Endometrioza - Diagnóza N80. Ktorá z vás s tým má skúsenosti?

Profilova fotka
Ahojte nevestičky, chcem vás poprosiť o rady. Ja ako aj mnohé ostatné z vás sa už teším na svoju vlastnú svadbu a neskôr na detičky. Nedávno mi zistili ochorenie, ktoré sa volá endometrioza. Jej následkom sa vytvárajú cysty a zrasty, ktoré môžu spôsobiť neplodnosť. Mne takúto cystu (takmer 8cm!!!) pred týždňom vybrali a teraz ma čaká 6 mesačná liečba hormonálnymi liekmi a potom ďalšia operácia. Najväčší strach mi spôsobuje možná neplodnosť. Určite sa viete do mojej situácie vžiť, preto vás chcem poprosiť o rady, vás ktoré takého ochorenie máte, mali ste (vlastne ono sa nedá vyliečiť, kým je žena v plodnom veku) alebo poznáte niekoho kto ho má. Veľmi mi pomôže každá rada. Tiež by ma zaujímalo či tu medzi vami nie je nejaká "babka bylinkárka", ktorá sa rozumie do byliniek, ktoré by na to pomohli. Za všetky príspevky vám ďakujem. Nehnevajte sa keď vám hneď neodpíšem, internet mám len večer.
Odpovedať
Ahojky Verčo, moje blízká kamarádka (svědkyně) je také stižena touto chorobou, byla na laparoskopii, kde vůbec teprve zjistili co jí je a pak brala hormony - byla vlastně půl roku v přechodu, podle jejích slov nic moc (návaly horka, blbá nálada, nechuť na sex,...) ale to je asi individuální. Teď tuto hormonální léčbu ukončila a čeká co to s ní udělá, doktorka jí řekla, že se má co nejdříve pokoušet o miminko,což v jejím případě je tak trochu nemožné. Takže teď bere antikoncepci, speciální pro tuto nemoc, a bere ji tři měsíce v kuse. Ale bolesti se jí vrátily... nic pozitivního já vím, ale když se ti podaří otěhotnět, tak to bude potom super:-), přeju ti moc a moc štěstí. ;-)
Odpovedať
Ahoj Veroniko, něco pozitivního. V mém blízkém okolí se vyskytují dvě slečny, paní s touto diagnózou. Jedna porodila v srpnu a druhou to čeká v únoru. Samozřejmě u každého je průběh jiný, ale snad tě tohle povzbudí. Moje kolegyně musela docházet na hormonální injekce, aby nemenstruovala, tudíž miminko mít nesměla. Tak to šlo asi 5 let a pak se na to prostě vybodla. Zašl anormálně menstruovat bez potíží a po roce snažení otěhotněla. Verunko letos jí bylo 39 let a porodila svoje třetí zdravé dítě. Rozhodně to nevzdávej. Naděje umírá poslední. Držím pěsti. Mobina
Odpovedať
Veronika, ja poznám kočku s touto diagnózou,čo po inseminácii čaká dcérenku.Medicína je dnes mocná a vie pomôcť prírode alebo ju aj oklamať:-), nestrácaj nádej:-)
Odpovedať
Ahoj Verunko, jsem na tom podoibne jako ty. Jen s tim rozdilem, ze jsem po operaci uz rok a pul a ted je to rok, co jsem dokoncila hormonalni lecbu, ktera byla dost neprijemna. Nastesti mi muj gynekolog jeste predepsal slabou antikoncepci, ktera tlumila vedlejsi priznaky, tak se to dalo v poho zvladnout. Je mi rozhodne lip nez pred operaci, ale idealni to uplne neni. Pristi rok mame v planu vysadit antiko a pokusit se o miminko. Tak jsem zvedava :-). Ke vsemu jsem zdravotak a jeste z oboru ... pracuju primo na gynekologii, jsem instrumentarka na operacnim sale ... tak se s timto onemocnenim setkavam dost casto a vim, co dovede napachat. Ale jak pise Mercy ... medicina je mocna. Tak papa, hezke Vanoce a drzim palecky
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte holky, vidim, ze v Cechach je tato stranka citanejsia. Som velmi rada, ze ste napisali a dakujem za vsetky povzbudenia. Ja tiez verim, ze vsetko bude ok aj ked hned to urcite nebude a liecba prijemna tiez nie je. Ake lieky ste uzivali vy? Ja mam Anargil 200, obsahuje danazol. Ked som si precitala neziaduce ucinky, tak mi to stacilo: moze vyvolat epilipsiu, vypadavanie vlasov, nervozita, pocity uzkosti... Je tam toho dost... Aj ja vam vsetkym prajem krasne Vianoce a zelam hlavne vela zdravia a lásky. :-) Budem sa tesit na kazdu dalsiu reakciu.
