Môj priateľ je róm, ale mne to nevadí. Je najlepší!

Profilova fotka
ahojte baby. Dúfam, že medzi nami nieje žiadna rasistka. Píšem to preto, pretože by ma v živote nenapadlo, koľko majú ľudia predsudkov a dokážu byť bez dôvodu krutý. Presťahovala som sa na dedinu z veľkomesta a našla si tu priateľa. Keď sme sa zoznámili,hneď sme si padli do oka a ja som ani netušila, že je róm. Je bledý ako ja, pekne sa oblieka, pracuje a krásne vonia. Pre mňa je slovo cigáň nádavka. To sú taký, čo smrdia na kilometer, tmavý sú ako noc a žijú v špinavých osadách. Môj priateľ ma ako sa hovorí "nosí na rukách" a nikdy som nepoznala nikoho lepšieho. Ale ľudia si nás obzerajú a všade kam príde sa musí 100x viac snažiť aby si ho ľudia vážili, ako bežný človek. Nikdy som sa za neho nehanbila, ani ma to nenapadlo a som hrdá na takého chlapa akého mám. strašne sa ľúbime a budeme sa onedlho brať.
Odpovedať
ahojky. verim, ze to ma tazke. slusni romovia to v spolocnosti nemaju lahke. jednoznacne nepatria k ciganom (v zmysle ako si ich definovala ty) a ti ich ani nevidia ako "svojich". Na druhu stranu ich väcsinova spolocnost len malokedy a tazko prestane vnimat ako romov/ciganov a prijme ich. Predsudkov sa ludia len velmi tazko zbavuju. :-| kazdopadne vam drzim palce, nech vsetky prekazky spojene s tymto spolu zvladnete a hlavne nech ich ale je co najmenej. ;-) PS: este by ma zaujimalo, co na to hovoria tvoji rodicia.
Odpovedať
Profilova fotka
ak je taký bledý ako píšeš, pekne sa oblieka a slušne vystupuje, tak to nemôže mať také ťažké, lebo ľudia jednoducho nezbadajú, že Róm vôbec je. rovnako ako ty. len tak zo zvedavosti by ma zaujímali, či on sám si hovorí Róm alebo Cigáň? želám vám veľa šťastia a sily, aby ste prekonali všetky predsudky a aby to neovplyvnilo váš vzťah.
Odpovedať
aj ja suhlasim s tripplebi, ze ked sa pekne oblieka, je slusny a aj keby nebol az taky biely tak ludia podla mna to beru lepsie :-N my sme mali na SS jedinu romku v rocniku a to ti mozem povedat, ze som nepostrehla ziadnu diskriminaciu - mozno na dedine je to ine :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Moji rodičia ho majú veľmi radi, lebo vidia, že ma urobil veľmi šťastnou. Nikdy ten vzťah ani nekritizovali. Moju budúcu švagrinú za to vraj rodina odsúdila. Sme spolu už 2 roky a nijako to náš vzťah neovplyvňuje.Túto tému som otvorila preto, lebo veľa báb a žien takých mužov absolútne neakceptuje. Tripplebi, aby som reagovala na to, že si myslíš, že to nemôže mať také ťažké. On má veľmi veľa kamarátov a všetci ho berú. Ja som to napríklad nezbadala, keď sme sa zoznámili, ale možno aj preto, že som sa tým nikdy nezaoberala. Na dedine je to asi fakt iné, vo veľkomeste som sa nad tým nikdy nezamýšľala. On tvrdí, že to vidno je, rómovia, alebo cigáni majú vraj iné črty tváre, nosa, očí a tak. Ale keď si napríklad hľadal robotu, bál sa, že ho nikde kvoli tomu nevezmú a pritom je veľmi šikovný. On si hovorí, že je cigán, ja mu za to nadávam. Ale asi to je to isté, či róm, či cigán.
