Prečo musí byť svadba v sobotu?

ahojte preco by to muselo byt v sobotu??, nemoze byt svadba v utorok? to je nejaka tradicia??
Odpovedať
skôr myslím, že je to kvôli tomu, že v sobotu má (takmer) každý voľno v práci, teda nemusia brať dovolenky, v nedeľu sa taktiež nepracuje, takže môžu dospať....
Odpovedať
Profilova fotka
Moze byt aky kolvek den . Urcite tvoja pra alebo pra pra babicka v sobotu svadbu nemala :) To je len teraz taky zvyk hlavne sa berie ohlad na svadobnych hosti ze v nedelu nemusia ist do prace a tak . Presne tuto otazku som riesila s fararom asi pred mesiacom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jennyka_ a kde si pocula,ze musi byt v sobotu?Ludia si volia sobotu,lebo je vikend a nejde sa do prace ani v ten den,ani v den po svadbe..my sme mali svadbu 27.06.2012..v ten den sme mali 8.vyrocie..a nevychadzalo to na sobotu..vyslo nam to na stredu,takze sme mali netradicny den svadby..streda..a nikomu to neprekazalo
Odpovedať
my budeme mat v piatok, lebo na sobotu som uz nezohnala kapelu ktoru som chcela :) v piatok mozu, tak bude v piatok....
Odpovedať
Profilova fotka
ja som mala mat piatok ale kedze mja rodina teda vecsina mojej rodiny nemohla a nechcela som tam mat 5 ludi z mojjej strany tak sme to dali na sobotu
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si myslim, ze je to uplne jedno kedy si svadbu urobis, ale nemozes ocakavat, ze si koli tebe vsetci zoberu volno. My sme boli zu na piatkovej svadbe, kde bol v ten den sviatok, cize volno z prace a kamaratka sa vydavala vo stvrtok, tiez cez sviatok, tam si ale mnohi brali v piatok volno, co tiez nebolo super, ale Bola to mala svadba (50hosti), tak sa dalo...
Odpovedať
@jennyka_ aj stuzkove zvyknu byt v sobotu. dokonca my sme mali obsadenu salu, kde sme ju chceli mat, tak sme si chceli dat na piatok, ale triedna nam povedala, ze radsej vyberieme inu salu, lebo ked budeme mat v piatok, ucitelom sa nebude chciet prist hned po praci na stuzkovu, takze dokopy nikto nepride a to predsa nechceme. a v nedelu tiez nie je svadba najidealnejsia, kedze byva do noci a v pondelok sa vstava do prace. takze najpraktickejsia je sobota
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nechápem tých ľudí, ktorí nadávajú keď má niekto svadbu trebárs v piatok. Lebo oni si musia brať voľno... Podľa mňa je to trápne, jeden deň predsa nikoho nezabije ani nevytrhne z biedy. Nerozumiem tomu naozaj... To ja by som sa tešila, hurá voľno namiesto roboty svadba :-D
Odpovedať
Profilova fotka
A my tiež budeme mať piatok, komu sa nepáči, môže ísť do roboty a hotovo 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vlcik1 tak vies, ked ma niekto 20 dni dovolenky za celucicky rok.. tak musia zvazovat kazdy den, ako ho vycerpaju, hlavne ked maju rodiny a chcu aspon sviatky ako tak byt s rodinou :) ale teoreticky v piatok si ludia ani nemusia brat dovolenku, resp. staci par hodin, nie cely den, ved pre nich to nie je program od rana :))
Odpovedať
Profilova fotka
aj my budeme mat 9.5 V PIATOK :) a velmi sa na to tesim, treba porusovat konvencie!!!
