Bývanie s rodičmi

Ahojte, mám taký problém. Keď sa priateľovi rodičia pred 10. rokmi budovali, tak mysleli aj na svojho syna a vybudovali jedno poschodie navyše, akože pre neho, aby mal kde bývať. Momentálne bývame s priateľom v podnájme, ale keď sa nám blíži svadba, tak na nás začali jeho rodičia tlačiť, aby sme sa k nim presťahovali, lenže ja to nechcem. Na jednej strane si nemyslím, že je dobré bývať s rodičmi a na druhej strane, na tom poschodí nie je nič. Je tam len toaleta. Čiže by sme mali okrem spoločného vchodu aj spoločnú kuchyňu, spoločnú kúpeľňu. Lenže je tu ešte taká vec, že budúci rok by si chcel môj ocko s priateľkou kúpiť nový byt a ten, kde býva teraz on by nechal mne. Je to byt takmer v centre mesta, 3-izbový. Takže mne by sa viac pozdávalo ísť do toho bytu. No priateľ by chcel ísť k rodičom. Čo by ste robili na mojom mieste? :(
Odpovedať
1
2
@sharmari Uz je tu o tom tema: http://www.mojasvadba.sk/forum/tema/b... Za mna - ja by som k svokrovcom nikdy nesla a to s nimi nemam ziadny problem. Nesla by som ani keby v tom dome boli 2 samostatne jednotky - ziadna spolocna kuchyna, kupelna a nie to este, ked je to spolocne..Mladi maju byvat sami a hlavne ked uz teraz byvate sami v podnajme, preco by sa to malo menit a este k tomu, ked by si mala dostat byt od otca.. Toto je dost vazna vec a treba ju doriesit s priatelom co najskor, ale ak tam ist nechces, tak sa nenechaj nutit..Vzdy bude v tom dome panou len tvoja svokra, nie ty..Takze pre mna byvanie so svokrovcami nie a hlavne ked na to nie ste odkazani..
Odpovedať
Ďakujem @cicusinka . Ja sa nechcem nechať do ničoho nútiť, ale jeho rodičia si to predstavujú tak, že my sa budeme o nich starať, lebo oni už toľko nevládzu a je to veľký dom. A priateľ mi zase hovoril, že do toho domu vrazil už veľa peňazí a nechcel by ich nechať len tak :( Mám pocit, že je to celé také komplikované :(
Odpovedať
Tak ked je moznost hned odzaciatku sami byvat, urcite do bytu po otcovi. Ale treba k tomu citlivo pristupit a priatelovi a nasledne potom spolu s nim jeho rodicom vysvetlit, ze im budetete pomahat a budete ich navstevovat. Ja sice neviem aky maju zdravotny stav ale pokial funguju zatial normalne a hlavne su na to dvaja, zakladne veci okolo domu by mohli zvladnut a s ostatnymi im mozete pomoct. Ak by doslo k tomu ze by ostal jeden z nich sam, bohuzial, kazdy starne, to je zivot, tak budete to riesit potom. A najma, ak pridu deti, je lepsie ak budetet sami, predsa len, starsi ludia uz potrebuju aj svoj klud. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari ja by som k svokrovcom v žiadnom prípade nešla. Ak máš možnosť byť vo vlastnom tak zostante v byte. Cez víkend môžte chodiť svokrovcom pomáhať ak bude treba. Ale svoje je svoje. Aby si nedopadla tak, že budeš vypisovať do témy Moja svokra už nevládzem aká si tam nešťastná.
Odpovedať
Ja sa snažím drahému vyhovoriť to spoločné bývanie, ale on by chcel aspoň do svadby, aspoň kým nebudeme mať ten byt po ocovi, pretože každý mesiac v podstate len vyhadzujeme 250€ za nájom.. Takže rozmýšľam, že by som spravila taký kompromis, že by sme tam išli aspoň do toho apríla, pretože nechcem aby boli budúci svokrovci aj priateľ na mňa nahnevaní, že kvôli mne to nebude tak, ako si to plánovali.. Ja viem, som veľmi ovplyvniteľná, len mi je teraz trochu ľúto, že zrazu prídem ja, a mením všetko čo chceli, ale je viem akí svokrovci sú, s nimi je veeeeľmi ťažko a na celý život by som to nezvládla. Preto rozmýšľam, že aspoň na ten rok.. Ale už som rozmýšľala aj nad tým, že ja by som sa vrátila ku ocovi a priateľ k rodičom, ale to by bola asi riadna hlúposť, keď už sme na seba zvyknutí..
