Kúpiť rodinný dom alebo pozemok? Poraďte

Budúci rok plánujeme s manželom riešiť kúpu rodinného domu,a rozmýšlame nad tým,či bude lepšie kúpiť hotový rodinný domček,alebo pozemok, na ktorom si budeme stavať sami. Aj jedno aj druhé má svoje pre a proti,ísť bývať do postaveného domu je pohodlné,ale jednorázovo finančne drahšie,no kúpa pozemku sa ešte dá celkom v poho zvládnuť,ale treba chvílu počkať,kým sa bývaníčko postaví. Chcela by som si dopredu zistiť postup pri kúpe pozemku,ako to všetko funguje,čo je potrebné zohnať a ako hladať ten správny pozemok...zatiaľ o tom neviem nič... Alebo či sa dá zohnať aj celkom slušný dom za menej ako 10 miliónov (samozrejme na hypotéku)v okolí Ba-napr.Rusovce,Jarovce,Čuňovo...ďalej už nie. Určite ste viaceré na tom podobne a dúfam,že máte aj skúsenosti a rady ako na to ;-) ĎAKUJEM :-)
Odpovedať
1
2
tak aj mna zaujima presne toto iste. baby, co ste nieco podobne riesili, ozvite sa a dajte nam radu :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som (teda my s manzelom) by sme nekupovali dom, lebo bud je stary a treba na nom vela robit, ak je novy je tak strasne drahy ze az hruza...... najlepsie je si kupit ked tak pozemok a postavit si dom presne podla svojich predstav :-D ale asi tato tema nemala byt asi vo svadobnych x-) maciatkoo daj ju presunut ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my ideme kupovat pozemok smerom na svaty jur a pezinok.... :-D a podstatne je aby ste vedeli co chccete ci bungolov alebo poschodivy a potom ak si nechate urobit projekt na mieru tak sa to da pekne urobit, my chodime na obhliadky pozemkov uz z architektkou, ktora nam bude robit projekt domceka.. samozrejme dolezite je okolie a vediet co a ake ma vyhody a nevyhody... je to hrozne vela..... napr. my chceme mat obyvacku sytuovanu na juh a aj vacsinu izieb bud na zapad alebo vychod takze to su dolezite parametre, dalej nerovny tere prerazuje stavbu a tak je lepsie (teda ak chcete usetrit) potavit na rovine :-D a dolezite je aby ste vedeli co sa planuje v okoli stavat nie ze Vam tam pred pozemkom vyrastie multifunkcny dom, alebo neake domy tatrareal ( bo vo vinicnom tak stavaju a to bude sidlisko dva dvojdomy na 700m2) resp. neaky ialnicny obchvat a tak :-D tot vsio co ma napadlo pri vybere pozemku..... :-D
Odpovedať
Maciatkoo, tak tymto sme presli uplynulych 8 mesiacov - hladali sme proste vsetko- aj dom , aj pozemok. Uz sme boli zufali, lebo nam nic nevychadzalo - bud financne, bud polohou ci vizazou. nakoniec sme kupili 8 arovy pozemok, rovinaty, priestranny. Myslim, ze je lepsie kupit pozemok a postupom casu si ho prerobit na svoj obraz, vybrat si projekt domu podla svojich predstav, pomalinky ho zacat stavat. Je okolo toho strasne vela vybavovaciek a papierov, ale bude to nase vlastne, vlastnymi silami postavene, nove a uzivane len a len nami. Cize ja by som uprednostnila skor kupu pozemku ako hotovy dom. Je to sice komplikovanejsie a casovo narocnejsie, ale za ten pocit to stoji. Dajte si pred kupou hlavne pozor na to, ci su tam vsetky inzinierske siete, ci je predavajuci naozaj majitelom danej nehnutelnosti a v neposlednom rade, kupnu zmluvu treba zverit do ruk skuseneho pravnika. Vsetky pripadne otazky Ti rada zodpoviem do IP.
