Svadba bez pomoci rodičov

Ahojte, toto berte skor ako vylev, nemam to kde vypustit. Privitam radu, co by ste robili na mojom mieste. Naši by mi dali prve posledne, ale aj ked by velmi chceli, so svadbou nam financne nepomozu. Ziju skromne z nizkych dochodkov, mamka obracia kazde euro. Ale vobec im to nezazlievam. Viem ze ak to bude oficialne, aj z toho mala dokazu nieco usetrit aby mi pomohli, aj ked to bude len mala suma. Nechcem zazit pripad, ako moji znami, ked ženich pytal od svojej mamy polovicu nakladov na svadbu, a ona chudinka co zaraba minimalnu mzdu a zije sama, sa zadlzila v nebankovke par tisicami. Na druhej strane buduci svokrovci, s kralovskym prijmom vyse 2 a pol tisic eur mesacne, ledva dokazu vyzit. Svokra rozhadzuje kde sa da, kupuje nepodstatne a drahe veci, aby toho nebolo malo nabrali si aj uvery a kopu veci na splatky ( napr. roboticky vysavac, virivka, bicykle, televizor) a vela ineho. O setreni sa neda bavit, mnohokrat pred vyplatov este pyta od mojho draheho peniaze. Podla toho co mi povedala babka, svokrina mama, ked sa brali, tak svokre zacvakali komplet svadbu, nestarala sa o nic + im kupili byt. Na toto asi svokra zabudla. Drahy od nich odisiel ked mal 16, uz v puberte mu mama odmietala platit oblecenie, skolu ci zubara tak to o niecom svedci. Nechat to tak alebo naznacit svokre ze by bolo vhodne aby prispela, lebo ma z coho. Otazka svadby bola zatial len jemne naznacena, ale kedze sme spolu uz 9 rokov je zrejme ze to kazdy ocakava a nebude to ziadne prekvapenie. Svoje uspory mame, cca 5000 no neviem ci sa do tejto sumy pri 80 hostoch vojdeme. Ak aj ano, je to to jedine co mame, nasa zelezna rezerva, a pocitat s tym, ze sa nieco vrati na daroch nechcem, vacsina hosti budu obycajny ludia co si velmi nemozu dovolit vysoke penazne dary. Malu svadbu nechceme, je len raz za zivot a preto by mala byt podla nasih predstav, aspon co sa tyka velkosti a ucasti ludi, na inych veciach som ochotna setrit. Co myslite ? Vybalit to na svokru ako hotovu vec? Premyslala som zaklamat, ze nasi nam daju peniaze, aby im doplo a dali tiez. Nechcem aby to platili cele, ale 1-2 tisic by nam vyrazne pomohlo. Vdaka za nazory
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja byt na vašom mieste spravim malu svadbu a dovi :) 5000 eur mam ušetrené. Po dalsie pri 80 ludoch vas to bude stat ovela viac takze tych 5000 mas tak na saty+oblek+kamera+skupina urcite by som do svadby nesla ked rodicia neprispeju. A klamat? Aby to nevyslo na povrch a nakoniec z toho bude fiasko. Ked vies ze sa na nich nemôžeš spoliehať este by som aspon 2 roky posetrila alebo riešila malu svadbu. Svadba je nakladna zalezitost a 5 tisic je fakt malo. Ale na nikoho by som netlacila mne moji rodicia zaplatili no svokra az tolko neprispela ale viem ze nema tak nebudem od nej drankat ked viem ze sama nema.
