Chcem študovať na vysokej! Mám 24 rokov

Tak mile priatelky.Tuto stranku citam uz dlhsie,ale az teraz som sa odhodlala napisat,takze sa vopred ospravedlnujem,ak som to nejak pomotala.Mam 24rokov a tuzim ist na vysku,ale mam pochybnosti,ci to zvladnem popri zamestnani a manzelovi,preto ak mi niektora z vas poradi skusenostami ako sa to da zvladat,budem velmi rada.
Odpovedať
Ahoj Jasterka. Ja som studovala denne a popri tom som pracovala a byvala s priatelom v jednej domacnosti. Da sa to zvladnut, len necakaj, ze budes mat v skuskovom obdobi upratane :-D . Este musim dodat, ze moj priatel varil.
Odpovedať
Profilova fotka
ja roibm to iste, studujem, pracujem pred 7 mesiacmi som sa vydala... dokonca som jeden rocnik vysky robila tak, ze som zila v NYrku a studovala v blave, lietala som na SK 8 krat za rok na skusky, vzdy som si to naplanovala naraz, spoluziacky mi mailom posielali, co sa treba ucit... mam spoluziacky vo veku 40-50 rokv, s detmi a zvladaju to v pohode...jedine co potrebujes je mat podporu manzela, aby chapal, ze ked sa ucis, nebude upratane ako vravi zuziquest a mozno aj navarene... no a potrebujes mat jednu miestnost, kde sa zavres a nikto ta tam nebude rusit.... ak to naozaj chces, zvladat to budes, to si pis! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja osm 5 rokov studovala dialkovo, popri narocnom zamestnani. Varila, prala zehlia a piekla... Vsetko som zvladala.. a jedina motivacia, ktoru som mala bolo, ze uz nehcem ziadnu z tych skusok opakovat... :-D Je pravda, ze zamestnavatelia mi nevysli vzdy v ustrety a vsetku dovolenku som stravila v skole, ale nestazujem si, dnes by som to uz mozno nezvladla... A hlavne, po statniciach som mala zrazu tolko casu ze som nevedela co so sebou.... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ja studujem externe a v juni ma cakaju statnice.Vydavala som sa na zaciatku 3roc. a ten bol tiez statnicovy, takze som musela zmaknut aj to.Ale da sa to celkom v pohode.Sice obcas ked pridem neskoro z prace, tak vobec nemam chut sa ucit, ale vzdy si poviem, ze ked som sa na to dala, tak to aj dokoncim. Jedine co mi je luto, ze ma ta skola stoji neskutocne prachy, a kedze moc nezarobime, tak mavam z toho dobre nervy.Ale nastastie manzel to chape a nikdy mi nic nevycital. Ale aj tam sa straasne tesim, ze uz to budem ma t zasebou ;-) Mam spoluziacky, ktore maju aj malinke deti a mam pocit, ze tie to zvladaju este lepsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
jasterka, nemaj strach. ja studujem druhy rocnik externe popri praci, mam 25 a zatial sa to zvlada v pohode. blbsie obdobia su okolo skuskoveho, ked sa clovek po robote musi donutit este ucit, ale pravdu povediac, aspon u nas, nemame az tak sledovano dochadzku na prednasky a aj skusky su z 90% pisomne.Takze aj ked sa mi obcas nechce, myslim,ze v pohode sa to da zvladnut ;-) a to by sme este chceli po bakalaskych skuskach zacat pracovat na miminku :-D
Odpovedať
Baby,dakujem vam vsetkym za reakcie. Ozyvam sa az teraz,pretoze mam pristup k internetu len v praci. Neviem sa akosi odhodlat,stale to odsuvanm asi preto,ze studium na VS vobec nepotrebujem kvoli robote. Robim sestricku vo viedni,tammi ju neuznaju,a na slovensku ani s vysokou nezaroim,to co tam,takze robotu menit neplanujem,ale akosi to dlzim sama sebe. Zaujima ma sice zdravotnictvo,ale jeho ekonomicka stranka,personalistika v nemocniciach a pod. ale nenasla som ziadny stud.odbor,ktory by sa tomu venoval.A studovat vo viedni si netrufam,uz som 6.rokou zo skoly,mozno mam vsak len plno vyhovoriek,co? :-(
Odpovedať
k tomu studijnemu odboru...na JLF UK v martine existuje studijny program osetrovatelstvo a ten mal kedysi aj tak "ekonomicku" vetvu a dalo sa to studovat aj dialkovo, skus si kliknut. www.lefa.sk ;-)
Odpovedať
Dakujem za typ,ale potrebujem Ba,lebo z Viedne az do Martina,uf!Ale musim lepse popozerat net,nieco sa musi najst ;-)
Odpovedať
tak skus zdravotnicku univerzitu v Ba ta by teraz mohla mat dost vela novych programov
Odpovedať
a Mt a BA nie su zase az tak strasne daleko :-) Studujem v MT a priatela mam v BA, za tri hodinky sa to v pohode da dokonca aj busom ;-)
Odpovedať
jasterka, preco si netrufas na vieden? ja mam skusenosti, ze na zahranicnych skolach si lahsie prisposobis program praci a skor to akceptuju ako u nas ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial uvazujes o dialkovom studiu tak myslim ze sa nemas coho obavat. Je to z roka na rok lahsie, studenti chodia iba na skusky, ziadne prednasky, seminare, pripravy, referaty. Mam zopar kamaratok, ktore vystudovali VS pocas pobytu v zahrancii. Velmi jednoduche. Trosku ma to zaraza, lebo ja som studovala VS denne 5 rokov, je to chvilami drina, clovek musi byt stale v tempe a pocas skusok makat, kdezto pri dialkovom studiu mas hektickych par tyzdnov v zime a par v lete a popritom si mozes robit co len chces.
