Pomóc! Neviem variť. Dajte nejaké tipy a triky.

Ahojte všetky zbehlé domáce paničky... Som nútená často variť (pre dedka, ktorý s nami býva), ale fakt je, že variť neviem... Pozrieť si recept a po krokoch ho spraviť, to zvládam, ale chýbajú mi všelijaké tie triky a know-how... proste babské rady... A tak reku založím tému. Napr. rady typu - čo urobiť, aby sa v polievke neztrazila smotana, ktoré korenie k čomu a kedy,... také veci, čo sa v receptoch nenájdu. Verím, že nie som jediná... Tak snažne prosím všetky kuchárky na fóre, aby prispeliaspoň riadkom... a ďakujééééééééééééééééééém!!!! x-)
Odpovedať
1
2
14
Profilova fotka
take klasicke ze: ked presolis polievku, daj do nej jeden cely zemiak alebo mrkvu :-N korenie davam podla nuchu a obcas si aj liznem :-D
Odpovedať
Profilova fotka
1. ak nechceš aby sa zrazila smotana v polievka, nalej za stáleho miešania trochu polievky do smotany, dobre rozmiešaj a až potom za stáleho miešania nalej smotanu do polievky... nezrazí sa... ;-) 2. ak pripravuješ kvások (droždie, mlieko, cukor), nemanipuluj pri ňom so soľou... kvások nevzíde. 3. koláč je upečený, keď po vpichnutí špajdle do cesta na špadli neostane mokré cesto, len omrvinky. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
a ak pripravuješ syrové jedlá, nič nepokazíš s majoránkou ak mäsité, tak oregano, estragón, provensálske, do zemiakov rascu, na karfiol a brokolicu muškát. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ti ostane zltko, daj ho do pohara, zalej troskou vody a tak daj do chladnicky - neobschne ti:)) Salat sa nekraja, ale trha, a treba sa zbavit hlubu a tych hrubsich casti, lebo tam su sustredene skodlive latky (hnojiva atd). Ked varis ryzu, najprv si ju na troske oleja opec do priesvitna a potom zalej VRIACOU vodou, osol, pridaj cibulu a nechaj dusit do makka - nemiesaj! V pripade potreby dolej este vodu. :-)
Odpovedať
..paradna tema...lebo musim priznat, ze aj ja sa este len na take to skutocne kazdodenne varenie este len chystam ;-) :-) ...hned si to aj tlacim... :-)
Odpovedať
baby? a co robit, aby sa nerozvarili halusky?
Odpovedať
ked vyplavaju hore tak su hotove........pokial viem 8-)
Odpovedať
nsoci no moje postrehy :) kvasok - daj vykysnut na teple miesto...niekde nad radiator napriklad z bielkov sneh nevyslahas, ked su teplejsie. chladne bielka mas za chvilocku... a skus experimentovat a varit intuitivne... ze toto sa mi k tomu hodi,tak to skusim... vtedy to mna zacalo bavit a teraz si myslim, ze varenie je hotove umenie :) ked sa ti zhrckovatie muka, ktorou zahustujes polievku, prepasiruj ju cez sitko... problem je vyrieseny... a s tymi koreniami je to pravda... moje naj su bazalka, oregano, tymian, provensalske. kolac (cesto) -aj len taky hrncekovy jednoduchy- mozes skvele inovovat, ked pridas do cesta napr skoricu...ma hned inu chut... a sampiony vzdy pouzivaj cerstve...chut je neporovnatelna :)
Odpovedať
mna tatinek ucil, ze sa nema kombinovat viacero vonavych koreni. Takze bud pouzijes bazalku, alebo oregano, alebo majoranku. ..ale mozno mate ine skusenosti... osobne este neviem rozlisovat vonave a nevonave korenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
rebeka: voňavé ti udrie do nosa... nevoňavé nie je také vtieravé... ide o to, že voňavé korenie je výrazné a chuti väčšinou dominuje, repto by ostatné koreniny mali jedlo len dopĺňať... dominovať má len jedno. ;-)
Odpovedať
jj ten dovod mi je jasny, len to rozoznavanie :-) ale aj tak najradsej pouzivam bazalku s cesnakom. Btw: niekde som pocula, ze ak cesnak nerozdrtite, ale len nakrajate na drobno, ma lepsiu a vyraznejsiu chut.
