Svadobné zvyky v cudzine. Poznáte nejaké?

Tak ma napadlo, ze sem napisem o mojej kolegyni. Mozno to niektore slovenske nevesty potesi. Je to Indka, ale jej rodina uz vela rokov zije v Britanii. Berie si Inda a svadbu robi tu v Anglicku. Prave chysta zasnuby pre 100 ludi a vsetko hradi ona. Na svadbu pozyva 500 ludi a tiez to podla zvykov hradi nevesta. Prave je na dvojtyzdnovej dovolenke v Indii, aby si kupila 32 siat, ktore potrebuje na svadbu, ktora trva tyzden. Vacsina z nich sa ale vraj bude dat bezne nosit. Kvoli svadbe si berie pozicku, lebo ju nechce nechat zaplatit svojim rodicom. Svadba ju bude stat okolo 30 000 libier, cize nieco cez 1.5 miliona korun, co je asi jej hruby rocny plat. Moja svadba bude velka asi ako jej zasnuby. Spolubyvajuci z Nigerie vravel, ze oni na svadbu nepozyvaju konkretny pocet ludi. Oni prijdu automaticky sami z celeho okolia. Podstatne je nachystat vela jedla. No nemame to my jednoduche? Nepoznate aj vy nejake zvlastne zvyky zo zahranicia?
Odpovedať
Dobre Bajka :-) Ja som pocula od bratranca, ze bol v Nemecku na svadbe u Turka. Ze tam bola asi 150 ludi, kazdy dostal pri vchode papierovu tacku s kuratom a hranolkami a to bola cela zabava. V Rakusku kamoska bola na svadbe hladna, dostali jest az o 20,00 vecer. Ja osobne na svadbe v Nemecku som zazila, ze tam bolo asi 120 ludi. Lenze na obrad do kostola prislo asi len 50 a ostatny prichadzali kedy sa im zachcelo.
Odpovedať
Profilova fotka
bajka : tak to je sila :-D naozaj som rada ze nase zvyky su take ake su ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Oh well, v Amerike vas jedlo pre jedneho hosta vyjde na $300. strasne sa tesim, ze nemame svadbu v Amerike, ale moja biedna sestar mala :-| :-D
Odpovedať
My robime obe svadby v Svajciarsku a je pravda, ze nas vyjdu veeelmi draho-ak porovnavam slovenske a svajciarske ceny. Lenze my v tu zijeme, mame svajc. platy, takze sa to v pohode zvlada..Sluzby su tu drahe, ale za kvalitu sa plati..Ale este raz dodavam, ze na tunajsie pomery su to vcelku normalne ceny. Co sa zvykov tyka, rovnako ako je Svajciarsko neutralna krajina, su aj tie zvyky cele akesi neutralne, prebrate z roznych kultur. Napriklad je tu vo zvyku, ze svedkyna travi s nevestou cely den D, pomaha jej pri obliekani, postara sa o mensi pik-nik, fotografuje ju pri liceni a cesani..Po obrade v kostole sa pustaju motyle, alebo heliom nafukane balony..Na balonoch je napisane meno a priezvisko manzelov a meno a priezvisko s adresou hosta, ktory balon pustil. Ak sa nahodou stane, ze ten odleteny balon niekto nasiel, posle karticku na adresu hosta a ten musi dat novomanzelom darcek(ktory prislubil este pred vypustanim balonov). Nasleduje aperitiv, na ktory vacsinou pozyvame kopec ludi, trva to tak 2 hod. a podava sa tam vinko, napoje, kolaciky, jednhubky, ovocne a zeleninove salaty. Napokon sa pozvani hostia(tu uz je vyber starostlivejsi, zmenseny pocet) presunu na miesto vecerneho banketu. Pocas celeho priebehu je vecera popretkavana animaciami, hrami a pod., ktore pripravili pozvani hostia. Je to velmi mile, s prijemnou atmosferou..No a este si svajciarky davaju pozor na to, aby mali nieco stare, nove, modre a pozicane. Voilà
Odpovedať
My zijeme v CR ale svadba bude na slovensku. Ale aj tak je poznat velke rozdiely. Myslim, ze sa to tu uz niekde spominalo, ze v CR byvaju svadby doobeda. Takze kolegovia boli paf z toho, ze my az o 15:00 (a mne sa to zde prilis skoro :-D ). Velke rozdiely su aj pri vysluzkach. Tu sa roznasaju v stredu pred svadbou aj s pozvankami! A su to specialne svadobne kolace. Este som zvedava, co sa vyskytne. :-D 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Marsuc, 300 dolarov na hosta, nesplietla si si pocet nul? My robime svadby dve, jednu na Slovensku a potom recepciu pre 150 ludi v USA. Pozvali sme si 4 cateringove spolocnosti na ochutnavku jedla, je to vo forme bufetov a cena jedla sa pohybovala medzi 20 a 35 dolarov na osobu. Tu sa na svadbu bezne pozyva 300-400 ludi, tak to by pri cene 300 dolarov za osobu zaplatili novomanzelia 90.000 dolarov len za jedlo. Co je sialenstvo, nemyslis? Ved je este kopu inych vydavkov. Inak tu v USA su svadby biznisom a na moj vkus su nechutne. Kazda nevesta si vyberie druzicky a vyberie im rovnake saty, ktore si oni musia zaplatit, ci sa im pacia alebo nie. Ostatne sa vzdy urazia, ze nie su druzickami. A najpodstatnejsia vec je , ktora ma vacsi diamant na zasnubnom prsteni. Prave preto som rada, ze budem mat peknu svadbu na Slovensku. No a este som bola na svadbe v Grecku v Atenach a bola to svadba navlas podobna filmu Moja velka tucna grecka svadba. Ten film uplne milujem. No a este ked som bola na Krete, tak v dedine kde sme byvali sa robila svadba, ktora trvala 3 dni. Cely den sa pilo, jedlo a tancovalo. Zenich bol z vedlajsej dediny a pozvane boli komletne obe dediny(v kazdej zilo asi 300 ludi). Podstatne bolo, aby bolo neustale dostatok jedla.