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari, no len aby sa nestalo to že keď sa tam už nasťahujete že manžel nebude chcieť potom odísť. A ver že sa to môže stať. Keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú. Potom bude strašne veľa dôvodov prečo tam zostať. A to že si niečo plánovali svokrovci to je ich vec. Vy budete nová rodina a vy si plánujte a nie svokrovci s nastávajúcim. A keď už teraz vieš že je s nimi ťažko nedaj sa prehovoriť. Lebo to nedopadne dobre.
Odpovedať
Ja myslím hlavne na to, že by sme aspoň ušetrili peniaze... Nemuseli by sme každý mesiac dávať 250€. Síce neviem, ako by si to predstavovali oni, že koľko by sme im dávali, ale asi nie až toľko... A zase, nechcem mať s nimi zlý vzťah, aj keď bude zlý vzťah ak pôjdem a aj keď poviem, že nechcem :-/ Fakt to budeme musieť s priateľom poriadne prebrať. @slavik ďakujem krásne za rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari nemáš za čo. Hlavne si to dobre premysli. Na jednej strane ušetríte možno trochu peňazí ale na druhej strane stratíš súkromie. A to že budete mať spoločnú kuchynu aj kúpelku tiež nie je výhra. Ak si prečítaš vyššie spomenutú tému uvidíš že niektoré baby by sa radšej uskromnili a žili sami ako u svokrovcov. Prajem ti aby si sa správne rozhodla. Ja z mojich skusenosti viem že by som v žiadnom prípade nebývala u svokrovcov. A to sme mohli bývať u mojich rodičov majú veľký poschodový dom a sestry sú v zahraničí ale lepšie je nám samým. A to mám s rodičmi super vzťah a chodíme tam na víkendy.
Odpovedať
ja byvam tiez u svokrovcov, ale s tym ze mame vlastny vchod, kupelnu, kuchynu, no proste samostatna jednotka. Keby sme to mali mat spolocne tak by to asi nedopadlo dobre, aj napriek tomu ze su ohladuplni a nestaraju sa do nas vobec. Aj ked u vas je to na relativne kratky cas a nieco by sa dalo isto usetrit, otazne je ci by sa aj za ten kratky cas, zbytocne nepokazili vztahy. Na tvojom mieste by som to nezvazovala len s priatelom, ale porozpravala sa priamo aj s rodicmi, ako si to predstavuju s jedlom ( mozno by nebola od veci aspon vlastna chladnicka a vlastna policka na potraviny) a podobne a ci su si vedomi, ze by ste mali tiez nejake naroky a ci su schopni sa im prisposobit a respektovat vas. Lebo zase kvoli tym peniazom sa to oplati zvazit, aspon sa o tom porozpravat a uvidite ich pristup :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari Ja by som radšej vyhadzovala každý mesiac peniaze na nájom, ale bola by som v kľude. To mi za tie prachy stojí. Dokonca som túto tému preberala tento týždeň s kamoškou, lebo naši spoloční známi čakajú bábo, plánujú svadbu a prerábajú 2.poschodie mužovho rodičovského domu. Kuchyňa bude tiež spoločná... Ach,ani za nič. Ja by som nechcela žiť ani s vlastnými rodičmi (hoci majú tiež brutál veľký dom), nieto ešte so svokrovcami. :-N Moja svokra si tiež odžila svoje pred 30 rokmi so svojou svokrou pod jednou strechou a doteraz vravieva: "Je to riadny rozdiel byť si paňou vo vlastnom dome, alebo ísť iba za nevestu."... Viem, je to ťažké rozhodovanie, hlavne,keď priateľovi sa tá myšlienka pozdáva. Ale skús sa ho opýtať, či by bol taký nadšený, keby šlo o tvojich rodičov a ich dom. Tiež by bol taký hrrr do sťahovania?
