Kto môže byť svadobným svedokom u evanjelika?

Profilova fotka
Moja najlepsie kamoska (evanjelicka) ma chcela za svedka, ale fararka jej povedala ze to nie je mozne kedze ja som katolicka. Nemate niekto podobnu skusenost alebo neviete mi poradit kde by som si to mohla potvrdit ci je to ozaj tak. Chcela by som vediet ci nie je ozaj ziadne vychodisko aby som ja mohla byt jej svedkom. Podotykam, ze svadba bude v evanjelickom kostole. Dakujem za kazdu radu. =-)
Odpovedať
1
2
No, moja svagrina ma tiez svadbu v evanielickom kostole a jej svedok je francuzska katolicka.. dokonca aj jej manzel je katolik... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj freya, takzze myslis ze je to len rozmar fararky ked to nedovoli? Chceli by sme jej nejako argumentovat ale nevieme o co sa "opriet".
Odpovedať
Profilova fotka
Je to čudné. Ja budem mať svadbu v katolíckom kostole a môžem mať za svedkov ateistu a evanjeličku. A to si myslím, že katolíci to berú oveľa prísnejšie ako evanjelici. Veď svedkovia dávajú len občiansky preukaz a mená. Kamarátke krstili dieťa v evanjelickom kostole, neboli zosobášení v kostole a krstní rodičia neboli ani pokrstení - a v pohode.. Ale asi s tým veľa nezmôžete, keď Vás nebude chcieť zosobášiť. Už len si nájsť nejakého iného farára alebo farárku..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj monika23, vdaka za odpoved. Tiez sa mi to zda velmi cudne, vlastne ako ja dokazem ze som katolicka a nie evanjelicka. V obcianskom to nemam? Je sposob ako si to mozu zistovat?
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ako je to u Vás, ale u nás /katolíkov/ musia mať na fare krstný list. Ak to nie je ten kostol, kde Ťa krstili, tak si ho musíš vyžiadať.
Odpovedať
bambina. stopercentne je to rozmar. Katolikom je dve-tri co su zac svedkovia a evanielici su benevolentnesi. Svedkovia su tam kvoli pravoplatnosti a nie kvoli pozehnaniu manzelstva. Vasa moznost je, najst si ineho sobasiaceho. monika23: ale krstne listy odovzdavaju len snubenci, takze svedkovia nemusia nijak dokazovat prislusnost k viere. .. aspon u nas to tak je.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, áno, len snúbenci. Myslela som len na snúbencov. Svedkovia dávajú len občianske.
Odpovedať
Profilova fotka
Vdaka babenky, najradsej by sme to tej fararke riadne ukazali. Napisala som mail aj evanjelickej cirkvi na Slovensku, tak uvidim co odpisu. Niekedy mam pocit, ze vymyslaju absolutne neskutocne veci len aby sa citili doleziti. Tak ako so vsetkym na Slovensku ]-(
Odpovedať
Ahoj bambina,nam farar (katolicky) hned povedal,ze za svedka si mozeme vybrat hocikoho..,len sme nadiktovali ich mena a rodne cisla (dokonca ani op od nich nikto nepytal).
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj evatu, no to je fantasticke. Ked citam vase odpovede, tak sa nestacim cudovat co si to teda vymyslela. Najhorsie je ked sa clovek nevie branit. :-(
Odpovedať
A co keby si sa spytala na inej fare..,len tak pre info? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to urobim, ak pre nic ine taj pre vlastny zaujem urcite. Ale zda sa mi to smiesne. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vies co.. viem, ze to sa tazko argumentuje. Ja by som si jednoducho zohnala ineho farara (ku) do toho isteho kostola. Nemusis mat predsa ju.
Odpovedať
cau moj bratranec mal svadbu v evanjelickom kostole a museli mat aspon jedneho svedka evanjelika druhy bol katolik.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to vlastne zistujem pre moju kamosku, ja som mala byt ten svedok (pravdepodobne moja jedina sanca byt svedkom, tak ma to dost stve lebo sme si velmi blizke) ale nechcem na kamosku velmi tlacit aby menila fararku. Nakoniec je to jej svadba. Problem je, ze nepozna ziadneho ineho evanjelika tak dobre aby jej siel/sla za svedka.
