Prispeli vám rodičia a svokrovci na svadbu?

Ahojte, zaujimalo by ma, ako je to u vas s prispievanim na svadbu? Prispeli vam rodicia alebo svokrovci nieco? U nas je taka dohoda, ze hostinu zaplatia na polovicu, ale to je len take, ze to mi povedal moj buduci muz, lebo ja s jeho otcom nekomunikujem, lebo je to primitiv a prepity mozog, nebudem to rozvadzat...takze sa s nimi nestretavam ked su obaja spolu a svokra k nam pride raz za rok...mne mama dala na saty, prstienky, lebo mali sme mat peniaze a bohuzial to nevyslo. Snazime sa vela veci si hradit sami, ako je vyzdoba, pohare, doplnky, oblek, uces, make-up a podobne, ale napriklad cakala by som, ze svokra prejavi viac zaujmu. Keby aspon svojmu synovi prispela nieco na oblek, ved dnes svadba strasne vela stoji. My sme svadbu samozrejme chceli ale tlacili na nas aj dost svokrovci uz minuly rok, ako to oni vsetko zaplatia a neviem co, a teraz akosi nic. Do svadby mesiac, moja mama ju volala aby prisla, odlozila to, vobec sa neponahla. Chcela s nou dohodnut kto zabali vysluzky, kde sa objednaju zakusky a torta, ale ja mam taky dojem, ze svokrovci mali svoju predstavu o svadbe (nevesta v teplakoch a grilovacka u nich na zahori) lenze s tou som ja nesuhlasila. Kedze sa nam k tomu v rodine stala aj tragedia (zomrelo mi dieta minuky rok), tak peniazky sa usetrit nedali a vtedy som na svadbu samozrejme ani nemyslela. Teraz som znova tehotna, pozname sa s priatelom uz 10 rokov a nevidim dovod cakat a viem, ze situacia o rok moze byt este ,,horsia", lebo ked uz bude dietatko, tak tiez na tom nebudeme financne super, ako pocuvam zo skusenosti.
Odpovedať
Ahoj! No tak to je dosť zložitá situácia,keď sa svokra takto k tomu stavia ... Ja som sa ešte nevydávala,no moji 2 bratia už svadbu mali. Prebiehalo to asi takto: Prišli naši k nim sa zoznámiť a potom svokrovci k nám. Tu sa dohodli (asi 4-5 mesiacou pred svadbou) čo a ako.Teda dohodli sa natom,že každá strana si platí svojich hostí -teda,že to rodičia platia (sú v tom koláče,vyžieračky ako čipsy...) Rodičia platili taktiež výzdobu aut a kvety na hostinu,alkohol. Mladomanželia si platili prenájom sály,hudobníka,kameru a prenajom autobusu-to už z venca. To asi tak všetko. Teraz plánujem svadbu ja a už sme to doma preberali,že to bude asi takto podobne :-) Uvidíme ...
Odpovedať
Joj zabudla som: Gratulujem k tehotenstvu!!! Držte sa!!! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leeenka26 Ahoj, ja si myslim, že by sa mali aktivne zapajat obe strany aj napriek tomu, že nechcete mat "teplakovu svadbu" 8-) . Ved je to hlavne o vas.A ako si ju vysnivate, tak taku ju mat budete. A to že davaju ruky preč od organizacie aj takto blizko pred svadbou tak to nechapem :-S . Ale tak nech sa uz zapoja a ci nie, ti želám aby vam svadbička vysla tak ako si ju predstavujete. :-) A nech je aj co sa tyka babatka vsetko vporiadku a nech vam po svadbe robi len a len radost :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leeenka26 ahoj, môj tatino s drahého rodičmi sa pozná už asi aj cez dva roky.... dlhšie sme sa o svadbe bavili a samozrejme obe strany to čakali a môj tatino chcel uz aby sme sa tento rok davnejsie....co sa samozrejme sa nedalo :-) Tatino mi prispel na šaty, kameramana a fotografa a vlastne zariaduje veci okolo alkoholu a torty bude este mat na starosti a moja svokra zasa rieši alkohol a jedlo.....oni nás z toho vlastne v celku vynechali :-D na nás zostavaju veci co sa tykaju ostatného obleku, jedla, pripadne zvlast alkoholu, vyzdoby, DJ, prípadne autobus a tak.... nečakala som až takú pomoc, ale oni to berú tak že by sa deťom malo prispieť ako to bolo kedysi...