Odpovedať
tak ja osobne by som dost tazko rozpoznala niekoho len podla crtov v tom som uplne mimo :-D napr. si myslim, ze moji rodicia by to velmi tazko niesli, keby som bola na tvojom mieste, ale mas to o to dobre, ze za tebou stoja aj rodicia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
prečo by to rodičia ťažko niesli? ja sama neviem ako to ľudia rozpoznávajú. Takých tmavých hnusných to rozpoznám aj ja. Nehovorím, že aj taký nemôžu byť slušní, ale to by mi už vadilo. Tak možno je trošilililinku tmavší ako ja, má čierne vlasy, hnedé oči, ale to má veľa ľudí, že? :-)
Odpovedať
ja som myslela na mojich rodicov, lebo oni su vyslovene proti inej narodnosti (najviac proti romom a muslimom)a netaja to :-D ak to tvoji beru v pohode tak to je dobre :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Muslima by som nechcela ani keby bol zo zlata. Ináč, rómovia niesú inej národnosti, to sú tiež slováci, ale viem ako si to myslela :-D . Možno keby si sa veľmi zamilovala, tak by si rodičov nepočúvala. Aspoň ja by som určite ich protest nebrala na vedomie.
Odpovedať
tak ja neviem nikdy som nebola v takej situacii a ani nebudem (manzel je slovak):-D, ale len raz mali rodicia podozrenie, ked som mala kamosa zida a uz som na nich videla, ze keby bolo nieco viac tak neboli moc nadseni....mozno by sa to casom nejako zmiernilo :-D
Odpovedať
Profilova fotka
andrejusa, máš šťastie, že máš chápavých rodičov. na to ako sa on sám oslovuje som sa pýtala preto, lebo čo som sa ja stretla s Rómami, tak všetci si vravia Cigáni. a k tomu rozoznávaniu. je veľa Rómov medzi nami o ktorých ani nevieme, že sú Rómami. :-) a tak je to dobre.
Odpovedať
Nie je rom ako rom. Ja osobne poznam par romov a podaktorí sú oveľa lepší, milší, priateľskejší, pracovitejší a neviem čo ešte - dobré, ako ktorýkoľvek beloch. Ale tých takých typických cigáňov a humusných flákačov a "darmožráčov" nemusím. Tí sa mi priam protivia. Andrejusa, tebe držím palce, aby si s ním bola šťastná a aby ste v pohode prekonávali všetky hlúpe predsudky hlúpych ľudí. 8-)
Odpovedať
mala som kamosku, kt sa zamilovala do cigana... s tym rozdielom, ze on v detstve utiekol s cirkusom, ze on smrdel nadaleko (pochadzam z okresu, kde je ich viac nez dost a citim ich nadaleko) jeho IQ bolo tak nizke, na zaplakanie, ona sa zamilovala napriek vsetkemu... doma klamala ako mohla, jej mama bola zasadne proti... ale geny nezapries... jej otec totiz podvadzal jej mamu, ked bola tehotna s cigankou a tak kamoska ma sestru rovnako staru... ona vzdy vyhladavala muzov s tmavou pletou(arabi, cernosi)... mne sa pach tmavych ludi hnusi... a neprekryje to ziaden parfem... a ked sme sli niekde von a zarazu sa okolo nas objavila tlupa ciganov a na ich cele bol on... no v tej chvili som sa chcela prepadnut pod zem... aj som s nou prestala chodievat von... hanbila som sa... opakujem, slo prave o "tych" ciganov... inak proti nim nic nemam, na ZS som mala kamosku, kt na mne dost lipla, lebo ja jedina som ju v triede nebrala za ciganku... ale ked som bola u nich doma, strasne som to tam citila... asi mam niekde vnutri zafixovany ten pach... :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahojte. ďakujem za odkazy.Yvetta prepáč.nenapadlo ma, že môžeš byť vydatá. Aj keď tu sme asi všetky buď pred, alebo po sobáši. Ja sa už toho môjho neviem dočkať. Môj prieteľ má všetkých kamarátov "bielych", tým myslím nie cigánov. Dokonca neznášatie osady a tých typických... o akých píšeš Minami. Kvoli takým majú ľudia také predsudky. Ja si myslím, že na ňom nieje vidieť, že je cigán, on tvrdí, že je. Asi preto, že vie že je. Tým cigánskym smradom nesmrdia všetci. A je pravda, že od nikoho som za celý život toľko nedostala ako od neho. Nemyslím materiálne veci. Aj ja vám všetk´ým prajem aby vám to vo vašich vzťahoch klapalo. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