Odpovedať
Článok sa načítava...
jasterka, ja som studovala denne, a dost tazky odbor, takze zavisi aj od toho, co vlastne ides studovat. moja spoluziacka cakala v tretom rocniku babo a zvladla to celkom v pohode. cakala ju svadba, porod, potom starostlivost o babatko, varenie, domacnost a islo jej to v pohode. samozrejme pomahali rodicia a spoluziaci a kamosky. takze ak mas zatial "len" manzela, tak nevahaj a daj si prihlasku, vyuzi moznost studovat! hodne sil a odvahy, nemas sa coho bat ;-)
Odpovedať
ja som za vieden ;-) z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze na svk sa ucia "teoreticke dristy" kdezto v rakusku sa ucis hlavne prakticke veci - studium sa nedeli na denne a dialkove, sama si zostavujes rozvrh (v ktory den a cas, u ktoreho prednasajuceho) takze si to prisposobis svojim potrebam a podmienkam; vsetky zalezitosti okolo studia vies riesit cez net (prihlasky na cvika a prednasky, check znamok, domace ulohy ...) jedinou nevyhodou je studijny poplatok, ktory je teraz na uni wien ca. 400 euracov za semester
Odpovedať
študovať externe na Slovensku je fajn, ak - máš na to prachy - nebude ti chýbať vyspať sa z piatka na sobotu - v období skúšok nebudeš plakať za chvíľkou oddychu - neprekážajú ti kvapky do očí - lebo pri PC stráviš dostatok času - rada píšeš slohy - medzi tvoje hobby patrí matematika - ak sa prihlásiš na takú - napíšeš 8 - 10 strán ľavou zadnou - máš dostatok dovolenky - máš zamestnávateľa, ktorý ti to toleruje a je schopný dať ti to aj písomne - a štúdium neberieš ako len získanie titulu, ale tak že sa naučíš niečo nové, možno nepoznané - nie vždy je to tak, že to čo vyštuduješ budeš v tom odbore aj pracovať - nie vždy titul znamená aj vyšší plat
Odpovedať
jasterka, nie si prva ani posledna, ktora by mala dialkove studium, takze zasa az take hrozne to nie je. mam kopu znamych, ktori studuju dialkovo, dokonca mamicky na materskych, alebo mamicky 2-3 deti a DA SA TO!!! chce to len odvahu a trosku namahy, ale inak to ide. no hlavne, ako som uz spominala, treba si zvolit vhodnu skolu!
Odpovedať
Je to super,ze mi pisete vase nazory,pretoze som sa stym nemala skym podelit. S mojich blizkych nema nikto vysku,sice ma podporia vsetci,ale nikto neporadi. Na vysku vo Viedni si netrufam kvoli jazykovej bariere,robim tu len rok,a sme taky zahranicny misung,ze ked niekto pocuva nasu nemcinu z miestnych,mysli ze hovorime inym jazykom.Ziadne cleny,slovosledy,no hroza ,az sa hanbim.Ale to maju za to,ze rakusanky nechcu robit v zdravotnictve;-)
Odpovedať
jasterka, ta jazykova bariera je vec tazka a zlozita, ale nikdy som nebola tak nutena sa vykecat v aj ako ked som studovala v zahranici ;-) do toho by si sa dostala. emjee, tie teoretcike a prakticke veci asi zavisia aj od odboru, ktory studujes. v niektorych je ta teoria naozaj uzitocna, aj ked to vidim az teraz, najprv som na to tiez nadavala. prisposobenie studia je tiez otazne, je to fajn lebo popritom stihas napr. pracu, ale vela ludi to zlaka k tomu, ze polavia tempo a potom to, co sa da vystudovat za 5 rokov studuju 10. to sa na sk stat nemoze a myslim, ze obmedzena dlzka studia ma svoj vyznam. jasterka, ak mas na to chut a energiu, tak do toho, urcite to zvladnes :-)
Odpovedať
kaciatko aj tu je obmedzena dlzka studia ;-)
Odpovedať
jasterka, ak mas peniazky, tak by som na tvojom mieste tiez volila studium vo viedni. Ja sice uz jednu vysoku mam, ale teraz som sa vrhla na dalsiu, vo svajciarsku. a jazykovej bariery som sa bala aj ja, a este sa aj bojim :-D zatial som ju neprekonala. ale dufam ze sa do toho dostanem. momentalne rozumiem tak polovicu z toho co sa v skole rozprava, takze musim vsetkemu ucivu venovat viac pozornosti... rozhodne sa neboj do toho pustit. o nic nejde. ved ked to nebudes zvladat, mozes to kedykolvek nechat. tie skusenosti a zazitky stoja urcite za to.:-)
Odpovedať
Ahoj, chapem, ze mas z toho strach, ale najlepsie je asi skusit a uvidis! Ked nebudes chciet, mozes skolu kedykolvek nechat. Myslim, ze najdolezitejsia je asi tvoja motivacia, nakolko to chces. Zvladat sa to da, dokazom su stovky, ci tisicky ludi, ktori tak studuju. Ja zijem v Anglicku a studujem na Slovensku. Spoluziacky mi posielaju postou skripta, alebo mailom materialy, kt. maju. Skuskove je dost stresujuce, ale tomu je tak u kazdeho. Ak zatnes zuby...Aj ked mas pochybnosti, za skusku nic nedas! A pridavam sa k babam, co si myslia, ze by si to mala skusit vo Viedni. Tam si mozes cele studium vacsinou rozlozit na dlhsie, ak je toho na teba vela, kamoska tam studuje uz 9 rok :-N . Prajem ti vela stastia!