Odpovedať
Verunko, ja mela injekce Diphereline. Ty vedlejsi priznaky jsou neprijemny, ale zadna hruza, da se to prezit. Kdyz si uvedomis, ze to delas hlavne proto, abys mohla mit deti, tak se to zvlada celkem dobre :-). Mne opravdu hodne pomohlo nasazeni nizkodavkove antiko ... ale az po nastupu nezadoucich ucinku. To zvladnes, neboj. Papa, Baza
Odpovedať
baby, ako zistia, ze mate tuto diagnozu? mne pred 2rokmi vybrali tri cysty, ale tym sa to skoncilo, dalej sa to nijako neriesi. a zatial ziadny problem nemam. dakujem za info
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj holky!Také by mě zajímalo, jak se na tuto diagnozu přijde.Jaké jsou příznaky?Díky!
Odpovedať
mixka: Ahojky ... myslim si, pokud by ty tvoje cysty byly endometriozniho puvodu, urcite by ti to rekli a lecili te podle toho. Ze je cysta endometriozni se pozna tak, ze z ni vytece hnedy, jakoby cokoladovy obsah ... je to vlastne stara krev. A priznaky ... to je ruzne ... ja mela treba bolesti, nejdriv pri styku a pak uz porad, jinak to casto byvaji problemy s otehotnenim.
Odpovedať
Profilova fotka
Mě bolí už delší dobu v podbřišku a když jsem byla na gyndě, tak mi doktorka řekla, že mi nic není.ultrazvuk mi ale nedělala, jen mě zběžně vyšetřila, bolesti se čas od času opakují, tak si říkám, jestli něco nezanedbala....
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, to ze je to endometrioza sa na beznom vysetreni u doktora zistit neda, teda hovorim podla seba, lebo mne to doktor na beznom nezistil. Raz som dostala silne bolesti v podbrusku, tak som sla na pohotovost, najskor si mysleli, ze to je slepe crevo, potom mi urobili ultrazvuk a tam nasli cystu a az pocas operacie prisli na to, ze je to endometrioza. Ale prejavuje sa to rozne: bolesti v podrusku, pri menzese, pri styku alebo ziadne bolesti. Ja som nemala ziadne problemy ani pocas menzesu a to som mala 8 cm veľku krvavu cystu. Hovoria, ze niekedy je to aj tak, ze ked je to uz rozsiahlejsia endo. tak sa ziadne tzv. priznaky vobec neobjavuju a naopak niekedy uz pri malom naleze su silne bolesti - je to teda individualne. A tiez niektore zeny, ktore maju rozsiahlu endo. mozu mat neskor deti a zas naopak niektore uz s malym nalezom deti mat nemozu. Tak nam sa uz zostava len modlit, aby to dopadlo dobre. Ale vsetkym vam odporucam ist sa dat vysetrit hned ako zbadate, ze vas nieco podozrivo boli alebo aj nie, je to lepsie ako zistit to vtedy, ked to uz moze byt horsie. Myslite, ze injekcie su ucinnejsie ako lieky? Lebo co som citala prispevky, vela zien mala injekcie a len malo lieky, tak neviem ci je v tom nejaky rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
ale treba sa dat vysetrit ultrazvukom
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
jen malý detail - bolesti při styku může zavinit i zakloněná dělohy. Takže se hned neděste. ;-)
Odpovedať
Consti, mě bolí v podbřišku napravo, byla jsem na ultrazvuku asi 5x, změnila jsem i doktora, ten nový mi to lépe vysvětlil, nález nemám, takže to mohou být srůsty, endo neví, bolesti při styku nemám, takže mi doporučil se pozorovat a když to začne bolet častěji nebo víc tak pak laparoskopie... ale tvrdil že najdou-li srůsty tak je to naprd,protože to je takřka nezničitelný (prý se při "roztrhání" srůstů dělají jizvy a z nich ještě větší srůsty,... :-| ) takže se teď pozoruju, samozřejmě na to pořád myslím, takže nic moc. Bolesti při menzes mám hrozný i s antikoncepcí, ale je fakt že ten podbřišek bolí víc v půlce cyklu a při menzes, třeba mám jen větší vaječník :-)
Odpovedať
ahojte, takze sa pridavam aj ja... Kedze som operaciu absolvovala koncom augusta... Asi pol roka som chodila po doktoroch...dokonca endometriozu niektori z nich aj vylucili... Bolo to na dost zvlastnom mieste. Bolo to na pravej strane lonovej kosti a pri menstruacii ma to hrooozne bolelo...myslela som, ze je to kost! Ibaze furt sa to zvacsovalo a tak... Nakoniec mi to vybrali, a az na histologii sa zistilo, ze to bola endometrioza... Inak, 1,5 mesiaca na to, som mala svadbicku... Teraz len cakam, co bude dalej, pretoze u mna nenasledovala ziadna nasledna liecba...