Odpovedať
@angie007 tak to je presne aj moj nazor, ze takto by to nejak malo byt. :) @erikad82 dakujem si zlata :)
Odpovedať
Este som zabudla doplnit, ze svokrovci maju penazi na rozdavanie, resp. myslim si ze mali, a vedeli o svadbe a prehajdakali ich :)
Odpovedať
My mame peniazky od nasich aj od priatelovych rodicov, presne taku istu sumu,aj ked mojej rodiny je o 20 ludi menej,ale svokor da zase vsetko vinko,tak sa to vyrovna. My mame na svadbu take 3 tisicky nasporene. Ja osobne myslim,ze rodicia by mali nieco zaplatit. Ak samozrejme nepridu snubenci s tym,ze oni si to budu platit vsetko sami. To je uz trosku o nieco inom. A skusila si sa ich na to spytat, ved ked ti to sami navrhli, tak by v tom nemal byt problem. Aspon budes vediet na com si a uz ta to mozno nebude az tak hnevat. :-) A blahozelam k tehotenstvu! Nech sa dari! ;-)
Odpovedať
nie neprispeli, ani sme nic od nich nechceli, pride my to sebecke chciet svadbu a aby my ju zaplatili iny, to je moj nazor :-|
Odpovedať
Profilova fotka
My sme s pripravami ešte len začali (mame ju v septembri), tak ešte veľa výdavkov nebolo. Ale určite si ju budeme hradiť celú sami. Peňazí tiež nemáme nazvyš, ale na malú svadbu ušetrené máme. A presne takú aj chceme. Ja nemám rada, keď mi niekto niečo dáva (trebárs aj rodičia), vyslovene mi to vadí. Tak som si to premyslela, že keby sa náhodou rodičia a svokrovci do niečoho hrnuli, tak jedným dám zaplatiť koláče a druhým alkohol. Ale to len ak by veľmi chceli :-) A má to jednu veľkú výhodu: naše peniaze - naše rozhodnutia čo s nimi.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si platili svadbu sami a ani by ma nenapadlo pýtať od našich alebo svokrovcov peniaze na svadbu. Samozrejme že sme nejaké peniaze do venca od rodičov dostali ale nikdy by som sa neišla vydávať s tým že budem očakávať od rodičov aby mi niečo zaplatili. Ak nemám na veľkú svadbu tak sa zoberiem o dvoch svedkoch. Rodičia nie sú povinný nič platiť.
Odpovedať
@slavik Nikto netvrdi predsa, ze su rodicia povinny platit za svadbu a nikto netvrdi, ze som od niekoho nieco pytala. To by som neurobila. A mam v umysle mojej mame vratit kzde euro, co mi na to dala. Myslim si, ze kazda nevesta a zenich si zasluzia aspon svadbu obed, nejaka hudba, hostia. Bez toho si to neviem predstavit, ty ano? Kolko ludi, tolko nazorov. Nie kazdy na to ma. Ae to som v podstate uz aj pisala.... Tiez som si myslela, ze svadba nebude az tolko stat :/ Ale nevadi co uz. A to si vela veci kupujem z bazaru. Ale uz ked sme sa na to dali, tak uz to nejako dobojujeme, snazim sa velmi usporne premyslat co sa tyka vela veci. Nie som narocna.
