musis doniest tuto zmluvu od notara (vlastne je to namiesto kupnopredajnej zmluvy) a mozno dalsie papiere neviem odkial. Potom to prehodite v banke (nam tusim vraveli, ze to bude stat tak okolo 6 tisic - v tatrabanke) - napriklad za zmenu v hypo zmluve a tak dalej a tak dalej. No a potom zajdes na kataster, kde ta to bude stat bud 2000 Sk za kazdy navrh na vklad - riadny alebo 8000 Sk za kazdy zrychleny. Pri standardnom vybavovani hypoteky musis ist na ten kataster tusim 2x, tu mozno bude stacit raz.
Odpovedať
..ja odpadnem!!!..toľko bubákov nás bude stáť tento špás???..počítala som max. 4.000,-????...aj mangel je v Tatrabanke...to si ma teda potešil :-(
Odpovedať
pozri, ten kataster je 100%, tie poplatky v banke si overte. Tieto infosky su stare tak pol roka a to este ti v kazdej pobocke kazdy krat povedia inac. Celkove naklady budes poznat az potom, ked to skoncite :(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?