Odpovedať
ja by nesla ani zadarmo... premyslajte aby ste boli vy stastni a nenchajte sa nutit do niecoho... a ak mate mat byt po ockovi 3 izbovy, tak uz nie je fakt co riesit,. a neviem ani na chvilku tam ist, potom vas budu prehovarat aby ste nikam nesli, a spolocna kuchyna a kupelka so svokrovcami... no vobec
Odpovedať
Ja by som k svokrovcom nikdy nesla s buducim manzelom byvat. Rovnako by som nesla byvat ani k mojim rodicom. Znamenalo by to uplnu stratu sukromia, ci uz by tam bolo samostatne poschodie so vsetkym, alebo nie. ked mate mat este aj spolocnu kupelnu a kuchynu, tak to neznie vobec dobre. Nikdy nebudete uplne sami, nemozete si uzit spolocny vecer tak, ako keby ste byvali sami. Tiez nemyslim, ze je dobry napad ist tam byvat len na par mesiacov - odchadzat sa bude tazko, hlavne tvojmu muzovi, a urcite sa budu hladat dovody, aby ste tam ostali. Preto si to radsej vydiskutuj s priatelom hned teraz a urob spravne rozhodnutie. Urcite sa nedaj do nicoho tlacit. Chlapi su taki, ze im je pri mamicke dobre, ale ten tvoj sa musi naucit, ze aj s tebou mu bude dobre a musi sa raz odputat od rodicov. A svokrovcom treba dat pocitit, ze urcite sa na nich nechcete vykaslat, ze ich budete navstevovat a ze sa o nich postarate ak bude treba.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petkave Najväčšia sranda je, že moja budúca svokra si tiež s tou svojou zažila peklo. Mala z nej depresie, nezvládala to, neznášala ju, tak naozaj neviem prečo to chce spraviť aj mne. A viem, že s ňou je ťažko, a aj s jej mužom. Obaja sú takí tvrdohlaví a ja na jednej strane som veľmi ovplyvniteľná a viem sa aj prispôsobiť ale tiež si nenechám skákať po hlave. A vážne jediný dôvod prečo by som tam šla je, že by sme ušetrili nejaké tie peniažky.. Ale keby bolo po mojom a nešli by sme tam, tak by som mala potom výčitky svedomia, že oni to tak plánovali a zrazu to ja všetko zmením, a bojím sa toho, že by mi potom priateľ vyčítal, že sme mohli nejaké peniaze ušetriť. Viem, že to nie je dobré bývať s nimi ale nechcem im ublížiť :-/
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari z vlastnej skúsenosti: Keď som sa snažila robiť tak, aby boli rodičia či svokrovci spokojní, bola som nešťastná a nespokojná ja. Tak som prestala brať ohľad, lebo za tie nervy mi to nestojí. Môj muž je tolerantnejší a benevolentnejší, prispôsobí sa. Ale ja nie. Chcem, aby som sa mala dobre a môj syn tiež. Takže to občas stojí aj nejaký ten konflikt, rázne odmietnutie či nesúhlas so svokrou. Ona je dosť urážlivý typ, no už na to neberiem ohľad. Raz sa mi vyhýbala dva mesiace, lebo som bola neústupčivá a čínske hračky od nej som vyhodila do smetí.Doniesla ich synovi, hoci som ju x-krát upozornila, nech mu to nekupuje. Teraz sme tesne pred svadbou, teším sa, mám dobrú náladu, tak som dokonca urobila aj pár kompromisov vo vzťahu ku svokre a jej predstavám. Ale zas, nepodriaďujem sa úplne. A svokra to vie, som paličatá a tvrdohlavá. Tak sa už prestala so mnou doťahovať a hlavne, ak má o niečom nejakú predstavu, radšej sa ma spýta na názor a nepresadzuje si ju hlava-nehlava. Už sa poučila, že ja sa nedám.Ale trvalo to dlhšie. :-N Ty si asi príliš dobrá a citlivá osôbka, ktorá nechce zraniť ľudí okolo seba. Len aby si potom netrpela! A čo sa týka tvojho chlapa- je taký istý ako väčšina mužov. Tiež sa snaží maximálne vyhovieť rodičom a o ženine túžby či názory sa moc nezaujíma... To si s ním treba vážne vydiskutovať, lebo rozhodovať za teba nemôže. "Donúti" ťa presťahovať sa k nim, bude spokojný, ale môže sa stať, že váš vzťah tým utrpí... Ach, bodaj by som iba maľovala čerta na stenu a nebolo to vôbec takto x-)
Odpovedať