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze je to hlavne koli tomu volnemu vikendu. My sme mali tiez v sobotu, lebo mali sme dost ludi a nechcela by som aby si teraz vsetci museli brat volno a zaroven ked sa povie svadba, tak mne to jednoducho k tej sobote pasuje. :-) Ale ak by som si uz mala vybrat iny den, tak urcite aspon ten piatok, pretoze hostia potrebuju po svadbe aj dospat a ked uz si maju brat dovolenku, tak urcite len jeden den. Dovolenky pocas roka nemame vela, takze treba aj nejake kompromisy. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Baby ja odkedy pracujem uz ani party neorganizujem na piatok :D Po celom tyzdni v praci som v piatok zrela pod deku k dobremu filmu a poharu vina, take ze ruka hore je uz davna minulost.... na to mam znova chut az v sobotu :D A robia to uz tak vsetci nasi kamosi... party time je proste sobota... :) A keby sa niekto chcel brat v piatok a ja by som mala ist na svadbu po praci, pricom robim do siestej-siedmej, tak fakt neviem, kde by som zhanala kadernika a vizazistku este... a donutit 80 ludi nech si kvoli nam beru drahocennu dovolenku, lebo ja neuznavam konvencie, je trosku detinske :) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
na svadbu je vhodný akýkoľvek deň...sobota je zaužívaná z dôvodu, že sa jedná o víkend. Piatok sa ešte robí, človek sa môže začať pripravovať po práci, v sobotu to celé prebieha až do nedele rána a do práce sa ide opäť až pondelok, takže niekto aj stihne vytriezvieť a oddýchnuť si :) Je to ale samozrejme na tebe, je jedno aký deň si vyberieš...myslím, že hostia by mali mať snahu sa prispôsobiť tvojim predstavám :)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my máme v piatok.... Vždy som chcela svadbu v piatok. Aj moji rodičia tak mali...
Odpovedať
nemusi,my sme mali vo stvrtok a nikto s tym nemal ziadny problem:)
Odpovedať
Nemusi, my sme mali v nedelu:-)
Odpovedať
je ju chcem spravit 22. juna a to je nedela
Odpovedať
Profilova fotka
Svadba môže byť kedy chceš :-) my máme v piatok :-) 14.2. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tiez sa pripajam k piatkovym svadbam :-) vzdy som vravela, ze nechcem svadbu v sobotu, ze treba trosku narusat konvencie a burat predsudky v hlavach ludi.. takze 2.5.2014 je nas den :-) skoda, ze najma na uradoch je stale zauzivana sobota a nebolo to uplne bez problemov vybavit podla nasich predstav. ale nakoniec sa podarilo. :-)
Odpovedať
@vlcik1 len nie vzdy si kazdy moze vziat volno, aj ked chce :)
Odpovedať
@vlcik1 nehnevaj sa, ale mas trosku zvlastny pristup k hostom. My ked sme organizovali svadbu tak sme sa snazili aby sa hostia citili co najlepsie, a aby im vsetko vyhovovalo, a chceli sme ich tam mat vsetkych. Navyse, treba si uvedomit ze svadba je skutocne vyznamnou udalostou pre nevestu a najblizsiu rodinu, ostatni hostia to az tak neprezivaju. Takisto treba zohladnit aj to ci mas nejakych cezpolnych. Ja som cestoval z Bratislavy do Bardejova na svadbu dobremu kamaratovi, a zobral som si kvoli tomu volno v piatok na cestovanie aby som mu o 20:00 na svadbe neodkvecol od unavy, cize rozhodne nie som clovek co by nebol ochotny sa prisposobit. Keby mal vsak svadbu v strede tyzdna, tak by som urcite nesiel, nakolko 3 dni dovolenky (den cesta tam, druhy den svadba, treti den cesta domov) by som si zobrat ochotny nebol. Takisto pre rodinu s malymi detmi ktora ich nema kam dat v pripade prazdnin, resp ked su chore je dolezity kazdy jeden den dovolenky. Ale aby som odpovedal na otazku, svadbu si mozes spravit hociktory den, aj v utorok. Treba byt vsak pripraveny na to ze nejaki hostia odmietnu, pripadne odidu z oslavy o 22:00 nakolko na druhy den pojdu do prace. A ak sa tak stane tak v prvom rade sa hnevat na seba a nie na nich ze tak urobili, nakolko ked nevesta nezohladni "potreby" hosti, nevidim dovod preco by oni mali zohladnit jej vymysel mat svadbu v strede tyzdna.