Odpovedať
teda, to je fakt zvlastne, lebo ani so mnou po operacii nic nerobili, tak uvidime. uz 6 mesiacov sa snazime o babatko a stale nic. myslite, ze je to po cystach dlho alebo kratko???
Odpovedať
Profilova fotka
Tak mi to zacina pripadat, ze vela zalezi od doktora ci nasadi nejaku liecbu alebo nie. Ale to sa tazko posudzuje takto laicky... Co nam zostava, musime im dôverovať, lebo nejde len o nas, ale aj o nase buduce deticky. Mixka ci je to kratko alebo dlho, tazko povedat, ale najdolezitejsie je mysliet pozitivne, ale to sa lahko pise, viem. Tak vam prajem vela stastia do dalsieho snazenia a tiez trpezlivost.
Odpovedať
veronika13, dakujem, dufam, ze sa nam to uz skoro podari... drzim palce, aby ti to dobre dopadlo ;-)
Odpovedať
Singid, co znamená Tvoje poznámka, že máš třeba větší vaječník???
Odpovedať
babule, chcem sa vas opytat: kde presne ste tie cysty mali? Bolo to fixovane niekde na kosti ako u mna, alebo ste to mali vo vnutri... Lebo ja som cca 4 mesiace po zakroku, teraz mam menzes, a zase ma to zacina boliet!!! :-. Co mam robit?
Odpovedať
Profilova fotka
janicka, ja som tu cystu mala na ľavom vaječníku. Ak Ťa to bolí, tak choď určite k doktorke, neriskuj zbytočne.
Odpovedať
janicka, nevahaj a bez k lekarovi. moja najlepsia kamaratka mala cysty na lavom vajecniku a nakoniec jej ho museli zobrat. Takze cim skor ta vysetri lekar tym lepsie.
Odpovedať
ja som mala jednu na pravom vajecniku / tu som mala prasknutu, preto som mala strasne bolesti a mysleli si, ze mi ide prasknut slepak/ a dve som mala na pravom vajcovode. tiez som mala niekolko mesiacov po operacii bolesti, ale na lavom a uz som sa videla zasa pod nozom, ale bol to "iba" zapal a spravilo sa to antibiotikami.
Odpovedať
aj ja obcas mavam bolestiv pravom podbrusku, najcastejsie v polke cyklu. a ked som to povedala svojej lekarke, poslala ma pre istotu na sono a povedala, ze taketo bolesti sa mozu vyskytnut v obdobi ovulacie, aj to tak nakoniec na sone dopadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
pollyanna, tak to mas stastie, ze ti tam nic nenasli. Ked si teraz zistujem informacie o tejto problematike, tak zacinam mat pocit, ze po svete uz asi zdrava zena nechodi.
Odpovedať
Jo, dnes už máme každá něco, já třeba bojuju se štítnou žlázou a zjišťuju, že kolem mě jsou spousty na pohled zdravých holek se stejným problémem :-( Jsme fakt nějaká divná generace, většina kamarádek má aspoň nějakou alergii, ale spíš něco horšího. Tak s tím musíme nějak bojovat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Len: Já o sobě ještě nic takovýho nevím, tak doufám, že to tak i zůstane... Pollyanno: tyto bolesti jsem dřív taky mívala (to jsem ještě nebrala HA), je to strašná bolest...
Odpovedať
Profilova fotka
kocky, k tej endometrioze, skuste Duphaston!
Odpovedať
Profilova fotka
laurita, to sú nejaké lieky? Ale to musí určite predpísať lekár, že? A prečo práve Duphaston? Ja užívam Anargil.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som síce nemala endometriázu, ale brala som duphaston. Ale neprinieslo to vytúžený účinok (zníženie bolestivosti MS a jej pravidelnosť), práveže som mala MS dvakrát v mesiaci a bolestivá bola... treba sa rozhodne poradiť s doktorom, i keď na každého lieky účinkujú inak... :-|
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?