Odpovedať
Profilova fotka
Katka27 POcet nul som si nesplietla. MOja sestra mala svadbu v Tawern on the Green in Central Park - hence the price!!!
Odpovedať
Profilova fotka
A co sa tych Americkych svadieb tyka, absolutne s Tebouu suhlasim. Nechutne - vsetko je len o peniazoch! :-| :-( :-p My sa tiez tesime, ze svadba bude na Slovensku - aspon bude poriadna :-D
Odpovedať
Profilova fotka
V Grecku su svadby vecer, konkretne nasa bola o 19.00 a potom sa ide na zabavu cca. do 3 hod. rano. Tancuje sa ale nie tak velmi ako na Slovensku, a jedlo sa podava iba raz. Vacsinou o polnoci sa ludia pomaly zacinaju vytracat. Kostoly vyzdobuju o mnoho viac ako my, zvyknu sa kupovat obrovske sviecky cca. 2 m ale hrube nie tenke ako kostolne. Na svadobnu hostinu pozyvaju kopec ludi, v priemere okolo 500 a dary posielaju aj ti kt. sa sa zucastnili iba svadobneho obradu v kostole alebo sa len dozvedeli o svadbe, jasne ze aj susedia a tych darov bolo pozehnane, 2 tyzdne sme ich rozbalovali ;-) :-D co mi tam chybalo - svadobny pochod, ten nehraju vobec, takze realita je dost odlisna ako vo filme "Moja grecka tucna svadba" to uz bolo "poamericnene" :-|
Odpovedať
Profilova fotka
No to ti davam uplne zapravdu, ze ten film je poamericteny, ale vela veci tam bolo vystiznych, napr. ako ma otec byt hlava rodiny a ma o vsetkom rozhodovat a pritom ho maximalne manipulovala manzelka, a kopu inych situacii, ktore som u pribuznych v Grecku zazila.
Odpovedať
Ja zijem v uk,ale svadba bude na slovensku,ved tu by som to nezvladla zaplatit,a starkovci by asi tazko prileteli.Takze v uksvadba na urade,len male obcerstvenie po svadbe u nas doma z najblisou draheho rodinnou a potom pejna svadba na slovensku. Viem o jednej svadbe kde bol stanok s fish and chips :-D ale mali zadarmo napoje celu noc,co nie je zvykom.Tu si vacsinou platite za vsetky napoje,max.flasa vina pre stol. V septembri idem na jednu svadbu kde maju 200 hosti v poshy hoteli a len za stravu a hotel uz maju nauctovane 8000 LIBIER,takto sa to splha vyssie a vyssie. Ale ja sa na nu tesim :-D
Odpovedať
Boli sme nedavno u svagrovcov, svadbu mali minuly rok, vyslo ich to na £15000.
Odpovedať
Článok sa načítava...
To su riadne palky,tu si a to beru tiez pozicky. ;-)
Odpovedať
Mne sa to zda chore, ked si to raz nemozem dovolit co sa budem zadlzovat ale oni tu vlastne takto ziju na kreditkach, pred nich to je normalne.
Odpovedať
presne to sa mi tu nepaci :-| ja si radsej pockam a nasetrim ked nieco chcem,lebo sa desim predstavy,ze sa nieco stane a ja nebudem moct splacat.Mi mame na splatky len auto aj to len na 5 rokov po 80 libier mesacne co sa da nie? :-) Moj drahy mi povedal ze statistiky hovoria,ze priemerny kazdy priemerny anglican je zadlzeny len 25 000 libier :-o =-) no sorry,zit s cudzich penazi nechcem....ja si ich radsej zarobim,a vobec nenakupujem v drahych znackovych obchodoch co je tu moda.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez pridam jednu "perlicku": Kolega pri povyseni dostal specialny promotion bonus £10.000 (cca. pol miliona SK). Chalan asi nevedel, co s tolkymi peniazmi "navyse" ma robit a tak za tu sumu kupil zasnubny prsten svojej nastavajucej :-D My ostatni sme len krutili hlavami, ci je normalny. Mna by moja mila zabila, keby som tolko penazi vrazil do prstena :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
pol miliona za prsten... zabila by som ho asi :-) a bolo by po svadbe :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?