Odpovedať
Profilova fotka
K tomuto dodám len jedno. Raz sa ma jeden dotyčný spýtal(na margo toho, že nepozývame 100 ľudí), pre koho tú svadbu vlastne robíme a moja odpoveď bola PRE NÁS. Pre nikoho iného. Nie, nebudem sa prispôsobovať iným a už vôbec nie niekomu koho vidím raz za rok. Tým som povedala všetko. ;-)
Odpovedať
@vlcik1 to je v poriadku. Ja som nevravel o hostoch ktorych nepozyvate, ale predpokladam ze ked uz niekoho pozyvam, tak ho tam chcem mat, a nie je mi jedno ci pride alebo nie. Mne osobne zalezalo na tom aby sme nas svadobny den prezili s ludmi ktorych mame radi, ale chapem ze existuju ludia pre ktorych to dolezite nie je. Keby mne vsak niekto povedal ze mu je jedno ci na jeho svadbu pridem, pripadne sa to nahodne dozviem z komentaru v diskusii :), tak neviem. Svadba je pre hosti dost nakladna (ktorym sa narozdiel od svadobcanov naklady nevratia, dokonca neviem ci je pojem "host" ten spravny vyraz v tomto pripade) a keby neveste nezalezalo na tom ci sa zucastnim, tak by som velmi rozmyslal ci vobec pojdem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja a koze ty o voze... Nie je mi to jedno, ale keď sa niekto jeden najkrajší deň v mojom živote nedokáže prispôsobiť, tak to o niečom svedčí! My našim hosťom platíme celý víkend v Tatrách a to že máme svadbu v piatok má svoje dôvody. Ide tu hlavne o situácie kedy napr. tu babena písala, že jej najlepšia kamarátka nepríde na svadbu, lebo to je v piatok a ďaleko. No sorry? Keď sa ti nepáči, tak nechoď. Ak nie je sociálny prípad, alebo sa nestará o niekoho vážne chorého či má iné závažné dôvody tak? Môj život sa netočí okolo roboty, pár dní voľna, alebo toho či je svadba 20 alebo 500km od bydliska. Ja ten život žijem naplno a nie, ostatných v tomto nechápem a nepochopím nikdy.
Odpovedať
Nechcem sa hadat ani ta presviedcat o mojej pravde, snazim sa len povedat ze nie vsetci ludia zdielaju tvoj nazor a nie je spravne sa hnevat na hosta ktory sa odmietne zucastnit na svadbe v strede tyzdna. Ano, ludia ktorym na tebe zalezi by sa mohli prisposobit, ale ked to nespravia je to v tomto pripade pochopitelne a nie odsudenia hodne. Opat sa nenahnevaj ale citujem "A my tiež budeme mať piatok, komu sa nepáči, môže ísť do roboty a hotovo 8-) ". Tuto vetu, doplnenu o mozno nestastne zvoleneho smajlika ja chapem ako ze ti to jedno je. Ako som pisal v mojom prispevku ja som na svadbu kamarata precestoval cele Slovensko a vzal som si volno v piatok pretoze som sa jej chcel zucastnit, ale on sam mi povedal ze ked nepridem ze to pochopi a nie ze je to trapne ked nepridem. Tento rok sme s manzelkou pozvani na 3 svadby, ziadna nie je v mieste nasho bydliska, a keby su vsetky 3 v strede tyzdna, znamenalo by to pre nas polovicu rocnej dovolenky. Celu dobu sa len snazim povedat ze tak ako niekto ocakava od hosti ze pochopia a prisposobia sa tomu ze svadba je v strede tyzdna tak by aj nevesta mala pochopit keby tak neurobia. V tvojom pripade sa jedna o piatok, co by mne osobne problem nerobilo sa zucastnit, otazka bola polozena na utorok, co by uz nemuselo byt take jednoduche sa prisposobit.