Odpovedať
Profilova fotka
my to riesime momentalne teraz a po obhliadke niektorych hotovych a pritom novych domov sme jednoznacne skonstatovali, ze kupime pozemok a postavime si vlastny dom podla nasich predstav. pojdeme do noveho, s novym vykurovanim, proste komplet nove a podla toho, ako si to my zariadime. nie sme nejaki strasne narocni, ale to co niektori ludia vybudovali, nemusi jednoducho vyhovovat nam, nasim podmienkam ci kriteriam. tak sme lozili po pozemkoch, a podarilo sa nam najst krasny slnecny pozemok, orietnacia juh-zapad, takze malina a dokonca sme dohodli vynikajucu cenu, takze teraz v lete sa to utrasie a kupi pozemok a hoci nemame momentalne na dom, ten budeme riesit dalsi rok, ale oplati sa nam pockat. a podaril sa nam priestrannejsi pozemok, a to za to stoji. budeme tam vencit deti, psov a seba :-D ale proti gustu ziaden disputat, niekomu by mozno vyhovoval hotovka dom. musite si obaja presjt kriteria, vase predstavy, naroky, plany s detmi do buducnosti, pripadnu bezbarierovost, ci doopatrenie rodicov.... to su otazky a je ich vela, s ktorymi sa budete zaoberat. vela stastia na dobru kupu :-)
Odpovedať
my máme takisto pozemok na stavbu, zatiaľ šetríme na stavbu,a by sme aspoň čo-to mali v hotovosti. Ešte by som dodala k tej kúoe pozemku, že treba zvážiť, aký veľký dom chcete, my napríklad máme pozemok široký iba 17 metrov, teda nám tam menší domček na šírku vojde, ale kto by už chcel väčší, prípadne vedľa garáž, už by mohol mať problém. Tiež napríklad to, či je pozemok v zástavbe - teda či z oboch strán vedľa sú už postavené domy - sú totiž isté obemedzenia, ako ďaleko od seba domy môžu byť a mohol by aj s tým vzniknúť problém, že by sa väčší dom nemusel zmestiť. To je všetko, čo ma zataiľ napadá. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a este ps - ako pise ame - aby tam boli siete a voda, pristupova cesta napr. v zime, to moze byt pekna palka, ked to tahas napriklad 100 metrov.
Odpovedať
my sme napríklad ešte zvažovali jeden pozemok okrem toho nášho a od prvého nás odradilo to, že v noci tam vôbec nesvietli svetlá a bola dosť zastrčená ulica. Bála by som sa večer chodiť domov, nehovoriac o deťoch, takže aj také maličkosti ako pouličné lampy u nás rozhodli. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my si zasa vyberame pozemok co je krajny a tak bud dame vchod zo sirky alebo dlzky ako nam to bude vyhovovat :-D a nebude nas trapit ze sme nalepeny na suseda.... to tak kamoska pochodila, postavili hrubu stavbu, susedia po nich a teraz si mozu kyvat z okna do okna :-x
Odpovedať
Profilova fotka
tak moj drahy to vyriesil tak ze kupil zahradu, ktoru si bol overit ze najneskor do 2 rokov bude stavebnym pozemkom a budeme moct stavat a zahrada vyjde ovela ovela laacnejsie ako rovno stavebny pozemok, zalezi od toho ako vas co nahli, nas nesuri nic a tie 2 rocky si kludne este pockame ;-) a vzhladom nato ze sme ani 1 nechceli odist z BA a tu su tie ceny neskutocne tak sme to riesili takto ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no mi to riesime tym ze mimo BA kupime stavebny pozemok lacnejsie ako aj zahradu v bA :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim so Zuz, urcite pozemok a potom dom podla vlastnych predstav. Tieez sme presli stadiom strae domy a hotove novostavby. Stary dom bude stale stary aj ked ho prerobis a nebude mat taku zivotnost no a o cenach novostavieb ani nehovrim :-p Kupili sme si nakoniec pozemok a dufam, ze koncom septembra byvame 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Aj ja sa pripajam k tym dievcatam, ktore hovoria, ze radsej pozemok a stavat novy dom. My to tiez tak planujeme, pozemok uz priatel kupil a nabuduci rok na jar chceme zacat stavat. Dom sme si vybrali z katalogu, spravia sa v projekte mensie upravy - napr. pridanie okien, projektant uz bol obzriet pozemok a povedal, ze nami vybraty dom je na ten pozemok dobry. Tak pomaly uz vybavujeme dalsie veci potrebne k zacatiu stavby.