Odpovedať
emjee, prepac, neviem presne ako to je, len viem, ze zopar ludi co zacinali s nami na sk, presli do viedne a my sme koncili skolu a oni nejaky treti rocnik, lebo im to vyhovovalo, natahovali to, rodicia platili... a od viacerych viem, ze ta to tam tak netlaci ako u nas... ja som dostala zadanie diplomovky a musela som ju odovzdat ak nie, mohla som ju mat zadanu o rok este raz a v pripade, ze nie-koniec alebo naspat prijmacky, myslim, ze vonku to je ine...
Odpovedať
kaciatko, no je to volnejsie ako na svk, ale nie uplne volne :-D max. cas studia je 12 rokov (tym, ze nie je rozdiel medzi dennymi a dialkovymi studentami je to myslim pochopitelne), ak sa zapises na nejake cviko ci prednasku musis tam chodit, v opacnom pripade budes sankcionovana (dostanes 5), takisto ako u nas po 3 "neplatnych" pokusoch nasleduje komisionalna skuska a ked tu neurobis mas padaka - takze je to v podstate volne len tym, ze si mozes sama zostavit rozvrh (kedze sa plati a nie malo, je predpoklad, ze kazdy to bude chciet mat co najskor hotove) mne napriklad vyhovuje aj system skusok - aspon teda tam kde som ja - vacsina skusok je pisomnych, jo a prechadza sa aj so 4 :-D pricom 4 je od takych 60 percent uspesnosti, zalezi od profaka, cize rakuska 4 je kvazi slovenska 3 :-D
Odpovedať
v poho, emjee, vazne. ja si myslim, ze dnes kazdy kto studuje a chce sa venovat tomu, co studuje by mal skusit aspon rok skoly vonku. ja som studovala na sk a rok vonku a nic z toho nelutujem. musis mat stastie na ludi, ale ak profaci vidia, ze mas zaujem pomozu ti a dostanes sa k roznym informaciam. ja by som skusila vieden (ak mas chut a peniazky) a ak by som zistila, ze to nejde, na sk mozes ist vzdy. zdokonalis sa v jazyku a bohuzial nie vsetky skoly su plne uznavane v zahranici...
Odpovedať
Baby,nic mi tak nezamestnava hlavicku(okrem vinocnych nakupov),ako to,ze to naozaj za pokus vo Viedni stoji,ved ked to nevide okrem mojich blizkych sa to nikto nedozvie-to prezijem :-| a ak to vide-dozvie sa to "cely svet",taka budem na seba hrda. ;-) Emjee,kolko sa plati ca. za studium?
Odpovedať
emjee • 27. nov 2006 o 20:38 jedinou nevyhodou je studijny poplatok, ktory je teraz na uni wien ca. 400 euracov za semester :-N ;-) na inych skolach neviem
Odpovedať
Profilova fotka
jasterka:mame rovnaky problem.Aj vekovo sme na tom rovnako.Ja na skolu chcem ale hlavne aj musim ist,ale odkladam to s roka na rok.Vymyslam si rozne vyhovorky.Najnovsia je, ze pockam as budem na materskej :-D
Odpovedať
Oh,to ma tesi,ze niesom sama,co je profik na vyhovorky,ale ked pomyslim,ze som uz mohla mat polovicu za sebou. ]-( Citala som ako to zvladaju maminky na modrom koniku,ostala som v nemom uzase. Preto verim,ze to zvladnem-e,je mi niekedy az zle so seba,ked mam volno,prespim aj pol dna! A to nechcem,vsak zivot mam len jeden,chcem v nom nieco dokazat!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?