Odpovedať
Ahoj a co na to tvoj priatel? Aky ma na to on nazor? Uprimne si myslim ze nebolo by odveci aby vam svokra prispela, ved jej syn sa ide zenit (pripadne nech prispeje jeho otec, neviem ci je v rozhadzovani na tom podobne ako svokra lebo si ho vobec nespomenula)...u nas to je tak ze aj jedna aj druha strana prispeje, ja sa sice snazim hladat veci za co najlepsie ceny, robit si niektore veci sama aby sme usetrili ale niektore polozky proste nepustia :-)
Odpovedať
@ariannazara v istom smere suhlasim aj nesuhlasim, za 5tisic si myslim ze sa to da, ak nechce velmi drahe saty ale je ochotna pozerat aj bazare a vypredaje, dalej zalezi od toho aj kde zvoli salu a podobne, ci si odpusti nejake drobnosti a pre mna nepodstatne veci na svadbu ako spztky a podobne...ale zas ano ked sa nemozu spolahnut na pomoc od rodicov ci jednych alebo druhych, radsej by som organizovala taku svadbu na ktoru maju oni nasetrene
Odpovedať
@miss_tins svokor nosi domov peniaze a svokra ich rozflakuje, on ju vobec nebrzdi, je mu to jedno.. aj ked je trochu normalnejsi, v rodine nema hlavne slovo. Moj priatel sa na nich velmi hneva, hlavne ked prideme na navstevu a vidime tie sprostosti co zase pokupovali. Mozem povedat ze na nich zanevrel, na druhej strane im ale pravdu do oci nepovie.
Odpovedať
@ariannazara ono svadba je este daleko.. taky rok - dva urcite, da sa medzi tym nasetrit, to nepopieram, ale bude ma aj mrziet vsetko svoje minut a ostat na nule len preto ze oni davaju peniaze na ine nepodstatne veci. Ta suma by sa aj dala dodrzat.. drobnosti co sa da kupujem uz teraz resp. si tvorim sama, mesacne tak 20 eur co nepocitim planujem minut na veci na svadbu, aby toho potom nebolo naraz vela. Menu pre hosti je za 28 eur v cene je aj vyzdoba, sala, personal atd. Saty max do 100 eur oblek takisto. Obrucky titanove. Viem ze tie najvacsie polozky som este nemenovala , ale mame znamych vsade, moj drahy pozna vela ludi a preto dufam ze vsetko vybavime za dobru cenu.
Odpovedať
@gretqa v tom pripadne by som s ich pomocou radsej neratala, my budeme mat 80 ludi tiez, planujem si vsetko tak aby to bolo co najlacnejsie ale aby to vyzeralo dobre :) staci si len na to vsetko poriadne sadnut hladat na nete, porovnavat si co a kolko stoji, a co sa tyka drobnosti ci to naozaj vyuzijes na svadbe alebo to v konecnom dosledku nebude treba :) myslim ze tych 5 tisic je dost , ved este pocas roka co to nasetrite, neviem sice kedy bude svadba ale odporucam si robit prehlad vsetkeho uz teraz :-D ja som napriklad vcera kupila saty svadobne za neuveritelnu sumu 220 a to v salone stoja tie iste 570eur :-) tak som cela natesena kolko som usetrila, svadbu sice budeme mat az v septembri ale da sa to ked si takto priebezne budes kupovat nejake veci..u mna je podstatne aby sa ludia dobre najedli a hrala dobra hudba a samozrejme nech aj spomienky od fotografa stoja za to, ostatne ide viacmenej bokom :-)
Odpovedať
@miss_tins to si dobre kupila :-) mne stacia saty od ruky, mam dost nedokonalu postavu, to nezachranim ani drahymi satami takze v konecnom dosledku je jedno ake budu, hlavne nech sa do nich vmestim :-) Co sa tyka rozpoctu, ja som celkovo setrny clovek aj v zivote, drahe veci nekupujem, nerozhadzujem peniaze. Kazde euro co miniem si 3x premyslim a zvazim takze umna vsetko s rozumom. My este nemame ani stanoveny datum, preto je to otvorene a uvidime co bude..