@petkave Ja určite nechcem kecať drahému do jeho vzťahu s rodičmi, viem, že je na to citlivý. A on už je na svojich rodičov zvyknutý ale ja nie.. Pamätám, že keď sme sa spoznali, tak sám vravel, že to tam už nevydrží a rozmýšľa o podnájme tak neviem prečo si myslí, že teraz to dopadne dobre.. Keď som spoznala jeho rodičov, tak v tom čase žili pod jednou strechou ale nie spolu. Mali oddelené potraviny, doteraz majú oddelené spálne. Teraz im to už asi rok drží ale priateľ hovoril, že oni tak už dlho existujú, že je raz dobre a inokedy peklo. A ja si to nechcem prežívať. Ale asi som vážne až príliš dobrá, až príliš citlivá a nechcem nikomu ublížiť. Vážne začínam rozmýšľať nad tým, že na ten rok by som k nim išla ale pod jedinou podmienkou, že sa nikdy nebudeme správať tak, akoby sme tam chceli ostať natrvalo, že ak sa vybaví ten byt, a bude už na mňa, tak proste pôjdeme tam. Aby som spravila taký kompromis. A ja viem, že keď sa budem snažiť robiť šťastných všetkých okolo seba tak na to doplatím. Ale ja už asi taká proste som a asi sa len potrebujem ešte poriadne popáliť, aby som si uvedomila, že musím robiť niečo pre seba
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari tak tam choď bývať. Ale keď budeš mať byt na seba, odíď. A priateľ sa bude môcť rozhodnúť-či pôjde s tebou,alebo zostane s rodičmi. Aspoň uvidíš, či je kvôli tebe ochotný aj on urobiť nejaký ten ústupok. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari kamaratka zacala byvat u nastavajuceho este pred svadbou, tiez brali uver aby vyplatil sestru a pomohli rodicom, vraj by to potom sami neutiahli a podobne veci...nie, ze by s nimi mali zle vztahy, ale sama si uvedomila, ze proste, ak by to vtedy vyriesili inak, mali by klud a hlavne by boli vo VLASTNOM!!! teraz jej neostava nic ine, len tam ostat, i ked, stale hovoria, ze ak by vyhrali v sportke, okamzite by odisli prec...takze, neviem ci ti to poriadne popalenie stoji zato, ak sa tomu mozes vyhnut ...
Odpovedať
@petkave ale to už vtedy asi budeme manželia tak to bude o to väčšia sranda :D och, ale prečo som len taká prispôsobivá :-/ ale musím veriť, že to bude dobré, a že to nejako zvládneme.. Ako mi drahý včera povedal "Ľúbiš ma? Chceš byť so mnou? Tak spolu budeme!" a hotovo, no nie? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari Tak od neho odídeš do bytíku ako manželka, ale odídeš. A nenecháš sa presvedčiť. Myslím si, že po tom čase, ktorý u svokrovcov stráviš, budeš do toho bytu utekať hneď,ako to bude možné :-D A tvojmu mužovi neostane nič iné, iba prísť za tebou x-)
Odpovedať
@petkave Ja viem, že budem utekať :D ja som aj s ocinom teraz telefonovala, že keby som už fakt tam išla, tak len kvôli tým peniazom ušetreným a modlila by som sa aby si on s priateľkou čo najskôr kúpili byt :D Ale tak dnes to určite budeme s priateľom riešiť a uvidíme čo vyriešime :)
Odpovedať
@sharmari ahojy, necitala som prispevky vyssie, ale urcite ja (po vsetkych skusensotiach - ci uz pozitivnych alebo negativnych) by som trvala na svojom a ze teda nech este chvilku pocka a budete "vo svojom"..... neverila by som reciam, ze to bude iba na cas....eee, nebude, neboj. a pokial to nie je oddelene ako pises, NIKDY!!!! ja som tiez najskor myslela, ze by to bolo OK, a aj bola ale po case predsa len doslo na reci (od svokry) moja kuchyna, pomaly mi linkovala kedy som mozem umyvat a podobne.....a v konecnom dosledku som si vypocula, ze to je jej barak a ja som tu len "trpena".... takze moja rada, je pokial ste vydrzali v prenajme doteraz, rok este pockate a budete vo svojom.... mimochodom, neverim, ze tam by ste byvali zadarmo.... drzim place ;-)
Odpovedať
@slavik svata pravda, na 100000%!!!!!