Odpovedať
Bambina obrate sa na fararkinho predstaveneho - biskupa...neviem, v evanjelickej cirkvi aka je hierarchia...my sme mali tiez pociatocne problemy s draheho fararom (katolickym) tu v Polsku, ale poprosili sme biskupsky urad o intervenciu a zrazu vsetko slo....a biskup nie je ziadny nas znamy...len sme vysvetlili, ze sa nevieme pohnut dalej....
Odpovedať
Bambina, ako tu už kočky písali...svedkovia svedčia právnemu úkonu uzavretia manželstva, nemusia byť ani katolíci, ani evanjelici, ani veriaci...len občania nad 18rokov ;-) Veľa šťastia...najlepšie je pohľadať zákon a primo ho priniesť pani farárke...(alebo zmeniť kňaza....)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Sue, vdaka za pomoc. Som si ista, ze mas absolutnu pravdu a pokusim sa nieco vyhladat. Este raz vdaka vsetkym x-)
Odpovedať
mne sa to tiez zda velmo divno ved kocky pisali ze ani dispenz zmiesane manzelstva v evanjelickom kostole nepotrebuju a zrazu vadi aj svedok
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
baby stalo sa vam niektorej ze ste niekoho poziadali aby bol vas svedkok a potom ste to lutovali a chceli niekoho ineho??
Odpovedať
Profilova fotka
mozem mat svedka evanjelika, ked budem mat svadbu v katolickom kostole v ba, modry kostol
Odpovedať
Profilova fotka
totiz chcela som aby mi moja svedkyna pomohla so svadbou, teda aby vyberala do vienka, slub svokier a tak.ale ona na to nejako kasle, vobec sa mi neozve a pocas mojej svadby by mali byt v anglicku, ale kvoli nej chcela sem prist. tak teraz neviem, ci je to vhodne aby bola moja svedkyna, co ked sa nieco stane a ona nepride, napisala mi ze nie je na 100 % iste ze pride,
Odpovedať
Profilova fotka
ja viem ze je to moja svadba, ale proste ked nieco chcem tak mi odpise aj po troch tyzdnoch a stale ze ona nema cas mi pisat, a tak, ale ked napise tak vzdy kde s kym bola si sadnut a tak. tak neviem ci ju to nezaujima, alebo co
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ci ma chapete co chcem povedat
Odpovedať
Profilova fotka
???
Odpovedať
Profilova fotka
ada21: podla mna by svedok mal len svedcit, pripadne mat slavnostny prihovor (vacsinou svedok zenicha), nie aby vyberal do vienka a tka, na to mas predsa druzicky. Pokial vsak nemas 100% iste, ze na svadnu pride, resp. ze sa o nu vobec zaujima, mozno by si sa mala ohliadnut po niekom inom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
a nevies ci mozem mat evanjelika v katolickom kostole ako svedka?
Odpovedať
Ahoj bambina, ja mam svadbu v evanjelickom kostole, nastavajuci je evanjelik, ja som len krstena v katolickom kostole a som neveriaca.....svadkov budeme mat: jeden je evanjelik a moja svedkyna je tiez neveriaca a nie je ani pokrstena.Farar nam povedal, ze aspon jeden zo svedkov by mal byt evanjelik a ze on tam napise, ze to bolo nase zelanie mat svedka neveriaceho.... ;-) takze da sa vsetko a fakt zalezi len na fararovi/fararke ako sa k tomu postavi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
V katolickom kostole svedkovia predkladaju len OP :-)
Odpovedať
Aj v evanjelickom predkladaju len OP, ale farar sa dopredu pyta, akeho su vierovyznania, lebo sa to pise do kroniky....myslim, ze to zistovat nebude.... :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?