Odpovedať
Rebeka napr. ked davas do sosovicoveho privarku alebo fazuloveho cesnak pokrajany na kusky je ovela chutnejsie aj vonavejsi. Napr ja dokoncievam privarky tak ze sprazim trochu cibulky a cesnaku pokrajaneho na kolieska a na konci varenia jemne vlejem do privarku aby sa mi zasa nerozbila ta cibulka a nevosla do privarku ale ostala len na vrchu takze len jemne pomiesam ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak a ešte zopár otázok... Fakt sa korenie dáva až na koniec - po dovarení? Ako robiť pečienku? Nejaký recept na polievku... (len tak všeobecne, nejakú zeleninovú alebo akú).... Ďakujem, ste zlaté, píšte ďalej, ja si to vytlačím a pripnem na ladničku...
Odpovedať
Profilova fotka
korenie az nakoniec??? :-o no, neviem, neviem... ved to jedlo nestihne tie chute "nasat"! to by som nerobila! :-D
Odpovedať
Niekto mi to hovoril, že vraj niečo zhorkne ak pridáš korenie skôr... len neviem čo....
Odpovedať
Profilova fotka
rebeka a nehorkne... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nsoci, polievky kukni na: http://fotky.azet.sk/album.phtml?i9=9... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nsoci: pecienku nesmies solit pocas varenia ale az na koniec lebo by ti stvrdla ;-)
Odpovedať
Ani fazula sa nesmie solit,inak by ti nezmekla tak rychlo a zasa majoranku nesmies davat pocas varenia ale az pri dovarani ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nsoci, myslim, ze s paprikou, ked ju das skoro, tak ti jedlo zhorkne =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ to nie je nevyhnutne nutné, neotváraj trúbu počas pečenia bábovky (alebo iného vyšľahaného cesta), spľasne. Do vody počas varenia brokolice pridaj chlebové kôrky. Nebude tak páchnuť a ostane pekne zelená. Ak pridáš pri varení roštenky do vody trochu sódy bikarbóny, krásne zmäkne.
Odpovedať
Profilova fotka
no to neviem, lebo napríklad pri segedíne sa dá paprika už na cibuľu pri opekaní a vlastne je v kuchte počas celého dusenia mäsa... a je to dobré... asi ako kde...
Odpovedať
Mleta cervena paprika by sa nemala davat na sprazenu vriacu cibulku inak sa spali z zhorkne, inak sa moze pridavat pocas varenia ale nie pri vysokych teplotach
Odpovedať
to kolko rokov uz varite ze viete taketo veci? ja viem len zopar, asi sa mam co ucit pozeram x-) :-D
Odpovedať
babulky a prosim vas, ako sa robi uplne obycajne kura? umyjem si ho, nasolim zvonku a znutra, capnem na plech podlejem vodou a co... zakryt, nezaryt a preco? :-. inak ste perfektnee.
Odpovedať
Rebeka podla toho na aky sposob, mozes do kurcata urobit aj plnku, co je plnene kurca,mozes ho urobit na zeleninke - umyjes kurca,poolejujes a podlejes trochou vody,ja som zvykla este na vrch na paru minut dat aj kusky slaninky potom som slaninku dala dolu a kurciatko piekla dalej. Nezakryvam kurca nikdy
Odpovedať
Profilova fotka
este si zabudla na grilovacie korenie, ak chces robit "uplne obycajne kura" :-D no a ci zakrat alebo nie, to zavisi od toho, aku mas ruru. a aj od toho, ake velke je kura. ;-) ale ja napr. taketo kura nepodlievam. ak predsa, tak velmi malo. uplne super je, ak ho oblozis pokrajanymi zemiakmi a vsetko to robis na masle. a zaemiaky, samozrejme, ochutis... :-p
Odpovedať
Hej viem som musela odist tak som nedopisala :-D
Odpovedať
Profilova fotka
nsoci, ak by si mala niekedy cas a chut, precitaj si o bylinkach: http://www.couvarit.sk/main.php?id_me... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja kuriatko trolinku podlejem, prikryjem alobalom a peciem - vzdy prsiami dole, aby sa nevysusilo, ked uz je skoro hotove, tak dam alobal dole aby sa pekne upiekla aj kozka a bola chrumkava :-) najprv ho treba dobre posolit a pokorenit - aj zvnutra aj zvonka, a dnu ked sa daju nejake bylinky - napr. tymian, tak ti bude kuriatko krasne vonat ;-)
Odpovedať
1
2
14
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?