Odpovedať
@gretqa tak to potom super ze takto rozmyslas, ja som na tom podobne :) inak neviem ci si si vsimla ak teda nemate este datum ,niektore podniky davaju aj zlavu (10-30%) ak budete svadbu organizovat v urcitych mesiacoch kedy az tak nie su vytazeny svadbami :-) bohuzial si vsak nepamatam kedy to zvykne byt ale urcite su najsilensjie mesiace maj-september/oktober kedy sa tazsie zhanaju terminy, ale ked si pisala ze nejaky rok-dva do svadby tak si ohladne toho vies spravit prehlad :)
Odpovedať
@gretqa a co sa tyka siat, neviem co sice znamena nedokonala postava ale sukna zakryje od pasa dole a od pasa hore vies pekne upravit siluetu ked mas saty na snurovanie ;-) a ruky takisto sa daju zakryt nejakym bolerkom alebo cipkou takze urcite najdes nieco co bude dokonale
Odpovedať
@miss_tins súhlas, robím takú svadbu na akú mám a za tých 5000 sa to dá pri skromnosti, asi by som "nežobrala" od rodičov, prepáč za výraz. Aby Vám to potom ešte nevytkli že však sme Vám dali na svadbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gretqa moja mamka ma maly dochodok cize mi naozaj svadbu nema z coho zaplatit. Svokrovci si ziju velmi dobre, viem ze maju nato aby nam zaplatili hoc aj celu svadbu ale v zivote by ma nenapadlo ich o to prosit alebo pytat. To su ich zarobene peniaze a ked aj by si kupili neviem co tak to je ich vec.
Odpovedať
@cawes u nas je to.. resp. by mala byt tradicia.. a mlady by si mali kupit len obrucky, takto to bezne v nasom okoli funguje a inak to ani neberu, proste samozrejmost Preto v tichosti zavidim kamaratkam, co dali na svadbu par eur a v daroch dostali par tisic.. nejde mi o peniaze ale o princip.. ked este svokrovci vedia, ze budeme mat xy dalsich vydajov nakolko riesime vlastne byvanie,casom pride aj dieta atd.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
sama si napisala, ze tvojmu drahemu davali horko tazko peniaze ked bol este dieta a nie este teraz ked si nabrali take zavazky ako pozicky a kadeco na splatky, oni jednoducho nevedia hospodarit s peniazmi takze sa neda cakat, ze by mali nieco nasetrene takze vam prakticky nemaju dat z coho aj ked maju taky prijem ako maju. ja by som to s nimi ani nerozoberala lebo to zbytocne narobi zlu krv. myslim, ze ak sa uskromnite tak sa to da zvladnut aj za tyh 5000€
Odpovedať
Profilova fotka
treba robit taku svadbu na aku mate financie. ci je to zvyk, alebo nezvyk, tradicia, alebo co, ze rodicia platia svadbu .. nezijeme v stredoveku :) A ako tu uz bolo spomenute, su to ich zarobene peniaze, oni si s nimi mozu robit co chcu. Ked chcu, daju vam, ked nie, tak nie. Mne by hrdost nedovolila, aby som vyslovene od niekoho pytala peniaze na svadbu. Nasa svadba bola nase rozhodnutie, tak isto to, aku si ju urobime. A s tym sme museli znasat vsetky nasledky. To, ze vasim kamaratom ju zaplatili rodicia a ty im zavidis, nuz nic ine ti asi neostava, vsetci to nemaju rovnako. A postavit svokru pred hotovu vec ako si pisala, oznamit jej ze daj .. to je trosku mimo, nezda sa ti? Takze na tvojom mieste, by som spravila svadbu na aku mam financie. Ak s tym nie su stotoznena, pockajte a nasetrite si viac :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gretqa, ale závidieť? to mi príde také detinské. každý máme nejaké tie výdaje ako asi každý. podľa mňa je také sobecké robiť veľké svadby len preto, aby sa nahrabalo čo najviac darov alebo peňazí. svadbu by si mali mladí podľa mňa robiť sami
Odpovedať
Na tvojom mieste by som navrhla priatelovi, nech sa skusi opytat rodicov ci by mu prispeli ;) nech sa opyta otca, ked nerozhadzuje, mozno by bol ochotny, ked nie, vykaslala by som sa na nich, od tvojich rodicov by som nepytala....neviem v akej si situacii, ale ak by sa ti dalo, mozno by som aj zbalila kufre a sla si zarobit niekde za hranice,moja kamoska napr. Robila casnicku pri rakusko svajciarskych hraniciach a zarobila bezne aj 2000€/mes., alebo ak sa uskromnite a chcete sa brat tak o dva roky, myslim, ze v pohode nasetrite, ked si kreativna, nemusis vela zacvakat za svadbu a pritom vobec nemusi vyzerat lacno :) akokolvek sa uz rozhodnes drzim ti palce :) vela stastia! :)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne ako píše Malanya, síce rozhadzujú, ale majú pôžičky, to znamená, že to vlastne je iba taká zlatá bublinka a nemajú vôbec našetrené. Aj takí ľudia sú, poznám aj takých, čo berú pôžičky na Chorvátsko. Budete musieť spraviť menšiu svadbu, alebo šetriť dovtedy, kým na veľkú nebudete mať, bohužiaľ.