Odpovedať
@sharmari Prispejem aj ja svojou troskou :-) Ja som si tymto raz presla, nastastie (ale pre ine priciny) ten vztah napokon skoncil pred tym, nez sa cokolvek mohlo stat. Dokonca si na pozemku, kde stal rodicovsky dom a kde som mala tiez byvat tak, ako ty, t.j. na poschodi ale bez kuchyne, bez oddeleneho vchodu, sa zacala budovat aj sestra. Tam niekde som si povedala, ze to teda nie. Videla som tu scenu: svokra v praci, svokor v praci, manzel v praci, manzel svagrinej v praci, svagrina tiez a ja v jednom dome sama s detmi ako upratujem, varim a staram sa o deti, lebo mi aj bolo hned povedane, ake povolanie by som si mala vybrat, aby som bola co najskor doma :-D No, s takym pristupom mna odozenies hned. Tiez nie som konfliktny typ, tiez sa rada prisposobim pre pokoj v rodine, ako sa vravi, ale jednoducho nie. Nie som karieristka, ale zienku domacu zijucu u svokry zo mna nespravis. Peniazky nie su vsetko, ak ich samozrejme nepotrebujete nutne, to je ine. Ak ste zili spolu a platili najom doteraz, zvladnete to este ten rok ;-) Co by sme tu niektore dali za to, keby sme o rok mali dostat byt od rodicov :-) Vies, aby to nebolo tak, ze pre priatela a svokrovcov to bola hotova vec a ked siel za tebou s prstenom, uz sa chystal na to, ako sa vrati k rodicom. Ziadne take, ze ak ho lubis, tak... A co on? On nechape, ze ty si s nimi nerozumies? Ako ti baby uz radili, sup-sup o tom vazne pohovorit so snubencom, vyhnete sa prekvapeniam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte dievcata rada by som aj ja prispela,ja byvam aj s mojim manzelom u jeho rodicov hned na zaciatku nasho chodenia sa ma spytal ci som ochotna byvat u nich pretoze sa s rodicmi dohodol,ze sa aj s jeho buducu manzelkou o nich postaraju heh a vislo to na mna haha,kazdopadne ja som spokojna hoci su chvile kedy by som najradsej usla ale brala som si ho s tym,ze nikdy nebudeme sami a verim,ze vsetko zle je na nieco dobre...
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari prečo sa nepoučíš z chýb iných báb ale potrebuješ sa sama popáliť? A to že si niekto niečo naplánoval a ty sa máš prispôsobiť to čo je? To môžeš aj ty oponovať že si si naplánovala samostatné bývanie s manželom. Tak nech sa ostatní prispôsobia. Mladí majú byť sami. Robíš si čo chceš, kedy chceš. Keď sa ti nechce upratovať tak neupratuješ. Nevymenila by som samostatné bývanie za bývanie u svokrovcov ani za nič.
Odpovedať
@sharmari ja som za vlastne byvanie. Priatel by uz mal byt dost velky na to aby opustil mamahotel a nie este teba tam tahat... Vzdy budes u nich len ta co sa tam nastahovala. Preco sa vacsina zien prisposobuje aj ked im to nie je prijemne??? Chlapi to nezvyknu a ako im je dobre...