Odpovedať
@ccocco Tiez som isla do toho, ze si budeme velku cast hrdit sami :) ale clovek mieni, pan Boh meni :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leeenka26 ako pises kazdy ma inu predstavu o svadbe, niekto tam nevidi ani hosti, ani hudbu ani obed, a predsa si to dokazem predstavit!!!! vid moja svadba :)
Odpovedať
@dodorka kolko ludi, tolko chuti ;-)
Odpovedať
My mame svadbu o rok a chystame sa vsetko si platit sami,hoci viem,ze moji rodicia budu trvat ze prispeju a budem to musiet prijat (uz ich poznam:)), ale som si ista ze rodicia mojho snubenca financnu pomoc ani neponuknu a budem prekvapena ak na svadbu vobec pridu :-| Takze ako vidite, kazda rodina to riesi inak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ako tak citam, u kazdeho je to ine.... mne nasi budu platit stravu, alkohol, nealko a kolace za "nasu stranu". ostatne si s drahym platime sami. Nejak som ani nemala moznost namietat, tatino povedal a bolo :)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my si platime svadbu sami. Presne z tych dovodov, ake uz boli spomenute, hlavne, ze si neviem predstavit, aby mi tu celu paradu zaplatili rodicia, hlavne, ked sa poznam a budem chciet milion blbosti. Ale rodicia sa samozrejme zaujimaju, aj z mojej aj z priatelovej strany. Aj nam chcu prispiet, ale kolko, to nechame na nich. Neviem, ci toto je idealne riesenie, ale aspon si celu svadbu organizujeme sami, ziadna svokra ani mama sa mi nestara do kolacov, nic neobjednava, maximalne poradi. A potom nevznikaju hadky "ti chcu hento a tito zas toto" a potom sa moze stat (co som uz zazila), ze zenichovi hostia mali uplne iny alkohol aj kolace ako hostia nevesty. A to je uz podla mna trapne. Vydava sa mi aj kamoska a jej svadbu platia rodicia, a tym padom aj vybavuju kopec veci za nu, co je na jednej strane super, lebo nema starosti, no na strane druhej, vela veci nebude tak, ako si ona urcite niekde v kutiku duse predstavuje. Tolko z mojej strany, kolko ludi, tolko chuti ;)
Odpovedať
@leeenka26 ahojky, v prvom rade gratulujem k babatku! a teraz k tvojej otazke: neviem, kolko chcete mat ludi a aka narocna si..... my sme mali cca. 60 ludi + 30 kamaratov potom a platili sme si vsetko sami. aj dost veci sme si pozhanali sami + nealko + alko - na tom sa da dost usetrit.cast penazi sme mali, cast sme splatili potom z vysluzky. pokial nie su najidealnejsie vztahy, je lepsie si platit taketo veci sama, nakolko si potom mozes sama aj rozhodovat co chces a co nie TY ;-) nasi + svokrovci prispeli na kolace + dali nam tiez potom peniaze. inak svadbu sme mali na zahori :-D
Odpovedať
@leeenka26 ahoj to mi je ľúto čo sa ti stalo a teším sa s tebou , že si opäť tehotná. Viem ta pochopiť. Ja tiež chystám svadbu tým penazí nemáme nazvyš tá materská nieje nič moc. Chystáme sa si ju zaplatiť sami. Moja mama povedala, že mi niečo dá aj sestre dala. Otec asi tiež dá niečo ,som jeho jediná dcéra. Svokra a svokor o tom ešte nevie, že sa ideme brať. Ved už je na čase sme spolu 11 rokov a máme spolu synčeka. Svokra dala obom dcéram urobiť obrúčky, tak možno aj nám, ale nerátam viac ako 150 - 200 eur. Podľa môjho rozpočtu ma to víde okolo 4000. Niečo vyzbierame , tak sa mám niečo vráti.