Odpovedať
svadba za 5000 sa da kludne zvladnut. My budeme mat taku. Mame 105 hosti a dalsich asi 20 pride o 21:00. Saty za 300, vyzdoba 370 - ale to lne kvoli mame lebo ta chce same blbosti inac by nas vysla 250€, obrucky sa daju aj za 300 zohnat, takisto fotograf nemusis mat zitnanskych, ani 1000€ fotografa, najdes aj za 350€ napr Martina cimmermanova tusim tolko stoji a robi krasne fotky, DJ 300€, v sale ti skor odporucam si poriesit vsetko zvlast, lebo napr za obsluhu si mozu vypytat XY a z toho im daju mozno 50% a zvysok pojde do vacku, az mas take kamaratky nie naj lepsie take s ktorymi sa vidis raz za 2 roky tak ich kludne oslov (az su neni vydate s detmi a pod), alebo potom hotelova skola. Sala ta urcite vyjde lacnejsie na dedine ako v meste ale zase napr v Nitre sa da na potravinarskej - v skole robit, a obsluhu mas studentov hotelierov co to maju ako prax. Napr take somariny ako svadobne pohare - ja som kupila 6 ks v ikei za 3,49€ dam na ne maslicky a fixkou na sklo napisem mena a datum a hotovo, ale zas musis mat na to aj trochu cit a cvik :-) Oznamenia, etikety, menovky a podobne vecicky si naprogramuj sama - canva.com mas tam uz original vzory staci len text zmenit, alebo si tam lahko vytvoris aj sama. No a potom ked mate lepsiu tlaciaren kup papiere cez internet alebo v obchode nejake hrubsie s trosku vyssou gramazou a vytlac doma. To oznamenie aj tak vacsina ludi zahodi a zvysok sa nan pozrie mozno este raz. Co sa tyka napr popolnocnych siat = aliexpres rozhodne, najdes tam saty za 30 eur pekne kratke aj dlhe, len rataj dodanie aspon mesiac. Takisto doplnky pre nevestu - tu stoja zavoje vyse 20€ !! ja som si svoj kupila za 4€ 3m dlhy, hladky. Uz len cakam kedy pride. Topanky si zober take ake mas, alebo si kup take co aj vyuzijes potom kremove, pudrovo ruzove a pod v ccc za 20€ a nie za 100€ zo salonu. Pierka si vyrobis tiez lahko, ostrihas kruspan uviazes nan maslicku pridas spendlik a hotovo, naklady minimalne. Kytica je tiez dost velka polozka, musis obehat kvetinarstva, lepsie je zohnat v dedine ako v meste, u nas su 2 kvetinarstva. Na tu istu kyticu mi v jednom povedala 70€ a v druhom 35€. Kadernicka lepsie zena co sa tomu venuje popri robote, ja budem za 15€ uces, takisto aj vizazistka, na webe najdes kopec mladych bab co sa tomu venuju popri skole, ale zase aj v salone ked mas znamost ta to moze vyjst lacnejsie. Ja budem platit 50€ v cene je licenie, skuska a mihalnice. A takto mozme pokracovaaaaaaaat :D nie fakt svadbu za 5000 pre 80 ludi bez problemov urobis. Jedine co k tomu potrebujes je internet, trpezlivost a vela casu pri hladani tych lacnejsich ale stale peknych veci :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Sa musite rozhodnut ci je pre vas dolezitejsie aby vam zostali este nejake peniaze v rezerve alebo aby ste mali velku svadbu. Ono sa to da za tych 5000 da zvladnut aj bez pomoci rodicov ale ak chcete mat 80 hosti tak sa budete musiet trochu uskromnit a tak isto treba ratat s tym, ze nic nezostane.
