Redový tanec na svadbe

Profilova fotka
Baby, zistila som strašnú vec. Občas sa tu objavila nejaká zmienka o tomto tanci a vôbec netuším čo to je? Musím to mať na svadbe, čo to vlastne je, nejaký zvyk, treba mať na to špeci oblečko? Alebo ako? Nejaká som z toho vykoľajená.
Odpovedať
1
2
5
Ja som to tiež ešte nepočula. Tu sa toho človek dozvie. Tak baby píšte, čo to je??
Odpovedať
Profilova fotka
madeleine, myslím, že je to tanec, pri ktorom všetci tancujú s nevestou a za to sa vyberajú peniaze. po polnoci, po začepčení. ak sa mýlim, nech ma východniarky opravia, lebo sa mi zdá, že je to zvyk z východu. (teda, peniaze sa zvyknú vyberať aj inde, ale nevolá sa to redový tanec). ja to viem od kamarátky, ktorá si brala východniara. ja si beriem záhoráka a tam majú taký zvyk, že nevesta zametá peniaze, čo jej okolo stojaci hádžu.. ona si ich zmetá pod sukňu.. ja som rozhodnutá, že žiadne peniaze na obrade vyberať nebudem. je mi to také nejaké... blbé... inak, ja som rodená bratislavčanka a o nijakých špeciálnych kvázi ľudových bratislavských zvykoch neviem.. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
katiak, presne tak, ako si napisala. A prezlieka sa na ten tanec, do cerveneho alebo (nejaka nova moda) do kroja. A po redovom sa prezlieka este raz. Kedze ja som rodena vychodniarka, tak je to pre mna uplne normalne a vobec sa nezamyslam, ci nie je divne vyberat peniaze, sak ja nevyberam, ja vytancujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa len pýtam, neodsudzujem to... zažila som to na viacerých svadbách a netušila osm, že to má nejaké meno a je to nejaký zvyk... :D čiže je to jedno. No dobre, uvidíme podľa nálady, špeciálne sa kvôli tomu prezliekať nemienim, ale možno také niečo urobíme... uvidíme... kto potom chodí s tým klobúčkom či vrecom a vyberá peniaze?
Odpovedať
Tak tak tak:) Redovy,ci bratsky tanec tak sa to vola:) Tanec zacina nevesta so zenichom-este v svadobnom obleceni,svadobcania okolo nich urobia kruh a tancuju dookola.Svedkovia sa postavia do stredu,na stolik/stolicku/sa da tacka s kolacmi,alkohol a kosik.Svadobcania tancujuci v kruhu chodia postupne po dvoch do stredu,zaplatia si za tanec s nevestou a zenichom,svedkovia ich pohostia poharikom a kolacikom:) Ked skoncil tanec,tak tam tie dve stolicky ostali a vtedy sme mali odcepcenie:) Vsetci ludia boli z redoveho tanca este pokope,a my sme im zatancovali gazdovsky tancek-ja so satkou,zasterou a varechou a moj manzel s klobukom a metlou no a s potleskom nas vyprevadili prezliect sa:) Nahodou je to mile a vobec mi nebolo divne vyberat,u nas to vsetci cakali,akurat ockova sestra-oni su z Polska ti nechapali o co ide:) Ale bola som na svadbe aj vo Vycapoch a mali tiez takyto tanec,tak teda neviem ci je to vychodnarsky zvyk:) Dalsia kamaratka co je zo Sumiaca a brala si chlapca z pod Tatier to razantne odmietla-vraj zobrat nebude:))))
Odpovedať
Profilova fotka
to ze nevesta je v kroji na redovom, nie je nova moda, to bolo odjakziva. Kazdy kto vytancoval nevestu pride ku stolu, kde sa rozdavaju kolace, alebo aj medovnikove srdiecka, na ktorych je napisane datum svadby a mena novomanzelov (ako pamiatka). Alebo kto co chce, rozdava. My budeme mat aj slivovicu. :-))) Ja si poziciam nejaky pekny kroj, ved aj tak to uz nikdy na sebe mat nebudem. Tak aspon raz, nech je sranda.