Odpovedať
@lienka.7 nemam nic proti zahoriu :) kazda mame inu predstavu o svadbe to je jasne. No my budeme mat 30 ludi vseovsudy, takze vela to asi nie je z mojej strany je len 10 ludi. Bohuzial alko a nealko musime mat z podniku :/ co ma moc netesi, ale aj to uz mam vymyslene. Ja nemam problem peniaze vratit, tak som to mala aj v umysle, nie som taka ze mama svokra zaplat, ale asi to tak vyznelo. Skor ma mrzi pristup svokry :/ nezapaja sa, nezaujima sa, nic a pritom straasne chcela a naliehala na svadbu :(
Odpovedať
@beatrixlenicka Dakujem. ;-) No ja by som si najradsej zaplatila svadbu sama, ale zial nemame na to vobec prostriedky a zial nedalo sa nam ani usetrit. Keby som dopredu vedela niektore veci, asi by som nesuhlasila momentalne so svadbou. Ved zit sa da aj bez toho. Mam na tom velky podiel viny aj ja. Mala som predvidat. Tiez som momentalne PN a predtym materska, potom materska, takze ledva z toho clovek poplati hypoteku, ucty a jedlo a ostatne buduci manzel. Velakrat som rozmyslala zrusit svadbu, ale uz bolo neskoro. Obrucky uz boli kupene a saty tiez a tiez by ma to velmi mrzelo asi. Ale nevadi, z vyplaty sa odlozi, co mi chyba vsetko doplatime, a ked tak niektore veci vieme poplatiti aj neskor :) Nechcem byt na nikom zavisla.
Odpovedať
@beatrixlenicka A este som chcela povedat, ze uz davnejsie ako naliehali svokrovci, tak sme im povedali, ze svadbu nemozme mat lebo na to nemame. A oni ze o to sa nemame starat a trvali na tom, ze oni to vsetko zaplatia ( s tym som nesuhlasila) a teraz vidim strasny nezaujem z ich strany. A voebc nemam na mysli len peniaze. Takze to trochu cloveka potom prekvapi a mrzi, ale kaslat na to, mozno je to nakoniec aj takto lepsie.
Odpovedať
@leeenka26 Tak sa ti to blíži,teraz pozerám, že svadbu máš o necelý mesiac. Poznám to, strašne nám chýba ten môj plat. Zatiaľ som si všetko kúpila vlastného. Od svokry možno dá na obrúčky a od svokra nič. Moji mi dajú. Rodičia sa mi do toho miešať nebudú a od svokrovcov si to nenechám. Robým si to všetko sama ako ja chcem. Poznám to tiež, mojej sestri svokrovci tiež nič moc, ešte aj z hostiny odišli okolo 21 hodiny. Sú čudný.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame svadbu v maji a chvalabohu, zatial ide vsetko ako ma. S financovanim je to tak, ze moju stranu teoreticky zaplatili moji rodicia, ale kedze su tie peniazky na stavebnom, a nechcem ich odtial vyberat, pojde to z mojho uctu. A snubencovu cast sa dohodli tak, ze rodicia budu hradit jedlo, pitie, kolace rodiny, a co sa tyka kamaratov, si zaplati on. No uvidime ako to pojde dalej. Bohuzial, vela ludi si mysli, ze najviac zo svadby vyjde samotna hostina, no ako urcite viete, keby to tak bolo, asi by sme sa brali castejsie. Su polozky, s ktorymi sa nic neda robit a zase naopak, niekde sa da ubrat, najma z predstav o vyzdobe, kde sa da nieco usetrit.