Odpovedať
Ved nas stala nejakych 5 000€ svadba. Uplne v pohode za tie peniaze vystrojis peknu svadbu so vsetkym, co k svadbe patri. Vela parov, si musia zaplatit svadbu sami, ze im rodicia na to neprispeju. V dnesnej dobe to je uz normalne
Odpovedať
@gretqa Nehnevaj sa, ale hovoris ze ste spolu 9 rokov, ze spolu zijete. Tak hadam by ste mohli byt schopni postarat sa o seba sami a zaplatit si aj svadbu. Na aku mam - taku si zaplatim, aby mi ostala aj rezerva na zivot, na neocakavane veci do domacnosti atd. Alebo ak na to nemam, tak pockam a setrim si aby som si zaplatila taku aku chcem. Pytas sa ci naznacit svokre, ze by bolo dobre aby prispela na svadbu? Alebo zaklamat, ze vasi prispeju,t ak jej tukne ze ma aj ona? To vazne? Keby si teraz zmaturovala a byvala doma s rodicmi, kompletne by ta zivili, tak by som asi chapala, ze takto rozmyslas. Aj keby boli rodicia a aj buduci svokrovci milionari, tak to ti nedavaj nijake pravo pytat od nich peniaze na svadbu alebo hocico. Svadba je vase rozhodnutie - nepises, ci ste uz zasnubeni, nikto ini nie je povinni vam na nu prispievat. Okrem toho tiez nevies - mozno ked oznamite zasnuby a termin svadby, tak vam svokrovci budu chciet prispiet, alebo vam daju financny dar - ktovie. Nam rodicia svadbu chceli platit - z oboch stran, povedali sme, ze chcem svadbu podla seba, takze neprideme za nimi, ze vybrali sme si taketo luxusne miesto - zaplatte. Dohodli sme sa, ze celu svadbu si zaplatime sami a oni ak chcu, nech nam daju financny dar v takej vyske ako uznaju za vhodne (napr. kolko planovali prispiet na svadbu). A tak aj urobili - dokonca sa dohodli svokrovci s rodicmi a prispeli rovnakou sumou.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi by som sa v tomto pripade na to nespoliehala, zeby prispeli a radsej si urobila svadbu zo svojho nasetreneho. Chapem, ze vam je luto celu usetrenu sumu vyhodit na svadbu, ale ak planujete svadbu o rok alebo o dva tak to nie je take strasne. Treba mysliet aj na to, ze tu sumu nepotrebujes mat hned. Za ten rok dva, si postupne budes riesit veci, zhanat, realne zacnes minat vacsie obnosy az tesne pred svadbou za saty, oblek a podobne a tie najvacsie polozky za hostinu, hudbu, kameru a foto platis az po svadbe. Takze, si uz vies pomoct svadobnymi darmi. Pritom foto a kamera sa plati az ked ti odovzdaju veci, co su niekedx aj mesiace po svadbe. Takze by som sa toho az tak velmi nebala, ze odrazu ti tych 5000 vyleti von kominom a konieec. A svadba nemusi byt taka predrazena, zalezi od miesta a podobnych veci. Ked zacnes planovat vela veci sa este bude menit, ale v dostatocnom predstihu si to vies postupne nakupit, vybavit a naplanovat, aby bolo vsetko v poriadku, a koniec koncov, mozno vam rodicia prispeju sami, ked zacnete realne svadbu riesit. My sme mali vyse 120 hosti a svadba nas vysla na cca 8000€, takze