Odpovedať
Profilova fotka
U nas na "uplnom" vychode je to zhruba tak,ako popisala cistko,akurat ze sa tancuje iba s nevestou (v kroji alebo v cervenych satach-symbol,ale neviem coho :-D ),zenich je zatial prisne strazeny v zakulisi.Ked zacnu prve tony typickej redovej pesnicky(redovy=radovy,cize rad za radom sa kazdy vystrieda pri tanci),tanecnym krokom vchadza uz zacepcena a prezlecena nevesta,v ruke ma kosicek s malymi cukrikmi a ako prechadza po miestnosti,vsake dookola ich porozhadzuje.Ked kosik zostane prazdny,polozi ho na stolik,ktory je trochu bokom,aby pri tancovani nezavadzal a je na nom aj torta,kolace a alkohol.Prvy zacne nevestu vykrucat starsi druzba,po nom rodicia,svokrovci atd.,do pesnicky sa stale zakomponuje kto prave tancuje.Po tanci kazdy pride k stoliku a do toho kosicka "zaplati" za tanec +dostane podakovanie-kusok torty a poharik toho,co si vyberie (pripadne podla najnovsej mody aj darcek).Po cely cas okolo tancujucich vsetci ostatni vytvaraju kruh a ked sa uz vsetci vystriedaju (tanec znovu uzatvara starsi druzba),da sa signal zenichovi a ten by sa mal sikovne "predrat" k neveste,aby zabranil "ukradnutiu" jej crievicky-ak sa mu to nepodari (kruh ho nepusti),musi potom od svadobcanov topanocku "kupit",aby si potom konecne na rukach mohol odniest svoju polovicku kompletnu a samozrejme aj so vsetkymi vytancovanymi peniazkami. Inak-ak sa to podari tak,ako ma,je to vsetko silne emotivne a s neopisatelnou atmosferou,aspon u nas je to nieco,na co sa vsetci tesia a napato ocakavaju... :-) Mozno ma niekto este v malickostiach opravi,tiez to mam iba odpozorovane,nepoznam presny vyklad vsetkych symbolov,lebo je fakt,ze vsetky stare zvyky v kazdom kraji su silne symbolicke a tak ich treba aj brat.
Odpovedať
Profilova fotka
keď tak zaujímavo opisujete - môže to byť fakt pekné. ani ja vyberanie peňazí neodsudzujem, je to každého vec. len som si spomenula na moju rodinu z moravy. prišli na slovenskú svadbu a keďže takýto zvyk nepoznajú (čo zase neznamená, že niekde na morave nemôže byť), mali pri sebe len drobné a zostali trochu v rozpakoch :-) niekto chce mať veľmi tradičnú svadbu, niekto menej, každý nech si urobí podľa svojich predstáv, nie? terezka - želám nech si šťastne vytancuješ čo najviac ;-)
Odpovedať
suhlasim s liskou, na vychode je to presne tak ako opisala. :-) Ja som z vychodu ale svadbu sme mali v BA, tak sme to troska zjednodusili :)) A aby si prisli na svoje aj bratislavcania, tak bol aj redovy tanec, aj zametanie penazi, co sa naprikla nerobi na vychode.
Odpovedať
Profilova fotka
Redovy sa robi o polnoci a je to symbolicka premena nevesty na zenu. U nas je to tak ze sa neveste najprv snime parta z hlavy /zavoj/ - to robia slobodni chlapi ktori jej ju chcu zobrat a pytaju ju o to, a ona az na tretikrat dovoli, potom sa jej na hlavu da satka alebo cepiec /zo stareho zvyku ze slobodne devy nosili rozpustene vlasy a vydate pod satkou/, ktoru dava bud krsna mama nevesty alebo zenicha alebo ina zena. Kym sa nevesta ide prezliect do kroja /tiez je to tradicia nie modny vystrelok/alebo cervenych siat, chlapi zatiel predavaju partu zenichovi a on za nu zaplati tradicne flaskami palenky. Ten zavoj symbolizuje ze si zenich kupi nevestin vienok - nevinnost slobodnej devy. Medzitym sa uz dovedie prezlecena nevesta, zacne sa tancovat redovy so vsetkymi hostami ktori tancuju bud po jednom alebo aj po dvoch-styroch cele rodinky. Kazdy za tanec s cerstvou PANI /zenou/ musi zaplatit a po tanci dostane vypit poharik a kolacik alebo kusok torty. Krsna mama alebo zena ktora zacepovala drzi v roku bud kosik alebo misu do ktorej hostia platia. po tanci hostia tancuju v kruhu do rytmu okolo nevesty. Pesledny tancuje s nevestou zenich, ktory ju vezme na ruky a snazi sa si ju uchmatnut len pre seba. A hostia sa drzia za ruky akoze ju nechcu dat a slobodni mladenci sa snazia este nieco z oblecenia /obycajne topanky/ ukradnut neveste aby to mohli zenichovi predavat za flasku. Potom ked sa manzelom podari utiest krsna mama im donesie peniazky co sa vyzbierali a vysype ich neveste do zastery - ako prve spolocne korunky v manzelstve. A potom sa idu manzeli prezliect spolocne ako symbol ze z nevesty a zenicha sa po polnoci stali muz a zena. Krasna symbolika, ako v rozpravke a vsetko je to naramne vesele a zive :-D