Odpovedať
..my sme s drahym tiez mali stavat, dokonca sme aj pozemok mali a nakoniec z toho zislo a teraz uz treti tyzden byvame v nasom novom bytiku...byvali sme v dome draheho rodicov rok a pravdupovediac som stastna ze sme odtial prec...ja som taka teplomilna a v dome mi bola stale zima, som bola stale chora, aj ked je zatepleny a vsetko..dom je proste dom, ale zase je super pre deti ten dvor atd...tie pozemky..no je to na zaplakanie... ..my sme mali pozemok v Jarovciach, takze aj o cenach pozemkov nieco viem...vyrasta tam teraz taka nova ulicka rodinnych domov...cena pozemku normalneho nic extra 3 000 000,-Sk..sme sa na tom s drahym dobre pobavili..ze kupime pozemok a k nemu potom stan v Tescu a mozme byvat... :-D ..hroza s tymi cenami pozemkov..
Odpovedať
My to už máme za sebou, kúpili sme pozemok a teraz sa nám vypracuváva projekt. Máme ho 12 metrov široký a 45 m dlhý. Ale je to v pohode celý domček sme si prispôsobili uvedeným rozmerom. Najdôležitejšie sú inžinierske siete pri pozemku. A overenie na katastry či je vlastník iba jeden a či neprebieha nejaké dedičské konanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja a môj manželík sme si pred svadbou kúpili pozemok v Šali, taký malinký 6 árový. Už máme aj projekt na náš domček, ktorý sme si vysnívali. Taký malý 3-izbový bungalow, ktorý nás svojpomocne vyjde cca. 2 000 000,- Štvrtok už budeme mať stavebné konanie. Ak bude všetko O.K., tak v septembri položíme základy :-) K stavebnému povoleniu sme však museli vybaviť veľmi veľa formalít-rôzne potvrdenia, súhlasy... trvalo nám to 3 mesiace :-p . Na domček si berieme úver zo štátneho fondu bývania. Sú tam výhodné úroky, ale je okolo toho veľa vybavovania. Aj napriek všetkému negatívnemu sa už veľmi teším :-)
Odpovedať
Precitala som si tuto temu a tak ma napadlo ze sa spytam, ci tu nahodou nie je niekto kto sa zaujimal resp. kupoval, kupil pozemok v Pezinku v lokalite Dubovy vrsok. Na internete ten ich plan vyzera zaujimavo, aj lokalita tamje celkom fajn, blizko do obchodov, do plavarne, do skol..blizko kopcekov..lenze viem ze je to tam dost rizikove co sa tyka spodnych vod...
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj anaxamon - no ja som z PK a tiez mi moja mama hovorila ze aky super pozemok - neviem - asi by som si to isla na tvojom mieste pozriet - podla mna su to pozemky blizko potoka ktory vzdy pri tych kazdorocnych dazdoch je az po vrch - nehovoriac o tom ze ak si dobre spominam - tak tam kde dnes stoji tesco v PK tak tam boli kazdy rok velke mlaky vody po kazdom dazdi - no asi by som si to riadne overila - ja osobne som sa na to radsej vykaslala - podobny nazor mam aj na ciernu vodu - kazdy den tade chodime a ked boli tie dazde - uff..no nechcela by som tam mat dom. :-)
Odpovedať
mini, no ved na tie zaplavy co tam stale byvaju som myslela aj ja.. Chcela som vsak vediet ci sa nahdoou uz niekto o tom nezaujimal a ci im k tomu nedali nejake informacie, ci to budu odvodnovat alebo nieco podobne, lebo ked sa chce vsetko sa da.... Zatial nemame vazny zaujem o kupu pozemku ale tie na dubovom vrsku az na tie problemy s vodou su velmi fajn...no ale stale je tam problem s tou vodou,vskaze... ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
anaxamon - no ja som sa zatial az tak nezaujimala o tieto konretne pozemky - ale pocula som uplne nezavisle ze take odizolovanie vody stoji strasne moc - ze to je skoro ako dom drahe - no a co je najhorsie ze ak raz na pezinok udre daco daka zaplava tak konec - lebo to su podla mna ozaj tam priamo pri potoku tie pozemky. vies prisla som na jedno - ze vsetko co je lacnejsie ako standardna cena - cize ak v PK stoji daky pozemok pod 3500 na m2 tak to znamena ze tam bude daka vada....to mas to iste aj v ciernej vode - tiez lacne - ale voda a komare su des. to iste ako tie vsetky dediny smerom na madarsko - sice super vyhodne aaaale.....mala dedina....madari (nic v zlom ale deti ked budu chodit do skoly nemusi to byt zrovna vyhra).....a tie blizko je dunaj... zahorie - tam kde su povodne je to lacne.....hold.....bud to clovek riskne alebo zaplati viac za kvalitny pozemok.