si myslim ze so sumou 5000€ vies pre 80ludi urobit peknu svadbu bez problemov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Čo by som robila na tvojom mieste? Na svokrovcov by som sa v žiadnom prípade nespoliehala, keď oni ešte vypytujú peniaze od vás aj napriek tomu, že príjem majú dobrý tak sa asi nedá očakávať, že by vám vedeli pomôcť. Myslím, že 5000€ je na svadbu dosť, dá sa to zvládnuť, treba si všetko dobre naplánovať a pozisťovať kde sa dá čo za koľko zohnať a dobre si to rozrátať :)
Odpovedať
Mne by to bolo jedno.. ale moj partner trva na tom aby dali, ked maju na ine hluposti nech daju aj nam.. berie to tak ze ak si rodicia nemuseli platit svadbu preco by si mal on.. rovnaky nazor maju na to aj babky, ze by mali dat ale vedia aky su. A drahy sa hneva hlavne preto, ze ked jeho brat peniaze potrebuje, prenho sa vzdy najdu, rodicia mu vyplatili pokuty, exekutorov, potom si vymyslel ze ide na operaciu mozgu a treba mu par tisic ( zije v zahranici) a rodica hned poslali, pritom na ziadnej operacii nebol.. ja sa do toho snazim nemiesat ale tiez ma stve ta nespravodlivost
Odpovedať
... môžeš mi veriť, že viac dostaneš na daroch od obyčajných ľudí, ktorí majú menej ako od svokrovcov
Odpovedať
@gretqa Ak sa vnutorne vyrovnate obaja s tym, ze nebudete ocakavt od druhych ludi nieco (ci peniaze, ci dary, ci podporu a pomoc), ale budete sa spoliehat sami na seba, bude sa vam zit ovela lahsie :) Vnutorne sa stale zapodievat tym, ze bratovi dali, mne nie, ze tak by to malo byt. Ked im svabdu platili rodicia, nech aj oni zaplatia nam.... to nie su ziadne "pravne" naroky... mozno sa zda ze akesi "moralne", ale hovorim, ak sa takychto pocitov a myslienkov zbavite, tak vam bude lepsie ;)
Odpovedať
@gretqa A ked uz, tak nech si to riesi snubenec s rodicmi - nech im povie ako to citi, ako to vidi, ale ty este oficialn do rodiny nepatris, takze si myslim, ze by si sa do tychto veci nemala starat
Odpovedať
Profilova fotka
neviem či vám budú mať na to z čoho prispieť keď nevedia hospodáriť s peniazmi. majú niečo našetrené?
Odpovedať
@andrusia nasetrene pochybujem, ale kazdy mesiac zacinaju s peknym prijmom 2500eur, krasne vyziju aj z 1000 mesacne bez toho aby sa uskromnovali takze ten zbytok rozhajdakaju.. mesiac co mesiac 1500 eur nevedno kam.. cize kludne by mohli dat aj z vyplaty nemusia mat nasetrene
Odpovedať
@gretqa mozno napisem troska neprijemne, ale prave preto, ze si setrna a vies, ze budete musiet riesit aj vlastne byvanie, mi nepride celkom rozumne, robit mega svadbu. k svokrovcom len tolko, nie su povinni hradit svadbu a podla toho, co si opisala, ze tvoj mily odisiel od nich v16, lebo uz vtedy mu nechceli nic hradit, necakaj nic. ja by som veru nesla pytat peniaze od budúcej svokry. radsej by som mala svadbu o 2 svedkoch
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?