Odpovedať
Profilova fotka
Jaaaj bože :) No dobre, nechajme to tak. Nechce sa mi dohadovať a vysvetľovať niekomu niečo, čo je iným jasné. Svojim príspevkom som NEMYSLELA, že sa budem na niekoho hnevať a smajl znamenal, že je to ok, kto nechce, nepríde, ale ja sa prispôsobovať nebudem, nemienim a vlastne ani nemôžem. Opakujem, práca NIE JE závažný dôvod, jedine že by šlo o záchranu života? A za tým, že je to trápna výhovorka si stojím.
Odpovedať
a ja si stojim za tym ze bohuzial v dnesnej dobe v pripade vela ludi praca zavazny dovod JE :). Vravis to akoby sa ludia vyhovarali ze radsej budem muklovat v praci ako prist na tvoju svadbu. Ide o dovolenku, nie o pracu. Ty mas pravdepodobne stastie na to, ze si mozes dovolenku vziat kedy chces (ja mam chvalabohu tiez). Vela ludi ale take stastie v praci nema, zamestnavatel ich posle na celozavodnu dovolenku a razom je z 20 dni dovolenky 10. A aj o tych 10 dni potom musia prosit aby si mohli zobrat kedy chcu, pripadne si ju beru ked su chori nakolko by im vypadok v prijme v pripade PN spravil vyrazny skrt cez rozpocet. Moj otec pracuje ako straznik, rozpis svojich zmien sa dozvie mesiac, max dva dopredu, cize ani fakt ze vie o svadbe rok dopredu mu moc nepomoze. Ano, moze si zmenu s niekym vymenit, ale moze to byt na ukor Vianoc pripadne Silvestra. Teta pracovala ako ucitelka v malotriedke, a dovolenku by jej jednoducho nedali. Som si isty ze prikladov by sa dalo najst viac. Mozno sa pohybujes v okruhu ludi ktori takyto problem nemaju, ale z vela dovodov sa takato "vyhovorka" jednoducho neda zovseobecnit.
Odpovedať
Profilova fotka
V pohode, každý máme svoju pravdu a vlastne áno, ja v podstate nepoznám človeka (blízkeho), ktorý by mal takéto problémy. Tiež zastávam názor, že keby mne povedal šéf nie nejdeš, tak ja si urobím po svojom bez ohľadu na dôsledky. O tom je život - áno, ja som taká. Neznášam obmedzovanie a milujem svoju slobodu. A nie, pracujem zatiaľ normálne (pre niekoho) :-D Takže na tomto by sme to mohli aj zakončiť, navzájom sa chápeme. Prajem pekný dník :-)
Odpovedať
moj snubenec si tiez nemoze vziat dovolenku kedy chce, minule mal nanutenu a nemohol si namiesto toho vziat v den, v ktory chcel. dufajme, ze na svadbe sa mu to nestane :D. ale aj tak si myslim, ze ten den je hlavne nas, moj a mojho snubenca, my sa budeme brat a je vynimocny a dolezity hlavne pre nas. ocakavam ze rodicom tiez na nom zalezi, predsa len sme ich deti, ale myslim, ze pre zvysok rodiny a priatelov nemusi byt az taky dolezity, jasne, ze nie je im ukradnuty, ale oni sa tesit budu tak ci tak, tak ci tak mi zagratuluju. a ked mne zalezi na tom, ze ich tam chcem mat, tak prisposobim den tak, aby mohli prist. a ked mi niekto povie, ze nemoze prist, lebo ma nieco ine, podla neho dolezite, tak tiez nevidim dovod preco sa hnevat. pre kazdeho je dolezite nieco ine. aby mala byt moja svadba, moje stastie na ukor niekoho nespokojnosti alebo nepohodlnosti, tak by som nebola velmi stastna.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?