Odpovedať
mini: tak 3500sk sa mne zda aj v pk velmi moc, pozemky na dubovom vrsku stoja 2500m2 co sa mi zda taka normalna pezinska cena aj ked neviem co je take drahe na tom ak nie len prosto trhova hodnota (ale to je zbytocne riesit) Viem ze tam je ozaj riziko zaplav a vsetkeho, neviem ako to napr. riesi tesco a najnovsie aj bude riesit lidl... ale sak uvidime.... AKo ja s priatelom by sme najradsej pozemok niekde na cajle alebo potom na muskate..je to v UZP mesta Pezinok zeby sa mali na muskate smerom na vinosady stavat domceky ale neviem na ktory rok je to planovane..takze cakame este aj na to....zatial su to mestske pozemky...
Odpovedať
Profilova fotka
no to som aj ja zvedava na tie pozemky - mne sa tiez paci ta lokalita v PK ale obavam sa ze tam uz bdue cena ovela vyssia. my sme uz rozmyslali aj nad tym ze kupit starsi dom - ved ta cena je uz skoro rovnaka - ked si to vezmes ze by si chcela nejakych 1000m2 tak za to mas skoro aj dom. no ked budes vediet o tych cajlanskych tak mi napis - tie chcem aj ja. ozaj anaxamon ty si z PK?
Odpovedať
mini: Ja kazdy den sledujem stranku pezinka, ci nebude vyhlazeny predaj tych pozemkov, zatial nic.este asi dajaky ten roku budeme musiet cakat:-) No nie som z pezinka, len tam byvam. Priatel je z pezinka....ja som z Oravy:-)
Odpovedať
minie: Akurat som opat bola na stranke mesta pezinok, a vylepili tam oznam o „Bývanie a občianska vybavenosť, lokalita Šúr, Slovenský Grob“ Nic blizsie sa z toho vsak neda docitat...neviem vsak ani aka je to lokalita..
Odpovedať
Profilova fotka
Slovensky Grob je pri PK, ked ides smerom z PK na dialnicu,,,je to trochu od ruky,, ;-) ale podla mna celkom dobra lokalita na domcek ;-) ;-)
Odpovedať
kaska: ale ja viem kde je SLovensky grob;-) len som konkretne myslela na tu lokalitu Šur, to presne neviem. Lebo podla nazvu sa mi to spaja so Šurskym lesom si ako sa to vola a to by mala byt chranena oblast a dost vlhka-zavodnena:-)
Odpovedať
Profilova fotka
no podla mna Sur - je Sursky kanal - co znamena to iste ako cierna voda a teda vlhko a komare ako kazdodenny spolocnik. raz sme boli z prace na hus v slove grobe blizko toho kanala - teda tam ako je cesta uz na ciernu vodu - fuuuj to bolo neskutocne mnozstvo komarov.
Odpovedať
mini tak ten opis je dost tragicky...
Odpovedať
Profilova fotka
jaj :-D prepac,, som ta nepochopila spravne,,,no sur neviem kde je,,,
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si kupili pred necelym rokom pozemok vo Vinosadoch, to je kusok za Pezinkom. Budem tam nova stvrt novostavieb. Ked som pozerala teraz po com idu pozemky tak som sa zhrosila. Som rada, ze sme to vystili vcas. O mesiac by sme mali zacat s vystavbou. Projekt uz mame na stavebnou urade, takze uz je to len otazka casu. Musim povedat, ze vybavovanie nam slo velmi rychlo, nakolko mam velmi sikovneho a ukecaneho manzela, ktory to vie s uradnikmi. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?