Odpovedať
Profilova fotka
mno, žabky, ako saom sa cez víkend dozvedela od maminky, i ona to mala, takže ma to neminie, pohoda. 8-) Ibaže som si tu všimla jednu nezrovnalosť. Jedna z Vás uvádzala, že redový tanec robili ešte v svadobnom, nevestu povykrúcali a hneď urobili potom odčepčenie (prišlo mi to také pekné plynulé, ako prešiel jeden zvyk do druhého) ;-) Iná však hovorila o tanci v kroji po odčepčení, pred prezliekaním sa do popolnočných šiat. :-) Vyzerá to tak, že nakoniec sa zvyky i u nás prispôsobujú ľuďom a každý to má tak ako chce, alebo ako mu to napadne. Prima, to som rada. Sasenkine vysvetlenie ma asi nejaky poklad v zdroji zvykov, takže si ho niekam poznačim a uvidim, ako nakoniec dopadnem ja... :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
http://www.edressme.com/reddresses.html pre tie, ktoré chcú červené šatočky
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
tiez som z vychodu a svadbu bez redoveho si neviem predstavit.este by som chcela povedat ze nevestu prezliekaju do kroju krsna,alebo teta,niekto z rodiny kto uz je vydaty.a vobec mi napripada trapne ze sa zbieraju peniaze.ved kazdy dava na kolko sa citi niekto da 20 korun iny 1000.nikto sa neciti trapne a nikto nie je urazeny ze "musi"dat peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
lubi, ja s tebou suhlasim ;-) ved je to krasny zvyk a okrem toho, u nas sa prave preto nevyberaju peniazky na krstiny, na papucky, na kociarik, na kostol (ako som uz zazila na jednej svadbe a bolo to dost odveci, pretoze sme stale len vyberali penazenky a na redovy som uz nemala ani fuka :-S ) a aj ked sa mi to velmi paci (videla som uz aj original zacepcenie a redovy s ludovym suborom a bolo to naozaj krasne) ja nebudem mat kroj, ale rovno spolocenske ci popolnocne saty, ako ich tu niektore nevesty pekne volaju x-) no a hostia ked ma vytancuju, dostanu kolacik a "poldeci" ako pisala sasenka a k tomu dostanu aj maly darcek na pamiatku (my dame samovyrobeny batoztek) x-)
Odpovedať
Profilova fotka
a este s tym prezliekanim.dost vela bab hovori ze sa nechce prezliekat lebo su saty drahe...takto by sa kazda pacila trikrat.a tiez si myslim ze sa ten redovy postara aj o tu zabavu na ktoru sa tu tiez babky pitaju.
Odpovedať
lubi, aj ja mam taky nazor na redovy ako ty. u nas je to krasny zvyk a kedze vsetci v mojej i draheho rodine ho poznaju, nikto nebude zaskoceny, ze sa vyberaju peniazky, ved to naozaj nie je zobranie, ale zvyk, pri ktoromsi nevesta vytancuje peniazteky. a neviem si svadbu bez redoveho predstavit. no len si predstav, ze by ti nezaspievali: "redovy se zacina..." :-D a co sa tyka prezlikania, nevidim v tom ziadny problem, budem za jeden den 3 saty - svadobne, kroj a poplnocne:-)
Odpovedať
Profilova fotka
vies ze ked som citala luciaj tvoju spravu o tom ze redovy sa zacina az mraz mi prebehol pr chrbte.sa budemeeee vykrucat vychodnarky.
Odpovedať
si pis ze hej, si to uzijem poriadne :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
jeeezis, zienky... ved u nas toto vola vencekovy tanec. to kde prisli na taky nazov, ze redovy? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
to katkak: na východe sa volá tento tanec redový
Odpovedať
baby ja som sa tu niekde docitala ze preto redovy lebo je to z vychodniarskeho "radovy" - a to vraj preto ze svadobcania tancuju s nevestou jeden za druhym - teda akoby v rade. NO tiez som pocula ze sa to vola vencekovy tanec ako katkak pise a este aj nevestin tanec. My to na svadbe tiez mat nechceme lebo je nam to trapne vyberat od svadobcanov peniaze ked nam uz donesu svadobny dar a okrem neho tiez peniazky...