Odpovedať
Profilova fotka
u nas je nieco podobne - cakame na byt, ktory sa taha niekolko mesiacov, a po svadbe zatial byvame u svokrovcov v izbe mojho draheho. ja mam svojich svokrovcov velmi rada, su to srdecni ludia, ale... je tam proste tych ale viac a za mesiac spolocneho byvania sa to ukaze viac, ako ked prides na par dni alebo na dve hodky na navstevu. poznam ich, viem, aki su - ale predsa - su doma, je to ich dom, ich chladnicka, ich kupelna, ich vsetko a naviac... ich syn... viac nemusim rozvadzat, tie kočky, ktore to zazivaju (ale aj muzi, ktori idu byvat k svojim svokrovcom) vedia, o com to je. ano, tym mojim som vdacna, ze mame zatial strechu nad hlavou, ale uprimne sa tesim, ked budeme byvat sami. aj preto, ze teraz nie som manzelka mojho chlapa, teraz som ich "dalsie dieta" - a ked chcem s tym nieco spravit, tak je zle. lebo ved oni sa vedia postarat lepsie. a okrem toho - kazdy ma ine zvyky, ine ritualy a iny styl upratovania, byvania, fungovania. a najlepsie je, ked si panou svojej kuchyne sama :-)
Odpovedať
@danulicek presne toto je moja rec! ja som mesiac u svokry v dvojizbovom byte,lebo zatial nemame s manzelom ziadne ine byvanie,nakolko si chceme postavit svoj maly domcek,co je samozrejme tym padom na trosku dlhsiu dobu byvat tu so svokrou... Ja mam celkom fajn svokru,hned na zaciatku mi povedala,ze sa nebude do nas starat,nech si robim vsetko ako chcem,ako ja uznam za vhodne ale.... ale! ale je to jej chladnicka a sem tam sa stane,ze kupim nieco z coho chcem varit,na druhy den zistim,ze v chladnicke to nie je...no a mozem jej mieco povedat? len velmi tazko.a to je jedna drobnost,uplny detail z tych veci,kvoli ktorym mozu vzniknut mensie nedorozumenia a necitim sa tu proste ako doma,zatial mam pocit,ze som tu na takej dlhsej navsteve. tiez som v podstate pre nu len dalsie dieta a ja mam uplne ine zvyky z domu ako si zauzivala svokra vo svojom byte.napriklad,ona je niekedy ako tak pozorujem nervozna uz len z toho,ze ja vsetko porobim co treba a ona uz potom nema co robit a nema sa o koho starat.
Odpovedať
Profilova fotka
@sharmari jedine do toho 3-izbového od Tvojho otca, podľa mňa! so svokrovcami nikdy v živote!!! nech by bol Váš vzťah s rodičmi akýkoľvek super, ani za svet!!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
aj ja mam podobny problem, ale ide o byvanie s vlastnymi rodicmi. neviem co mam robit, som z toho zufala. v maji sme mali svadbu, byvame zatial s nasimi. mame obrovsky dom, prizemie a 2 poschodia. cakala som na brata, lebo on chcel zostat doma byvat, lenze jeho priatelka s tym vobec nesuhlasi a idu stavat. my sme si zarobili tiez celkom slusne na dom, aj v UK sme boli. Takze mame aj my z coho stavat a dokonca sme zdedili aj pozemok. lenze rodicia nam ustavicne tlcu do hlavy, aby sme zostali s nimi, lebo mame fakt obrovsky dom, oni ho stavali s predstavou, ze tu niekto s nimi zostane. viem,ze byvanie s nimi bude peklom, poznam ich a uplne do vsetkeho sa staraju, hlavne otec, vsetko musi byt ako povie, takze hocico ked budeme chciet zmenit alebo prerobit, tak si bude treba pytat povolenie... :( som z toho strasne nestastna, lebo ma na tom stve len 1 vec a to ta,ze zostane prazdny cely dom,ked tu zostanu len oni, a kedze nemali vela penazi, museli sa natrapit sami kym ho cely postavili, aj pozemok mame celkom velky.. fakt netusim co robit. bojim sa, ze to sami nebudu moct splacat, plyn, elektrina... a zbytocne sa trapili, ale ked tu zostanem,tak sa budem aj ja trapit .. :(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?