mala so spoluziacku, ona bola polovicna, tusim bolo to na nej aj trosku vidiet, ale na gympli sa ucila tusim na same a myslim ,ze tento rok dokoncila pravo. a aj na vyske som mala jednu spoluziacku a tiez studovala velmi dobre
Odpovedať
Ja si myslim, ze vsetci mame nejake predsudky, ludia maju a budu mat predsudky odkedy sa hybe svet. Ci to budu cierni, cerveni, zlti alebo bieli. Predsudkov sa zbavit neda. Je to hlboko v nas, zalezi len ako sa dokazeme so vsetkym vyrovnat a co dokazeme akceptovat a na kom/com na zalezi. ;-)
Odpovedať
andrejusa tak aj tebe vela stastia :-) ono to kazia hlavne cigani podla mna z tych osad...kamos sa zamiloval do ciganky z osady a odvtedy to snim uz islo dolu vodou - ale ked laska je slepa :-D no proste prestal navstevovat rodicov uplne sa obmedzil, zil len v tej osade s tou holkou a nakoniec, ked chcel odist z osady mal nejake problemy s jej bratmi tak ani neviem ako to skoncilo 8-( :-x
Odpovedať
Profilova fotka
Ešteže môj priateľ taký nieje. Viem, že si môžte myslieť, že to len tak hovorím, ale zažili sme už veľa rôznych situácií a nikdy ma nesklamal. Ja neznášam albáncov, tí môžu celý život žiť na slovesnku a nikdy nebudú ako my. Oni majú strašne blbú vieru a strašne veľa sloveniek im naletí, že oni taký niesú. Oni nikdy nežili v osade a ani nikoho takého nepozná a už vôbec nemá v rodine. On na nich tiež nadáva, lebo vie, že to oni všetkým slušným cigánom kazia meno. V práci dokonca patrí medzi najlepších a má super aj bratov. Sranda, že ani jeden nikdy nechodil s cigánkou. A čo majú jeho bratia deti, na tých to absolútne nieje vidieť. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
andrejusa len taka prihoda odveci MM nie je rom, ale je tmavsi, a minulepri tescu ho zastavil taky rom predaval daku elektroniku na cierno ci co, a osvolovil MM ze "bratucha, kup nieco" :-D asi simyslel ze je rom MM hehe... a ty v podstate nemas co riesit, ako hovoris TP je dobry clovek, rozumiete si a to je hlavne ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Má ešte niekto k tejto téme nejaký názor? hlavne teraz keď ide ten blbý seriál, ktorý totálne odbočuje od reálu. Teda neviem ako to je v osadách ale určite tak všetci nefungujú...
Odpovedať
Profilova fotka
Neda mi nezareagovat, tu pises, ze by ta v zivote nenapadlo kolko mozu mat ludia predsudkov, aki mozu byt kruti, rasisti a ako hadzu vsetkych romov do jedneho vreca, pritom ty sama chodis do inej temy nadavat na inu rasu.... Je to az smiesne, lebo tu davas presne tie iste argumenty, proti ktorym tak zatato bojujes v tej druhej teme.... Nemam slov =-)
Odpovedať
bohuzial to karolinka vystihla, ale zvycajne je to tak ludia vodu kazu vino piju :-x
Odpovedať
Profilova fotka
Tak potom asi Yveta a Karolinka neviete o čom hovoríte... ako môžte porovnávať moslimov a rómov? veď to je úlne celkom odlišné... moslimovia majú úplne inú vieru, celkom inak sú vychovávaný a rómovia sú taký ako my, len tmavší. Ale to tiež ako ktorí. Vy dve asi žiadneho muslima nepoznáte, preto asi nechápete môj postoj. A mimochodom na tej téme niesom ja jediná, ktorá na nich nemá kladný názor. Dokonca sama muslimka tam na nich nadáva. Ale to som už odbočila. Nemýlte si rómov s arabmi, alebo muslimmi. A ak o tom nič neviete, tak si o tom niečo najprv naštudujte, až potom kritizujte!!!