Odpovedať
a este mi moj Dj vravel ze uz bol na mnohych takych svadbach kde mladomanzelia tento tanec nechceli ale svadobcania sa proste sami rozhodli ze si ho urobia a tak aj bolo. Nemate s tym niekto skusenost? Ako to dopadlo?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahoj baby potrebovala by som poradit velmi by som radovy chcela lebo som vychodniarka a ten zvyk sa mi velmi paci ale svatba bude na morave a priatelova rodina to velmi nepozna neviete mi poradit ako to uviest aby pochopili o co ide? Budem vdacna za kazdu radu. Dakujem Jarka
Odpovedať
Profilova fotka
to bosorkajarka: my sme riešili ten istý problém, keďže svokrovcom sa nepáčilo, že chceme vyberať peniaze, vraj v BA redový nemajú, vyriešili sme to tak, že sme urobili Program (4 na A4, aby to vošlo do obálky), kde je o polnoci uvedený redový.....je tam čas obradu, začiatok hostiny, presun, diskotéka...., pôvodný plán bol uviesť tam aj stručný opis redového (napr. tanec s navestou ...bla bla z bedekera), ale nakoniec sme si povedali, že každý vie, čo je redový a kto nevie- opýta sa, dávame na vedomie, že bude.....rozdávať to budemem spolu s pozvánkou.... baby, pls, neviete, kto by napiekol perníčky a ozdobil??????? PLS, Dik, lebo to budem musieť spraviť sama, a to sa mi nechce... :-D
Odpovedať
kedze som z vychodu a moj drahy zas zo ziliny..svadba bude v ziline,tak chcem nejaku vychodniarsku tradiciu na svojej svadbe..odcepcenie sa mi nepaci..preto som povedala,ze bude redovy..kedze vela ludi to nepozna,ku pozvankam priadam karticku,kde bude napisane,ze na svadbe bude vychodniarska tradicia a vysvetlenie,co to je..aby vsetci boli pripraveni..myslim,ze je to najjednoduchsie riesenie..
Odpovedať
redovy tanec= poradovy tanec - okolo polnoci sa nevesta prezlecie do kroja a v sprievode starsieho druzbu /zenichov pribuzny, kamarat - slobodny chalan/ zacne tancovat redovy tanec, postupne svadobcania urobia kruh. Potom s nevestou tancuju rodicia, stari rodicia, krstni rodicia, a ostatni svadibcania. Cele to reziruje starsi druzba. ten ma v ruke tanier resp. misku, do ktorej svadobcania, predtym, nez idu s mladou tamcovat, davaju peniazky./niekde davaju po tanci/ a zaroven lyzickou bucha po tanieri, ked ohlasuje koniec kola a vystriedanie tancujucich svadobcanov. Ked sa vsetci vystriedaju, kruh sa postupne zmensuje, svadobcania sa "istia" pred unosom nevesty. Je potom na zenichovi, ako sa mu podari svoju mladu zenu si uniest. Ja som to mala po odcepceni. V podstate je program podla starsich zvykov taky: starsi druzba v sprievode s mladomanzelom prip. dalsimi mlôadencami pytaju od nevesty a starsej druzicky vienok. Starsi druzba pri tokm ma sablu resp. ostrie z kosy. Po prvykrat, po druhykrat - hlavku stat, po tretikrat vienok snat. Potom nevestu vydate zeny "zacepcia" , t.j. nasadia jej cepiec alebo satku a odvedu ju prezliect do kroja. medzitym mladi chalani tancuju tzv. sablovy tanec, starsi druzba ma sablu resp. kosu a na nej napichnuty vienok. tancuju to okolo flase a davaju pozor, aby sa nerozhbila. Ale to sa robi malokde. No a nasledne potom starsi druzba ide po mladomanzelku a zacne redovy tanec... myslim, ze co kraj, to iny zvyk, ale toto sa robi u rusinov, aj na Sarisi a Zempline
Odpovedať
tak ja sa sama prezleciem,zrejme pridem s prvym druzbom(tym bude moj brat)..a zenich bude zrejme len na okraji :-D zazerat a zavidiet ostatnym..u nas sa plati po tanci..a to dostane na starost bud krstna alebo birmovna..
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, ja som z BA, manžel z východu. Svadba bola v BA, redový sme mali a bola to najlepšia časť večera :-D Keďže moja rodina a známi tento zvyk nepoznali, pri osobnom pozývaní na svadbu sme im povedali, že bude redový a čo to obnáša. Nikto nemal problém s tým, že by mal dávať peniaze a myslím, že všetci sa dobre bavili. Pavianca: napriek tomu, že svadba bola v BA, perníčky som dávala piecť na východe jednej tetuške. Kontakt ale nemám, lebo svokra to vybavovala osobne. Tam by ti to mala urobiť každá cukrárka, skús sa opýtať. ;-)
Odpovedať
caute baby ja sa vydavam teraz v sobotu 14.7 uz teraz mam stresy ako redovy tanec dopadne samozrejme mam kroj vsetko by bolo o.k az na suknu rozsiruje ma a necitim sa v tom dobre dufam ze to prezijem :-D =-)
Odpovedať
Profilova fotka
to moncuska: dik aj tak, ja by som vedela aj sama, ved na Vianoce ich zdobím určite viac ako 100, ale radšej zaplatím, nech to mám, chcela by som okolo 10 Sk jeden.... to mykinka: neboj, dobre to dopadne :-)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?