Odpovedať
@beatrixlenicka Co narobime, niektori su proste zvlastni. Ja viem, co im prekaza, teda myslim si to. Ze to neslo presne vsetko podla ich predstav.Minuly rok v lete si nas posadli, dost podgurazeni a zacalo to typu bude svadba, zoberete sa a hotovo (asi 2 mesiace po pohrebe mojho prveho dietatka ]-( |-| ) totalne sa do mna pustili, som len hubu otvarala co zo seba davali. A moj buduci manzelik tam len postaval a usmieval sa ]-( Odisla som rozcarovana, sokovana. A ked som to zakoncila s tym, ze nebude to tak ako si oni predstavuju, ale po nasom, proste ziadna velka svadba, svedkovia a hostia, akych si my urcime, a ze my si to zaplatime, tak nastalo ticho.. Potom o svadbe ani muk. Potom som otehotnela a my dvaja sme sa rozhodli, ze si spravime svadbu, ze teraz to uz chceme a citime to tak. Ako ratam, tak ratam, stale nas to vychadza vela, uz som tolko veci skresala, ze az.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Znova otvaram tuto temu. Cez vikend sa konecne stretli obe nase rodiny - mesiac pred svadbou, u mojich rodicov. My sme extra museli pricestovat z cuziny, kedze to nemohlo byt v nasom spolocnom byte. 3 hodiny sa rozpravali o vsetkom moznom, samozrejeme, ze medzi recou sme stale spomenuli svadbu, na ktoru vobec nereagovali. Kedze sa vobec nespytala, co uz je pripravene, naschval som jej ukazal dorobnosti, co som mala u rodicov pripravene. Poriadne sa na to ani nepozrela, niezeby to este pochvalila! Jedine, co sa spytala je, ze kedy to zacina a kedy tam maju byt. Myslela som si, ze po roku aspon tosku zemnia nazor - vyhlasili, ze u nich si svadbu kazdy plati sam, pretoze aj oni to tak pred 35 rokmi robili! Dobre. Nemaju zaujem ani o zakusky - vsak naco, oni tam pridu len traja. Pritom mojim rodicom povedala, ze sa u oboch vypekalo, v case, ked sa oni brali..... Netraba to prehanat, treba setrit, vsetko sa aj tak pokazi. Podotykam, ze svokor 20 rokov pracuje v cudzine a ma k tomu adekvatny prijem. My sme tiez v zahranici, dokazeme si svadbu zaplatit no neviem akosi pochopit ten chlad voci vlastnemu dietatu..... Moji rodicia sa zaujimaju, aj povedali, ze zabezpecuju komplet zakusky, alkohol. Spomenula som aj vreckovku pre zenicha - svokra nic..... No co uz. Nechcem od nich ani cent, chcem len trosku zaujmu ason o toho syna, ktoreho maju a ktory si taketo spravanie nazasluzi....
Odpovedať
@kaktusik my to mame rovnako, jedlo, alko, nealko, kolace platia rodicia, zvysok (DJ, fotograf, kameraman, saty, oblek, prestene, kvety...) platime my :-)
Odpovedať
myslim, ze svadba je zalezitost dvoch ludi a mali by ju robit umernu svojim usporam a rozpoctom, nikdy by som nezdierala rodicov a radsej by som im namiesto toho dopriala peknu dovolenku:)nemala by som svedomie si na nu vziat ved sa o mna ako dieta uz dost starali
Odpovedať
Profilova fotka
My si svadbu platíme tiež sami. Pretože ju chceme mať po svojom. Viem, že keby tam bola investícia od rodičov, chceli by do toho zasahovať a to ja nechem. Už beztak sa hnevajú, že nebudeme mať cirkvený sobáš a že tam nechcem niektorých rodinných príslušníkov. Ale ja si chcem ten deň užiť a nie sa pretvarovat :-S Takže takto bude aj tak všetko po mojom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leeenka26 ja neviem citam baby, ze platia si samy,............, mne to pride uplne samozrejme, ze zaplatia nieco rodicia, nie samozrejme celu svadbu, aj ked by som sa nebranila, raz ja este nechystam sa nasu svadbu, ale do buducna....myslim, ze je to posledna velka investicia, mozno aj prva apride mi to, ze sa lucia z dietatom, tak preco neprispiet, potom zacinaju dvaja ludia svoj zivot, zit spolu samostatne, to je moj nazor, ja ti moju skusenost mozem napisat az po svadbe :-D , ale sestre prispeli, a druha ma v auguste tento rok, a tiez viem, ze prispievaju obidve strany rodiny, ale nikto im do toho nekeca, peniaze im prispeli, ale neorganizuju im nic do toho ;-) ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?