Odpovedať
Profilova fotka
andrejusa bud si ista ze minimalne karolinka pozna vela moslimov a yvetta tiez nehvoori odveci, lebo tak ako ty odsudzujes vsetkych arabov ci moslimov tak moze vela ludi odsudzovat romov a to sa ti uz nepaci, ved ked si to tak zoberies chovanie vacsiny romov tiez neni idealne....ja robim v nemocnici a veru neni to lahke s nimi, nechavaju tam matky deti opustene, ked dojde vyplata aby si mohli vyrazit a potom pre ne pridu naspat a je toho vela...a nikto ti tu nedosudzuje za to vsetkych romov a tvojho priatela, tak ich to nastvalo, ze ty z jednej strany odsudzujes vsetkych moslimov, aj ked ako medzi vsetkymi aj medzi nimi su aj taki aj taki...a pritom ked sa niekto podobne vyjadri i o romoch ako sa ti o moslimoch tak uz sa ti to nepaci, ked cloveka ocakava ze budu voci nemu tolerantni musis byt aj ty tolerntna vvoci inym...
Odpovedať
ono je to aj o tom, ze ja sa snazim akceptovat vsetkych ludi, lebo su to ludia :-) , ale nechapem ta andrejusa v tom,ze sa ti nepaci ak ludia hadzu romov do jedneho vreca, ale tebe nerobi problem hadzat moslim tak isto =-) :-x toto zmyslanie vobec nechapem ... :-(
Odpovedať
tak tak, andrejusa to tu mierne prepiskla ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Andrejusa kedze sa ozyvam tak asi viem o com hovorim :-N Ide o to, ze od inych vyzadujes toleranciu, ale ty sama si vrcholne netolerantna voci inym. Presne ako tu baby napisali, ty ich hadzes vsetkych do jedneho vreca, ale pritom chces vyvratit "myty" o romoch a tvrdis ze nie su vsetci rovnaki....Nejako tvoje prispevky nesuladia.... Ja by som si nikdy nedovolila povedat ti, ze si "hlupa, "naivna" alebo "dievca otvor oci", jednoducho ked si si tohto partnera vybrala tak asi vies preco. Presne tak isto je to aj s dievcatami, ktore maju za manzelov arabov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Takže... ja som žiadnu z vás neurazila a napísala som len svoj názor, tak ako vy. Tie témy ste si aj jednu aj druhú prečítali od začiatku do konca? lebo nie ja jediná mám taký názor aký mám. Ja poznám hrozne hrozne hrozne veľa moslimov a arabov a čo som napísala, som napísala len zo svojich skúseností. Ja nepoznám napríklad žiadneho cigána, ktorý by si k sebe prviazal bombu... Ja nikoho nemôžem presvedčiť o tom o čom sám nieje presvedčený, ale rómovia nemajú spoločné s arabmi absolútne nič. A divili by ste sa, ale tých rómov čo žijú v osadách tiež nemusím a len preto, že kazia povesť tým, čo sú slušný. Samozrejme je aj medzi nimi kopa vyvrheľov, ale čo som mala príležitosť sa zoznámiť s tou kopou arabov, tak neviem ani na jedného jediného povedať nič dobré. A prečítajte si tú tému od začiatku do konca, všetkým babám ste písali že sú rasistky? Touto témou som len chcela ukázať, že aj rómovia sú slušný. Niketorí, o nič iné mi nešlo.
Odpovedať
Profilova fotka
andrejusa temy som si precitala, nikto nepisal ze romovia maju nieco spolocne s arabmi...ale co maju spolocne ze aj medzi nimi su aj taki aj taki ludia, a zato ze ja nepoznam ani jedneho slusneho roma netvrdiom ze taki neexistuju.... trosku tolerancie by sa ti zislo, nikto ti nekaze vziat si araba alebo moslima...
Odpovedať
Profilova fotka
ja teraz fakt nechápem... človek tu nemôže mať svoj názor??? a mimochodom niekoľkáty krát spomenuté, nie ja jediná ho mám.
Odpovedať
Profilova fotka
nazor mat mozes, ale ja a nie sama si myslim ze nie je spravny, tak sme aj my napisali ten nas ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?